3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken
13 oktober 2016 

3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken

3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken. In het danslandschap van de amateurdans worden dansen voor een groep meestal gemaakt door de docent. Dat is opzich een goede manier om een dans aan te leren. Maar het is niet de enige manier. Wat een verademing is wanneer je bij diegnenen hoort die steeds de verkeerde kant opgaan wanneer de dansdocen iets voordoet.


Gestructureerde improvisatie

Je kunt ook een dans voor een groep maken via gestructureerde improvisatie. Belangrijk is dan dat alle dansers de afspraken van de improvisatie opdracht kennen. Ik geef je hieronder 3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken

3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken

1.) Speel met nabijheid en afstand.
2.) Zet een beweging in.
3.) Probeer op te merken wanneer iemand een bewegingsaanbod maakt.

Speel met nabijheid en afstand

Durf dichtbij te komen in de personal space van die ander. Dan plak je als het ware aan elkaar. Je raakt elkaar net niet aan.
Naast elkaar staan is leuk. Of net iets achter elkaar staan zodat je nog een heup ziet. Hoofden tegen elkaar aan met de ruggen naar elkaar toe is ook een idee. Dat zijn maar 3 van de mogelijkheden. Meestal ontstaat dat vanzelf wanneer je maar begint met direct naast de ander te staan.

Zet een beweging in

Zo maak je een bewegingsaanbod. Hou deze beweging lang genoeg vol zodat anderen de kans krijgen om aan te sluiten.

Probeer op te merken wanneer iemand een bewegingsaanbod maakt

Ga dan dichtbij naast haar staan en doe dezelfde beweging mee. Ontspan erin. Kort kijken en dan vooral voelen. Recht voor je kijken. Met zijn allen naar een imaginair publiek kijken.

Egyptische Sha’abi buikdans

In mijn buikdansles werken we zo vooral in het najaar. Dan dansen wij Egyptische Sha ‘abi buikdans. Sha’abi betekent volks, van het volk. Sha’abi buikdans en muziek is muziek en dans van het volk. In buikdans is het een verzamelbegrip van volksdans uit Egypte, Tunesie, Marokko, Algerije enz.

Ghawazi buikdans

Ghawazi buikdans en muziek (Egyptische zigeunerdans en muziek) is onderdeel van Sha’abi. Maar Sha’abi hoeft geen Ghawazi te zijn. Onder Egyptische Sha ‘abi valt Saidi muziek en dans (uit boven Egypte), Fellahin muziek en dans (van de boeren) en Ghawazi muziek en dans (zigeuner muziek en dans).

Gezellig met elkaar

In alle 3 vormen kun je gezellig met elkaar gaan dansen. Wanneer je de 3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken toepast dan heb je altijd een mooie dans. Bijkomend effect is dat je veel plezier met elkaar beleefd.

Van Sha ábi gaan de vonken afspatten

In alle vormen van Sha‘abi buikdans zal ik improvisatie verkiezen boven choreografie. Want van Sha’abi gaan de vonken afspatten. Dat effect verkrijg je wel wanneer je vrij mag buikdansen.

Verder helpt de muziek

In die vrijheid heb je dan 3 eenvoudige tips om een dans met een groep te maken. Verder helpt je de muziek nog met wat structuur aan te brengen. De muziek laat je echter altijd keuze in zowel welke bewegingen je maakt alsook welke laag je volgt. Zo heb je veel vrijhied met een beetje structuur als houvast.

Valkuilen voor beginnende buikdanseressen

Valkuil voor beginnende buikdanseressen is het vaak dat je de neiging hebt om van beweging te veranderen zodra er een gevorderde buikdanseres naast je komt staan. Bedenk dan dat zij naast je komt staan om jouw beweging mee te doen. Het is niet afhankelijk van het niveau of je wel of niet een beweging mag aangeven. Wanneer je dan van beweging verandert krijgt de improvisatie geen kans.

