Laat je raken

Laat je raken. Emotie doet ons bewegen. Dat is tenminste nog wel zo bij een kind. Heb je bij een baby wel eens gezien dat huilen ineens in lachen over gaat? Als je emotie laat bewegen in het buikdansen dan heb je charisma. Je maakt indruk. Ik help je met het versterken van je uitstraling.

Duiken in je emoties

Als je in je eigen emoties duikt dan bewegen ze even snel als bij een baby. Een baby heeft namelijk nog niet geleerd om weerstand te bieden tegen ongewenste emoties. Wat we als volwassene vaak doen, wanneer we een emotie voelen opkomen die we niet willen voelen, dan sluiten we ons af. Of we proberen die emotie buiten te houden. Beide manieren van omgaan met emotie maken dat juist die ongewenste emotie langer bij je blijft.

Het innerlijk kind

In de psychotherapie heb je het ‘innerlijk kind werk’. Hoewel ik in mijn buikdanslessen niet direct met het innerlijk kind werk, hoor ik van mijn leerlingen wel dat ze vaak dezelfde speelsheid weer gaan voelen, die ze (her-)kenden van toen ze nog jong waren. Dat komt doordat je bij dans en theater d.m.v. verschillende spelvormen de verborgen creativiteit weer kunt opwekken. Laat je raken!

Authentic Movement

In een reeks lessen of workshops werk ik regelmatig met authentic movement* dat ik dan inleid met grondoefeningen uit de ontwikkelingsmotoriek. Authentic movement opent de deuren van je bewustzijn naar het onderbewuste. Het word dan ook vergeleken met het werk van Carl Gustav Jung, grondlegger van de Analytische Psychologie. Authentic movement word in twee richtingen gebruikt: therapeutisch of voor dans. Ik gebruik authentic movement toegepast en uitsluitend voor dans; dit om de danskunstenares in elke danseres tot leven te wekken.

Mijn ervaring met Authentic Movement

Ik heb authentic movement in mijn voltijds studie Experimentele Moderne Dans leren kennen en was op slag verliefd op deze manier van spelen in dans. Ik heb het voor mijzelf op buikdans toegepast en ik heb zo geleidelijk aan mijn eigen unieke lesmethode ontwikkeld. Ik ben de enige in heel Nederland die authentic movement met buikdans combineert.

Voor de moderne onderzoekende westerse vrouw

Ik doe dit zodat jij als moderne onderzoekende westerse vrouw dezelfde mogelijkheid hebt om buikdans in jezelf te ontwikkelen als de vrouwen uit de landen van herkomst hadden. Dan weet je dat mooie buikdans van binnenuit komt, en dat het niet alleen maar “de buitenkant”. Dan ervaar je als vrouw dat jij je tedere en zachte kant kunt hervinden en je hart kunt volgen in de expressie van je gevoel. En dat doe je in jouw eigen unieke buikdans. Buikdans dient zo als middel en als doel. Laat je raken!

Mijn leerlingen zijn er gek op

In mijn buikdanslessen en workshops voor mijn vaste groepen gebruik ik authentic movement al sinds mijn laatste jaren van mijn studie, zodat leerlingen hun eigen creatieve potentieel gaan ontdekken. Dat helpt enorm bij het vinden van jouw eigen unieke expressie in dans. Authentic movement opent de deuren naar het onbewuste. Als je leert bewegen vanuit je onderbewuste, dan heb je een veel groter spectrum aan mogelijkheden voor beweging en expressie dan wat je nu bij jezelf kunt voorstellen. Geleidelijk aan integreer je dat wat je hebt ervaren bij authentic movement in je bewuste buikdans. Mijn leerlingen zijn er gek op.

