Hoeveel danstechniek moet je kennen om te buikdansen
31 augustus 2017 

Hoeveel danstechniek moet je kennen om te buikdansen

Hoeveel danstechniek moet je kennen om te buikdansen? In het westen zijn wij hoofdmensen. Wij denken veel en graag en menen een buikdans samen te moeten stellen uit allemaal aangeleerde danspassen. In de thuislanden van buikdans is dat wel anders.

Een goede buikdanseres danst vanuit haar gevoel. Zij maakt de muziek zichtbaar door bewegingen die zij nodig heeft om haar gevoel uit te drukken.

Heb je veel danstechniek nodig om je gevoel uit te drukken?

Ik vind van niet. Je hebt ook jouw dagelijkse bewegingen. Je loopt, draait, buigt door je knieën, gaat op je tenen. Je beweegt snel of in slow motion, losjes, of intens..Je beweegt door de ruimte of op een plaats. Je pakt de melodie of juist het ritme. Meng buikdans met je eigen bewegingen. Alleen dan kom je in de flow.

Geniet

Wanneer je begint met buikdans dan zijn er bewegingen die je lekker vindt. Duik daar dan gewoon in. Maak je niet druk Geniet.

Net zoals bij yoga

Herhaal dat lekkere gevoel. Doe deze bewegingen zo lang als je maar wilt. Herinner jezelf dat jij op de eerste plaats komt. Jij buikdanst omdat het lekker is. Dat is net zoals bij yoga. Pas nadat jij jezelf dat toe kunt staan mag je denken aan wat een ander zou kunnen vinden.

Vanuit je buik

Op een dag zal je vanzelf wel variatie toevoegen. Deze variatie komt dan niet vanuit je hoofd. Ze komt vanuit je buik.

Is veel herhaling dan niet saai?

Ook dat is een fabel. Heb je ooit mensen in het uitgaansleven zien dansen die saai dansten? Waren dat dan mensen die intens dansten? Waren zij ermee bezig wat anderen ervan zouden vinden? Wanneer jij in je dans zit zal die nooit saai zijn. Waarom is dat zo? Omdat jij niet saai bent. Jij bent uniek. En net zo uniek is jouw manier van buikdansen. De manier hoe jij de bewegingen uitvoert maakt jouw buikdans uniek.

Afro Amerikaanse balletdanser

In het begin van mijn carrière gaf ik les en repeteerde in het Cliffordstudio. Daar ontmoette ik een Afro Amerikaanse balletdanser. Hij maakte mooi danswerk met zijn groep. Wij praatten vaak met elkaar. Ik was een fan van hem en ging naar al zijn voorstellingen. Ik nodigde hem uit om naar mijn groep choreografieën te kijken.

Leren van de professionele danswereld

Hij werd een fan van mij. Wel gaf hij mij en mijn dansers een goede tip: probeer eens een hele buikdans lang alleen maar 2 bewegingen te maken. Jeetje dat staat haaks op wat je elders zou leren in buikdans. Maar het is wel een experiment wat menig professioneel danser uit de moderne dans wel zou doen. Waarom zouden buikdanseressen niet kunnen leren van de professionele danswereld?

Hoeveel danstechniek moet je kennen om te buikdansen

Hoeveel danstechniek moet je kennen om te buikdansen? Met 2 bewegingen kan dat al.

Lichaamsbewustzijn

Bij mij leer je ook danstechniek. Maar wel gedoseerd. Daarnaast leer je veel over je eigen lichaam. Je verkrijgt lichaamsbewustzijn. Daardoor worden jouw eigen bewegingen doorvoeld. Geleidelijk aan begrijp je de oosterse buikdans muziek steeds meer.

Ik zie soms beginners al prachtig buikdansen

Hoeveel danstechniek moet je kennen om te buikdansen? Je hoeft niet veel danstechnieken te kennen om te buikdansen. Ik zie soms beginners al prachtig buikdansen. Dat zijn juist die momenten waarin ze niet nadenken.Het ene moment zelf vergeten wiegen op de golven van de melodie. Het andere moment vol passie schudden op het ritme. Heb je hiervoor veel danstechniek nodig?

