Kan ik nog op buikdansles wanneer ik wat ouder ben
26 april 2018 

Kan ik nog op buikdansles wanneer ik wat ouder ben

Kan ik nog op buikdansles wanneer ik wat ouder ben? Ja je bent van harte welkom.


Waarschijnlijk word je dan geen professioneel meer. Dat neemt niet weg dat je lichaam op een gezonde manier gaat trainen en je veel plezier beleeft.

Vrouwen van alle generaties

In mijn buikdansles in Amsterdam, Haarlem en Utrecht zal je vrouwen van alle generaties tegen komen. Wanneer je met elkaar danst dan deel je met elkaar.

Kan ik nog op buikdansles wanneer ik wat ouder ben

Ja dat kan. De jonge vrouwen zijn meestal erg goed in het oppikken en toepassen van danstechnieken. De wat rijpere vrouwen zie ik vaak gelijk vrijer bewegen. Je hebt dan meer durf. Wanneer je durft dan komt de expressie snel. Als je wat meer levenservaring hebt is dan het makkelijker om jezelf uit te drukken. Zo leg je sneller je persoonlijkheid in je buikdans.

Kruisbestuiving

Door de verschillende generaties vrouwen ontstaat er een kruisbestuiving. De jonge vrouwen leren van jou als rijpe vrouw om meer van zichzelf in hun dans te leggen. Dat kan doordat je in mijn buikdansles danstechniek met jouw eigen beweging mag mengen.

Inspirerend

Wanneer je nog jong bent dan heb je zin om veel bewegingen te maken in een dans. Het is dan inspirerend om te zien dat het er ook mooi uitziet wanneer je langer in een in beweging blijft. Vooral dan wanneer die beweging lekker voelt.

Met meer gevoel

Je leert rustiger te buikdansen. Dat doe je met meer gevoel als dat mogelijk zou zijn wanneer je buikdans alleen samenstelt uit technieken. Dat komt doordat jij de tijd neemt om een beweging vol te houden. Dan maak je deze rustig af voordat je een nieuwe inzet. Alleen zo kan je in het moment aanwezig zijn. Dat is pas genieten.

Gevoel en muzikaliteit

Wist je al dat bij een uitvoerende danseres het publiek meegeniet als zij zelf geniet? En dat in Egypte het publiek juist gevoel en muzikaliteit wil zien? In de thuislanden van de buikdans zijn de mensen meer geïnteresseerd in expressie. Bij ons wil iedereen alleen maar danstechnieken. Die zijn ook wel belangrijk. Maar dans is meer dan techniek alleen.

Klamp je vast aan danstechnieken?

Welke danstechnieken gebruik je bij het maken van een buikdans? Durf je jezelf vrij te laten tijdens het buikdansen? Of klamp je vast aan danstechnieken? Vertrouw je erop dat danstechnieken terug komen ook zonder dat je nadenkt? Hoe zou je buikdansen wanneer niemand je ziet?

The body is more intelligent than the mind

Het lichaam is intelligenter dan het verstand. Deze wijsheid kwam elke dag terug tijdens mijn professionele studie moderne dans. Dat betekent dat danstechniek door je lichaam word onthouden. Dat gebeurt er wanneer je deze lang genoeg hebt herhaald. De danstechniek word dan opgeslagen in je cellen.

Nadenken helpt je niet om soepel te bewegen

Het lichaam leert wel iets langzamer dan je verstand. Nadenken helpt je niet om soepel te bewegen. En wil je wel nadenken bij het buikdansen? Dan mis je het dansen met alle plezier die dat geeft.

Kan ik nog sporten of op yoga wanneer ik wat ouder ben

Kan ik nog op buikdansles wanneer ik wat ouder ben? Zou je jezelf dezelfde vraag gaan stellen wanneer het gaat om sporten? Of om naar de yogales te gaan? Ik denk je weet het antwoord al: ja! Buikdansen is een fijne manier om te bewegen. Het is gezond voor jou als vrouw. Je blijft er fit door. Je word ook weer soepel.

Buikdansles

Wij buikdansen vanuit ontspanning. Je geeft je mind rust en je lichaam word actief. Je leert buikdansen zonder dat je het merkt. Jij kiest zelf onbewust de danstechnieken en bewegingen. Dat doe je om jouw gevoel uit te drukken. Dat is alleen zo bij pure bellydance.
dat in tegenstelling van stappen tellen om een buikdans samen te stellen uit technieken.

Kan je dan ook nog goed worden?