Valkuilen voor verlegen buikdanseressen

Tijdens een dansimprovisatie zal je opeens opmerken dat je in de spotlights staat. Ik zie soms nog bij sommigen van mijn leerlingen dat ze zich daar geen raad mee weten. Dan zie ik hoofden die zich hulpzoekend omdraaien naar de anderen. Dat is natuurlijk funest voor de dans die zich net aan het ontvouwen is.

Ik ben daar ook ooit geweest

Ik kan mij goed voorstellen dat het eng is om zomaar in de voorgrond te staan en jezelf te laten zien. Ik ben daar ook ooit geweest. Wanneer je dan denkt dat je het aan de groep verschulidgt bent om dan de aandacht te pakken dan word het voor velen alweer een stuk makkelijker.

Ik coachde een leerling daar doorheen

Gisteren coachde ik een leerling daar doorheen tijdens de dansimprovisatie. Ze zette mijn advies gelijk om. Ze pakte volledig de aandacht en ..ze genoot ervan!

De groep gaat jou ondersteunen

In mijn buikdansles gaat je de groep ondersteunen wanneer je even de solo pakt. Dan gaan de andere buikdanseressen achter je staan. Dat kan zijn vanuit een beetje afstand of van heel dichtbij. Je staat er niet alleen voor. De anderen blijven in verbinding met jou.

Was jij ook verlegen?

Was jij ook verlegen toen je begon met improviseren? Wat heeft jou daarbij geholpen? Ben je soms nog verlegen, wat heb je van mij en van ons nodig? Laat het ons weten. Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.

Showtime op 5 november

Zaterdag 5 november is weer onze showtime. Eens per jaar willen wij het grauw van de maand november opvrolijken met veel kleurrijke buikdansen. Er is dit jaar ook een 2016 special en een speciale kortingsactie wanneer je jouw kaart(en ) koopt voor zondag 23 oktober middernacht. Vermeld dan wel ‘showtime’ en het aantal kaarten. Klik hier voor de 2016 special en de actie.

Delen

Deel deze blog zeker ook met je netwerk op Face book en Twitter!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
ZouZou
Door

ZouZou

op 14 Oct 2016

Enjoyed reading your 3 ideas of creating a piece together... Bravo

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Oct 2016

Thank you Zou Zou. I am gald you enjoyed it.

Desiree Janssen
Door

Desiree Janssen

op 14 Oct 2016

Leuke tips! Iedereen die verlegen is, durft zich nu te laten zien tijdens het dansen.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Oct 2016

Dat gebeurt wel geleidelijk aan. Elke keer dat je het eens uitprobeert groeit je zelfvertrouwen een beetje. Dat proces is te vergeliken met het openbloeien van een bloem.

Annemarie
Door

Annemarie

op 14 Oct 2016

Ja... Toepasselijk!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Oct 2016

Leuk dat je er wat aan hebt.

Esther
Door

Esther

op 15 Oct 2016

Verlegenheid tijdens improviseren was (vooral vroeger) zeker herkenbaar. Het geeft steeds meer vertrouwen om dan toch jezelf te laten zien, heb ik gemerkt. Liefs, Esther.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Oct 2016

Fijn dat je jouw ervaring ermee deelt.

Riëtte Langendorff
Door

Riëtte Langendorff

op 16 Oct 2016

Ondanks mijn wens om meer te durven vind ik het nog steeds erg moeilijk om mezelf te uiten tijdens het dansen. Het is vooral als ik vermoeid ben, dan ga ik sneller in het denken. De oefeningen van nabijheid en 'plakken' helpen wel en als je dan roept "je staat nu in de spotlights"! ga ! " dan ga ik ook wel, maar ik blijf het eng vinden. Die pestkop tussen mn oren zegt nog steeds, 'je kan het niet...' Liefs RiËTTE XX

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 19 Oct 2016

Wanneer je moe bent dan is het normaal dat oude gewoontes weer even terug komen. Jezelf leren uiten in je buikdans is een boeiende reis. Het is een 'ongoing proces'. Je kan er steeds mee verder. Probeer ook op te merken wat je daarin al hebt verworven. Ik ben blij om te horen dat je er wat aan hebt dat ik je tijdens de improvisatie ga coachen. Dat je dat de moed geeft om wel te durven.

Reactie plaatsen