Buikdansen tegen liefdesverdriet

Buikdansen tegen liefdesverdriet? Liefdesverdriet is pijnlijk voor diegene die het ervaart. Liefdesverdriet kun je ook voelen als je niet erbij hoort of zo verlegen bent dat je geen contact durft te maken. Kun je dat nou verzachten door te buikdansen?

Ik ben een voorstaander van de expressie van elke emotie. Dat betekent dat ook juist de onaangename emoties geuit moeten worden anders bewegen ze niet en gaan ze vastzitten in je lijf. Dat wil niet zeggen dat je moet gaan wentelen in zelfmedelijden. Wanneer je onaangename emoties nonverbaal uit, bijvoorbeeld d.m.v. dans en muziek, dan zorg je voor beweging van deze emotie. De emotie beweegt dan door je heen en verlaat je daarna ook veel sneller weer. Zo werkt ook buikdansen tegen liefdesverdriet.

Toevlucht nemen naar de liederen van Oum Kalthoum

Ik moet je vertellen dat ik zelf bijvoorbeeld lange jaren steeds de verkeerde mannen uitzocht. Ik wilde een vaste liefhebbende relatie en eindigde in liefdesaffairtjes. Iets in mij was toen op dat punt nog incongruent. Wie ooit liefdesverdriet heeft meegemaakt die weet hoe pijnlijk dit kan voelen. Mijn geluk als danseres was het dat ik dit verdriet kon uiten in mijn dans.
Ik nam altijd de toevlucht naar de liederen van Oum Khalthoum. Dat zijn liefdesliederen die meestal handelen van onvervuld verlangen, met prachtige muziek. Wil je meer weten over Oum Kalthoum blijf mij dan volgen.

Buikdansen tegen liefdesverdriet

Mijn ervaring met het buikdansen tegen liefdesverdriet. Ik vertaalde mijn eigen onvervuld verlangen met mijn buikidans op haar muziek. Zo maakte ik danskunst terwijl ik me daadwerkelijk telkens beter ging voelen. Je hoeft daarvoor echter geen professionele danseres te zijn. Iedereen kan leren om haar gevoelens te uiten in beweging en dans. Het zelf vormgeven van je buikdans met je eigen (of eigen gemaakte) bewegingen die je op zelf uitgezochte momenten in de muziek maakt is zo bevrijdend.

Berentrots

Kijk ook naar een van mijn Amsterdamse leerlingen in de video onderaan. Zij heeft deze buikdans gemaakt voor onze jaarlijkse uitvoering in Haarlem. Ik ben berentrots op haar.

Wat vind je mooi aan haar buikdans?

Wat vind je mooi aan deze buikdanseres? Is er iets wat je haar graag zou willen zeggen? Is er iets wat jij ook graag zou willen leren? Deel het met elkaar. Schrijf graag in het kader onderaan.

Jezelf leren uiten

Met de sluier spelen terwijl je buikdanst. Jezelf leren uiten door beweging en buikdansen op muziek. Heb jij daar ook zo een zin in? Geef je nu op voor het gratis bijwonen van de les op donderdag 16 juni in Haarlem. Meer informatie? Klik dan hier.

Deel deze blog met je vriendinnen o.a. op de je sociale media.

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 02 May 2016

Hier zie je inderdaad dat zij de emotie uit de muziek echt omzet in prachtige en zo uitdrukkingsvolle bewegingen van haar hele lichaam ! De rode danskleding is de kers op de taart ! De haren die wild naar achteren gegooid worden geven ook veel zeggingskracht ! De armbewegingen gaan precies mee op de lijn van de muziek en de draaiingen zijn zo ontzettend mooi ! Ik ben ook heel trots op mijn danscollega die ik elke week zie en bewonder in Amsterdam ! Groetjes Riëtte

Esther
Door

Esther

op 03 May 2016

Wat ik mooi vind, is dat ze met passie danst. Ze komt sterk over, maar laat ook kwetsbaarheid zien in haar bewegingen. De lokatie is trouwens ook prachtig. Liefs, Esther.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 04 May 2016

Prachtig vind ik de intensiteit van haar bewegingen. Hoe ze die intensiteit opbouwt en ermee speelt. Hoe ze zich erin gooit in alle vrijheid. Dat geeft haar zo veel expressie en zeggingskracht. Ontzettend mooi gedanst!

Riëtte
Door

Riëtte

op 04 May 2016

Ik kan het niet laten om de volgende reactie te plaatsen van een mede danserers. Hier een recensie van een enthousiaste deelnemer van de workshop met Sabouschka: Ik vond het een extreem prettige workshop. Sabouschka wil ons leren te dansen met datgene wat je al in je hebt. Belangrijke vraag aan ons, toen we in een kringetje zaten: Hoe krijg je variatie in je dans. We gingen elkaar beoordelen op wat we zagen bij de ander en schreven het op. We waren blij met zoveel feedback en konden zo onszelf en onze dans zien door de ogen van iemand anders. Tot slot ging de 1 dansen met de ogen dicht en de ander bleef in de buurt om je te beschermen. Kleine evaluatie na afloop: helemaal geweldig- super ervaring - vrij van binnen - heerlijk kado - wildheid, ongetemde vrouw - zo leuk wat er van me gezegd is. Ik hield wel een paar uur na de workshop het gevoel van even in een andere wereld te zijn geweest. Voor mij was het het bekende stramien wat ik al 2 jaar ken van Sabouschka, maar erg leuk om anderen er zo enthousiast over te horen. We dansten op https://youtu.be/TJp5IDVm0Lc?list=PLR8szvSZnpQovEnbbsqaIk58OiOwJLHxq Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 May 2016

Wat lief van je, Riëtte, dat je haar reactie ook even op mijn blog schrijft. Ik vond het heel erg leuk om die workshop in Zaandam te geven. Helemaal super dat jij er ook bij was.

