Spiritueel buikdansen is lichaamsbeweging, kunstuiting, healing en verrukking

Spiritueel buikdansen is lichaamsbeweging, kunstuiting, healing en verrukking

Spiritueel buikdansen is lichaamsbeweging, kunstuiting, healing en verrukking alles in een pakket. Twee weken geleden kwam Naima, een Arabische vrouw, naar mijn buikdansles in Haarlem op donderdag avond. Zij was verbaasd hoe het toch kan dat alle vrouwen in mijn buikdansles zo soepel zijn.


“Wat heb je dat mooi gedaan, want Nederlanders zijn normaal gesproken zo stijf!” riep Naima uit. Je zal wel denken dat mijn leerlingen allemaal jonge meiden zijn. Maar dat is niet zo.

Verschillende generaties vrouwen met elkaar

In mijn buikdanslessen zijn er verschillende generaties vrouwen met elkaar. In mijn buikdansles in Haarlem is de jongste leerling net 20 en de oudste al boven de 65 jaar. Ik heb dit met opzet zo opgezet zodat de generaties vrouwen van elkaar kunnen leren. Het is net zo zoals vroeger in een uitgebreide familie.

De uitgebreide familie

Alexander Lowen, grondlegger van de bioenergetica met o.a. de karakterstructuren, gaat ervan uit dat door de uitgebreide familie een gezondere emotionele ontwikkeling van het kind plaats vind. Nou ja mijn leerlingen zijn allemaal wel volwassen. Maar ik ga ervan uit dat je als volwassene ook graag wil blijven ontwikkelen. Dat noemen wij persoonlijke groei en ook spirituele ontwikkeling. Dan komt je de aanwezigheid van verschillende generaties vrouwen je alsnog ten goede.

Een van de oorzaken van houterige bewegingen

Door je te kunnen spiegelen aan allerlei verschillende vrouwen kun je slechte gewoontes en patronen makkelijker vervangen door zinvollere gewoontes. Denk aan overstrekte knieën. Dat is een van de oorzaken van houterige beweging.

Anders staan

Wanneer je bij mij komt buikdansen dan is dat een van de eerste dingen waar ik je bewust van maak. Dit nieuw verworven bewustzijn maakt dat je leert om anders te staan. Dan stroomt het door naar beneden. Je word meer aards.

Elegant en sierlijk

Wanneer je anders gaat staan dan sta je opeens met beide voeten op de grond. Je rug en heupen worden gelijk een stuk soepeler.Je loopt plots elegant en sierlijk. Dat is een aspect van spiritueel buikdansen is lichaamsbeweging, kunstuiting, healing en verrukking. Je zou kunnen zeggen dat dit fenomeen lichaamsbeweging, healing en spirituele ontwikkeling tegelijk is. Want je stelt je open voor feed -back en je doet er iets mee.

Lage rugklachten zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon

Overstrekte knieën.zijn vaak de oorzaak van o.a.lage rugklachten. Wanneer je deze lage rugklachten al hebt, dan zullen ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Geen pilletje

“Ik ben in Frankrijk opgegroeid maar ik kom natuurlijk wel uit de Arabische wereld. Toen ik klein was ging ik eens per week met mijn moeder mee naar andere vrouwen. Zij trommelden en bewogen hun hoofden. De haren vlogen de lucht in. Zo konden zij hun problemen met hun man en kinderen even vergeten. Zij hadden dan geen pilletjes nodig”, aldus Naima, die naar onze buikdansles in Haarlem kwam.

Healing door in de flow of movement te komen

Dat verklaart de healing die spontaan op kan treden. Alhoewel je in mijn buikdansles niet met je hoofd rolt zo dans je jezelf wel vrij. Daardoor verkrijg je een soortgelijk effect. Alles gaat weer stromen. Je komt in de flow of movement. Deze ervaring is heerlijk.

