Hoe leer je danstechniek voor buikdans?

Hoe leer je danstechniek voor buikdans?

Hoe leer je danstechniek voor buikdans? Om de context te begrijpen ….


In het westen wordt ons vroeg geleerd om met ons hoofd te leren. In Nederland gaan kinderen al met 4 jaar naar school. Hoe vaak moest je na school dan ook nog stil zitten? Kinderen worden groot. Wij volwassenen zijn de kinderen van vroeger. Wij willen dan alles leren via ons hoofd. Simpelweg omdat we dat zo gewend zijn. Hoe leer je danstechniek voor buikdans wanneer je het niet vanuit je hoofd doet?

Het beste verdienen

We worden als het ware gedrillt om met ons hoofd bezig te zijn. Onze hele economie is erop gebouwd dat diegenen die het beste zijn geworden met hun hoofd ook het beste verdienen.

Burn out

Door deze manier van doen moeten we echter wel een tol betalen. Steeds meer mensen krijgen een burn out. En dat op steeds vroegere leeftijd.

Zoek een evenwicht

Wat kun je doen? Zoek het evenwicht. Ga ook eens activiteiten doen waarbij je juist niet met je hoofd leert. Dansen is zo een activiteit. Zelfs het leren van dans is dat. Alleen we zijn met zijn allen zo gefocust op leren met ons hoofd dat we ook in de dansles dezelfde methode van leren met je hoofd verwachten . Of dat leren dansen niet eens in ons opkomt omdat we al gestresst genoeg zijn. Hoe leer je danstechniek voor buikdans? Kan dat ook zonder dat je het door hebt?

Rust van al dat scherp moeten denken

Er is de afgelopen jaren een enorme belangstelling voor yoga ontstaan. Ik weet zeker dat dit ermee te maken heeft dat zo vele mensen snakken naar een evenwicht. Even wat rust van al dat scherp moeten denken.

Yoga

Yoga geeft je evenwicht tussen hoofd en hart. Yoga maakt dat lichaam en geest in evenwicht komen. Het is een uiterst gezonde vorm van beweging. Daarnaast helpt je yoga met de spiritutele ontwikkeling. Zou je dans en ook buikdans kunnen beoefenen net als yoga? Hoe leer je danstechniek voor buikdans? Kan het ook anders dan met je hoofd?

Buikdansles net als yoga

Je kunt ook buikdans beoefenen net als yoga. Je oefent jezelf erin om bewegingen te maken die lekker aanvoelen. Je oefent om deze bewegingen zo lang te houden zoals jij dat wilt. Je duikt erin. Je buit ze volledig uit. Zo ben je – net als in yoga – met jezelf bezig. Je komt tot rust. Je hoeft aan niemands verwachtingen te voldoen. Je geniet van de muziek en het bewegen daarop. Je oefent jezelf te uiten via de muziek. Hoe leer je danstechniek voor buikdans?

Hoe leer je danstechniek voor buikdans?

Je kunt danstechniek natuurlijk vanuit je denken leren. Dan kopeer je pasjes en je observeert jezelf in de spiegel. Dat is dan wel de bekende weg. Voordeel daarvan is dat je het gelijk aan een ander kunt laten zien wat je hebt geleerd. Nadeel daarvan is dat dit weinig ontspannend is en dat het heel lang duurt voordat je kunt dansen. Je kunt dan wel stapjes aan elkaar rijgen maar dansen is nog wel iets anders.

Talent

Een ander nadeel is het dat je voor deze manier van leren dansen al talent moet hebben. Zo verkrijg je een scheiding. Er zijn dan mensen die leren dansen. En er zijn diegenen, die het nooit leren. Daar houd ik persoonlijk niet van. Ik ben namelijk ervan overtuigd dat het het geboorterecht van de mens is om te dansen. En dat het niet erom gaat hoeveel talent je hebt maar wat je ermee doet.

Nadelen om te leren dansen vanuit je denken

Wanneer je
1.) al langer volwassen bent en nog nooit eerder dansles hebt genomen,
2.) gestresst bent,
3.) rechts en links niet van elkaar kan onderscheiden
dan maak je weinig kans. Dan word het leren buikdansen pure stressvoor jou. En dat zou ik jammer vinden. Want het kan ook anders. Hoe leer je danstechniek voor buikdans? Je kunt ook spelenderwijs leren. Dan leef je jezelf uit. Je maakt plezier. En je hebt het totaal niet door dat je aan het leren bent. Voordat je het weet krijg je een compliment over je mooie buikdans.

