Buikdansen vanuit de muziek

Buikdansen vanuit de muziek is  net weer anders dan een buikdans samen te stellen vanuit techniek. Je hebt daarvoor niet alleen techniek nodig maar vooral ook muzikaliteit en durf.

In de meeste buikdanslessen zul je voor de spiegel staan. Dan ben je zo bezig met het leren van stapjes dat je weinig aandacht aan de muziek schenkt. Dat is compleet anders in mijn buikdansles. Je leert wel pasjes maar je mag deze ook mengen met je eigen beweging. Ik vind het leuk om je te begeleiden in alle aspecten van het buikdansen.

De aspecten van het buikdansen

1.)  houding
2.)  danstechnieken
2.)  bewegingskwaliteiten
4.)  buikdansen vanuit de muziek
5.)  gevoelsexpressie en  uitstraling
6.)  ruimtegebruik

Houding

Je krijgt sensomotorische oefeningen aangereikt tijdens de uitgebreide warming up. Daarvan krijg ej op den duur vanzelf wel een goede houding. Dar hoef je verder niets aan te doen.

Danstechnieken

Je krijgt danstechniek die verder gaat dan alleen buikdans. Ook westerse technieken zoals het plié uit het  klassieke ballet en de moderne dans komen aan bod. Gewoon omdat ze erg belangrijk zijn bijvoorbeeld voor mooie overgangen van de ene beweging naar de andere.

Bewegingskwaliteiten

De manier van hoe je beweegt maakt jouw buikdans wel of niet sensueel. Zacht elegant en vrouwelijk bewegen kun je leren. Mijn oefeningen zullen je verschillende bewegingskwaliteiten laten ervaren. Het is een reis naar je lichaam.

Buikdansen vanuit de muziek

Wanneer er geen spiegels zijn en je niet hoeft na te denken wanneer je welke beweging maakt luister je naar de muziek. Je danst op Egyptische muziek. Deze is anders dan wat je gewend bent. Ze is wel erg mooi. Je  krijgt in mijn buikdansles handvatten waarnaar je kunt luisteren. Ook krijg je voorbeelden van hoe je op bepaalde momenten in de muziek kunt bewegen. Daarnaast word je gestimuleerd om met bewegingen te experimenten in de muziek. Je hoeft je niet druk te maken om variatie. Sterker nog ik vraag je om bij een beweging te blijven tot die vanzelf wel of niet verandert.

Gevoelsexpressie en uitstraling

Door je aandacht bij de muziek en het gevoel wat deze in je losmaakt te houden kom je tot dansexpressie. Je laat je gevoel weer eens spreken  Da vergroot dan ook automatisch je uitstraling.

Ruimtegebruik

Vooral als je met anderen samen danst is de ruimtegebruik belangrijk. Je gaat met eenvoudige opdrachten experimenteren om tot een mooie buikdans samen te komen.

Buikdansen vanuit de muziek

Buikdansen vanuit de  muziek is alsof je een muziekinstrument leert bespelen. Jouw muziekinstrument is je lichaam. Zoals je een muziekinstrument moet stemmen voor gebruik moet je ook je lichaam ‘stemmen”.  Dat doe je door met je aandacht eerst naar binnen te gaan.  Daar krijg je tijdens mijn uitgebreide warming-up alle tijd voor. Je maakt je lichaam er klaar voor om de muziek te kunnen volgen.  Een soepel lichaam beweegt dan ook mee met je gevoel.

De taqasim

Je volgt de melodie in een taqasim. Dat is een instrumentele solo. Een taqasim kan door een accordeon gespeeld worden of door de klarinet, de fluit of de saxofoon.  Dat is in baladi zo.  In klassieke buikdans kan de taqasim ook door een viool worden gespeeld  en niet door een accordeon.  Je staat zowel bij baladi alsook bij klassiek daarbij op de vierkante meter. Dat helpt enorm om in je lijf te duiken en rondjes en achtjes te draaien in je heupen, buik en romp.

Accenten

Vooral in baladi muziek krijg je na een taqasim vaak accenten. Dan komt de trommel er weer voorzichtig bij. De kunst is het om zo min als mogelijk te bewegen op de momenten dat er gaan accent is. Zodra je het accent hoort sla je hem met je heup. Als je daarbij dan ook nog recht voor je uit kijkt maak je een sterke indruk. Mis je een accent? Geen probleem. Dan wacht je gewoon op de volgende. Dat is Egyptische nonchalance.