Vrijheid van lichamelijke expressie

Wanneer je naar een van mijn buikdanslessen komt dan zul je zien dat elke vrouw in haar eigen timing gaat bewegen. Soms is er iemand heel moe die dag of avond. Dan zie je dat zij naar de grond toe gaat om even te liggen. Diegenen van wie ik weet dat er blessures zijn biedt ik voor sommige oefeningen een krukje aan. Dat gebeurt allemaal tijdens de warming – up.

Snel of rustig

Het werkt door in het buikdansen door zelf te kiezen of je de snelheid van het ritme kiest of dat je rustig zit te kronkelen op de melodie.

Spiritueel buikdansen is lichaamsbeweging, kunstuiting, healing en verrukking

Al heb je het meestal zelf niet door maar je bent wel degelijk bezig met een kunstuiting. Bij mij leer je ongemerkt de traditionele manier van verschillende vormen van Egyptische buikdans. Dat gebeurt vanuit antropologisch gezichtspunt en op alle niveaus *.

*= Onder niveau versta ik in deze samenhang: danstechnieken en bewegingskwaliteiten, muziekinterpretatie en de vrijheid van je eigen gevoelsexpressie.

Verrukking

Wanneer je gevoel samensmelt met de muziek en je lichaam vrij is van spanning, dan kun je op een zelfvergeten manier buikdansen. Soms ontstaat er dan een onverklaarbaar geluksgevoel. Je bent dan eén met alles in jezelf en om je heen. Je bent in verrukking. Dat heet Tarab in de Arabische muziek- en danscultuur. Ik noem het ook de boeddha natuur.

Jezelf helemaal vrij voelen

Heb jij het ooit wel eens meegemaakt dat je helemaal in de flow of movement zat? Dat je jezelf helemaal vrij voelde tijdens het dansen? Hoe voelde dat? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Lees ook dit artikel over Tarab. Klik daarvoor hier.

Deel deze blog graag met je net werk op Facebook enz.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 26 May 2017

Heerlijk gedanst vorige week, dank zij authentic movement. Dit kwam heel goed uit omdat ik me moe en niet zo goed voelde, en daarom ook niet zo'n zin in interactie had. Fijn om je op deze manier naar binnen te kunnen keren. Tarab was het nog niet, maar ik kwam wel in een soort flow.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 May 2017

Wat fijn om te horen. Ik zag het dat je helemaal in de flow kwam. Goed om te weten dat je blij was om lekker helemaal naar binnen te mogen keren. Denk eraan dat je ook naar binnen kan keren om van daaruit anderen in interactie met jou te laten gaan. Probeer het eens uit hoe het is wanneer je zelf helemaal naar binnen gaat terwijl anderen met je samen dansen. Dat is dan wel belangrijk om te communiceren aan de anderen. Ik denk dat dit wel een goede ervaring kan zijn. Het is net als wat je soms bij authentic movement ziet: dat er 2 vrouwen samen dansen zonder dat ze het door hebben. Dat lijkt dan meestal ook nog alsof het ingestudeerd is. Maar dat is het niet. Het gebeurt soms en dan gaat het helemaal vanzelf. Dat zijn allemaal wel kleine stappen die de weg vrij maken zodat je op een dag Tarab kan ervaren!

jacqueline
Door

jacqueline

op 01 Jun 2017

Jammer dat ik de authentic movement les heb moeten missen. Dat is voor mij de eyeopener geweest om gewoon te mogen bewegen waar ik `zin` in heb op dat moment. Dat voelde zo fijn dat ik dat ben gaan uitbouwen in de les. Daar naar mogen luisteren is volgens mij al Tarab, al voel ik mij niet altijd even verrukt (

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jun 2017

Ja heel erg jammer. Wel goed dat jullie in Haarlem mij vroegen om 2 keer per lessenreeks een les in authentic movement te geven. 22 juni is de volgende kans. Fijn om te horen dat je de ervaring van deze bijzondere lessen meeneemt naar de "gewone'' buikdansles. Dat wat je beschrijft is in elk geval de weg naar Tarab.

Reactie plaatsen