Dat is afhankelijk van hoe je dat definieert. Technische hoogstandjes zal je niet meer doen. Wel zal je een mooie bewegingskwaliteit ontwikkelen. Power in je beweging, zacht, rond, sensueel en muzikaal. Je gaat weer elegant lopen. Je beweegt weer vloeiend en word soepel.

Met 59 jaar begonnen

Ik heb wel vrouwen in mijn buikdanslessen die pas met 59 jaar zijn begonnen. Zij die meerdere jaren zijn gebleven zijn wel goed geworden. Op die leeftijd heb je wel meer geduld nodig. De processen in je lichaam verlopen dan wat langzamer. Daardoor is het lichamelijke leren ook langzamer dan bij een jonge meid.

Goed voor je en leuk

Maakt het uit? Wat telt is dat het goed voor je is en leuk.

Kleding in de buikdansles

Traditioneel werd er niet met een blote buik gedanst. De blote buik kwam pas later. In mijn buikdanslessen heeft bijna niemand een blote buik. Het is bij ons ook gewoon te koud. Met onze jaarlijkse show draagt elke vrouw die mee wil doen wat zij zelf mooi vind. De een heeft dan wel een blote buik en de ander niet.

Nooit te oud

Ik denk je bent nooit te oud om je gevoel uit te drukken. Ik denk je bent nooit te oud om te bewegen op muziek. Je bent ook nooit te oud om te leren. Ik ben ervan overtuigd dat je nooit te oud bent om te komen buikdansen. Wees welkom.

Wat vind jij belangrijk bij het buikdansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Voorstelling op 23 juni

Noteer alvast zaterdag avond 23 juni in jouw agenda. Dan dansen wij bij de voorstelling van Moulaya in Fluxus in Zaandam. Wil je een kaart kopen? Schrijf dan Moulaya.

Deel deze blog ook graag met je netwerk op Facebook.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 27 Apr 2018

Wat een prachtige blog, Sabouschka! Het raakt me.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Apr 2018

Dank je wel!

Annemieke
Door

Annemieke

op 27 Apr 2018

Zeker een mooie blog Sabouschka. Na 10 jaar niets meer met buikdansen te hebben gedaan, ben ik op mijn 56ste weer bij jou op les gekomen. Natuurlijk wat stijver, maar het doet mij plezier te merken dat alle bewegingen nog in mijn lichaam zitten. De muziek voert mijn lichaam gewoon weer mee. De prestatiedrang is minder geworden. Mijn wens is nu vooral genieten en ontspannen. En dan geniet ik niet alleen van het zelf dansen, maar ook van alles wat ik in de lessen om mij heen zie gebeuren bij de andere danseressen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 28 Apr 2018

Ja dat is leuk om te merken dat het er allemaal nog wel is. Je lichaam vergeet nooit iets. Soms hebben wij daar last van. En is het niet leuk dat het lichaam alles onthoud. In het geval van buikdansen is het super leuk dat alle geleerde danstechniek word onthouden. Dat de muziek het lichaamsgeheugen weer activeert. Ik vind het heel erg leuk dat je weer bent komen buikdansen. Je danst nog even mooi dan toen. De souplesse zal vanzelf ook weer terug komen. Ook dat onthoud je lijf. Wanneer je vroeger wel soepel was en je begint weer met buikdansen dan word je sneller soepel dan iemand die nooit iets heeft gedaan. Fijn dat je nu vooral wilt genieten. Geen prestatiedrang meer. Met of zonder prestatiedrang ontwikkel je vanzelf wel verder. Dus de prestatiedrang dan maar beter voor het werk reserveren. Is niet nodig voor het buikdansen. Het werkt alleen maar averechts.

Tinka
Door

Tinka

op 03 May 2018

Jazeker kunnen oude mensen op dansles gaan. Juist het stap voor stap weer opbouwen van conditie gaat goed in de lessen als je de warming up op eigen tempo opbouwt. De oefeningen die niet lukken hoeven ook niet eruit te zien alsof je 30 jaar bent. Bewegen in dans is natuurlijk en maakt blij. Je concentratie en focus bij de lessen zorgt ook voor een goede training van de hersenen. Regelmatig dansen of danslessen volgen is een natuurlijk medicijn voor vele mensen, niet alleen beperkt tot vrouwen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 May 2018

Het is goed om dat van jou als arts te horen hoe nuttig het volgen van dansles is. Dat het juist goed is voor de wat oudere mens. Dansen is niet beperkt tot jongeren. Kijk maar naar andere culturen. Daar dansen mensen ook hun hele leven.

Reactie plaatsen