Tarab spiritueel buikdansen

Tarab spiritueel buikdansen. Wat betekent dat?


Toen ik begon met buikdansles geven benadrukte ik het steeds: opgaan in alles in je en om je heen tijdens het dansen. Net als het zandkorreltje dat opgaat in het groter geheel van de natuur en het heelal. Dat is voor mij de ‘boeddha natuur’. Daar heb ik toen ik opgroeide veel over gelezen. Ik heb deze zijnstoestand vooral bij het dansen ervaren. Dat wil ik doorgeven in mijn buikdansles. Dat vind ik veel belangrijker dan het laten aanleren van danstechniek. Danstechniek komt vanzelf ook wel wanneer je geduld hebt voor deze dansweg.

Tarab spiritueel buikdansen

Tarab is de Arabische naam voor eenzelfde concept. Het is de samensmelting tussen dans en muziek en de emotionele transformatie. Je word geraakt door de muziek en je danst met hart en ziel. Zo bereik je eenheid tussen body en mind. Je straalt deze gelukzaligheid uit naar de ander. Je bereikt deze zijnstoestand niet alleen voor jezelf maar ook voor diegenen die kijken. Deze ervaring is helend zowel voor de danser alsook voor de kijker. Dat is tarab spiritueel buikdansen.

Oum Kalthoum

Oum Kalthoum was een beroemde Egyptische zangeres die steeds naar het ultieme van haar kunstexpressie streefde en dat ook bereikte. De verfijning van haar instrument, haar zangstem, evenals geleefde grote kennis van haar muziekgenre veroorzaakten samen deze verrukking. Mensen gingen naar haar luisteren bij liefdesverdriet en andere moeijlijkheden. Ze vonden altijd wel soelaas in haar poetische woorden en de verfijnde melodieën. Zo werd haar muziek niet alleen kunst met een grote K maar was tegelijkertijd ook heldend.

Mijn buikdans op liederen van Oum Kalthoum

Ik heb zelf menig liefdesverdriet in mijn buikdans verwerkt op haar liederen. Ik deed dit bewust door in te duiken in de emotie, te versmelten met de muziek en de beweging vanzelf te laten komen.

Tools

Als modern danser kreeg ik de tools aangereikt hoe je dans kunt maken door beweging van binnenuit te laten ontstaan i.p.v buitenaf te bedenken. Deze tools reik ik ook jou aan in mijn buikdansles. Tarab spiritueel buikdansen vergt wel oefening. Deze oefening is van een ander soort dan het bedenken van danspassen.

Geen afgunst

Wat ik in mijn buikdansles absoluut wilde voorkomen is de afgunst die je soms kan hebben wanneer vrouwen onderling zijn. Je komt in je zachtheid en je wordt ontvankelijk voor de muziek. Je hoeft even niets meer te regelen. Je kunt ontspannen en de dagelijkse beslommeringen loslaten. Je vrouwelijke natuur word gevoedt. Daarvoor heb je de veiligheid van de groep om je heen nodig. In mijn buikdansles is daarom geen aanvoerder en geen buitenstaander. Er is geen afgunst. Iedereen is welkom en gerespecteerd.

Kernkwaliteiten

Doordat je dans leert observeren geef je regelmatig cadeautjes aan de ander. Dat doe je door haar kernkwaliteiten als mens in haar buikdans te benoemen.

Waar ben je bijzonder blij mee

Wat voor kernkwaliteiten heb jij al over jezelf gehoord? Waar ben je bijzonder blij mee en waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog graag ook met je netwerk op Facebook. Twitter enz.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 02 Feb 2017

Dag lieve dansjuf, Toen ik jouw in 2013 in Kreta zag dansen, wist ik het meteen> als ze les geeft ga ik daar dansen ! Na informeren wisten we dat je in Amsterdam ook les geeft ! Je optreden toen in hotel Coral in Matala maakte echt indruk op mij. Na enkele lessen besprak ik mijn dansblokkade en die is nu ook grotendeels weg en zelf soms veranderd in Tarab ! Ik ben heel blij met de geboden kansen en ik hoop er mindful mee om te gaan ! Liefs Riëtte

