Buikdansen zonder pasjes

Buikdansen zonder pasjes? Hoe kan dat nou? Moet je niet pasjes hebben om te kunnen buikdansen? Of kan je echt buikdansen zonder pasjes?

Natuurlijk moet je wat pasjes leren om te kunnen buikdansen. Maar pasjes zijn niet de hoofdzaak. Waarom dan buikdansen zonder pasjes? Omdat in de landen van herkomst de uitstraling en de muzikaliteit van een buikdanseres het meest belangrijk zijn.

Een warme open vrouw

In Egypte wil het publiek vooral een warme open vrouw in de buikdanseres zien. Daarna vinden Egyptische mensen het belangrijk dat hun mooie muziek zichtbaar word in de bewegingen van de buikdanseres. Ze willen een persoonlijke vertaling van de buikdanseres. Daarna komt een tijdje niets. En dan pas komt danstechniek. Dat bedoel ik met buikdansen zonder pasjes.

Je grootste wens

In mijn buikdanslessen vraag ik naar de wensen van de deelnemers. Ik wil je graag begeleiden bij je grootste wens wat te maken heeft met het buikdansen, je beweging, je lichaam en het vermogen om jezelf uit te drukken.

Muziek zichtbaar maken

Zo kwamen we afgelopen zondag middag bij de workshop in Utrecht bij de wens uit om de muziek zichtbaar te maken. Een van mijn vergevorderde leerlingen heeft deze wens. Zij buikdanst al haar hele leven. Vroeger wilde ze juist pasjes. Nu vind ze buikdansen zonder pasjes veel leuker. Ze kan prachtig buikdansen.

Nooit uitgeleerd

Maar een echte danser is nooit uitgeleerd. Er is altijd weer een hoger plateau om te bereiken. En dat is ook ontzettend leuk. Vandaar haar wens om te buikdansen zonder pasjes maar dan wel vanuit de muziek.

Buikdansen zonder pasjes

We hadden het met zijn allen er even over. In het westen ervaart men Arabische muziek vaak als kattengejank. Als buikdanseres kun je door het visuele aspect eraan toe te voegen, ervoor zorgen, dat je publiek opeens de muziek mooi gaat vinden. Dat komt door jouw vertaling. Het is buikdansen zonder pasjes. Dat betekent dat je pasjes gebruikt voor je expressie. Heel anders dan pasjes aan elkaar rijgen.

De muziek zien

Dat maakt je buikdans mooi. Daardoor hoor je opeens veel meer in de muziek. Omdat je de muziek ziet. En dan zie je pas de ongeloofelijke schoonheid van Arabische muziek.

Dansen vanuit jouw beleving

Muziek word door iedereen net weer anders beleefd. Wanneer je danst vanuit jouw beleving dan voeg je een persoonlijke noot toe. Deze persoonijke noot breng je over. Je schept uit je gereedschapskist van pasjes voor wat je nodig hebt om de muziek weer te geven. Dat is heel anders dan dat je buikdans samenstelt uit pasjes. Dat bedoel ik dan ook met buikdansen zonder pasjes.

De volgende keer

De volgende keer ga ik je vertellen hoe je houvast vind zonder voorgeschreven pasjes. Blijf mij volgen.

Wat vind je leuker?

Ken jij het verschil tussen buikdansen vanuit je beleving en buikdansen vanuit techniek? Wat vind je leuker en waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je nog meedoen?

Wil je nog meedoen met de buikdanslessen? Lekker jezelf verwennen door te bewegen vanuit je beleving? Kom dan vanaf volgende week woensdag nog meedoen met de cursus in Amsterdam. Klik hier om je aan te melden.

Deel deze blog op Facebook, Twitter enz. Druk onderaan op de knoppen.

Opdat jij mag stralen!

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 14 Jan 2016

Buikdansen vanuit beleving vind ik leuker dan vanuit techniek, omdat ik me dan vrijer voel en meer expressie in de dans kan leggen. Daarnaast heb ik dan ook ander, meer open contact met mededansers. Daarnaast vind ik het fijn dat we toch techniek oefenen, voordat we in de vrije dans gaan. Dan maak je hier ook weer even contact mee en gaat het vrije dansen ook fijner. Vooral als we eerst lekkere opwarmoefeningen hebben gedaan.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jan 2016

Fijn dat je het waardeert dat ik eerst wat danstechniek geef. En dat ik je daarna vraag om ze wel weer te vergeten. Zodat je lekker vrij kan dansen en jezelf kunt uiten. Je geeft zo je lichaam zijn eigen tijd om te leren. Voordat je het weet word je blij verrast. Dan komt de danstechniek vanzelf naar boven. Soms heb je dat alleen niet door. Dan maar te hopen dat het iemand anders wel ziet en aan jou kan vertellen.

