Buikdans bewegingsfamilie hipdrop

Buikdans bewegingsfamilie hipdrop is de favoriet van veel Egyptische buikdanseressen. Je ziet ze veel bij bijvoorbeeld Fifi Abdou en Mona Said. En bij mijn leerlingen. Als je de hipdrop eenmaal onder de knie hebt word het zeker ook  jouw lievelings beweging.

Je gaat in de hipdrop ontspannen. Je maakt het ritme visueel. Wanneer je niet weet wat je moet doen staat een hipdrop meestal goed. Als je nog een beetje leuk gaat kijken terwijl je op de plaats blijft staan. Doe dan verder niets. Alleen het ritme accentueren met een heup. Dan zit je meestal goed met de buikdans bewegingsfamilie hipdrop.

Door de ruimte

Ook lopend door de ruimte is de hipdrop heel erg leuk om in te zetten. Je begint dan op de plek om en om. Je kunt naar voren lopen of naar achteren. Ook draaiend om je as kan je blijven hipdroppen. Dan noem ik hem de swing. Naar de zij kun je op een heup gaan hipdroppen. Ruimtelijk beweeg je in een lijn Dat heet de swing lineair. De buikdans bewegingsfamilie hipdrop heeft veel variatie mogelijkheden.

Buikdans bewegingsfamilie hipdrop

Je begint de hipdrop meestal met een heup. Je kunt best wel een tijdje op een heup blijven. Dat is wel afhankelijk van de muziek. Dan wissel je en herhaal je op de andere heup. Misschien doe je dat een paar keer. Dat kan wanneer de muziek een duidelijke en zwaar ritme heeft. En wanneer dit ritme dominant is. Als de muziek wisselt ga je langzaam om en om met de hipdrop verder. Je blijft nog op dezelfde plek staan. Daarna pas ga je door de ruimte, eerst bijna stiekem. Om vervolgens pas duidelijk te laten zien dat je door de ruimte beweegt. Zo creëer je in je buikdans gelijk een goede opbouw met spanningsboog. En dat terwijl je alleen de buikdans bewegingsfamilie hipdrop gebruikt.

De hipdrop doe je zo

* Je staat met je benen heupbreed.
* De voeten hou je parallel.
* Je buigt door je knieèen.
* Je blijft de knieëen gebogen houden.
* Zachtjes beweeg je nu de heupen op en neer. Je hebt nu heupen zacht als pudding.
* Doe de beweging gelijkmatig.
* Ga nu met een voet op de bal van je voet staan (je draagt een hoge hak).
* En ga door me de beweging.
* Leg dan de nadruk op het vallen van de heup
*  Laat de vallende heup net als een stuiterbal vanzelf weer omhoog gaan.
* Hou je standbeen gebogen zodat het mee kan veren.

Buikdans bewegingsfamilie hipdrop

Als je wilt wisselen van kant dan laat je de hiel van de voet met een hoge hak naar de grond gaan. Tegelijkertijd breng je de andere voet omhoog. Dat kun je op gegeven moment om en om doen. Twee keer laten vallen aan een kant en twee keer aan de andere kant en weer twee keer aan de eerste kant etc. Ga zo maar door tot je daarmee in een flow komt. Dan swing je lekker. Op gegeven moment laat je daarmee zachtjes een klein beetje naar achteren vallen. Dat terwijl je doorgaat met de beweging. Zo loop je naar achteren in je swing. Je gewicht is altijd op de achterste voet. De voorste voet heeft altijd ‘een hoge hak’. Wil je wisselen van richting dan verplaats je gewicht naar voren. Houd je voeten zoals ze zijn. Verander je voeten niet. Je loopt niet met je voeten. Je loopt met je heupen. Laat je telkens zachtjes naar voren vallen en swing vrolijk verder. Je gewicht is nu op de voorste voet. De achterste voet heeft nu een ’hoge hak’. Dat is de basis van buikdans bewegingsfamilie hipdrop.

Leuk om de hipdrop te doen?

Vind je het leuk om de buikdans bewegingsfamillie hipdrop te doen en waarom?  Of hou je daar juist niet van? En waarom hou je er wel of niet van? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Prijsvraag

Welke heup laat je vallen? D.w.z. met welke heup maak je de hipdrop?  De heup van de voet met het gewicht of de voet met de hoge hak?  Doe mee met de prijsvraag en schrijf onderaan in het kader.

