Buikdans jezelf vrij

Buikdans jezelf vrij. Hoe kan dat? Je moet toch eerst de techniek beheersen voordat dat kan?

Dat is niet nodig. Misschien ben ik wel de Isadora Duncan van de buikdans. Isadora Duncan (1877-1927) was naast Loie Fuller en Ruth Saint Denis een van de grote de pioniers van de moderne dans. Zij bevrijde zichzelf van beknellende kleding en haar dans van voorgegeven patronen. De vrijheid van lichamelijke expressie daar ging het haar om. En daar gaat het mij ook om. Grappig genoeg heeft Isadora Duncan wel een degelijke danstechniek. En hebben mijn gevorderde leerlingen dat ook. Haar motto was dans jezelf vrij. Mijn motto is buikdans jezelf vrij.

Isadora Duncan

Alleen de dansvorm verschilt. Alhoewel Isadora Duncan de beknellende pasjes van het klassieke ballet verwierp zie je die pasjes wel terug in haar dans. Hoe kan dat nou? Er is meer mogelijk bij de mens dan leren vanuit het verstand.

Leren buikdansen vanuit je lichaam

Je kunt leren buikdansen vanuit je lichaam. Je lichaam bestaat uit 100.000 miljard cellen. Stel je eens voor dat elke cel een geheugen heeft. Dat betekent dat elke cel een eenmaal uitgevoerde beweging onthoud.  Hoe vaker je die beweging doet hoe beter zullen je lichaamscellen die beweging gaan onthouden. Heb je dan nog je verstand nodig om te leren buikdansen? Of kan het ook zijn dat je vanuit je gevoel kan leren buikdansen? En in de muziek de structuur voor je dans kan vinden?

Heeft het lichaam een intelligentie?

Dat je lichaam niet onderwerpt aan je verstand betekent niet dat je de intelligentie moet uitschakelen. Heeft het lichaam een intelligentie? Dat is zo. De intelligentie van het lichaam is vele malen groter dan die van je verstand. Een reden temeer om je verstand eens rust te gunnen.

De shimmy

De vele trillende bewegingen van bekken, buik en heupen in buikdans geven je een vrij gevoel. Deze trillende bewegingen heten in de buikdans taal ‘shimmies’. Ik noem ze vaak ook wel ‘shivers’. In het Egyptisch heetten ze ‘Ra’ashat’. Naast de shimmies van bekken, buik en heupen heb je ook shimmies van de schouders. Om er precies te zijn ontstaat die beweging vanuit het midden, vanuit je hart. Je hebt ook een shimmy van de middenlijn van beneden naar boven en weer terug.

Buikdans jezelf vrij

Jammer genoeg wordt de shimmy in andere buikdanslessen op een technische manier aangeleerd. Dat gebeurt dan  vanuit het verstand. Met als gevolg dat je de adem inhoud i.p.v. deze vrij te laten stromen. Alleen in mijn buikdanslessen zal je de ervaring verkrijgen hoe je de shimmies aanleert juist door je vrije expressie. Wat je dan als extra nog erbij krijgt is dat je alle stress kunt afschudden. Buikdans jezelf vrij en laat spanningen ongemerkt wegstromen.

Een mooie houding

In mijn buikdanslessen train je lichaam op een manier dat je geest tegelijkertijd ontspant. Je gaat op zoek naar de eenheid van lichaam, geest en ziel. Daarnaast verkrijg je door mijn oefeningen een mooie houding. Vanuit deze natuurlijke houding die meebeweegt met hoe je voelt pik je danstechnieken makkelijker op.  Want je houding en beweging is vrij. Je word weer speels zoals een kind. De bewegingen komen vanzelf als je ze nodig hebt voor je eigen gevoelsexpressie.

Buikdansen zonder nadenken

Heb je dat ooit zelf beleefd dat je ging buikdansen zonder na te denken over de volgende stap? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdans jezelf vrij

Ik heb ook wat oefeningen waarbij je de diepe kleine spieren langs je ruggengraat los schud. Dat geeft een heerlijk lekker soepel gevoel. Meer verklap ik hier niet.

Early Bird korting

Kom eens meedoen om te voelen of je bij de cursus buikdansen in Haarlem mee wil gaan doen. Of schrijf je gelijk nog even in. Want wanneer je voor 27 december inschrijft dan ontvang je de Early Bird korting.

11 januari van 20.30-20.45 uur doen wij in Zaandam mee met Fluxus by Night in de Klaas Katerstraat 7 B. Kom graag kijken!