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 03 Feb 2017

Wat lief wat je hier schrijft Riëtte. Mijn optreden in hotel Coral toen was geheel geimproviseerd. Het hele buikdans optreden was niet gepland. Zelfs de muziek koos ik pas 5 minuten van tevoren uit. Wel had ik een klik met de muziek. Ik koos muziek die mij gevoelsmatig aansprak. Ik ben heel blij dat je zo vastberaden was om deze blokkade los te laten. Fijn dat je de geboden kansen waardeert en met beide handen aanpakt. Loslaten van het denken maakt dat je kansen verhoogt om 'tarab' te ervaren. Fijn dat je deze ervaringen nu ook bewust zijn. Afgelopen woensdag zag ik weer een vooruitgang in je buikdans. Je had van die mooie 'dips' om in je achtjes te gaan.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 02 Feb 2017

Wat een mooie blog, Sabouschka! Ik vind het heerlijk om heel diep in de muziek te duiken en los te laten. Een kwaliteit van mij die regelmatig wordt genoemd, is dat ik veel plezier uitstraal. Mijn dans maakt mensen blij. Het is fijn om te horen dat het plezier dat ik beleef, door toeschouwers wordt gedeeld. Dat ik ze verras met emotie of door een tegendraadse keuze te maken. Het is ook fijn om te horen dat iets waaraan ik lang heb gewerkt, eindelijk is gelukt. Zoals rust uitstralen in de dans.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 03 Feb 2017

Dank je wel voor je complimenten Sa'adia. Ik probeer al jaren te beschrijven wat er nou eigenlijk in mijn buikdansles gebeurt en wat je nergens anders kunt vinden. Ook dat is een proces. Het lukt mij steeds beter te communiceren waar het mij werkelijk om gaat. Fijn dat je kunt ervaren dat het plezier wat jij zelf beleeft tijdens het buikdansen ook naar buiten toe uitstraalt. Dat wil zeggen dat binnen en buiten met elkaar in balans zijn. Dat is voor de meeste mensen een lange en boeiende reis. Dit neem je dan ook mee naar andere levensgebieden.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 03 Feb 2017

Ja, zo voelt het inderdaad: binnen en buiten zijn met elkaar in balans. En inderdaad, het was een lange weg om daar te komen. Maar de beloning vind ik groot. Ik voel me heel sterk als ik dicht bij mezelf kan blijven en één kan blijven met mijn gevoel, terwijl ik voor publiek sta.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 03 Feb 2017

Het is een lange weg. Maar deze weg is avontuurlijk en daarom leuk. Ik ben blij dat je deze weg met mij en ons gaat. De beloning is inderdaad groot. Niet alleen voor dansen voor publiek maar ook voor het leven van alledaags. Want eerst leer je het in de dans. Daarna kun je het gaan toepassen op andere situaties, al is deze weg weer lang - en avontuurlijk. Met het dansen blijf je oefenen.

Petra
Door

Petra

op 03 Feb 2017

Ik vind dat zo'n mooi woord: Tarab. Ik heb het ook diverse keren in jouw lessen mogen ervaren en ik vind het heerlijk om geen verplichte pasje te hoeven doen, maar vanuit het gevoel te dansen. Ik voel dan dat het veel meer stroomt. Alsof het op dat moment gewoon gecreëerd word. Liefs, Petra

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 03 Feb 2017

Fijn dat je 'tarab' al meerdere keren in mijn buikdansles hebt mogen ervaren. De buikdans uit je lijf laten komen, geinspireert op de emotie die je ervaart vanuit de muziek. Daar gaat het mij om. Dan kom je inderdaad in de flow.