Egyptische muziek en cartharsis

In de klassieke Egyptisch Arabische muziek is cartharsis een bekend fenomeen. Tenminste, bij de muziek van Oum Kalthoum. Alhoewel Oum Kalthoum een zangers van lang-voor-mijn-tijd is ben ik een grote fan van haar geworden. Tijdens mijn formatie als buikdanseres en buikdanslerares heb ik me de afgelopen 2 decennia in haar persoonlijkheid en haar muziek verdiept. Ik heb met Egyptenaren vaak en veel over haar gepraat. Ik ben op haar muziek gaan dansen. Ik heb vaak liefdesverdriet kunnen louteren door op haar muziek te dansen tot op het punt dat ik ermee naar mijn publiek kon treden. Ik heb haar leven bestudeerd en daarbij merkte ik dat Oum Kalthoum velen daadwerkelijk met haar concerten haar publiek kon vervoeren en tot loutering kon brengen. In haar onsterfelijke muziek gaan kunst en heling samen hand in hand. Laat je raken door haar tijdloze muziek.

Waar kunst en heling samengaan

“Als ik verdrietig ben dan lk luister ik naar Oum Kalthoum. Als ik blij ben dan luister ik ook naar Oum Kalthoum.” Dat hoorde ik jarenlang van Egyptenaren. Oum Kalthoum heeft wat je in de Arabische muziek ‘Tarab’ noemt. Dat is de extase voorbij waarmee je iedereen in verrukking brengt. Je beweegt mensen dan van binnen. In de Flamenco noem je dat de ‘Duende’. Ik noem dat boeddha natuur. Je bent al-eens, met jezelf, de muziek, je publiek, het hele universum en je deelt dat allemaal. Het is daar waar kunst in spiritualiteit overgaat en tegelijkertijd louterend (genezend) kan werken voor een aantal mensen in het publiek.

Egyptische muziek en buikdans gaan samen

Zoals de muziek van Oum Kalthoum louterend kan zijn voor haar publiek zo kan buikdans ook louterend zijn. Als de buikdanseres in haar gevoel blijft zal ze je raken. Dat is anders dan de technische hoogstandjes die je zo vaak ziet. Onze buikdansen zal je voelen. Laat je raken door hartverwarmende buikdans.

Dans: kunst en gezondheid

Als de mens ontwikkelt dan ontwikkelt ook de dans. Mijn buikdanslessen zijn op ontwikkeling gericht. Ontwikkeling zie ik breed. Je ontwikkelt en verfijnt je muzikaliteit en je gehoor, je houding en je beweging. Je ontplooit je creativiteit en ontwikkelt je expressie. Deze aanpak heeft ook genezende effecten. Dat gezondheidseffect krijg je er gratis bij.

Afstemmen

Je stemt je daarnaast elke buikdansles opnieuw af op wie je bent. Dat is hetzelfde afstemmen dan in een yoga les of meditatie les. Authenticiteit word het meest belangrijke ingrediënt voor je eigen buikdans.

Gevoelsexpressie

Wat helpt jou om contact te maken met je gevoelsexpressie? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

De buikdanseressen uit mijn dansschool zullen je in verrukking brengen

22 november is het zo ver: 17 buikdanseressen zullen die avond gaan afwisselen van vrolijk en spetterend naar louterend. We hebben een heel palet aan gevoelsexpressie voor je beschikbaar. Dat zodat jij als toeschouwer van binnenuit word meebewogen. Laat je raken door onze mooie buikdansen.

Het 2 uur durende programma word verdeeld in 4 blokken van steeds een half uur. Tussendoor is er gezelligheid en kun je zo veel eten en drinken zoals je wilt. Je kunt zelf ook de heupen gaan swingen op de muziek van onze Dj’s Jamila en Femy. Wil je ook komen? Klik Hier .

*= Authentic movement is door een toeval in een dansles in de 70iger jaren in Amerika  ontdekt worden door Mary Whiteman. Een van haar leerlingen, Janet Adler, heeft het verder ontwikkelt.

** = Bronvermelding uit de Wikipedia: Catharsis (van het Griekse Katharsis, reiniging) is in de oorspronkelijke betekenis die Aristoteles zijn Poetica eraan gaf de loutering van emoties die bij toeschouwers in een tragedie wordt teweeggebracht wanneer ze diepbewogen worden door angst en medelijden voor wat de personages meemaken. Daaruit zijn andere verwante betekenissen afgeleid.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn en door de link door te sturen. Opdat jij gaat stralen! xxx Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 14 Nov 2014

Mijn creativiteit wordt aangeboord bij de buikdans en in het bijzonder bij de groepsimprovisatie en de kringdans. Met die heerlijke trommelsolo en de groepssfeer is dat heerlijk om te doen, speels en vanuit jezelf.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Nov 2014

Dat zijn die momenten waarin je lekker kunt uitleven.

