Mindfulness ontwikkelen en buikdansen
23 juli 2015 

Mindfulness ontwikkelen en buikdansen

Mindfulness ontwikkelen en buikdansen. Tijdens mijn studie aan het European Dance Development Centre CNDO/EDDC had ik 2 dansdocenten die ook Alexandertechniek leraren zijn,

Tony Thatcher en Eva Karczag 

Daardoor zijn mindful body practices mij met de paplepel ingegoten tijdens mijn studie moderne dans.

Mindfulness ontwikkelen en buikdansen

Bij de Alexandertechniek ontwikkel je mindfulness. Deze mindfulness was altijd onze springplank om tot dansexpressie of tot choreografie te komen. Mindfulness ontwikkelen en buikdansen is iets wat een logisch vervlog kreeg in mijn leven. Want ik vertaalde alles wat ik tijdens mijn studie leerde naar mijn geliefde buikdans.

Dat dansers beter dansen en mensen beter in hun vel zitten

Alexandertechniek is een methode die ervoor zorgt dat dansers beter dansen, muzikanten beter spelen en mensen beter in hun vel zitten. Je maakt onbewuste patronen bewust. Dat zijn soms patronen die spanning en zelfs pijn veroorzaken. Je vervangt deze ongezonde patronen door gezondere.

Wat is de Alexandertechniek?

Alexandertechniek werd o.a. vergeleken met het zen boeddhisme. Ik had zelf eerder een aantal jaren prvé les genomen. Het was daarom niet verbazingwekkend dat ik zo veel als mogelijk met Eva en Tony ging studeren. Mijn buikdanslessen zijn zeer beinvloedt door de Alexandertechniek. Dat maakt het dat we mindfulness ontwikkelen en buikdansen.

Hoe vervang je ongezonde patronen?

• Je merkt ze op.
• Je vergeeft jezelf daarvoor dat je ze hebt.
• Je stopt de ongezonde patronen.
• Je vervangt ongezonde patronen door nieuwe gezondere patronen zoals in je rug blijven. Deze leer je jezelf aan.

Effect op je dagelijks leven

Wat betekent mindfulness ontwikkelen en buikdansen voor jou? Heeft dit ook een effect op je dagelijks leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Les Ervaringen

Lees ook de les ervaringen van anderen. Klik hier.

Op de knoppen drukken

Deel dit graag met je netwerk door onderaan op de knoppen te drukken.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Jamila
Door

Jamila

op 24 Jul 2015

Hoi Sabouschka, wat een mooie filmpje/docu. Zo mooie om te zien hoe je je zelf kan zijn zo sierlijk en echt. Het lijkt of de dansers helemaal niet met het publiek bezig zijn maar hun ziel volgen. Zo zacht. Dat streef ik ook altijd als ik dans en dat heb ik durven ervaren en doen sinds ik bij jou lessen neem. Geweldig. Dit is echt dansen voor mij, een extra dimensie aan je ik zijn maar tegelijkertijd opgaan in het alles en in het geheel. Mooie thema.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Jul 2015

Wat fijn dat je de film van mijn toenmalig dansdocent zo kan waarderen. Eva was een van mijn meest belangrijke dansdocenten. Ze heeft mij op een diep niveau geïnspireerd en beïnvloedt. Ik kreeg bijna elke dag les van haar gedurende mijn hele studie van 4 jaar. Een dansvoorstelling geven is niet hetzelfde dan entertainment. De dansers scheppen hun eigen wereld. Ze volgen hun ziel. Sterker nog, ze openen hun innerlijke wereld voor jou als toeschouwer. Je word uitgenodigd als toeschouwer om mee te gaan. Dat is de manier hoe je bij mij buikdanst. En dat doe jij ondertussen zo ontzettend mooi! Ik ben blij om te horen dat dit een groot effect heeft niet alleen voor je dans maar ook op je dagelijkse leven.