Ik wens je fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar waarin je goede voornemens zoals vaker ontspannen en meer bewegen omzet door mee te doen aan een van de cursussen. Dat kan naast Haarlem ook in Amsterdam, Zaandam of in Utrecht.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook, Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Jamila
Door

Jamila

op 21 Dec 2018

Lieve Sabouschka, Leuk dat je de shimmy , "trillingen" onder de aandacht. Zelf kan ik daar heel erg van ontspannen. Ik laat ze helemaal door stromen van boven naar beneden en van links naar rechts en als het kan ook het mijn stem om ook van binnen het laten trillen. Heerlijk. Je moet het zo als je het bescrijft niet vanuit kracht maar los laten doen. Het is even oefenen maar als het lukt is het heel fijn. Kijk erg naar uit om in het nieuwe jaar aan de Baladi te beginnen, juist de ontspannende buikdans bij uitstek. Liefs, Jamila

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Dec 2018

Lieve Jamila, wat fijn hoe je beschrijft hoe jij de shimies doet en wat het met je doet. Ja ik kijk er ook naar uit om in januari weer met Baladi te beginnen! Ontspannen en super vrouwelijk en sensueel. Tot dan! Liefs, Sabouschka

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 16 Jan 2019

Lijkt me heerlijk om dat goed te kunnen. Ik snak ernaar om weer te kunnen dansen. Zit midden in een renovatie van mijn appartement. Kan wel een opkikkertje gebruiken. Ook iedereen alle goeds voor 2019 en dat het een goed dansjaar zal worden.

Thera
Door

Thera

op 21 Dec 2018

Buikdansen zonder nadenken gaat bij mij als we trommelsolo doen, want dat gaat én snel én ik vind het mooie en inspirerende muziek. Ook als we gaan improviseren voel ik me vrij en uitgedaagd om er een interessante dans van te maken. Het lichaam onthoudt zaken, maar dan moet ik het wel vaker doen. En goed voelen na een oefening en dan mijn houdingniet corrigeren vind ik ook een goede tip van Sabouschka.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Dec 2018

Te snel om na te denken een trommelsolo. Wat goed om te horen Thera. Het improviseren gaat je creatieve vermogens wakker maken. Ook daar is er dan geen ruimte over voor de tussenkomst van het verstand. Het klopt dat je bewegingen vaker moet herhalen zodat ze in vlees en bloed over gaan.Goed navoelen na een oefening is essentieel. Wanneer je gelijk je houding terug corrigeert naar dat wat je kent gebeurt er niets. Wanneer je navoelt dan leert een oefening je wat. Je krijgt dan vanzelf een goede houding en een lichaam wat van alles kan.

Annemieke
Door

Annemieke

op 22 Dec 2018

De verschillende manieren om op de muziek bewegen zie je altijd goed terug in de lessen. Je geeft altijd wel suggesties wat je op bepaalde momenten in de muziek kunt doen, maar we mogen dat ook weer helemaal loslaten. Dat is ook eigenlijk de belangrijkste reden dat ik bij jou les volg. We moeten al zoveel binnen de lijntjes kleuren in het leven. Van de week hadden we een kerstfeestje van het werk. Er was een goede band die speelde. Ik ben lekker losgegaan op de dansvloer. Van een collega kreeg ik het compliment dat ik goed kon dansen. Ze voegde daar aan toe: " Het buikdansen zal je daar ook wel bij helpen. Het ziet er allemaal zo subtiel uit." Ik heb het compliment in dankbaarheid aanvaard.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jan 2019

Dank je wel dat je dat opmerkt dat je bij mij vanuit de muziek leert buikdansen. Fijn dat je de vrijheid waardeert die volgt op structuur. De structuur verinnerlijk je in de loop van de tijd. Dan mag je vleugels krijgen en zelf beslissen welke beweging je bij welk moment van de muziek voelt.Lief dat je laat weten dat dit de belangrijkste reden is dat je buikdanslessen bij mij in Utrecht volgt. Dat klopt dat we al zo veel binnen de lijntjes moeten kleuren in het dagelijks leven. Dan verliezen we steeds meer onze vrije natuur. We worden volledig gestuurd door ons verstand. Maar dat staat heelheid en balans in de weg. De eenheid van body en mind is zoek. Dat maakt ons in de loop der tijd ook overspannen.Lichaamsgericht buikdansen vanuit het gevoel wat de muziek in je wakker maakt is DE remedie. Je maakt je lichaam eerst wakker. Dat doe je door mijn oefeningen vooraf. Lichaamsbewustzijn volgt vanzelf evenals een goede houding. Daarna mag je jouw gevoel volgen door op die gevoelslaag van de muziek te zitten die ze aanspreekt.Dat maakt jou weer heel. Het brengt je in balans. Daarom is deze manier van buikdansen stress verlichtend. Fijn dat dit je goed doet Annemieke en je dat waardeert. Een leuk bijverschijnsel: je buikdans word steeds mooier!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jan 2019

Wat leuk ook dat je op het kerstfeestje zo lekker ging dansen. Te gek dat jouw collega het opmerkte dat je subtiel danst en dat het door de buikdanslessen komt. Geniet er nog even verder van! Zo zie je maar dat je wel resultaat verkrijgt terwijl je procesgericht leert i.p.v. resultaatgericht.

Riëtte
Door

Riëtte

op 06 Jan 2019

Hi allemaal ! XX DE ALLER ALLER BESTE WENSEN VOOR 2019 !! we zien elkaar weer in januari, ik heb onze lessen wel gemist ! groetjes Riëtte XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Jan 2019

Dank je wel en insgelijks. Wat lief wat je schrijft. Ik heb jullie ook gemist en ben blij dat we op 16 januari weer beginnen met de buikdansles in Amsterdam. Tot dan! xxx Sabouschka

Reactie plaatsen