Krachtbron

Ik hoorde dat mijn buikdansles een krachtbron is voor vrouwen met een burn out. Omdat het zo anders is. Dat is ook zo voor vrouwen met een kantoorbaan. Even heel anders bezig zijn.

Buikdansen vanuit ontspanning

Hoe leer je danstechniek voor buikdans? Je leert bij mij buikdansen vanuit ontspanning. Je verhoogt je lichaamsbewustzijn door senso motorische oefeningen. Je traint je voeten en benen en maakt je rug en schouders los. Je leert je armen vanuit je romp bewegen. Je komt met beide benen op de grond te staan. Lekker aards.

Souplesse

Souplesse en verfijning van je houding en beweging zijn een natuurlijk gevolg. Tegelijkertijd oefen je de onzichtbare danstechniek. Dat zijn bewegingen die de typische buikdans bewegingen ondersteunen. Ze bieden de basis van je danstechniek. Hoe leer je danstechniek voor buikdans?

Houvast

Naast danstechniek biedt de muziek je ook houvast. Je gaat ontdekken wanneer je het ritme volgt en wanneer juist de melodie. Je leert wanneer de muziek zegt: “dans op de vierkante meter’’ en wanneer je door de ruimte kan zwieren.

Spelen en plezier maken

Je integreert alles wat we ervoor hebben gedaan door lekker op los te buikdansen. Ik geef je in elke les verschillende improvisatie opdrachten. Die doe je alleen of samen. In elk geval is het weer eens spelen en plezier maken.

Overgave

Net als is de rustige vormen van yoga, zoals de nu zo populaire yin yoga, beoefen je overgave. Overgave is dan ook je belangrijkste leermeester om te leren buikdansen.

De grootste winst

Wat is belangrijk voor jou? Wat is voor jouw de grootste winst die je kunt behalen uit de buikdansles? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Sfeer proeven?

Wil je eens de sfeer proeven? Kom naar ons buikdans feest met optredens op zaterdag 28 november in Haarlem. Binnenkort meer op deze website.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, etc.

Opdat jij gaat stralen!
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Mascha Hogeboom
Door

Mascha Hogeboom

op 08 Oct 2015

Ik begrijp je manier van les geven, het is erg gericht op, dat wij als dansers het als prettig ervaren en niet als moeilijk. Als streber vind ik dat het op deze manier lang duurt om de techniek op te pakken, maar ik heb geduld... :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Oct 2015

Dat kan ik mij goed voorstellen. Bedankt voor je eerlijkheid. Ik denk dat velen zo denken. Geduld is moeijlijk p te brengen.Maar vergeet niet dat je tegelijkertijd bezig bent met het verkweken van die zachte ronde en doorvoelde bewegingskwaliteiten die buikdans zo mooi maakt. En je vind een manier van bewegen die jou niet meer gaat uitputten. Net als bij Tai chi en Chi gong.Daarnaast leer je gelijk ook om de muziek te interpreteren en je gevoel via buikdans uiten. En verander je positief je houding. Last but not least leer je jezelf ook nog eens te presenteren. Dat komt jou voor je eigen bedrijf ook nog eens ten goede.Je kan het zien zoals een kind wat opgroeid met meerdere talen. Het zal net iets langer duren om goed Nederlands te spreken dan voor andere kinderen. Maar het voordeel is immens......

Else
Door

Else

op 09 Oct 2015

Je zegt belangrijke dingen in dit blog, Sabouschka! Bijvoorbeeld dat het je geboorterecht is als mens om te dansen. En dat het erom gaat wat je met je talent doet en niet hoeveel je ervan hebt. Ik geniet er van te dansen, puur voor mezelf. Had ik dit maar jaren geleden ontdekt! Zeker, ik vind het fijn positieve feedback van jou en anderen van de groep te krijgen, maar ik besef ook de fysieke beperkingen van mijn ouder wordend lijf. Ik zie hoe de jongere en jarenlang getrainde meiden dansen, en ik geniet ervan hoe jij en zij dansen. Prachtig! Ik zie hoe danseressen er echt lol in hebben om te dansen, zoals vanavond weer, en ik geniet mee. En ik ben blij dat ik op jouw lessen simpelweg kan accepteren dat ik geen jonge meid meer ben. Ik leer, en ik ga vooruit, dat is zeker, maar wat ik ook leer is te genieten en simpelweg te accepteren wat er is!