Share

Vond je dit waardevol? Denk je dat anderen baat bij dit artikel hebben? Deel dan dit artikel. Share it! Je kunt op de knoppen drukken onderaan. It only takes  2 seconds…

Bedankt

De workshop authentic movement met Baladi op zaterdag 8 augustus gaat zeker door. Bedankt voor de talrijke inschrijvingen. Er is nog wel plek. Hoor je bij diegenen die pas later kunnen beslissen weet dan dat er nog kans is om mee te doen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Jul 2015

Nog wel verwarrend voor mij.... In de les van afgelopen woensdag bleek ik het ritme en op de plaats wisselen van hoge hak wel door te hebben, maar het lopen daarmee nog niet. Dus ik bleef op de plaats staan en oefende wat ik door had.Toen kwam Sabouschka met een grote sjaal en bond die om mn billen en trok me zo naar voren ! Toen lukte het inderdaad, maar ik heb het lopen alleen nog niet door denk ik.De prijsvraag weet ik dus ook nog niet zeker, ik denk met de hoge had, maar de heup van de voet met het gewicht is het standbeen en kan dat ook met hoge hak een standbeen zijn >>>? Erg verwarrend dus.Geef raad Sabouschka X

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Jul 2015

hoge had = hoge HAK (typefoutje)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jul 2015

Je eerste antwoord is goed. Je maakt de hipdrop met de voet waar geen gewicht op is. Dat is de voet met de hoge hak. Luister naar je lichaam. Want je lichaam is intelligenter dan je mind. Daardoor wist je het ook gelijk.

Sorinja
Door

Sorinja

op 10 Jul 2015

De hiphop gebeurt met het "vrije" been en dus de hoge hak kant, het standbeeld draagt het gewicht waardoor de andere kant vrij kan bewegen

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Jul 2015

leuk de hiphop, das een andere dans als de hip DROP...... LOL !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jul 2015

Grappig...

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jul 2015

Helemaal goed en logisch uitgelegd Sorinja.

Thera
Door

Thera

op 10 Jul 2015

Ha Riette,Ik herken je vraag. Met welke heup doe je nu de hip drop. Het cruciale woord is mijns insziens: gewicht. Als je staat: het gewicht is op je standbeen. Dan is het moeilijk om met je standbeen je heup op en neer te bewegen. Je beweegt je heup met je andere been, want die heeft minder gewicht en is vrijer om te bewegen. Daar is de bewegingsruimte. Als je loopt geldt hetzelfde. Wat mij geholpen heeft: als je naar achteren loopt, denk dan dat je op je achterste been valt/leunt. Denk het niet alleen, maar doe het ook - in kleine pasjes en telkens opnieuw. Sabouschka heeft daar een heerlijke oefening voor (ik noem het even het achteruitvallen) Sinds ik die gedaan heb en doorhad, ging het een stuk beter. Als je achteruitgaat, is je gewicht dus op je achterste been, het voorste been heeft dan de bewegingsruimte en kan de hip drop doen. Sabouschka noemt dit het been/ de voet met de hoge hak. Dit is tevens mijn antwoord op de prijsvraag. En voor vooruit is het net andersom, zie ook de tekst van Sabouschka hierboven. Bij mij is het nodig dat ik eerst in de hipdrop op de plaats kom en me daar intrigger. Pas dan ga ik lopen. En dan heb ik korte tijd nodig omhet weer door te krijgen. Dus, de overgang gaat nog niet helemaal ineens. Dat komt vanzelf een keer. Bij deze beweging was het voor mij belangrijk te weten waar ik op moest letten. Zodoende kreeg ik hem door en de hip drop zit nu al aardig in mijn lichaam. Ik vind hem fijn en hij is een van mijn favorieten. Ik wens je veel dansplezier, Riette.

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Jul 2015

DANKJEWEL THERA ! IK LEES JE UITLEG NOG WEL EEN PAAR KEER DOOR EN DAN GA IK OEFENEN OF IK HET OOK SNAP.... ! X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jul 2015

Ja dat klopt Thera. Bedankt voor je aanvullend uitleg en het belang van de gewichtsverplaatsing. Wat goed om te lezen dat je eerst in de hipdrop op de plaats komt en jezelf intriggert. Daarin ben je een inspirerend voorbeeld ook voor anderen. En je slaat 2 vliegen met een klap: 1.) je helpt jezelf om echt in een beweging te komen alvorens je door de ruimte beweegt 2.) je buikdans heeft dan gelijk een goede opbouw

Sorinja
Door

Sorinja

op 10 Jul 2015

Tja hiphop staat wel in de dictionary van mijn telefoon en hip drop niet, gevalletje auto correct

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jul 2015

Hipdrop moet dan nog toegevoegd worden aan de dictionary, hi hi...

Reactie plaatsen