Buikdansen zonder pasjes? Hoe kan dat nou? Moet je niet pasjes hebben om te kunnen buikdansen? Of kan je echt buikdansen zonder pasjes?
Natuurlijk moet je wat pasjes leren om te kunnen buikdansen. Maar pasjes zijn niet de hoofdzaak. Waarom dan buikdansen zonder pasjes? Omdat in de landen van herkomst de uitstraling en de muzikaliteit van een buikdanseres het meest belangrijk zijn.
Een warme open vrouw
In Egypte wil het publiek vooral een warme open vrouw in de buikdanseres zien. Daarna vinden Egyptische mensen het belangrijk dat hun mooie muziek zichtbaar word in de bewegingen van de buikdanseres. Ze willen een persoonlijke vertaling van de buikdanseres. Daarna komt een tijdje niets. En dan pas komt danstechniek. Dat bedoel ik met buikdansen zonder pasjes.
Je grootste wens
In mijn buikdanslessen vraag ik naar de wensen van de deelnemers. Ik wil je graag begeleiden bij je grootste wens wat te maken heeft met het buikdansen, je beweging, je lichaam en het vermogen om jezelf uit te drukken.
Muziek zichtbaar maken
Zo kwamen we afgelopen zondag middag bij de workshop in Utrecht bij de wens uit om de muziek zichtbaar te maken. Een van mijn vergevorderde leerlingen heeft deze wens. Zij buikdanst al haar hele leven. Vroeger wilde ze juist pasjes. Nu vind ze buikdansen zonder pasjes veel leuker. Ze kan prachtig buikdansen.
Nooit uitgeleerd
Maar een echte danser is nooit uitgeleerd. Er is altijd weer een hoger plateau om te bereiken. En dat is ook ontzettend leuk. Vandaar haar wens om te buikdansen zonder pasjes maar dan wel vanuit de muziek.
Buikdansen zonder pasjes
We hadden het met zijn allen er even over. In het westen ervaart men Arabische muziek vaak als kattengejank. Als buikdanseres kun je door het visuele aspect eraan toe te voegen, ervoor zorgen, dat je publiek opeens de muziek mooi gaat vinden. Dat komt door jouw vertaling. Het is buikdansen zonder pasjes. Dat betekent dat je pasjes gebruikt voor je expressie. Heel anders dan pasjes aan elkaar rijgen.
De muziek zien
Dat maakt je buikdans mooi. Daardoor hoor je opeens veel meer in de muziek. Omdat je de muziek ziet. En dan zie je pas de ongeloofelijke schoonheid van Arabische muziek.
Dansen vanuit jouw beleving
Muziek word door iedereen net weer anders beleefd. Wanneer je danst vanuit jouw beleving dan voeg je een persoonlijke noot toe. Deze persoonijke noot breng je over. Je schept uit je gereedschapskist van pasjes voor wat je nodig hebt om de muziek weer te geven. Dat is heel anders dan dat je buikdans samenstelt uit pasjes. Dat bedoel ik dan ook met buikdansen zonder pasjes.
De volgende keer
De volgende keer ga ik je vertellen hoe je houvast vind zonder voorgeschreven pasjes. Blijf mij volgen.
Wat vind je leuker?
Ken jij het verschil tussen buikdansen vanuit je beleving en buikdansen vanuit techniek? Wat vind je leuker en waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Wil je nog meedoen?
Wil je nog meedoen met de buikdanslessen? Lekker jezelf verwennen door te bewegen vanuit je beleving? Kom dan vanaf volgende week woensdag nog meedoen met de cursus in Amsterdam. Klik hier om je aan te melden.
Deel deze blog op Facebook, Twitter enz. Druk onderaan op de knoppen.
Opdat jij mag stralen!
Groetjes,
Sabouschka
Thera
op 14 Jan 2016Sabouschka
op 14 Jan 2016Else
op 15 Jan 2016Sabouschka
op 15 Jan 2016Winifred
op 16 Jan 2016Sabouschka
op 17 Jan 2016Claire
op 20 Jan 2016Sabouschka
op 22 Jan 2016