Hoe beweeg je buik en borst los van elkaar in buikdans
12 maart 2021 

Hoe beweeg je buik en borst los van elkaar in buikdans

Hoe beweeg je buik en borst los van elkaar in buikdans?  Maak je daar in het begin niet druk om. Eerst moet je de full body movement methode leren.  Want alleen zo kun je vrijheid van bewegen hervinden. Buik en borst los van elkaar bewegen volgt wanneer je langer buikdanst. Wanneer de dans bij jouw lifestyle hoort.


Ik ben geen voorstander van bewegingen isoleren vanuit het verstand. Dan verstijft alleen het borstgebied terwijl heupen en buik bewegen. En andersom. Wij willen het lichaamspantser juist afleggen i.p.v. opnieuw creëren. De vrijheid van de pioniers van de moderne dans is daarin mijn voorbeeld.

Hoe beweeg je buik en borst los van elkaar in buikdans?

Eerlijk gezegd zou het moeten heetten: hoe beweeg je heupen en schouders los van elkaar? Want alhoewel buikbewegingen centraal staan bij het buikdansen dans je meer met de heupen dan met de buik. Toch gaat het erom om het bovenlijf stil te houden terwijl je heupen bewegen. En de heupen stil te houden terwijl je schouders bewegen. Dat heet isolatietechniek. Je isoleert bewegingen met verschillende lichaamsdelen van elkaar. Bijvoorbeeld beweeg je armen op de melodie terwijl je heupen tegelijkertijd het ritme vertalen. Maar hoe doe je dat? Hoe beweeg je borst en buik los van elkaar?

Hoe beweeg je buik en borst los van elkaar in buikdans


Regelmatig naar de buikdansles komen, lichaamsbewustzijn en veel buikdansen

Je leert het door regelmatig naar de buikdansles te komen. Door het verkregen lichaamsbewustzijn van onze buikdanslessen. Veel erop los te buikdansen in alle vrijheid. En vooral door jezelf niet druk over te maken. Het vertrouwen in het proces.  Vertrouwen in je lichaam. Dat het lichaam wel leert op zijn eigen tijd. De interventie van je verstand voegt daar niets aan toe. In tegendeel wanneer je verstand de leiding wil nemen dan vertraag je het echt leren dansen. Dansen is namelijk veel meer dan wat je denkt dat het is. Zeker buikdans wat van oorsprong een geïmproviseerde dans is. Buikdansen is een uiting van levensvreugde. Het is jezelf uiten. Het hele scala aan menselijke emoties vind je in buikdans en in Egyptische klassiekers. Terwijl je hiermee bezig bent leert je lichaam isoleren. Het is de ironie van de focus te leggen op iets anders. terwijl je danst. Dat maakt dat je moeilijke danstechnieken uiteindelijk integreert.

Waarop focus je wanneer je danst?

Wat is jouw focus bij het buikdansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel ook deze blog met je netwerk van vriendinnen op Facebook en WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Gwen
Door

Gwen

op 13 Mar 2021

Ik vind het heel fijn, wanneer Sabouschka tijdens de les zegt: ' Je kunt nu alles weer vergeten. Ga vrijuit dansen' :)) Want het is zo heerlijk om vrijuit te dansen en het lichaam toestemming te geven om zich vrij te bewegen. Even de censuur van het verstand opheffen. Er zijn mensen die zeggen dat het lichaam een eigen wezen is, met een eigen wil en een eigen bewustzijn. Misschien klinkt dat eng, maar tijdens het vrij dansen kom ik in contact met een andere laag in mezelf, alsof er een deurtje zich opent en ik uitgenodigd word om me over te geven en te genieten van absolute vrijheid.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 14 Mar 2021

Wat mooi gezegd, Gwen. Zo ervaar ik dat ook. De vrijheid om me door mijn plezier en de muziek te laten bewegen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Mar 2021

Wat fijn dat je zo geniet van de vrijheid van bewegen in je buikdans Gwen. Mooi gezegd even de censuur van het verstand opheffen. Dan kom je inderdaad in een diepere laag van jezelf. De laag van het zijn in je lichaam. Daar waar gevoel en denken met elkaar in evenwicht zijn. Waar integratie van lichaam en geest is. Het lichaam heeft inderdaad een eigen geheugen. Dat is het cellulaire geheugen. Het lichaam is zelfs intelligenter dan het verstand. Tenminste dan wanneer het om gecoördineerde beweging gaat. En om het onthouden van bewegingen. Niet voor niets gaat de cognitieve ontwikkeling van kinderen wel gepaard met de motorische ontwikkeling.