Mireille
Door

Mireille

op 04 May 2016

Wat een mooi verhaal weer! Ik heb heel vaak dat ik totaal geen energie heb als ik naar de les kom, en ik voel me herboren na afloop. Zowel geestelijk als lichamelijk doet het me erg goed. OOk helpt het mijj meer in mijn lichaam te aarden, wat na een dag studeren nogal verwaarloosd is. Ik zou het liefst elke avond willen dansen:)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 May 2016

Dank je wel! Wat fijn om te horen dat mijn buikdanslessen je zowel geestelijk alsook lichamelijk goed doen en je helpen te aarden. Super dat ze je een tegenwicht aan je studie geven. Groetjes, Sabouschka

Stephanie
Door

Stephanie

op 13 May 2016

Zeker een mooi verhaal! Ik sluit me ook helemaal aan wat Mireille heeft geschreven. Toen ik begon met de buikdanslessen ging ik net uit elkaar met mijn vriend. Ik vond het heerlijk om dan lekker te dansen op de muziek en omringd te zijn met de gezelligheid van de vrouwen. Ook na een dag werken is het heerlijk om te aarden en lekker in je lichaam te komen. Vaak voel ik dat mijn rug en/of nek de dansles weer hard nodig hebben. Na de les voel ik me dan weer helemaal herboren Afgelopen donderdag was het ook weer een heerlijke les. Ik heb erg genoten en ik denk dat iedereen wel heeft genoten..

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 17 May 2016

Ik ben blij om te horen dat mijn buikdanslessen je hebben geholpen toen je net uit elkaar was. Ja afgelopen donderdag voelde ik ook een uitbarsten van energie en vreugde van de hele groep tijdens het buikdansen. We zien elkaar donderdag weer!

Riëtte
Door

Riëtte

op 21 May 2016

Hoi allemaal ! - de verkeerde mannen uitzoeken... Och wat komt me dat weer bekend voor en wat geeft dat een verdriet. En telkens maar weer opnieuw die valkuil instappen. Bekende methoden van dat wat je kent vast willen houden ook al stoot je steeds je neus... - In Als hij maar gelukkig is laat psychotherapeute Robin Norwood zien hoe verlammend zelfopoffering kan werken en hoe je eraan kunt ontsnappen. .. Dit boek was voor mij een openbaring ! Nu ben ik al 6 jaar gelukkig met een man die normaal niet 'in mijn straatje' zou passen, maar hij is wél de ware liefde ! Die verlamming die in dat boek beschreven word zit dus nog steeds in mn lichaam, terwijl ik dacht alles mentaal al verwerkt te hebben vergat ik mn lichaam omdat dat toch niet wil functioneren... Nu bij de lessen van Sabouschka heb ik al zoveel geleerd wat ik ook voor mijn lichaam kan gebruiken; de 'poeze voetjes'- loop, de zachte knietjes, leren mij opnieuw lopen als het ware. Het binnen je eigen grenzen mogen blijven, het vanuit je eigen emotie te mogen dansen leerde mij dat ik te hoge eisen aan mezelf stelde en daardoor blokkeerde in t dansen ! Dat die emotie eruit komt met dansen weet ik nu en daar ben ik maar wát blij mee ! Ik heb op advies van Sabouschka als t ware mijn blokkade uitgenodigd bij mij aan tafel. (en deze blokkade ahw. helemaal volgepropt met eten, zodat ie geen páp meer kon zeggen hihi...) En dat hielp ! Ik durf nu te dansen hoe ik kan. Tenslotte nog n mooi stukje tekst > TIPS VOOR DEZE DAG - Stel je zelf open voor moeiteloosheid. Het is jouw bron van inspiratie en het brengt je veel meer dan ‘duwen’ en ‘trekken’. - Je neemt het heft van je leven in eigen handen door zaken luchtig op te nemen. Lach om jezelf. Met je humor prik je dan meteen alle illusies door die het leven zwaar maken. - Je brengt je idealen naar buiten en zet door om ze te bereiken door van een afstand te bekijken waarmee je bezig bent. - Zorg voor jezelf en zeg waar nodig ‘nee’ om je onafhankelijkheid te bewaren. - Geniet van het leven door keer op keer jezelf te vernieuwen. - Ben jij al de beste versie van jezelf of kun je nog oude ballast achter je laten? Mayawijsheid Groetjes en tot woensdag ! Riëtte

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 31 May 2016

Gefeliciteerd nog dat je dat aantrekkingspatroon 6 jaar geleden al hebt doorbroken en nog eens gefeliciteerd dat je nu zacht durft te zijn in je lijf en durft te dansen met hoe je nu bent. Voor wie niet weet wat je bedoelt met de blokkade uitnodigen aan tafel; dat is een Soefi gezegde dat je het (ongewenste) patroon naast je laat bestaan en dat jij de meester blijft i.p.v. de slaaf. Aangeleerde patronen zullen altijd je wegbegeleiders blijven. Je leert iets anders om een ongewenst patroon te vervangen. Zo win je vrijheid van keuze. Dan mag je patroon blijven en je hebt er geen last meer van. De manier hoe je ermee omgaat is verandert. En - als je weinig aandacht schenkt aan een (ongewenst) patroon dan gaat het patroon zich bij je vervelen. Daardoor vervaagt het. Dank je ook voor het delen van de Maya wijsheid. Tot woensdag weer! Sabouschka

Reactie plaatsen