Buikdansles voor elke leeftijd

Buikdansles voor elke leeftijd. Het is leuk wanneer je het buikdansen al ontdekt wanneer je nog jong bent. Wanneer je vroeger op ballet hebt gezeten en als volwassene bent gestopt met dansen kom dan terug. Je zult jezelf verbazen wat je nog allemaal kan. Ben je al wat ouder en heb je nog nooit op dansles gezeten?

Schroom dan niet om te beginnen met de buikdansles.

Van meisje naar vrouw

Buikdansles voor elke leeftijd. Mathilde, een jonge vrouw van 29 jaar, deed altijd veel bewegingen tegelijkertijd. Dat kon zij goed. Als jonge vrouw wil je graag alles laten zien wat je kan. Je trekt dan alles uit de kast. Je wil daarvoor erkenning. Mathilde ontdekte dat bij haarzelf. Op dat moment kon zij de behoefte aan erkenning loslaten. Zij danste toen rustiger en meer ingetogen. Dat was heel mooi. Er kwam daardoor meer gevoel in haar buikdans. Zij kreeg toen veel complimenten. Dit is een van de ervaringen die van een meisje een vrouw maken.

Haar danstechniek werd uitstekend

Anne kwam op haar 36e op buikdansles in Utrecht. Zij ontwikkelde zich snel in een mooie buikdanseres. Haar danstechniek werd uitstekend. Zij had doorvoelde bewegingen en liet een grote muzikaliteit zien. Na 10 jaar buikdansles in Utrecht is zij gestopt. Er zijn ondertussen weer 10 jaar verstreken waarin zij niet heeft gedanst. Sinds een aantal maanden is zij weer terug. Het is mooi om te zien dat er alles nog is. Haar lichaam heeft de dans onthouden. Zij mag nu van zichzelf vrijer buikdansen. Daarmee gaat zij een volgende fase in.

Buikdansles voor elke leeftijd

Buikdansles voor elke leeftijd betekent ook dat je op jouw eigen manier jouw dansers persoonlijkheid gaat ontwikkelen. De lesgroep ondersteund je hierin. Soms dans je samen met een ander of met een klein groepje. Andere keren help je elkaar om jouw kernkwaliteiten te ontdekken. Wat is er leuker dan te beseffen waar je al goed in bent? Van daaruit krijg je echt zin om bij te leren.

Met 65 nog op buikdansles?

Johanna nam voor het eerst dansles toen zij naar mijn buikdansles in Haarlem kwam. Zij was al 65 jaar en verontschuldigde zich daarvoor. Ik liet har gelijk merken dat zij welkom was. Dat je nooit te oud bent om te leren buikdansen. Johanna was heel toegewijd. Zij bleef ook vele jaren. Wel had zij er spijt van dat ze het buikdansen niet eerder in haar leven had ontdekt. Want zij wilde zo graag optreden! Zij kreeg van mij de kans om mee te doen met onze grote jaarlijkse buikdansevent showtime. Dat is een avondvullende leerlingen voorstelling elk jaar in november.

De vrouw uit de woestijn

Johanna koos een muziekstuk uit. Zij vroeg mij om een feed back sessie. Haar muziek begon rustig met een fluit. Zij had een rode hoofdsluier om waarmee zij danste. Verder was zij van top tot teen gekleed. Een rood T-shirt, een rode lange rok en een groene heupsjaal. Verder had zij veel sieraden om. Langzaam zette het ritme in. Johanna had de tijd om haar buikdans rustig op te bouwen. Nadat zij dansante erin liep begon zij met het heupwerk. Dat deed zij op de vierkante meter. De meiden uit de dansles vonden haar dans zo mooi. Zij werd net een vrouw uit de woestijn.

Je bent nooit uitgeleerd

Ik ben in 1994 begonnen met het geven van buikdanslessen in Haarlem, Utrecht en Amsterdam. In het begin was ik heel streng en leerde iedereen een exacte danstechniek aan. Ik kan mij gelukkig prijzen dat veel van mijn leerlingen uit die tijd nog steeds bij mij buikdansen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Hetzelfde geldt ook voor mij. In de loop van de jaren ben ik minder streng geworden. Mijn overtuiging is verandert. Vroeger dacht ik dat streng zijn nodig is als je goed wilt worden in dans. Ik weet al langer dat mildheid en oordeelloosheid de sleutel is.