Riëtte
Door

Riëtte

op 24 Jul 2015

Hallo, ook ik zal een film toevoegen waarin Mindfulness bij mij heel duidelijk naar voren komt ! De oude opnames van Samia Gamal, waar ik erg fan van ben, straalt rust en eveneens energie en spirit, geestdrift en motivatie uit !Het verschil met de drukke tijd van nu is goed te merken. Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Jul 2015

Dank je wel voor het plaatsen van deze film. De sterren van toen dansen inderdaad rustiger. Samia Gamal is mijn lieveling buikdanseres uit de geschiedenis. Het mooiste compliment dat ik ooit van een Egyptische fan van mij heb gekregen is, dat hij mij de westerse Samia Gamal vind. Toevallig heb ik in een interview ooit eens gelezen dat Samia Gamal ook de lieveling is van Dina. Je ziet bepaalde bewegingen van Samia bij haar terugkomen en dan vertaald naar hedendaags. Je ziet Samia Gamal hier met de zanger/componist Farid al Atrash. Hij was een druïdische prins die gevlucht was naar Egypte en daar carrière maakte. Hij is een grootheid uit de oriëntaalse muziekgeschiedenis. Je ziet Samia en Farid altijd samen.

Jamila
Door

Jamila

op 29 Jul 2015

Ja het scheppen van je eigen wereld met het openen van je ziel zoals je dat beschrijft Sabouschka. Dat trekt me heel erg aan deze manier van dansen, bewegen. Ik ben altijd een dromer geweest maar dat mocht nooit van mijn omgeving en nu heb ik dat terug gevonden en kan daar ontzettend van genieten. Dankjewel.

Riëtte
Door

Riëtte

op 29 Jul 2015

Even melden dat ik jouw verhaal ook heel erg in mezelf herken Jamila !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Jul 2015

Leuk!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Jul 2015

Wat leuk om te horen Jamila. Ik herken dat. Ook ik ben een dromer. Danskunst maken is een fantastische manier om aan je dromen vorm te geven en te delen met anderen. Ik ben blij dat ik heb mogen bijdragen om je in deze weg te begeleiden en doe dat graag ook verder.

jacqueline
Door

jacqueline

op 30 Jul 2015

Hele mooie filmpjes! Dansen is voor mij een uiting en daardoor ook een bewustwording van mijn Zijn op dat moment. Door mijn gevoel te mogen laten stromen en tot uiting te laten komen in mijn bewegen werkt dat heel bevestigend en helend. Het is een soort van Ja-zeggen tegen het leven en de persoon die ik ben. Dus ja, ik ervaar in je lessen heel duidelijk de connectie tussen leven en dansen en zijn-wie-je-bent! Ik kan het iedereen aanraden dit te ontwikkelen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Jul 2015

Helder hoe je beschrijft dat echt zijn in je dans ook naar je leven doorwerkt. Wat lief dat je deze ontwikkelingsweg aan iedereen aanraadt. Dat gun ik vooral ook de vrouw die overdag in een al te kritische omgeving haar man moet staan. Dat om sterker te worden, geestelijk en lichamelijk.

jacqueline
Door

jacqueline

op 13 Aug 2015

Sterk worden maar dan van binnen uit is meer een zachte kracht. Waardoor het lichaam ook niet zo hard hoeft te worden (en daarmee gevoelig voor blessures). Misschien is het beter niet je mannetje te staan maar vooral je Vrouw te staan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 13 Aug 2015

De zachte kracht van vrouwen, daar had het Aboutaleb het ook over in zijn interview. Dat de wereld juist deze zachte kracht nodig heeft. Dat klopt dat als je de spieren dichtbij je botten versterkt dan kun je de buitenste spieren ontspannen. Dan is het lichaam minder blessuregevoelig en kom je meer bij je gevoel. Ja wij vrouwen gaan onze vrouw staan in de toekomst. Laten we mannen man zijn en vrouwen vrouw blijven, ook in hoge functies. Dan ziet de wereld anders uit. Het word weer kleurrijker en de polariteit tussen man en vrouw komt terug.

Reactie plaatsen