Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek
12 september 2019 

Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek

Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek? Dat word ik vaak gevraagd. Grappig genoeg staan mijn gevorderde leerlingen bekend om een verfijnde danstechniek.


Kort geleden gaf ik een spontaan minioptreden bij een feestje van vrienden. De meeste aanwezigen hadden mij nog niet eerder zien buikdansen. Het eerste wat ik hoorde was wat voor een goede techniek ik heb. Grappig. Want daar ben ik het minst mee bezig.

Sprekende ogen

Een leerling van mij merkte dinsdag op dat oosterse mensen vaak zo veel expressie hebben en westerlingen juist niet. Dat komt omdat een buikdanseres in de thuislanden van de buikdans ontspannen danst.  Zowel bij de professionele buikdanseres alsook de vrouw die met haar vriendinnen danst op een feestje zie je sprekende ogen.  En dat komt niet alleen door met kajal zwart omrande ogen. Het is de nonchalante manier waarmee de oosterse vrouw danst. Zij hoeft niet te presteren. Zij mag voelen.

Souplesse en een voelend bewegen

Als westerse vrouw ben je geneigd om na te denken. Je denkt terwijl je danst. Dat komt door onze cultuur.  In geïndustrialiseerde, digitaliseerde westerse landen denkt men vooral. Het verstand heeft hier de heerschappij. Misschien is het wel mijn rebelse natuur die maakt dat ik een totaal andere manier van lesgeven heb ontwikkeld. Souplesse en een voelend bewegend lichaam vind ik het belangrijkst. Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek?

Dansen is de beleving van vrijheid

Danstechniek is belangrijk. Dat snap ik ook wel. Maar het is niet het enige waarvan echte buikdans leeft. Muzikaliteit en bewegingskwaliteiten vind ik veel belangrijker. En de durf om ook je eigen bewegingen te gebruiken. Want alleen maar vanuit het spel van geleerde danstechniek, bewegingskwaliteit en je eigen beweging kun je werkelijk buikdansen. Wanneer je vastkleeft aan geleerde pasjes dans je niet echt. Dansen is de beleving van vrijheid.

Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek

Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek?

Wanneer je bij mij komt buikdansen ontwikkel je jezelf op alle niveaus. Je houding verbeterd zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Vanuit een grotere vrijheid in je houding word je soepel. Jouw beweging wordt economisch. Dat wil zeggen minimal effort maximum result. Vanuit diepe ontspanning verkrijg je zachtere bewegingen.  Je mag eindelijk eens vertragen. De beweging mag je klein houden. Minder is meer. Daardoor openen de zintuigen juist meer.  Je leert de muziek te voelen.

Wat vind jij belangrijker?

Wil je jezelf uitdrukken d.m.v. techniek, je gevoel en de muziek? Of wil je een buikdans kunnen samenstellen uit technieken? Liever losgaan en echt dansen  Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

In mijn buikdanslessen wordt echt gedanst

In mijn buikdanslessen wordt echt gedanst. Je vindt bij mij veel vrouwen met sprekende ogen. En dat terwijl de meeste van mijn leerlingen gewoon Nederlands zijn. Buikdansen vanuit ontspanning maakt je vrij. Buikdansen zonder nadenken maakt dat je op een ander niveau leert dansen: vanuit je lichaam.

Alle buikdanslessen beginnen weer volgende week

Kom met ons mee buikdansen. De buikdansles in Zaandam begint dinsdag, de buikdansles in Amsterdam woensdag en donderdag is het buikdansen in Haarlem. Op zondag 22 september begint weer de jaarcursus van maandelijkse buikdans workshops in Utrecht.

Deel dit artikel met je Facebook vriendinnen en WhatsApp contacten, via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 13 Sep 2019

Wat mooi wat je schrijft, Sabouschka. Bezig zijn met techniek beperkt me om vrij te zijn in de dans. Het maakt mijn dans minder en mijn uitstraling gespannen. Je gaf ooit de raad om in je dans alleen te verwerken wat je goed kunt en helemaal in je lijf zit. Daarom oefen ik techniek thuis. Totaal nieuwe bewegingen moet ik analyseren en daarna toepassen. En dan steeds herhalen tot de beweging van mij is geworden. Na verloop van tijd duikt de beweging dan ineens op als ik dans.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Sep 2019

Dat beschrijf je mooi zoals het werkt met danstechniek en de vrijheid van expressie. Je doet het net als muzikanten, die oefenen ook thuis. Goed idee.

Annemieke
Door

Annemieke

op 13 Sep 2019

Wat een leuke blog weer Saboushka. Ik vind het fijn om tijdens de les uit mij te halen wat ik in mijn lijf heb en er niet iets in te moeten stoppen dat contraproductief werkt voor het genieten tijdens het dansen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Sep 2019

Zo mooi gezegd Annemieke. Leren dansen heeft vaak meer te doen met afleren dan met bijleren.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 14 Sep 2019

Ik ben meer gericht op gevoelsexpressie dan op techniek. Toch komt er "vanzelf" meer techniek in door de oefeningen in de les waarbij het door herhaling al een beetje in mijn lijf komt zitten. Ook kijk ik graag naar de dans van anderen: heel inspirerend! En dan doe ik het na op mijn manier. Echt techniek mij eigen maken vergt oefening en herhaling. Aangezien ik thuis niet of nauwelijks oefen kom ik gewoon jaar na jaar naar jouw lessen, sabouschka!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Sep 2019

Wat lief Jacqueline! Ja zo zie je maar dat je vanzelf goed word wanneer je maar blijft komen dansen. Al zijn mijn buikdanslessen niet op techniek gericht zo is aan jouw mooie buikdans wel te zien dat je techniek leert.

Milou
Door

Milou

op 14 Sep 2019

Ik hou zelf erg van techniek, ik ben ook van nature erg prestatie gericht. Wanneer er te weinig techniek aan mij wordt aangeboden wordt ik niet genoeg geprikkeld en v haak ik af.Maar door mijn prestatiegerichtheid/ perfectionisme kan ik ook heel erg faalangstig worden en blokkeren. Dan haak ik ook af.Ik hou er daarom niet van om op de aerobics wijze van pas naar pas naar techniek naar techniek te dansen. Ik hou van herhaling en een rustig tempo zodat ik mij de techniek eigen kan maken. Als je de tijd krijgt om techniek eigen te maken dan gaat het in je lichaam zitten. Wanneer iets in mijn lichaam zit, heb ik plezier en is expressie voor mij heel natuurlijk.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Sep 2019

Dat is aan jou te zien. Het plezier spettert ervan af wanneer je danst. Ik begrijp je goed dat je de tijd wilt krijgen om techniek te integreren. Ik ben zelf ook zo dat ik moet herhalen tot ik het lichamelijk heb. Want het lichaam heeft ook een geheugen.Volgens mij is dat ook bij iedereen zo. Alleen word er vaak bij amateurdans gedacht dat je techniek verstandelijk kunt leren. Dat gaat dan wel ten koste van flow, expressie en plezier.

Reactie plaatsen