Else
Door

Else

op 15 Jan 2016

Op wat voor soort muziek je danst is zo bepalend of je lekker kan dansen of niet. Dat bleek gisteravond weer. Er waren 2 muziekstukken waar ik zo lekker op gedanst heb. Mooie muziek, die me raakte. En wat er heel erg aan meehielp waren de oefeningen met pols / handen vooraf. Dat was zo'n grappige ervaring. Heerlijk!!! De andere ervaring gisteravond was het dansen van 3 danseressen in de kring. Ik heb helemaal niets met de muziek de dan gedraaid wordt (we dansen vaker op dat muziekstuk), kan er niet lekker op dansen. Het resoneert niet met mij. Dat zorgde er ook voor dat ik probeerde te voorkomen in de kring mee te dansen. En dat lukte tot mijn opluchting.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Jan 2016

Wat fijn om te horen dat je de oefenignen voor je handen zo fijn vind. Het klopt dat je een snellere ingang hebt wanneer je de muziek gelijk mooi vind. Wat niet betekent dat je bepaalde muzieksoorten niet mooi kan gaan vinden naarmate je meer naar ze luisterd. Het is net als met eten. Ken je het dat er een groentesoort is die je niet lekker vind? En je weet dat het gezond is om ze te eten? Ik zoek dan naar verschillende manieren van bereiding. Hoe vaker ik het eet deste meer gaat mijn smaak zich aanpassen. Zo kan ik op gegeven moment iets lekker gaan vinden wat ik eerst niet lekker vond smaken. Ik moest even nadenken welk muziekstuk je bedoelt. Gisteren gebruikte ik namelijk alleen maar nieuwe muziek. Is het de trommelsolo waar je niet van houd? Het kringspel doen we meestal wel op een trommelsolo. Gisteren was het wel een nieuwe trommelsolo. Wat je altijd wel kunt doen wanneer je niet in de kring wilt dansen: je neemt de uitnodiging eventjes aan. Je gaat met de danseres die je uitnodigt mee naar het midden van de kring. Je lacht haar toe. Je doet een stapje mee. Dan ga je iemand anders uit de kring uitnodigen om naar het midden toe te gaan. Met haar doe je weer een stapje. Dan stap je weer buiten de kring. Je doet mee met het stimuleren van diegenen die dansen. Dat doe je d.m.v. klappen, de vreugedekreet enz.

Winifred
Door

Winifred

op 16 Jan 2016

Hej Sabouschka, Het is al weer een poosje geleden dat ik bij je danste maar ik lees je altijd. Burlesque is een heel andere tak van dans maar toch heb ik nog regelmatig gemak van wat jij mij geleerd hebt. Vooral de oefeningen om te aarden gebruik ik nog wel eens. De oosterse muziek valt bij mij niet onder kattengejank maar onder supermooi! Ik heb veel van dat soort muziek in mijn bezit en draai het regelmatig. En ja... ook dan komen jou lessen van pas :)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Jan 2016

Wat leuk om van je te horen Winifred! Super leuk dat wat je bij mij hebt geleerd je ook bij Burlesque goed te pas komt. Mijn oefeningen zijn inderdaad een goede voorbereiding voor elke vorm van dans. En ook goed om in je dagelijks leven eleganter te bewegen. En weer soepel te worden. Ik ben blij om te horen dat je Arabische muziek ook zo mooi vind. Ik luister al mijn hele leven erna. Super leuk dat je er nog regelmatig op danst. En dat je dan mijn buikdanslessen herinnert...

Claire
Door

Claire

op 20 Jan 2016

Ik ben blij dat wij verschillende activiteiten doen in jouw lessen- warm-up oefeningen, pasjes leren en vrij dansen in de muziek. De kring dansen zijn gezellig en eventueel dansen voor elkaar met positieve feedback is een geschenk. Muziek interpretatie is een persoonlijk sterke punt voor mij geworden, dank zij wat je mij heb geleerd. Keep up the good work! :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 22 Jan 2016

Wat lief wat je schrijft Claire. Dank je wel voor je complimenten. Ik ben er blij om dat je er zo veel aan hebt. Daar doe ik het voor.

Reactie plaatsen