Jong begonnen

Buikdansles voor elke leeftijd is wel het leukst wanneer je jong bent begonnen en door blijft gaan. Ik heb veel vergevorderde buikdanseressen op buikdansles. Je kijkt je ogen uit wanneer je hun ziet dansen. Elke vrouw danst net weer anders en dan wel vanuit een gemeenschappelijke basis. Alle vrouwen bij pure bellydance vertonen een hoge muzikaliteit en veel gevoelsexpressie.

Eigen dansgroep

Een aantal van mijn leerlingen hebben een eigen dansgroep opgericht waarmee zij optreden. Wij treden soms ook samen op. Je kunt ons zien op zaterdag 23 juni bij de show van Moulaya in Zaandam.

Vrije dansexpressie vanuit een gedegen danstechniek

Vrije dansexpressie vanuit een gedegen danstechniek is de sleutel. Elk jaar pak je weer een ander stuk aan waarin je wilt ontwikkelen. Je formuleert jouw wens aan het begin van het dansjaar. Wat wil je bereiken? Zo kan ik je het beste blijven begeleiden op jouw dans weg. Ook zal je maatjes vinden en met een soortgelijke wens. Daardoor kun je elkaar stimuleren in je groei.

Focus

Wat misschien nog het aller belangrijkste daarvan is dat je zelf niet afdwaalt in wat je allemaal zou kunnen leren. Je houd de focus bij jouw wens. De rest leer je toch vanzelf. Gewoon omdat je er bent.

Wat is jouw wens?

Wat is jouw wens voor het dansjaar? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Vooraankondiging

Vanaf september 2018 geef ik ook buikdansles op dinsdag avond bij Fluxus, Hof van Zaenden in Zaandam.

Deel deze blog graag met je netwerk  op Facebook!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 10 May 2018

Mijn wens is het om mijn voeten te verbinden met mijn bekken. En mijn onderlichaam met mijn bovenlichaam. Kortom, nog meer lichaamsgevoel en -verbinding. De warming-up van Sabouschka helpt hier uitstekend voor. Daarnaast vind ik het fijn dat we iedere les wat techniek krijgen, van basis tot gevorderd, voor elk wat wils.

Annemieke
Door

Annemieke

op 11 May 2018

Thera, dat gaat je vast lukken. In de periode dat ik je heb zien dansen is er al zoveel meer vloeiendheid en zachtheid in je dans gekomen. Mooi om dat te zien gebeuren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 May 2018

Dat kan ik beamen Annemieke. Thera je danst nu zo zacht en vloeiend. Mooi om naar te kijken. Je kan inderdaad die verbindingen op een steeds dieper niveau ontwikkelen. Dank je wel ook voor je complimenten Thera. Ik ben blij dat mijn oefeningen het gewenste resultaat brengen.

Riëtte
Door

Riëtte

op 11 May 2018

Mijn wens is het om rustig verder te ontwikkelen in mijn eigen tempo. VOORAL MET DE AUTHENTIC MOVEMENT LES MERK IK DAT IK VEEL LOSSER BEN EN IK MEER DURF TE UITEN ! Die innerlijke kwelgeest heeft op zo'n moment geen vat meer op me en daar ben ik zo blij om ! Liefs Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 May 2018

Ik ben zo blij om te horen dat die innerlijke kwelgeest soms geen vat meer op je heeft. Dan mag je eindelijk genieten van het buikdansen. En hoef je niet meer aan je eigen strenge eisen te voldoen. Fijn om te horen dat je van jezelf nu in eigen tempo verder mag ontwikkelen in je dans. Dat je net zo vrij mag stromen zoals een rivier.

Claire
Door

Claire

op 11 May 2018

Beste Sabouschka, Ik dans al vele jaren bij jou. Je was inderdaad strenger in de begin jaren. Ik denk dat het kwam door je professionele dans training en wij werden toen getraind zoals toekomstige professionele danseressen. Wij zijn nog steeds heel goed opgeleid in techniek door de warming-ups, jou zien dansen en af en toe een liefdevolle correctie tijdens de warming-up. Door de goede warming-ups, leert ons lichaam de bewegingen en komen zij van zelf uit met meer oefenen. Het is ook waar dat wij altijd nieuwe dingen kunnen leren. Dat is zeker het geval bij mij. Mijn doel is het om nieuwe bewegingen te integreren in mijn lijf en dus in de dans.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 May 2018

Jij bent zo een mooie buikdanseres geworden Claire. Fijn dat je graag je dans verder wilt blijven ontwikkelen. Ik help je graag ermee om nieuwe bewegingen te integreren in je buikdans. Danstechniek zit in mijn warming-ups verweven. Dat is goed dat je dat benoemd.

Reactie plaatsen