Buikdans techniek heup cirkel

Buikdans techniek heup cirkel is een beweging waar je uit kunt rusten. Je maakt dit rondje met je heupen op de melodie in de muziek.

In mijn buikdanslessen noem ik de heup cirkel ook de “break”. Want je neemt een pauze in je buikdans en je blijft daarbij leuk kijken.

Isolatietechniek

Persoonlijk ben ik geen fan van isolatietechniek. In het westen word er grote waarde aan gehecht. Daardoor zie ik nog steeds buikdanseressen, die delen van hun lichaam bevriezen om ze stil te kunnen houden terwijl een ander lichaamsdeel beweegt. Dat is niet alleen maar slecht voor je want je bouwt zo enorme spanningen op. Het ziet er dan ook heel gespannen uit. De buikdans techniek heup cirkel kan dan juist lage rugpijn veroorzaken. En dat is helemaal niet nodg.

Buikdansen als levensgevoel

In de landen van herkomst is er niemand bezig met de isolatietechniek.Buikdans is daar een levensgevoel. Vrouwen in Egypte buikdansen om zichzelf uit te drukken. Ze buikdansen om zich met andere vrouwen te delen. Het is gezellig om samen te buikdansen. Een meisje groeit meestal op met buikdans in de huiselijke sfeer. Het danst op familiefeestjes met haar moeder, oma, tante en grote zus. Tegen de tijd dat zij volwassen is kan zij ook perfect isoleren. Want oefening baart kunst. De isolatietechniek ontstaat dan heel natuurlijk. Ze is er niet mee bezig. En opeens is het er dan.

Full body movement

In mijn professionele dans opleiding tot modern danser was full body movement een toverwoord. Ik heb dit concept meegenomen naar mijn buikdanslessen. Want ik houd van een golvende rug, soepele heupen en mooie zachte armen en handen. Dat vind ik sensueel en vrouwelijk. Dat wil ik aan jou leren. Een leuke bijkomstigheid is het dan dat dit onwijs lekker voelt. Je voelt je dan op en top vrouw.

Voorbereidende oefeningen voor de heup cirkel

1.) Doe je pliés. Dat is buigen en strekken van de knieëen. Strekken doe je terwijl je bij het omhoog komen jezelf met je voeten afduwt tegen de grond.
2.) Doe het golven van je voeten. Een uitgebreide beschrijving van deze oefening vind je in mijn E-book “Lekker in je Lijf dankzij Buikdans”. Dat kun je gratis downloaden via mijn website. Klik dan hier.

Buikdans techniek heup cirkel

Buikdans techniek heup cirkel hoe doe je dat?

1.) Plaats je voeten parallel heupbreedt.
2.) Haal je knieëen van het slot. Doe een ‘micro bend’. Dat betekent buig ze een klein beetje.
3.) Stretch je heupen zo ver naar voren als mogelijk. Laat je bovenlijf naar achteren gaan.
4.) Stretch je heupen zo ver naar achteren als mogelijk. Beweeg je bovenlijf tegelijkertijd naar voren.
5.) Stretch je heupen naar rechts. Laat je bovenlijf naar links gaan.
6.) Stretch je heupen naar links. Laat je bovenlijf naar rechts gaan.
7.) Maak er nu een rondje van. Maak de beweging wel veel kleiner zodat ze soepel word.
8.) Zet Arabische muziek op en doe de heupcirkel op de melodie.
9.) Wissel van richting wanneer je met je heupen voren bent.

Wanneer maak jij een heupcirkel

Wanneer maak jij een heupcirkel in je buikdans? Welke momenten kies je daarvoor in de muziek? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog met je netwerk op Twitter, Facebook, Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Jamila
Door

Jamila

op 03 Jun 2016

Hoi Sabouschka, Wat leuk dat je de heup cirkel (Break voor mij) aankaart. Dit is mijn lievelings beweging omdat je er zoveel mogelijkheden zijn. Je kan snel, langzaam, groot, klein, hoog, laag, smal,breed zo kan ik doorgaan. Het is zo fijn dat je met intensiteit kan spelen en ook heel ingetogen of met een strakke blik naar het publiek. Ik kan er zoveel in kwijt en mijn lichaam geniet er zo van. Wat ook erg leuk is om die beweging door kan laten van beneden naar boven (schouders) en dan weer naar beneden. De heup cirkel past heel goed bij de Baladi en daarom kan me zo goed in Baladi uitleven. Tot donderdag, Jamila

Henriette
Door

Henriette

op 03 Jun 2016

Inderdaad Jamila, als ik aan de break denk zie ik als het ware jou voor me :-) Hij kan ook heel ritmisch zijn als je een beetje huppelt terwijl je hem doet - ook heel "Jamila" :-)

Jamila
Door

Jamila

op 03 Jun 2016

Ja inderdaad Henriette, Die was ik vergeten, O zo lekker. Tot donderdag.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jun 2016

Wat leuk dat het jouw lievelingsbeweging is Jamila. Fijn dat je verschillende mogelijkheden laat weten. Zo zie je maar hoe veel variatie en mogelijkheid tot expressie er met één beweging is!

tjitske de Boer
Door

tjitske de Boer

op 04 Jun 2016

Hallo Sabouschka, Mooi beschreven en ook heel Feldenkraisachtig van opbouw. In mijn lessen zit regelmatig die beweging, maar dan in een kleinere ruimte, bijvoorbeeld zittend. Dat kan in de opbouw helpen de wervelkolom meer vrij te geven zodat hij daarna ook staand en dansend beschikbaar is. Hartelijke groet, Tjitske

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jun 2016

Wat leuk dat je schrijft Tjitske. Grappig dat je zegt dat mijn opbouw op Feldenkrais lijkt. We werken beiden heel lichaamsgericht. Ook ik begin vaak met langzame beweging en graag op de grond. Soms begin ik ook wel dynamisch en op beide voeten. Ik geef telkens oefeningen zodat elke vrouw in mijn les de vrijheid van een soepele rug ervaart. Zodat de heupen ook kunnen swingen!

Liz
Door

Liz

op 05 Jun 2016

Bedankt voor de mooie uitleg Sabouschka en leuk om de reacties te lezen. Een heup cirkel is vaak heel sensueel en kan heel mooi in baladi in plaats van een draai, of in combinatie met een draai mits de muziek langzaam genoeg is. Belangrijk hierbij zijn mooie armen.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 06 Jun 2016

Dat klopt de heup cirkel kan heel sensueel zijn.

jacqueline
Door

jacqueline

op 11 Jun 2016

De heupcirkel is ook mijn favoriete beweging, Jamila! Het is zo'n heerlijk ruime beweging. Althans, ik maak hem het liefst heel ruim en totaal; vanuit mijn voeten tot aan mijn nek. Het is ook een fijne beweging om even soort pas op de plaats te maken en te voelen waar de muziek mij verder naartoe voert. Ik hou ervan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Jun 2016

Daarom noem ik de heupcirkel ook graag de 'break', de pauze.

Reactie plaatsen