Leny
Door

Leny

op 03 Feb 2017

Lieve Sabouschka, het woord Tarab kende ik nog niet, maar Boeddhanatuur zeer zeker. Voor mij betekent het dansen vanuit de eenheid in mijzelf, niet afgesplitst en afgeleid door mijn 'mind' met al zijn oordelen en opvattingen, maar vanuit mijn hart en het plezier. Het lukt me steeds beter om me te 'laten dansen' zoals het zich ontvouwt op de muziek , zoals ik dat gisteren ook mocht ervaren in het dansen voor elkaar. De open, liefdevolle houding van diegene die 'toeschouwt' geeft heel veel energie om vanuit het hart te dansen en dan ben ik helemaal niet bezig met pasjes. Ik had nooit gedacht, dat ik zo vrij zou durven dansen. Ik ben jou dankbaar, dat je dat zo stimuleert en dat het dansen voor jou ook het ultieme gevoel is om je met jezelf te verbinden en vandaaruit met de ander, dank je wel.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 04 Feb 2017

Ik ben zo bilj dat je deze grote doorbraak nu hebt verworven Leny. Dat je niet meer bezig bent met pasjes maar toepast wat je in de authentic movement sessies hebt ervaren. Weet je nog dat je 2x na de authentic movement vertelde dat je niet bezig was met pasjes? Dat je deze vrijheid pakte omdat je wist dat het met authentic movement mocht? Sterker nog, dat dit dan juist de bedoeling daarvan is? Dat ik je stimuleerde om in elke buikdansles op deze manier te dansen? Dat was pas dit najaar. Nu al lukt het je in vrijheid te blijven dansen terwijl iemand liefdevol naar je kijkt. Gefeliciteerd met deze grote doorbraak!

Lieke
Door

Lieke

op 03 Feb 2017

Muziek kan ineens heel anders klinken wanneer je iemand met hart en ziel ziet dansen. Als dat ook 'tarab' is, wil ik alleen nog maar 'tarab' dansen. Of doe ik dat al? Hoe weet je dat eigenlijk?

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 04 Feb 2017

Goede vragen stel je Lieke. Door te werken aan jouw wens tijdens 2x intensieve dansretraites op Kreta ben je steeds meer gaan stralen. De expressie vanuit je hart naar je ogen (en naar de gebaren van je handen en armen) heb je nog meer versterkt door jouw mooie optredens bij onze buikdans events showtime. Jij had gelijk veel fans na jouw eerste optreden in Haarlem. Nu zie ik bij jou die open blik en het volledige vertrouwen dat je mag zijn wie je bent ook in je buikdans. Buikdans met een knipoog dat is wat ik in jou zie. Dat speelse, die humor, die je hebt als mens, dat laat je nu in jouw dans zien. Dat is tarab. Of zoals Leny hierboven beschrijft: "niet afgeleid zijn door de 'mind' met al zijn oordelen maar puur vanuit je hart". Dat zie ik nu ook steeds meer bij jou. Lekker verder zo. Tot morgen in Utrecht!

Lieke
Door

Lieke

op 04 Feb 2017

dank voor je lieve en stimulerende woorden Sabouschka!

Leni Minderhoud
Door

Leni Minderhoud

op 04 Feb 2017

In de korte tijd dat ik nu les bij je heb, krijg ik steeds meer door waar het om gaat. En natuurlijk ook door het te ervaren, dansen van binnen uit. Ik had er zelfs een bijzondere droom over vanmorgen, dus dat je onbewuste en je spirituele zijn ook meedoen is wel duidelijk. Wat ik na twee lessen hoorde is dat ik lef heb om te dansen, ook al ken ik de techniek nog niet. Dat ik al lang dans klopt wel, maar puur vanuit mezelf, en waar er maar een gelegenheid is. Leuk om te vertellen dat mijn zoon dat ook heeft. Als hij langskomt, doen we vaak even een dansje samen, improviserend en soms zelfs zonder muziek! Ik hoop dat hij een keer kan komen kijken op een uitvoering. Tot snel!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 04 Feb 2017