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Oct 2015

En ik ben het helemaal met alles eens wat je schrijft en dat geld in alles ook voor mij ! ZOOOOOO IDEM X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Oct 2015

Wat lief wat je hier schrijft Else. Het is niet makkelijk om in een wereld te leven waarvan mensen denken dat je jong moet zijn om te mogen dansen. Of dat ze denken dat je het niet meer kunt leren. Wat een nonsense!Ik ben blij dat je in mijn danslessen kan accepteren dat je niet meer zo jong bent en dat je lichaam wat beperkingen heeft. Natuurlijk vind ik het wel jammer dat je mijn buikdansles nog niet jaren geleden had ontdekt. Maar het leuke is dat ik bij jou werkelijk een enorme vooruitgang zie sinds dit cursusjaar is begonnen. Je bent maar nog net een jaar bezig en je bent zo sierlijk geworden. Mijn complimenten!Vanavond was er zo een lol in de hele groep en dan met prachtige dansen.

Else
Door

Else

op 09 Oct 2015

Dank je!

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 09 Oct 2015

Hallo Mascha, je schrijft dat het je frustreert dat je de techniek langzaam leert. Iedereen leert op een eigen manier. Zo heb ik de behoefte om een nieuwe beweging te kunnen beschrijven met woorden. Als je meer of andere uitleg wil, vraag het dan een aan een van de groepsleden die al wat langer danst. Zo krijg je voor jezelf het beste van beide werelden!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Oct 2015

Wat een goed idee Sa'adia!

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Oct 2015

Ik ben juist heel blij met het langzame leren ! Dit ook omdat ik dan met pasjes leren uit mijn hoofd blijf en de beweging vanzelf wel inslijt en ik me met genieten en vrij dansen met plezier kan bezighouden !Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Oct 2015

Langzaam leren betekent overigens niet minder leren. Je kunt het vergelijken met het gewone schoolsysteem en de Rudolf Steiner benadering. Contemplatie is een belangrijk element om de beweging te integreren in je systeem. Contemplatie over een beweging tijdens het vrije buikdansen. Volledig erin opgaan. Je leert fysiek door te doen. Door te herhalen en te herhalen totdat het er is. Ik ben blij dat je deze aanpak waardeert.

Mascha Hogeboom
Door

Mascha Hogeboom

op 13 Oct 2015

Ik begrijp dat dingen erin slijten door herhaling. Voor mensen die weekelijks les hebben en thuis ook oefenen heb je veel meer herhaling dan zoals ik die maar 1 keer per maand naar Utrecht gaat. Helaas is weekelijks les voor mij niet te doen en in het drukke dagelijks leven komt het er hier thuis ook niet van.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 13 Oct 2015

Wat kan ik voor je doen Mascha? Waar heb je de grootste behoefte aan tijdens de workshop? Heb je wat vragen over bepaalde bewegingen? Stel deze dan aan het begin van de zondag van de workshop.Nog een tip voor thuis: zet af en toe de muziek op. Wie weet doe je tussen het huishouden in opeens een dansje. Wanneer je de muziek hoort dan zou het kunnen gebeuren dat je vanzelf een beweging maakt. Zo integreer je het oefenen in je dagelijks leven. Dat is zonder extra tijdsinvestering. En gebeurt zonder dat je het door hebt.

Mascha Hogeboom
Door

Mascha Hogeboom

op 15 Oct 2015

Hoi Sabouschka, lief van je, dat je vraagt wat je voor me kan doen, maar het is niet dat je iets voor me kunt oplossen, het is gewoon zo als het is..

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Oct 2015

Wat fijn dat je accepteerd wat is. Lief dat je dit even laat weten.

kitty
Door

kitty

op 15 Oct 2015

extra tijd maken om te oefenen is voor mij ook niet een optie. Maar dat hoeft ook niet! Vaak betrap ik me erop dat ik bij de printer op werk achtjes sta te draaien. Of in de rij bij de kassa in de supermarkt mijn voeten aan het golven ben. Gelukkig is het nog niet zo erg dat ik C-curves doe of met mijn armen sta te bewegen :) Maar juist die kleine basis beweginkjes maken dat ik me soepel voel. Dat ik er aan denk om vanuit mijn bekken te staan, om mijn suport daar uit te halen (en niet uit mijn rug, voor mij een dingetje), Allemaal winst. En inderdaad, tijdens het koken staat hier een muziekje op en beweeg ik langs mijn aanrecht! Tot groot plezier van de aanwezigen...

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Oct 2015

Wat inspirerend wat je schrijft Kitty! Zo leuk om te horen hoe jij het doet om de oefeningen in je dagelijks leven te integreren. Super om te horen dat juist die kleine regelmatige beweginkjes je soepel houden. En dat je gezin ervan meegeniet!

Reactie plaatsen