Milou
Door

Milou

op 13 Mar 2021

Ik merk dat ik inderdaad ook nog niet in staat ben te bewegingen te isoleren. Gelukkig heb ik binnen de lessen geleerd dat er binnen buikdansen nog veel meer mogelijk is dan enkel controleren en isoleren. Ik voel mij nu een veel mooiere danseres nu wanneer ik bewegingen doe die bij mij passen en die mijn lichaam kan. Focussen op het isoleren gaf mij voorheen een hoop frustratie.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Mar 2021

Zo leuk om te horen Milou dat je jezelf nu een veel mooiere danseres vindt door bewegingen te maken die bij je passen. Door je focus op andere zaken binnen buikdans te richten. Jij bent zo muzikaal. Ik zie ook dat je jouw focus richt op de muziek. Je luistert er ook veel naar. Ook buiten de buikdansles om zoals in de auto. En je danst echt vanuit de muziek. Ik ben blij dat je niet meer richt op isoleren en gecontroleerde bewegingen. Want dat bederft het plezier. En het staat de vrijheid in de weg. Het grappige is dat juist door het opgeven van die controle gecontroleerde beweging geleidelijk aan ontstaat. Evenals isolatie. Hoe dat komt? Dat is waar Gwen het over heeft: er opent een deurtje naar een diepere laag. Je staat het lichaam toe de leiding te nemen. En het lichaam is vele malen intelligenter dan ons verstand.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 14 Mar 2021

Naar mijn idee ontstaan isolaties deels vanzelf wanneer ik met gebogen knieën dans. De knieën zijn dan de vering, het bekken is vrij en ontspannen en het bovenlichaam reikt met de armen naar boven. Ik ervaar dat niet als isolaties, maar ik krijg van anderen terug dat mijn bewegingen duidelijk afgebakend zijn.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Mar 2021

Wat een goede tip om je ervaring hierover te delen Sa'adia. Exact dat is de reden waarom ik bij nieuwe mensen zo erop hamer om de knieën van het slot te doen:) Dan zijn ze beschikbaar voor de beweging van de heupen, mits nodig. En buigen ze mee. Jouw bewegingen zijn inderdaad mooi afgebakend. Je gebruikt ook isolaties wanneer de muziek of jouw gevoel erom vragen.

Henriette
Door

Henriette

op 14 Mar 2021

Bij een danseres vind ik het zelf het allermooiste als de energie stroomt, het liefst van diep in de aarde tot ver buiten de ruimte :-) Isolaties kunnen prachtig zijn om focus te leggen op verschillende punten op deze reis, ook naar binnen toe, maar de kunst, denk ik, is om de stroom van binnen naar buiten, en anders om, te ervaren en doorgeven. Omdat we zo gewend zijn om te denken in om stappen, bewegingen (en alles) 'goed' te doen, vind ik Sabouschkas focus op de energie en de vrijheid heel doeltreffend. Het is geen vrijbrief om "maar wat" te doen, het is verfijnd en precies werk, waar je jaren en jaren mee zoet bent en telkens nieuwe ontdekkingen doet. Een mooie tegenstelling :-) Zoals andere noemen, het isoleren komt gaande weg. En een bepaalde beweging en/of isolatie die je intrigeert, kan je vaak ergens van YouTube plukken (of Saboushcka vragen) en mee experimenteren in je dans, als je daar zin in hebt. Leuk als kruid, en verbreding van 'woordenschat', maar wat mij betreft niet de essentie. Die ligt ergens anders, is ongrijpbaarder, meer voor de hand liggend, en ik ervaar Sabouschka's manier van werken als op het pad zijn in die richting.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Mar 2021

Wat omschrijf je dat prachtig Henriette! Het verkrijgen van de flow of movement daar gaat het mij om. Verfijnd en precies werk van waaruit je in alle vrijheid gaat buikdansen. Waarin je steeds verder kan ontwikkelen. Fijn dat je dit zo exact uitlegt.

Senem
Door

Senem

op 23 Mar 2021

Bedankt voor je interessante en heel mooie verwoording!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Mar 2021

Dank je wel Senem. Zo leuk dat je dat laat weten!

Reactie plaatsen