Wat fijn dat je dat gelijk al door hebt waar het mij om gaat. Wat leuk dat je er zelfs een droom over hebt gehad vanmorgen. Daar hoor ik graag meer over. Ja die lef om vrij te dansen - juist ook tijdens de buikdansles of workshop - dat brengt je in een stroomversnelling. Danstechniek komt zo als het ware bijna vanzelf naar je toe. Ik zag je spelen zoals een kind door de bewegingen van een ver gevorderde leerling mee te doen tijdens het samen dansen. Zo doen het de kleine meisjes in Egypte ook met hun tantes, moeders, grote zussen enz. Dat noemen wij dan: 'met de paplepel erin gegoten krijgen.' In feite is het gewoon weer worden zoals een kind. Leren spelen zoals toen je klein was. Zo leer je evengoed dansen dan toen je jong was. Dat is het geheim. Dat brengt je niet alleen veel plezier maar ook nog diepe vervulling. Die vrijheid brengt je naar de gelukzaligheid van tarab. Wat leuk dat je ook met je zoon gaat dansen in de huiskamer. Het zou te gek zijn wanneer hij in het najaar komt naar onze jaarlijkse uitvoering in Haarlem. Het is altijd op een zaterdag avond in november. Ik weet het datum altijd voor de zomervakanties al. Tot morgen in Utrecht!

Monique Al
Door

Monique Al

op 08 Feb 2017

Ja, ik denk dat tarab me weer naar de buikdanslessen heeft gebracht... Ik maak momenteel een hele zware en emotionele tijd door en ik hoop dat de danslessen me wat afleiding en ontspanning kunnen geven en wie weet ook nog extase en betovering zoals bij tarab. Ik zing ook al heel lang en hierbij kan ik dat soms ook ervaren, of ik nu solo zing of in mijn wereldkoor of luister naar hoe anderen zingen. Ook doe ik al jarenlang aan yoga en hierbij kan ik ook die heelheid van lichaam en geest ervaren en bijvoorbeeld ook bij het geven of ontvangen van een massage. Dansen kan heel bevrijdend en vreugdevol zijn en daar wil ik meer van in mijn leven... zeker nu in deze fase van mijn leven! Ik was afgelopen les blij met feedback van iemand die me zo authentiek vond dansen. Zo voelde het toen ook, dichtbij mezelf... eerst met mezelf verbonden zijn en van daaruit verbinding maken met de buitenwereld. Tot morgen!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 10 Feb 2017

Wat fijn dat je terug bent gekomen naar de buikdansles. Het is juist dan, wanneer je een zware tijd doormaakt, extra belangrijk om rust in jezelf te vinden. De oefeningen die ik geef in de buikdansles zijn o.a. ervoor bedoeld om je een diepe ontspanning te laten ervaren. Jouw bewustzijn verandert. Daardoor verandert jouw bewegingskwaliteit. Het vrije buikdansen in aansluiting aan de oefeningen staat symbool voor het leven in de buitenwereld. Wij oefenen elke week om deze rust mee te nemen in de buikdans. Dat maakt je sterker. Het geeft je de ervaring dat je deze rust mee kan nemen. Op een dag lukt het dan in moeijlijke situaties van alledaags te ontspannen. Ontspanning voert naar de extase en de al- eenheid van tarab. Dansen, zingen, yoga, massage dit alles spreekt je op meerdere niveaus aan en niet alleen verstandelijk. Dat bevordert eenheid van body en mind. Gisteren danste je met een zachte rug. Je bewoog in het midden van je romp. Mooi om te zien. Hoe voelde je rug na de buikdansles?

Monique
Door

Monique

op 11 Feb 2017

Het dansen was heerlijk afgelopen donderdag... Mooie oefening ook zo in een kring en je dan laten opvangen door de anderen en daarna in diezelfde kring te dansen op die prachtige muziek die gewoon nooit verveelt. Door de herhaling steeds werkte het voor mij meditatief... ik kwam er steeds beter in en kon me meer en meer ontspannen. Mijn rug voelde inderdaad zacht na afloop.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Feb 2017

Fijn dat de herhaling meditatief werkte. Dat maakt dat je inderdaad er steeds beter in komt en meer en meer ontspant. Fijn dat je dit ook zo beleefde. Ik ben zo blij om te horen dat je rug ook zacht en fijn aanvoelde na de buikdansles.

Reactie plaatsen