Wil je meer weten over muziekinterpretatie?

Lees dan mijn artikel `Buikdansmuziek hoe dans je erop`

Dansfilm met interview

Bekijk ook de film met mijn interview en onze buikdansen van onze buikdans show bij FluXus by Night van de buikdansles in Zaandam. Mijn baladi buikdans laat ik ter plekke ontstaan. De groepsdans is een choreografie van mij. Wel geef ik daarin veel ademruimte voor het vrije spel.

Wat vind je leuk aan het buikdansen vanuit de muziek? Of wat vind je een challenge? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Vind je deze blog waardevol? Deel hem dan met je vriendinnen op Facebook! Dat kan eenvoudig door op de ‘Deel’ buttons bovenin te drukken.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
jacqueline
Door

jacqueline

op 29 Jan 2019

Buikdansen vanuit muziek is iets wat ik bij jou geleerd heb. De oefeningen en met name de lessen authentic movement hebben mij daar enorm in geholpen. Ik zie aan anderen dat we min of meer met hetzelfde worstelen: om gewoon te durven bewegen naar wat er in je opkomt en dat in combinatie met de technieken en buikdans bewegingen die je ons ook aangereikt hebt. En zo wordt het vanzelf mijn eigen stijl van bewegen en dansen. Zo wonderlijk en mooi om te zien dat iedere vrouw haar eigen expressie en bijzondere kwaliteiten heeft. Door te weten dat dát dus ook voor mij geldt geeft mij de moed om mij niet terug te houden in de dans en helemaal van binnen uit te gaan! Ik wens iedereen deze ervaring toe ; plezier van binnen uit!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Feb 2019

Zo leuk wat je hier beschrijft Jacqueline. Mijn oefeningen maken het lichaam bewust. Het lichaam word wakker gemaakt. Het word sensitief. Je voeten worden als het ware ziende. Vanuit deze lichamelijke aanwezigheid ervaar je een enorme vrijheid. Deze vrijheid te durven uit te drukken in buikdans vergt lef. Het is makkelijker om deze moed op te brengen wanneer je vertrouwd voelt in de groep. Daarom is een veilige sfeer zo belangrijk. Ik vind het daarom zo fijn dat de hele groep mijn visie uitdraagt naar nieuwe leerlingen: iedereen mag zijn wie ze is en is welkom. Er is geen aanvoerder en geen buitenstaander. Dat bewaken wij met elkaar. Je leert vanuit je kernkwaliteiten als mens. Daarom geven wij zo veel positief feed back aan elkaar. In de loop der tijd gaan de buikdans bewegingen in vlees en bloed over. Ze worden dan van jou. Dan is mogelijk wat je als jouw ervaring beschrijft Daarvoor is het en danstechniek leren en weer loslaten om in de vrijheid te duiken. Er is veel vertrouwen voor nodig. Weten dat danstechniek op een dag vanzelf integreert. Weten dat het in orde is en zelfs gewenst om een stem te geven aan je lijf. Jij bent een ontzettend mooie buikdanseres geworden Jacqueline. Leuk om te zien hoe je een beweging die je kende vanuit de vele jaren dat je volleybal speelde, perfect hebt geïntegreerd in jouw buikdans. Ik herkende dit pas jaren later. Die beweging kreeg namelijk een Egyptisch sausje eroverheen. Dat betekent dat je ze met de juiste bewegingskwaliteit uitvoert waardoor niet meer te herkennen valt waar de beweging vandaan komt. Zo heeft buikdans zich altijd verder ontwikkelt in de geschiedenis: met elke buikdanseres kwamen er nieuwe bewegingen bij. Zo borduren wij voort op de basis en maken ons de buikdans eigen. Dank je wel dat je dit aan elke vrouw toewenst. Dat doe ik ook. Dat is mijn levenswerk.

Riëtte
Door

Riëtte

op 12 Feb 2019

VANUIT DE MUZIEK DANSEN VIND IK ALTIJD HET PRETTIGST EN GEEN INGEWIKKELDE PASJES EN ZO MAAR VANUIT MIJN GEVOEL OP DAT MOMENT OF IK BLIJ VERDRIETIG OF WAT DAN OOK BEN. DAT GEFT BEGINGSVRIJHEID EN RUST ! XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Feb 2019

Leuk wat je schrijft Riëtte. Je hebt ook weer zo mooi gedanst vanavond in de buikdansles in Amsterdam.

Reactie plaatsen