Leer de heupcirkel en zet hem in als rustmoment

Leer de heupcirkel en zet hem in als rustmoment

Leer de heupcirkel en zet hem in als rustmoment. Wanneer er melodie is dan kun je gaan uitrusten in de heupcirkel.  Daarom noem ik deze beweging in het Engels "the break". wat betekent "de pauze."  De heupcirkel is eigenlijk heel makkelijk uit te voeren. 

Uitvoering van de heupcirkel

1.) Je staat heup breed met de voeten parallel.
2.) Zorg ervoor dat je knieën zacht zijn. Dat doe je door ze lichtjes te buigen.
3.) Daarna ga je met je bekken naar voren, naar een zij, naar achteren, naar de andere zij en terug naar voren.  
4.) Doe dit op een zachte manier.

Onderliggende techniek voor de heupcirkel

Er is altijd onderliggende techniek voor een beweging. Dat is de techniek van een ander deel van het lichaam wat je vaak niet ziet. In het geval van de heupcirkel zijn dat de enkels en de knieën. De knieën houd je zachtjes gebogen.  De enkels bereid je voor door mijn voetoefeningen. Daarmee begin ik elke buikdansles en workshop. Je  kunt deze beweging uitgelegd vinden op mijn E-book wat je gratis kan downloaden. Klik daarvoor hier. en lees de beschrijving onder "Het golven van je voeten als voorbereiding voor het buikdansen". En leer de heupcirkel en zet hem in als rustmoment.

Leer de heupcirkel en zet hem in als rustmoment

Goed of slecht voor je rug?

Of de beweging goed of slecht is voor je rug ligt aan de uitvoering. Maak je tijdens deze beweging een holle rug en probeer je de rest van je lichaam stijfjes stil te houden? Dan zal je helaas wel last van je onderrug krijgen. Laat daarom je hele lichaam meebewegen in een flow.  Wanneer je bekken naar voren gaat beweegt je lichaam naar achteren, wanneer je heupen naar rechts gaan beweegt je bovenlijf naar links. Gaat je bekken naar achteren dan gaat je romp naar voren.  Op deze manier zorg je voor een lange onderrug tijdens de gehele beweging. Vooral dan wanneer je bekken naar achteren gaat maak je onderrug dan lang. Zo leer de heupcirkel en zet je hem in als rustmoment

Leer de heupcirkel en zet hem in als rustmoment

Ben je moe geworden van het buikdansen? Was je vuur en vlam en heb je jezelf uitgeleefd? En aan je conditie gewerkt door snel op het ritme te dansen? Duik dan naar een diepere rustigere laag in de muziek.  Zet de heupcirkel in als rustmoment op de melodie.. Zo kun je tot op hoge leeftijd blijven buikdansen. En dat terwijl buikdans wel tegelijkertijd topsport is. Dat komt omdat je je eigen tempo zelf mag bepalen in onze buikdanslessen. Let er wel op: dat vind je nergens anders. In andere buikdanslessen sta je voor de spiegel en volg je het tempo van de docent. Bij ons volg je je eigen lichaam en de muziek. 

Variaties in de heupcirkel

Een variatie waarbij je je romp gebruikt alsof het toetsen van een saxofoon zou hebben. met nog een meer gevorderde variatie erbij.

Je kunt ook nog een andere soorten variaties leren:

Wanneer zet jij de heupcirkel in tijdens je buikdans? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Vond je dit artikel leerzaam? Deel hem dan graag met je netwerk op WhatsApp en Facebook.  

Groetjes,
Sabouschka

Milou
Door

Milou

op 27 Oct 2021

Wat leuk dat je hebt besloten over technieken te schrijven! Soms ben ik wat we hebben geleerd in de les thuis gewoonweg eventjes helemaal kwijt. Daar baal ik dan van omdat ik het ook leuk vind om thuis te oefenen. Nu kan ik er thuis ook lekker mee aan de slag. Heel leuk ook die filmpjes met de variaties. Ik zou het leuk vinden om vaker op deze wijze technieken voorbij te zien komen in je blogs. Dat spreekt mij erg aan! Ik krijg gelijk zin om te gaan dansen!

Thera
Door

Thera

op 01 Nov 2021

Op ons lied van zondag heb ik bijv. de break gedaan als de zanger zong. Dat hoeft niet altijd op dezelfde plek in het lied te zijn. De break kan dan een rustmoment vormen, zeker als je hem een paar keer doet. Ik dans hem het liefst (op de plaats) in een ronde cirkel met grotere of kleinere heupcirkels, langzaam of snel. Met mijn armen kan ik ook verschillende dingen doen, zoals in rondjes voor mijn lichaam draaien. Ik vind het een lekkere beweging.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Nov 2021

Fijn dat je nu ook thuis lekker aan de slag kan. Super dat je zin in krijgt om gelijk te dansen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Nov 2021

Leuk dat je beschrijft hoe en wanneer je die beweging inzet.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 03 Nov 2021

Dank je Sabouschka voor de tekst en filmpjes over de techniek van de heupcirkel. Nu kan ik het op mijn eigen tempo oefenen. Ik was erg benieuwd of het een verschil zou maken met wat ik al deed. En ja hoor er was een verschil met hoe ik het eerst deed. Nu voel ik duidelijker dat de golf door mijn hele lichaam gaat. Dat komt omdat ik nu de bewegingen naar achter en opzij beter maak. Ook voel je nu beter waar je wat minder soepel bent. Dus werk aan de winkel. Met de benen bij elkaar gaat me moeilijker af. Maar tijd genoeg om te oefenen. Ben er erg blij mee. Dank je nogmaals.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 03 Nov 2021

Dank je Sabouschka voor de tekst en filmpjes over de techniek van de heupcirkel. Nu kan ik het op mijn eigen tempo oefenen. Ik was erg benieuwd of het een verschil zou maken met wat ik al deed. En ja hoor er was een verschil met hoe ik het eerst deed. Nu voel ik duidelijker dat de golf door mijn hele lichaam gaat. Dat komt omdat ik nu de bewegingen naar achter en opzij beter maak. Ook voel je nu beter waar je wat minder soepel bent. Dus werk aan de winkel. Met de benen bij elkaar gaat me moeilijker af. Maar tijd genoeg om te oefenen. Ben er erg blij mee. Dank je nogmaals. Ine van Ameijde

Winny
Door

Winny

op 04 Nov 2021

Na je fijne online les 'authentic movement' gisteravond, heb ik nu de heupcirkel geoefend. Een mooie combinatie van tekst en filmpjes helpt mij om de heupcirkel beter uit te voeren. Dank je wel Sabouschka voor je heldere instructies!!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Nov 2021

Wat fijn dat je nu duidelijker voelt dat de golf door je hele lichaam gaat Ine. En dat je de minder soepele stukjes in je rug opmerkt om ze daarna soepeler te maken. Geeft niet dat het je moelijker afgaat met de benen dicht bij elkaar. Oefening baart kunst. Soms duurt het wat langer en dat mag.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Nov 2021

Wat fijn Winny dat je deze technieken hebt geoefend. Goede combinatie na het vrije buikdansen gisteravond in de buikdansles waarbij we diep van binnenuit buikdansten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: techniek moet je loslaten om vanuit vrijheid te kunnen buikdansen. Wanneer je ze wel traint dan komt ze opeens als verassing in je vrije buikdans opduiken :)

Reactie plaatsen