4 tips om buikdansmuziek te interpreteren. Wanneer je bent gaan buikdansen dan leer je een andere soort muziek kennen. Muziek met veel halve tonen erin. Je luistert naar vreemde klanken van soms onbeschrijfelijke schoonheid.
Alleen al deze klanken ontvoeren jou in een andere wereld. Dat is avontuurlijk en ontspannend tegelijkertijd. 4 tips om buikdansmuziek te interpreteren geef ik je hieronder. Wanneer je leert buikdansen dan heb je namelijk veel baat aan wat kennis van deze mooie muziek.
Leren buikdansen vanuit techniek
Je kunt leren buikdansen vanuit techniek. Dat is de meest gebruikelijke manier. Deze buikdanslessen vind je overal. Dan leer je vaak in rap tempo mooie dansen die in elk geval de lerares mooi kan voordoen. Of het bij jou mooi of houterig overkomt is daarbij wel een ander verhaal. Wanneer je op buikdansles zit waarin je de leraar nadoet is het handig om wat kennis te hebben aan buikdansmuziek. Dat geeft je extra houvast..
Leren buikdansen vanuit de muziek
Er is ook nog een andere manier van het leren van buikdans. Dan leer je wel techniek maar deze is niet de hoofdmoot van de buikdansles. Je ervaart hoe het is om zacht te worden en met beide voeten op de grond te staan. Houterigheid smelt bij iedereen als sneeuw voor de zon. En je leert om vanuit de muziek te buikdansen. Daarom zijn mij 4 tips om buikdansmuziek te interpreteren dan extra waardevol. Deze manier kun je alleen bij pure bellydance leren. Je hebt daarvoor buikdanslessen in Amsterdam, Haarlem en Utrecht.
Verschillende manieren om te leren buikdansen
4 tips om buikdansmuziek te interpreteren. Daar heb je bij beide manieren van leren buikdansen wat aan. Wanneer je leert vanuit techniek dan heb je een extra houvast aan de muziek. Leer je om vanuit de muziek te buikdansen dan is dit wel een must.
4 tips om buikdansmuziek te interpreteren
1.) Probeer uit te vinden of er muzikale zinnen zijn die steeds terugkeren.
2.) Luister waar de muziek zegt “ga de ruimte opzoeken” en waar ze zegt “dans op de vierkante meter”.
3.) Waar volg je nou het ritme en waar de melodie?
4.) Waar dans je ingetogen en waar expressief?
Probeer uit te vinden of er muzikale zinnen zijn die steeds terugkeren
Daar kan je een bewegingszin op maken die je steeds herhaalt. Mogelijk ontstaan er vanzelf wel variaties op het thema in je eigen beweging. Dat mag en dat is zelfs heel erg typisch vanuit de landen van herkomst.
Luister waar de muziek zegt “ga de ruimte opzoeken” en waar ze zegt “dans op de vierkante meter”
Dat is mogelijk wat moeilijker om in het begin te herkennen. Schenk daar wel wat aandacht aan. Alhoewel dat niet strict is vastgelegd hoor je het wel aan de intensiteit van de muzikale expressie. Vaak is de beweging op de vierkante meter het meest intens. Wanneer je als het ware hoort dat de muziek is opgelucht dan is het een goed idee om de ruimte op te zoeken. Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Dat houd het buikdansen interessant en levendig.
Waar volg je nou het ritme en waar de melodie?
Wanneer het ritme het meest op de voorgrond is dan volg je het ritme. Wanneer je hoort dat de melodie het meest op de voorgrond is dan volg je de melodie. Er zijn typische bewegingen op het ritme zoals de shimmies, maar ook de hip-drops, side to sides en de Egyptian walk om maar een paar te noemen. Typische bewegingen op de melodie zijn figuur 8, het kameel, de heupcirkel en ook de scharenloop.
Waar dans je ingetogen en waar expressief?
Waar mag je naar binnen keren en volledig in je eigen wereld duiken? Waar ga je naar buiten en kijk je naar het publiek? Ook dat begin je te horen na verloop van tijd. Belangrijk is het dan wel wanneer je in je eigen wereld duikt dat je de ander uitnodigt om mee te gaan. Dat communiceer je door je houding en met je ogen. Je sluit je dus niet af. Ook dat zal je in mijn buikdansles in Amsterdam, Haarlem en Utrecht oefenen.
Breken met de regels voor de (ver) gevorderde buikdanseres
Ik heb veel gevorderde buikdanseressen in de buikdansles in Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Er zijn ook semi professionele buikdanseressen bij mij op les. Deze buikdanseressen breken vaak met de regels van de muziekinterpretatie. En toch klopt hun buikdans en dansen zij volledig vanuit de muziek. Dat komt omdat zij ondertussen weten wat ze doen. Zij kunnen de muziek dromen.
Samen met jou in dezelfde les
Deze buikdanseressen zul je zien dansen samen met jou in dezelfde les. Want als beginner mag je ook de inspiratie van zo veel steengoede buikdanseressen om je heen ervaren. Dat werkt aanstekelijk.
Wat is jouw favoriete tip
Wat is jouw favoriete tip van de 4 tips om buikdansmuziek te interpreteren? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Spreekt jou dit aan?
Kom dan meedoen vanaf 21 mei op de zondagmiddag eens per maand in Utrecht. Voor de data, locatie en om je aan te melden klik dan hier.
Vind je deze blog waardevol?
Je zou mij super blij maken wanneer je hem gaat delen op jouw netwerk via Facebook, Twitter enz.
Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka
Henriette
op 12 May 2017Sabouschka-
op 15 May 2017Riëtte
op 14 May 2017Sabouschka-
op 15 May 2017Petra
op 15 May 2017Sabouschka-
op 15 May 2017Claire
op 16 May 2017Sabouschka-
op 16 May 2017