Dans jezelf gezond bij Sabouschka live op de radio
04 oktober 2014 
in Media

Dans jezelf gezond bij Sabouschka live op de radio

Dans jezelf gezond komt op de radio!

Dans jezelf gezond komt op de radio!  In de herfstvakantie  ben ik op donderdag 16 oktober   op Radio Beverwijk te horen van 20.00-21.00 uur. Het programma heet: “Op uw gezondheid” en zit op 104,5 FM. Het programma is interactief. Je kunt als luisteraar vragen stellen aan de studiogasten door tijdens de live uitzending te bellen of te e-mailen met de studio. Ik zal het geweldig vinden om dan van je te horen!

Gezondheid en Dans

Wat heeft dansen nou met gezondheid te maken? Eigenlijk heel veel.
Alhoewel ik nooit zal beweren dat je ernstige gezondheidsklachten alleen door oefeningen en dans weg kunt nemen zo helpen gerichte lichaamsoefeningen in combinatie met vrij dansen bij allerlei lichte ongemakken. De oefeningen en het dansen werken zowel preventief alsook dat ze al bestaande lichte klachten helpen verminderen.

Welke klachten worden verlicht?

1.) Ik hoor bijvoorbeeld van mijn leerlingen dat ze minder vaak naar de fysiotherapeut of chiropractor hoeven te gaan sinds ze bij mij komen dansen. Lage rugklachten verminderen sterk, evenals klachten aan voeten of knieën. Spanningen van rug, nek en schouders verdwijnen.
2.) Ik hoor ook dat het vrouwen in hoge functies helpt om hun stress kwijt te raken.
3.) Ik hoor dat sombere buien verdwijnen.
4.) Ik hoor dat verlegenheid, een sociale ongemak, sterk vermindert.

Hoe krijg je een betere gezondheid door vrij te dansen?

Het is niet het dansen alleen.
1.) Het dansen word vooraf gegaan door oefeningen die met aandacht worden gedaan.
2.) De oefeningen geven je lichaam informatie.
3.) Na een oefening voel je even weer hoe je staat.
4.) Je neemt de verandering waar. Daar is tijd voor. Meestal voelt dat lekker.

Zo kun je ook op een later moment in je dagelijks leven weer naar dat gevoel terug gaan.
Je voedt je lichaam met gezonde informatie. Die informatie kan erover gaan om het strekken met het buigen in balans met elkaar te brengen. Dat klinkt heel simpel. Maar de meeste mensen hebben een voorkeur, of ze zijn té gestrekt of té gebogen.

Ik geef je simpele oefeningen om daar weer een balans in te vinden. Diegene die te ver strekt zal dat minder gaan doen en diegene die te krom staat zal meer verlengen.

Kun je niet alleen de oefeningen gaan doen?

De oefeningen alleen zijn ook niet voldoende. Bij het vrije dansen wat op de oefeningen volgt integreert de informatie van de oefeningen. Je maakt plezier vanuit een ‘lekker in je lijf’ gevoel.

Waarom doe je dat juist met buikdans?

Buikdans is de meest vrouwelijke dans op deze aarde. Je maakt ronde, zachte en golvende bewegingen of juist sterke strakke of trillende ritmische bewegingen.

Buikdans geeft de vrijheid van je gevoelsexpressie. Je danst het mooist als je dicht bij jezelf bent doordat je goed contact hebt gemaakt met je lijf. Daar doen we oefeningen voor; in de dans kan je oefenen hoe het is om ruimte in te nemen of juist te geven, om in je kracht te staan of juist in je zachtheid.

Je mag vel zijn en vol passie of juist zacht en teder. Alles mag er zijn. Er is geen oordeel. Het mogen uitleven van een rijk gevoelspalet houd jou gezond.

