Orientaalse dansexpressie
Sabouschka
Orientaalse dansexpressie
12/10/2015
2 min
6

Buikdansgroep improvisatie

12/10/2015
2 min
6

Buikdansgroep improvisatie.Vind jij het ook zo leuk om samen met anderen te dansen? Vanuit dansimprovisatie en contactimprovisatie is er nu ook buikdansgroep improvisatie.

Buikdansgroep improvisatie

Eerlijk gezegd heb ik dit concept al jaren door ontwikkelt. Het word ondertussen ook uitgedragen door mijn vergevorderde leerlingen onder de naam Chakchouka. In mijn buikdanslessen werk ik veel met buikdansgroep improvisatie.

Samen dansen

Vooral tijdens de Sha’abi lessenreeks gaan wij intensief samendansen. Vanaf januari ontwikkel je vooral je eigen solo buikdans. Het samen dansen blijft wel in al mijn buikdanslessen terug komen. Mijn gevorderden zijn daar dol op.

Ongemakkelijk

Soms hoor ik echter in de wandelgangen van mijn beginners dat mensen het gevoel hebben dat ze zich te veel aan anderen moeten aanpassen. Dat ze zichzelf dan juist kwijtraken. Eerlijk gezegd kan buikdansgroep improvisatie in het begin een tikkeltje ongemakkelijk voelen. Ken je het dat je op een feestje binnenkomt en je kent niemand? Ik word daar ook in het begin altijd ongemakkelijk van. Gelukkig gaat dit meestal wel over wanneer het je lukt om je in het ongemak te ontspannen. Net zoals je op een feestje op een gegeven moment met iemand in gesprek komt.

Verrassing

Sommige mensen denken dat samendansen betekent dat iedereen altijd dezelfde bewegingen op hetzelfde moment moet gaan doen. Wat ze nog niet weten: altijd met zijn allen dezelfde bewegingen gaan maken op hetzelfde moment kan saai overkomen. Het element contrast brengt daar verandering in. Buikdansgroep improvisatie brengt verrassing in een groepsdans.

Buikdansgroep improvisatie in klassieke buikdans

Alhoewel mijn leerlingen in Haarlem en Amsterdam gek zijn op Egyptische Sha’abi buikdans zo zijn mijn leerlingen in Utrecht er niet zo weg van. Aangezien ik het samendansen wel erin wilde houden heb ik de buikdansgroep improvisaties met klassieke buikdans gedaan.  Dansgroep Chakchouka is hierdoor geinspireerd geraakt. Bekijk hun buikdansgroep improvisatie op live muziek van Nay (fluit) en Tablah (trommel) van Sattar.

De belangrijkste 3 elementen

De 3 belangrijkste elementen die je moet kennen als je een geslaagde buikdansgroep improvisatie wilt maken zijn:
1.) Ruimte
2.) Tijd
3.) Beweging

Op deze 3 vlakken heb je eenheid of contrast. Hiermee ga je spelen. Ga eens proberen op elk van die vlakken in eenheid samen te dansen. Ik denk dat dit heel saai en levenloos is. Maar hoe dan anders? Dat vertel ik je volgende week. Blijf me volgen.

Wat zie jij?

Wat zie jij bij deze buikdansgroep improvisatie? Wat doen de buikdanseressen? Wat is hun geheim? Hoe doen ze het toch dat ze zowel zichzelf blijven alsook in verbinding met elkaar? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Je raakt geinsprieerd

Leren observeren van dans is belangrijk om zelf te leren dansen. Je raakt geinspireerd van een buikdanseres en je droomt weg. Wanneer je dan probeert te achterhalen wat het concreet is wat je fascineert, dan heb je een richtlijn erbij om je eigen buikdans te ontwikkelen. Wil jij ook meedoen met de buikdanslessen vanaf januari? Klik dan hier om gelijk in te schrijven en voor meer informatie.

Deel deze blog met je netwerk op Face book, Twitter door eenvoudig op de knoppen onderaan te drukken.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

Reacties
Categorieën