Buikdans als kunst spirituele expressie en als show
28 juni 2019 

Buikdans als kunst spirituele expressie en als show

Buikdans als kunst spirituele expressie en als show. Buikdans is een kunstvorm met een grote K.  Tegelijkertijd biedt het buikdansen je de kans om weer in balans te komen. Vanuit die heelheid een show geven maakt er iets heel moois van.

 

Body en mind met elkaar in balans brengen brengt je bij je heelheid. Dan is binnen en buiten in balans. De weg er naartoe is net als bij yoga. Je maakt contact met jezelf door contact te maken met je lijf. Hier zit je al dichtbij spiritualiteit. Er ontstaat dan ook kunst. Omdat het podiumkunst is zit er ook show element in.  Zo zie je maar hoe vele lagen buikdans heeft.

Buikdans als kunst spirituele expressie en als show

Buikdansen van binnenuit is kunst. Maar het is veel meer. Wanneer je kunst maakt ga je eerst naar binnen. Je maakt contact met je binnenwereld. Vanuit deze krachtige plek in jezelf komt je creativiteit op gang. Daarmee kom je weer terug naar de buitenwereld. Je wil  de mensen om je heen blij maken met je buikdans.  Dan maak je podiumkunst.  Dat kan de vorm van een show hebben. Dat is buikdans als kunst spirituele expressie en als show

Hou je van show

Wat vind jij het leukst aan het buikdansen? Hou je van show of  meer van het kunstaspect? Of geniet je ervan voor je innerlijke ontwikkeling?  Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Na onze prachtige show van afgelopen zaterdag bij FluXus in Zaandam wil ik het volgende evenement aankondigen in Haarlem.

Oosterse dans op kerkorgelmuziek op 30 juni bij festival zondag

Ooit oosterse dans gezien op kerkorgelmuziek? Dan is dit de primeur. Ook voor mij als professioneel Raqs Sharqi danseres, wordt dit een compleet nieuwe ervaring. Terwijl organist Jeroen Koopman en percussionist Tarique mij begeleiden, maak ik een mooie dans ter plekke.

In vervoering brengen

Laat je verrassen en in vervoering brengen door deze oeroude bewegingskunst en door de opzwepende klanken van trommels en oosterse orgelmuziek.

Orgel met oosterse dans en percussie

Muziek en dans 16.00-16.30 inde kerk van de doopsgezinde kerk. 3 ingangen Grote Houtstraat, Frankestraat, Peuzelaarssteeg.

Kom ook voor de 2 gratis oosterse dans workshops in de Brahgtzaal

12:30 – 13:30
14:00 – 15.30
Let op: alleen toegankelijk voor vrouwen, na aanvang geen toegang

Kennis maken

Als danseres en choreograaf nodig ik je uit om kennis te maken met een oeroude dansvorm: de Raqs Sharqi. Deze bewegingskunst ontstond ver voor onze jaartelling in het Midden-Oosten en werd van moeder op dochter doorgegeven – tot op de dag van vandaag.

Vanuit ontspanning ontstaan soepele, zachte bewegingen

Speciaal voor vrouwen die los willen komen van perfectionisme, hun hoofd rust gunnen en contact willen maken met hun gevoel, ontwikkelde ik een eigen danspedagogiek. Met een unieke warming-up zorg ik voor geestelijke en lichamelijke ontspanning. Vanuit die ontspanning ontstaan soepele, zachte bewegingen.

Sierlijk en sensueel – en vrij!

Deze oosterse dans maakt je sierlijk en sensueel – en vrij! Het maakt niet uit of je dik of dun bent, jong of oud: iedereen kan meedoen. Je ontdekt jouw kwaliteiten in een sfeer van warmte en solidariteit. Je leert bewegen van binnenuit. De Raqs Sharqi is een fantastische manier om speels, sterk én soepel te worden. Bovendien kan je met deze prachtige dans op een fijne manier je rugpijn te lijf.

Kom je ook naar festival zondag? Klik dan hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, WhatsApp enz.

Tot zondag in Haarlem!
Groetjes,
Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 28 Jun 2019

Ik vind het bijzonder dat er zoveel verschillende kanten aan buikdans zitten. Ik kom goed in mijn lijf door jouw warming-up. Ik ben blij dat hier veel tijd voor is in de Utrecht groep. De Raks Sharqi heeft voor mij veel met kunst en expressie te maken. Ik vind het fijn dat we in de les veel vrijheid krijgen om eigen bewegingen te maken. Zo maakt iedereen er haar eigen dans van. Ook vind ik het fijn om in jouw oefeningen bewegingen te doen die goed passen bij het lied dat die dag centraal staat. Dan kan ik dit goed toepassen. En de groepsdans vond ik leuk om te doen, ommet elkaar een dans te creëren. Ik kijk alweer uit naar de volgende keer. Ook benik benieuwd naar de Oosterse orgelmuziek van zondag. Origineel. Veel plezier gewenst!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Jul 2019

Fijn om te horen dat je blij bent dat er veel tijd is om in je lijf te komen in de buikdans workshops in Utrecht. Je lichaam is je instrument om mee te buikdansen. Ontspannen aanwezig zijn in je lichaam is de sleutel voor creatieve dansexpressie. Ik vond jouw dans zo mooi de afgelopen dansmiddag Thera. Jouw expressieve bewegingen hebben nu een basis. Je blijft gegrond en gecentreerd en je vliegt niet meer weg. Dat maakt je dans nu erg mooi. Leuk dat je weer uitkijkt naar de volgende keer. Ja mijn optreden in de kerk met orgel en darbukka was erg geslaagd.

Claire
Door

Claire

op 29 Jun 2019

Leuk dat je gaat in een kerk dansen op hun festival. Sacred dance is soms in de Christelijk of andere religies gedaan. Het is om je liefde en/of gebondenheid aan een Hogere Macht te laten zien in de dans. Dat was gedaan op de herdenkingsdienst van mijn overleden zus. Het was heel mooi en teder.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Jul 2019

Interessant wat je schrijft Claire. Wat fijn dat jullie dat voor haar hebben gedaan. Wanneer ik dat lees dan voelt het alsof zij er is.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 30 Jun 2019

Door het buikdansen en de muziek waarop we dansen, kom ik meer in contact met mezelf. Het geeft me een blij gevoel en ik ben even los van alles. Dat geeft veel ontspanning. Tijdens het dansen ga ik op in de muziek. Het heeft voor mij met expressie te maken vanuit mijn binnenste en ik vind het een kunst. Het show element is ook leuk, maar als beginner blijf ik dan minder verbonden met mezelf. De dans met de orgelmuziek in de kerk was prachtig. Daar zaten alle elementen in. Heel bijzonder.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Jul 2019

In contact met jezelf komen, even loskomen van alles en een blij gevoel. Dat herken ik goed. Dank je wel voor je complimenten voor mijn dans op orgel en darbukka. Ik ben blij dat jij en de anderen er waren. Het was zo een goede sfeer. Ik vind het fantastisch wat Abeltje met het festival zondag beoogde en ook neer heeft gezet. Petje af.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 03 Jul 2019

Ja, petje af voor Abeltje. Het was een groot evenement, goed georganiseerd en voor elk wat wils. Ik heb genoten.

Reactie plaatsen