10 punten van wat exact de gezondheid van jou als vrouw bevorderd
tijdens de buikdanslessen van dans jezelf gezond:

1.) Je maakt ruimte in je gewrichten.
2.) Je gaat gronden /aarden.
3.) Je brengt de rechter en linker hersenhelft met elkaar in balans.
4.) Je word rustig.
5.) Je ontspant.
6.) Je maakt de vloeistoffen in het lichaam wakker. Je bloedsomloop en lymfestroom komt op gang evenals de vloeistoffen in je cellen en tussen je cellen. Het synoviale vocht  tussen je gewrichten smeert als het ware je gewrichten. Het hersenvocht gaat stromen.
7.) Je stimuleert je reflexen.
8.) Je verhoogt je lichaamsbewustzijn waardoor je meer bewegingen kan doen dan anders.
9.) Je maakt endorfine aan.
10.) Door het samen delen met andere vrouwen in een niet competitieve sfeer maak je heel veel van het stressverlagende hormoon oxytocine aan.

Wat is jouw wens?

Wat zou jij graag willen uitleven of willen ontwikkelen in jouw buikdans of in je leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdanslessen Amsterdam

Wil je nog meedoen naan de buikdanslessen in Amsterdam? Het studio is vanuit Amsterdam Oost en Amsterdam West en Amsterdam Zuid even makkelijk te bereiken.
Voor wie in Amsterdam Zuidoost, de Bijlmer of in Almere woont heb ik goed nieuws: de studio is op loopafstand van het station.

Je kunt makkelijk met de trein en de metro komen en een kwartiertje lopen door de mooiste winkelstraat van Nederland. Zin in gekregen?  Klik Hier

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Mascha Hogeboom
Door

Mascha Hogeboom

op 10 Oct 2014

Oh wat leuk ! Ik zet het in mijn agenda :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Oct 2014

Leuk dat je gaat luisteren!

Claire
Door

Claire

op 10 Oct 2014

De dans lessen hebben mij inderdaad geholpen met een flexibele rug in plaats van een vaak stijve rug. Als dat wel af en toe gebeurt, weet ik oefening die ik kan doen. Ik heb meer bewustzijn van mijn lichaam, meer grounding en krijg complimenten van anderen over mijn lichaamsintegratie in mijn dansen. Veel dank aan Sabouschka. Ik blijf jarenlang in haar lessen met veel plezier.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Oct 2014

Ik ben blij dat je nu de weg weet naar een soepele rug. Ik ben ook blij dat je al vele jaren met veel plezier naar de buikdanslessen blijft komen.

Jindra
Door

Jindra

op 10 Oct 2014

Hallo Sabouschka Ik dans inderdaad omdat ik dan even stil kan staan bij hoe het met me is, in mijn toch best drukke bestaan. Ik dans 'voorbij' wat er die week gebeurde en ontspan ook fysiek en word er fysiek sterker van. Voor mij zijn er een paar dingen goed en mooi aan hoe je les geeft: je begint met dansen, en behandelt spelenderwijs techniek, zodanig dat het voor beginners en gevorderden interessant is. Je doet oefeningen die gronden en ontspannen: heel belangrijk om mooi te kunnen dansen. En je geeft tips over waar ik de beweging in mijn lijf 'tegen houd' door spieren te spannen die op dat moment niet nodig zijn. En, inderdaad, dat maakt dat je lessen bijdragen aan mijn gezondheid, fysiek en mentaal.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Oct 2014

Wat lief hoe je dit beschrijft Jindra.

Riëtte
Door

Riëtte

op 11 Oct 2014

WOW ! DE RADIO STAAT INGESTELD ! IK ZAL ABSOLUUT LUISTEREN EN BELLEN ! SUCCES ! RIËTTE X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 Oct 2014

Dank je. Ik ben benieuwd.

Else
Door

Else

op 16 Oct 2014

Was een goed interview, Sabouschka! Heb via de website van radio Beverwijk gekeken en kon jullie via de camera volgen. Leuk je te zien dansen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2014

Wat leuk dat je hebt geluisterd en gekeken. Ik had het ook even over jou. Had je dat door?

