Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn
08 juni 2019 

Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn

Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn? Spiritualiteit brengen we niet snel in verbinding met iets zo sensueel dan buikdans. Toch was dat in oude culturen wel zo.

Hedendaags in onze westerse cultuur denken we dat sensualiteit niets te maken heeft met spiritualiteit. En dat buikdans alleen maar plat vermaak is. Dat vind ik jammer want het is niet zo. Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn?

Buikdansen vanuit die heelheid maakt dat je sensualiteit verbindt met je hart

Ik heb al vroeg geleerd dat zelfs seksualiteit en spiritualiteit samen kunnen gaan. Daarvoor moet je wel eerst hoofd, hart en lijf met elkaar in balans brengen. Buikdansen vanuit die heelheid maakt dat je sensualiteit verbindt met je hart. Daarom buikdansten vroeger heidense vrouwen ter ere van de godinnen. Ook priesteressen buikdansten waarschijnlijk in de tempels. Dat was tijdens het matriarchaat. Dans is de hoogste vorm van aanbidding.

Buikdansen vanuit het hart

Ook nu kunnen we buikdansen zonder plat vermaak. We kunnen buikdansen vanuit het hart. Alles wegsmelten wat in de weg zit. Dan wordt je eens met alles in je en met alles om je heen. Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn? Ik vind van wel.

Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn?

Vrouwen dansen onderling. Ze delen hun diepste wensen, verlangens en geheimen met elkaar. Het is een bonding van de sisterhood. Vanuit die sisterhood gaan de vrouwen dan terug naar hun man. Daarom is het zo belangrijk om een plek te hebben waar dat kan. En waar je alleen met vrouwen bent. Op deze manier kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn.

Wat vind jij?

Wat vind jij het voordeel van buikdansen met alleen vrouwen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Geheel vrijblijvend meemaken

Wil je dat eens en geheel vrijblijvend meemaken? Ik geef 2 korte gratis workshops oosterse dans bij het festival zondag van de doopsgezinde kerk in in Haarlem. De eerste workshop is van 12.30-13.30 en de tweede workshop van 14.00-15.30. De workshops zijn uitsluitend voor vrouwen. We doen verschillende dingen waardoor het ook leuk is om beide workshops te volgen.  Van 16.15 – 16.30 geef ik een optreden in de kerk met live begeleiding van Dick Koomans en Simanto Dragtsma. Daarvoor zijn dan ook mannen welkom.

Gratis in Haarlem

Het festivalterrein is gratis toegankelijk in Haarlem via 5 poorten: Grote Houtstraat+ Frankestraat+ Peuzelaarssteeg. Klik hier voor meer informatie.

Kleurenpracht

Op 22 juni kan je 18 buikdanseressen zien in Zaandam. Maak kennis met bijzondere oriëntaalse dans. Samen met mijn cursisten geven wij een avondvullende voorstelling bij FluXus. Een bijzondere mix van Egyptische dansstijlen waar ook elementen uit moderne dans in te herkennen zijn. Er zijn gastoptredens van gevorderde buikdanseressen uit andere steden waar ik al jaren lesgeef. Het word een kleurenpracht. Tot en met 20 mei kan je in de voorverkoop je kaart(en) met korting kopen. Er zijn al 73 kaarten verkocht. Klik hier om je kaart(en) te kopen.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp enz.

Groetjes,
Sabouschka

 

 

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Milou
Door

Milou

op 08 Jun 2019

Hallo Sabouschka, Zelf heb ik het buikdansen nog niet echt door een spirituele bril bekeken... Maar ik denk zeker dat dansen in welke vorm dan ook een expressie van spiritualiteit kan zijn. In een les van Sharon hebben wij ook eens een buikdans gedaan waarin de bewegingen symbolen waren zoals in het verleden ook dans werd ingezet als ritueel voor bijvoorbeeld een goede oogst. Voor mij voelde het toen wel speciaal wanneer een dansbeweging symbool stond voor iets. Ik heb het geluk dat ik ook een workshop Afrikaanse dans heb mogen ervaren, binnen de Afrikaanse dans stonden de spirituele en ritmische elementen gelijk op de voorgrond. Bij buikdans valt op dat ze ook een show element heeft toch zie ik ook veel raakvlakken met wat ik heb mogen ervaren tijdens de Afrikaanse dans. In de huidige lessen merk ik wel dat dansen helpt om in je lichaam te komen en te aarden. Ook dat is natuurlijk een vorm van spiritueel bezig zijn, spiritualiteit is niet alleen zweven maar ook aarden. De Zaandamgroep is nu natuurlijk nog volop in ontwikkeling. Wie weet gaan wij in de toekomst ook wel een soort sisterhood ervaren. De tijd zal het leren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Jun 2019

Leuk dat je veel raakvlakken ziet die je hebt mogen ervaren met Afrikaanse dans. Het klopt wat je schrijft Milou dat aarden alleen al kan worden gezien als spiritueel bezig zijn. Zweverig zijn is niet de bedoeling van een spiritueel pad. Dat word vaak wel verkeerd begrepen. Hedendaagse spiritualiteit is juist geaard en midden in het leven staan. De expressie van je eigen waarheid kan je het beste in wereldse dingen kwijt zoals in je beroep, familie maar ook in dans. En daar ben je goed mee bezig. Wat een explosie van expressie! Wanneer je ervan uitgaat dat Egyptische muziek uit "lon" (= kleur in het Arabisch) opgebouwd is dan leeft jouw buikdans van subtiele veranderingen van schakeringen van kleur Felle kleuren staan je goed in je dansbeweging. Dat wordt ondersteund door kleurrijke kostuums. Intens bewegen en alles geven daar zie ik je enorm in groeien. Ik kijk uit naar onze show in Zaandam! Ja vanaf september wil het aspect sisterhood in de Sha"abi (= volksdans in het Arabisch) meer laten ervaren. Dat ook in de buikdansles in Zaandam.

Claire
Door

Claire

op 09 Jun 2019

Leuk om te lezen, Sabouschka. Voor mij is dansen een vorm ook van meditatie. Door in de muziek te zijn en erop te reageren kom ik in hogere sfeer dan in het dagelijks leven. Van jou leer ik wel het dansen vanuit het hart. Het is ook leuk en voelt veilig te dansen alleen met vrouwen in de lessen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Jun 2019

Fijn dat het buikdansen een vorm van meditatie is voor je Claire. Dat je in een andere sfeer komt dan in het dagelijks leven. Lief wat je schrijft over het buikdansen vanuit het hart. Dat is inderdaad wat wij doen elke week opnieuw.

Reactie plaatsen