Lekker op los gedanst

Heb je ooit lekker op los gedanst in de buikdansles? Dacht je dat het niets met buikdans te maken had? Hoorde je toen van mij of iemand anders uit de les dat je wel buikdanste? Deel het met elkaar. Schrijf onderin het kader.

Vrij leren dansen en tegelijkertijd leren buikdansen

Wil jij ook lekker vrij leren dansen en tegelijkertijd leren buikdansen? Kom dan meedoen met de buikdansles in Haarlem vanaf 21 september. Schrijf je nu gelijk in Klik hier. Wacht niet te lang want het loopt al aardig vol.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, LinkedIn, Twitter, enz.

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 01 Sep 2017

De allermooiste armen zag ik ooit op een feest bij een vrouw die nog nooit iets aan buikdansen had gedaan. Ze bewoog haar armen volstrekt natuurlijk, ontspannen en nonchalant. Ik realiseerde me dat ik met alle oefening van de wereld nooit haar natuurlijkheid van bewegen zou kunnen evenaren. Dat hoeft natuurlijk ook niet. We zijn allemaal anders met eigen kwaliteiten. Dat vind ik mooi, dat we allemaal eigen bewegingskwaliteiten en een eigen expressie ontwikkelen. Hoeveel techniek heb je dan nodig? Souhair Saki improviseerde, maar had wel een arsenaal aan bewegingen en bewegingscombinaties tot haar beschikking. Een doorbraak voor mij was toen we in de les aan de slag gingen met een lang klassiek stuk met de opdracht alleen te lopen en de armen te gebruiken. Door die beperking kwam ik dicht bij mezelf en kon ik in de muziek opgaan. Sommige beginners in de groep dansen fantastisch. Ze kennen maar een paar bewegingen, maar dansen prachtig door hun gevoel voor de muziek, hun timing en hun expressie.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Sep 2017

Leuk hoe je beschrijft dat sommige vrouwen het gewoon in zich hebben om met mooie armen te dansen. Het vinden of behouden van deze natuurlijke expressie gun ik al mijn leerlingen. Er is niets mis met een arsenaal aan danstechnieken. Wanneer buikdansen tot je Lifestyle behoort dan bouw je dat geleidelijk aan op. Dat is leuk want dan heb je gewoon meer vocabulaire om jezelf uit te drukken. Het moet alleen niet ten koste gaan van de flow in de buikdans. Ik vind niets zo erg dan afgehakte bewegingen, die je soms ziet bij te vroeg optredende buikdansleerlingen. Fijn dat je verteld dat je juist door in de beperking te duiken een nieuwe dimensie kon vinden in je dans. Ik herinner mij dat nog goed. Wij dansten op een lange orchestratie van 'Habib el Omr' van Farid Al Atrash. Door eenvoud in beweging openen zich andere aspecten van de buikdans. Dan kan een onverwachte doorbraak komen. Dat is het geheim van veel beginners. Zij dansen prachtig wanneer zij danstechnieken los durven te laten. Iedere vrouw neemt iets van zichzelf mee: de een heeft een mooie uitstraling, de ander een goede timing en is muzikaal. Sommige vrouwen hebben van nature uit een goed ruimtegebruik. Eenvoud in danstechnieken opent deze deuren ook voor de gevorderde buikdanseres.

Riëtte
Door

Riëtte

op 03 Sep 2017

Na een fijne authentic movement les van Sabouschka zink ik altijd gedachteloos ! in de flow.... Dat is zo heerlijk omdat ik dan merk dat het een van de weinige momenten op een dag is dat ik niet denk ! De eerste feedback sessie die ik kreeg afgelopen mei, besefte ik ook dat er veel meer positiefs in mijn dans zit dan ik ooit gedacht had, zo borduur ik lekker door in de lessen met veel fijne relaxte oefeningen, aandacht en plezier ! Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 06 Sep 2017

Fijn dat de regelmatig terugkerende authentic movement lessen jou in de flow brengen. Geweldig dat je dan geen last meer hebt van de 'denker'. Goed dat je sinds jouw eerste feed back sessie beseft waar je goed in bent geworden. Jij wilde het eerder nooit geloven dat er vooruitgang in je buikdans zit. Het is ontspannend om erop te vertrouwen dat je steeds vooruit gaat. Lekker voortborduren in de wekelijkse buikdansles in Amsterdam.

Reactie plaatsen