Else
Door

Else

op 14 Nov 2014

Hey Sabouschka, je vertelde dat je vandaag weer op de radio komt. Welke zender is dat? Ik neem aan dat je het interview ook weer op deze website zet. zodat we het later nog een keer kunnen beluisteren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Nov 2014

Hoi Else, Wat leuk dat je dit vraagt. Het was alleen een aankondiging van de voorstelling met feest. Het komt daarom niet op de website. Vandaag, maandag 17 november om 19.40 uur ben ik weer te horen op Lokaal Totaal van Radio Beverwijk. Dan kondig ik de show van 22 november nog eens aan. Zou leuk zijn als je gaat luisteren. Groetjes, Sabouschka

Else
Door

Else

op 18 Nov 2014

Hoi Sabouschka, lees dit net pas, dus is al te laat. Maar geeft niet; ik dacht dat het weer om een interview ging. Groetjes, Else

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Nov 2014

Nee het is geen interview en het is toch verschoven op aanstaande vrijdag om 18.20 uur. Dus je kunt nog luisteren op Radio Beverwijk op lokaal totaal.

Riëtte
Door

Riëtte

op 15 Nov 2014

Gevoelsexpressie laten werken kost mij nog best wel moeite, daar ik eerst los moet komen van alles om mij heen wat me niet gauw bij mezelf brengt... Dat weet ik ook al jaren en nu heb ik het vooral gevonden in de lessen van Sabouschka ! Zoals al vaker verteld heb ik veel baat bij het losmaken van mijn hele lichaam.Bij de les van afgelopen woensdag heb ik weer iets geleerd over de schouders bewegen met ronddraaien van de schouders waarbij ik voor t eerst pijn kreeg in mijn bovenrug... Sabouschka zei, dit stukje rug zit nog vast, maar dat krijgen we ook los ! Verder heb ik zeer zelden rugpijn gelukkig en deze rug is ook best sterk. Maar spierpijn heb ik nu wel gehad de volgende dag !We hadden ook flink getraind zei Sabouschka tegen ons. Natuurlijk hebben we de dansen voor de 22e geoefend en het was ook heel leuk om te merken dat iedereen ideeën had om de dans nog te verbeteren ! Bij de kringdans voelde ik vermoeidheid opkomen wat mij dan altijd belemmert om in mezelf te gaan bij in het midden dansen. Ik zou meer willen doen, maar moet zoveel dingen in de gaten houden; mn danspartner van dat moment, waar gaat ze, hoe speel ik daarop in ? Dat gaat dan niet zo vanzelf dus sta ik voor mijn gevoel maar wat te klunzen, terwijl ik wel meer zou willen doen, want het is hartstikke leuk !Al met al was dit weer zo'n geweldige les met voor mij veel leermomenten ! Ik heb veel zin in de 22e, Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Nov 2014

Je gevoelsexpressie gaat zich ook ontwikkelen. Heb wat geduld met jezelf terwijl je plezier hebt onderweg. Dat is niet de bedoeling dat je pijn hebt gekregen in je boven rug. Behalve als het zich om de deugddoende pijn handelt. Die is van korte tijdsduur en van het soort dat je beseft dat je vast hebt gezeten en nu loskomt. Lieve Riette, wees zacht en aardig tegen jezelf. Je gezondheid is niet ideaal en daarom ben je sneller moe dan iemand anders. Ik vond het heel knap dat je de afgelopen buikdansles aan het einde even ging zitten. Dat je het zelf doorhad dat je nu moest gaan stoppen. Dan geniet je nog ervan om de anderen te zien dansen. En daar leer je ook van. Leuk dat je zin in hebt in de buikdans voorstelling met buikdans feest de 22e! Dat word ontzettend gaaf.

Reactie plaatsen