Else
Door

Else

op 17 Oct 2014

Jazeker! Vond dat heel leuk. Ben er ook wel mee bezig waarom het me de ene keer wel lukt "los te gaan" en de andere keer totaal niet. Nou ja, dit is ook een van de redenen dat ik met buikdansen ben begonnen: over mijn eigen gemaakte drempels heen stappen. Dit is werkelijk de perfecte manier om gedachtes te leren loslaten en over te geven. Mee te gaan in de flow. Ik ga er voor dat ik op een gegeven moment er achter kom dat die drempels helemaal niet meer bestaan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2014

Wat een mooie wens heb je! Ik ga je graag daarin begeleiden want ik weet uit eigen ervaring dat het mogelijk is om over drempels heen te stappen. Je zult steeds vaker je flow gaan vinden. Het simpele feit dat je deze wens altijd in "the back of your mind" gaat houden gaat je helpen om steeds meer in je flow te gaan.

Riëtte
Door

Riëtte

op 16 Oct 2014

En nu is het ná de uitzending. Wat was het een geweldig programma ! Gefeliciteerd ! Heel duidelijk met het omschrijven van je werkwijze, je verschillende lesonderdelen met ontspanning, oefeningen en natuurlijk dansen en passie ! Dat merkte de aanwezigen in de studio ook aan hoe je over je werk sprak en vooral toen je ging dansen ! Ik heb gelet op hun mimiek, lichaamstaal, tijdens je dans en ook door de muziek. De dame in de studio ontspande zichtbaar en bewoog heel sierlijk met haar armen en handen. De man zette eerst zijn bril af en zakte iets onderuit op zijn stoel, beiden gingen stralen ! Goed gedaan ! Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2014

Dank je wel. Wat fijn dat je het een duidelijke omschrijving vond. Super gaaf dat je er op hebt gelet hoe de aanwezigen op mijn buikdans reageerden.

Radio Beverwijk
Door

Radio Beverwijk

op 17 Oct 2014

Ontzettend bedankt voor jouw geweldige bijdrage op Radio Beverwijk lieve Sabouschka! Wat een vakvrouw ben je en wat een uitstraling heb je! Ik kom heel graag op zaterdag 22 november a.s. naar jou en jouw 'leerlingen' kijken in Haarlem. Jij inspireert zelfs iemand met twee linkerbenen tot bewegen... Hartelijke groet, Ellen Joan Padt / (mede)presentatrice van 'Op uw Gezondheid' Radio Beverwijk

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Oct 2014

Dank je wel voor je complimenten! Ik vond het ook erg leuk om je te ontmoeten en aan het interview mee te doen. Tof dat je gaat komen naar onze buikdans voorstelling met feest op zaterdag 22 november. Van harte welkom! Er komt binnenkort meer informatie erover op deze website. Over twee linkerbenen gesproken: ik heb een aantal grote danseressen ontmoet die over zichzelf zeggen dat ze 2 linkerbenen hebben. Deze danseressen hebben dan wat meer moeite met de standaard manier van dans leren. Bij het nadoen van stappen van een ander moeten ze een andere manier vinden om deze bewegingen fysiek te integreren. Wat ze dan vaak weer als voordeel hebben is een grote vindingrijkheid, expressiviteit en uitstraling. Zo zie je maar weer: aan elk nadeel zit ook een voordeel en andersom.

Riëtte
Door

Riëtte

op 17 Oct 2014

"Jij inspireert zelfs iemand met twee linkerbenen tot bewegen..." Dat is een hele mooie uitspraak ! Ook bedankt voor deze uitzending !

Joyce von Kriegenbergh
Door

Joyce von Kriegenbergh

op 17 Oct 2014

Wat heb ik gisteren genoten van het interview en het buikdansen bij Radio Beverwijk. Wat een bijzondere vrouw ben jij en ik heb dit als presentatrice van heel dichtbij mogen aanschouwen. Klasse Sabouschka, want ook mij kreeg je in beweging! Groetjes, Joyce von Kriegenbergh (redactie van "Op uw Gezondheid", Radio Beverwijk).

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Oct 2014

Wat lief Joyce! Ik kom graag snel weer bij je op de radio bij totaal lokaal om mijn buikdans voorstelling met feest op 22 november in Haarlem onder de aandacht te brengen. Kom je trouwens ook kijken en meegenieten die zaterdag avond?

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2014

Dank je. Ik ben ervan overtuigt, dat iedereen die dat wil, kan leren dansen.

Reactie plaatsen