Buikdans en Lifestyle
Sabouschka
Buikdans en Lifestyle
09/23/2019
4 min
8

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt maar het niet is

09/23/2019
4 min
8

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is. Dat is het geheim van het oosten wat ik je ga verklappen.

Egyptische buikdans bewegingen zijn logisch opgebouwd. Het zijn een aantal bewegingsfamilies. Zodra je deze kent en de basis technieken beheerst kan je eindeloze variaties ontdekken. Dat tenminste dan wanneer je durft je verstand eens rust te geven. Wanneer je het even niet hoeft te begrijpen. Maar hoe leer je dan wanneer je het niet begrijpt? Lees dan verder.

Leren vanuit je verstand

Wij worden hier opgevoed dat je alleen maar dingen kan leren wanneer je ze ook begrijpt. Dat is schools leren oftewel leren vanuit het verstand. Je kan daarna benoemen wat je hebt geleerd. Dat is zeker zeer nuttig. Maar ook wel uitputtend wanneer je dat op alles in je leven toepast. Als mens ben je namelijk niet in je heelheid wanneer je alles met je verstand gaat doen.

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is. Techniek in buikdans lijkt moeilijk, maar is eigenlijk heel makkelijk. Tenminste, dan wanneer je ontspannen bent. Dan is je lichaam open is en je geest ontvankelijk. Dat is waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is.

Mindfulness

Mijn warming- ups openen je lichaam keer om keer. Het mindfulness aspect daarvan maakt dat je geest gericht is. En daardoor ontvankelijk wordt voor nieuwe informatie. Zodra je de basistechnieken onder de knie hebt kun je eindeloos ermee variëren.

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt maar het niet is

Leren vanuit je gevoel

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is. Wanneer je durft los te laten van het kunnen benoemen wat je doet of hebt gedaan opent een wereld voor je. Je gaat weer spelen. Spelen met wanneer en hoe je beweegt op de muziek. Ook welke delen van de muziek je gaat vertalen bepaal je zelf van moment tot moment. Dat vraagt in het begin durf. Maar wanneer je de smaak te pakken hebt dan wil je niet meer anders.

Het Arabisch tapijt

Ken je het Arabisch tapijt met eindeloze variaties op hetzelfde motief? Net zo is de traditionele Egyptische muziek. En zo is ook oosterse buikdans. Vanuit de basis technieken van de bewegingsfamilies hip-drop/ swing, Egyptian walk en side to side kun je eindeloos variëren. Neem daarbij nog de break, figure 8, het camel, de kenia en de scissors walk en je hebt het al bijna. En niet te vergeten allerlei soorten shimmies, shivers en shakes van zowel heupen, buik en schouders. Je kunt alles met elkaar combineren laag voor laag.

Onderschat de intelligentie van je lijf niet

Nu nog de durf om ermee te herhalen net zo lang als je daar zin in hebt. Pas dan komt variatie soms als een geschenk uit de hemel. Net zoals bij een Arabisch tapijt. Onderschat de intelligentie van je lijf niet. Danstechniek komt uit je lijf. Het verrast je op een dag door vanzelf in je buikdans te komen.

Variaties vanuit het klassieke ballet

Toegegeven heb je nog variaties uit het klassieke ballet zoals de arabesque en verschillende manieren van draaien en nog veel meer. Ook daarbij heb je weer eindeloze variaties. Er is niet een standaard zoals dat is bij het klassiek ballet. Je kunt je ook deze bewegingen eigen maken en er een eigen draai aan geven.  De arabesque en soortgelijke techniek wordt vooral gebruikt in klassieke buikdans en soms in baladi

Egyptische Sha’abi

Deze bewegingen hebben echter niets te zoeken bij de Egyptische sha’abi. Dat is de onderliggende volksdans. Dat is de basis van baladi en klassieke buikdans. Wanneer je net begint met buikdansen is het daarom goed om je te concentreren op eerder genoemde basis technieken. En daarop je denken eens los te laten terwijl je buikdanst. Je lichaam heeft namelijk ook een geheugen. En daar kan je feilloos op vertrouwen.

Wil je snel goed worden in buikdans

Wil je snel goed worden in buikdans oefen dan de basis technieken elke dag thuis. Net als iemand die een muziek instrument leert spelen. Zo voed je het geheugen van je lijf. Komt dan terug naar de buikdansles en durf het dan ook om de techniek eens los te laten.

Buikdansen vanuit de muziek

Wanneer je op techniek gericht blijft dan zul je nooit verder komen dan het samenstellen van technieken om bij een buikdans te komen. Dan kun je wel technische perfectie bereiken, maar dat heeft weinig te maken met de oorspronkelijke oosterse buikdans. Die leeft van de zachtheid van bewegen, de hoge muzikaliteit en ervan dat de persoonlijkheid van de buikdanseres zichtbaar is. Buikdansen vanuit de muziek maakt de muziek zichtbaar.

Zichtbaar maken van de muziek

Een goede buikdanseres maakt de muziek zichtbaar. Arabische en Egyptische muziek heeft vele lagen. Als mens zijnde heb je altijd te maken met geselecteerde waarneming.  Je mag van mij duiken in de muziek. Zie de muziek als de zee. Duik naar die laag die je het meest aanspreekt op het moment. Vertaal dan deze laag met je buikdans. Kies onbewust technieken die je makkelijk afgaan. Technieken die vanzelf komen. Hoe meer je thuis hebt geoefend, hoe meer keuze je krijgt zonder na te denken.

Moet je dan thuis oefenen om mee te doen aan de buikdanslessen

Je hoeft niet thuis te oefenen om mee te doen aan mijn buikdanslessen. Je zult ook wel goed worden wanneer je regelmatig komt buikdansen. En wanneer je dat ook langere tijd blijft doen. Maar soms heb ik een leerling die haast heeft. Iemand die graag snel goed wil worden. Voor haar geef ik de tip om de technieken dagelijks thuis even te oefenen. Want oefening baart kunst.

Wat helpt jou het meest met het buikdansen?

Wat helpt jou het meest bij het buikdansen? Welke tip vind je bijzonder waardevol? Of heb je nog een ander advies? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je nog meedoen met de buikdansles in Amsterdam?

De buikdanslessen zijn in alle steden net begonnen. De buikdansles in Haarlem zit al vol. Maar in de buikdansles in Amsterdam is nog wel plek.

Samen buikdansen en plezier maken

Wij dansen deze lessenreeks van 10 lessen Egyptische sha’abi. Dat betekent ook dat we lekker veel samen buikdansen en plezier maken. Klik hier voor de praktische informatie en hoe je aan kan melden.

Buikdanslessen in Zaandam

Wil je nog meedoen met de buikdanslessen in Zaandam? Dat kan ook. Klik dan hier.

Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan met je netwerk op Facebook en What’sApp. Bedankt alvast.

Groetjes,
Sabouschka

Reacties
Categorieën