Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal

Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal

Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal dat zijn vrolijke uitbundige dansen. Je danst met de knieën gebogen en de heupen zwaar, levendig en vurig en als het ware zittend in het ritme. De armen en handen omlijsten de bewegingen.


Er zijn geen lyrische versieringen.Dat maakt het makkelijk. Je hebt daardoor aandacht voor andere zaken. Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal leven namelijk van de samendans. Je houd de bewegingen bewust eenvoudig. Dat zodat de ander bij je aan kan sluiten.

Vrolijk, met de heupen ritmisch, vurig, open en communicatief

De bewegingskwaliteiten en eigenschappen zijn vaak vrolijk, met de heupen ritmisch, vurig, open en communicatief. Het dansen van Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal kan enorme vreugde opwekken. De van oorsprong sociale dansvorm Sha’abi wordt door de bevolking bij feesten gedanst, met zijn tweeën, drieën of met een hele groep, op een klein vloeroppervlak. Sha’abi dans en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De muziek

De muziek van de Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal is traditioneel. Er zijn veel minder westerse of andere invloeden van buitenaf dan in andere muzikale vormen van de Egyptische buikdans. De traditionele instrumenten zijn trommels (tabla en doff), en blaas- en snaarinstrumenten (Mizmar en Rabab of Rababa) met een doordringend en voor westerse oren soms onbegrijpelijk geluid. Beroemde muzikale vertegenwoordigers zijn o.a. Les Musiciens Du Nil en Metqal Qenawi. Wanneer je naar Luxor in Egypte komt dan zal je vaker Rababa bandjes horen.

Mijn Sha’abi buikdans met Rababa live band

Bekijk mijn Sha’abi buikdans in Boven-Egypte met een Rababa live band. Dan zie je gelijk de muzikanten en de instrumenten.

Kleding voor Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal

Je kleding mag lekker vrolijk en kleurrijk zijn. Zigeunerachtig, draag meerdere rokken over elkaar heen in verschillende kleuren die bij het draaien openvliegen. Doekjes daar weer overheen en een hesje over een body of t-shirt wat je over je buik knoopt. Draag rinkelsjaals zodat je van hartelust rinkelt. Traditioneel binden de vrouwen in Egypte een doekje om hun hoofd. Met Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude-tribal staat dat wel leuk.

Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal

Sha‘abi betekent ‘van het volk’ in het Arabisch. In de context van buikdans is het volksmuziek en volksdans, en hier specifiek de Egyptische vormen van volksmuziek en volksdans. Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal die er altijd al was.

Verzamelbegrip voor Fellahi, Saidi en Ghawazi

Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal is het verzamelbegrip voor Fellahi, Saidi en Ghawazi.

Fellahi

Fellahi is volksmuziek en -dans van de boerengemeenschappen uit de Delta. Saidi is van El Said, Boven-Egypte.

Ghawazi

De volgende keer ga ik je meer over de Ghawazi zigeunerdans uit Egypte vertellen.

Stokkendans

Stokkendans (Tahtib) wordt door de mannen gedanst als een gevechtsdans en door de vrouwen op kokette wijze. Vingercimbaaltjes kunnen ook gebruikt worden.

Stokkendans met paard

Hier dans ik met een folklore groep in Boven-Egypte. Het is een stokkendans met paard. Laat je verassen!

Hou jij van Sha ‘abi?

Hou jij van Sha ‘abi? Laat graag weten waarom je ervan houd. Of waarom hou je er juist niet van? Welke andere dansvorm in buikdans spreekt je meer aan? Waarom is dat zo? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Sha’abi lessen in Haarlem zijn erg gezellig

Woon je in Haarlem of omgeving en houd je ervan om samen uit je dak gaan? Dan zijn mijn buikdanslessen in Haarlem dit najaar een aanrader voor jou. Kom langs op donderdag 24 september voor een proefles. Ervaar de warme sfeer en word opgenomen door een inspirerende groep vrouwen die allemaal bezig zijn met vrouwelijkheid, soepel worden, ontspanning en orientaalse dansexpressie. Klik hier om je in te schrijven voor de cursus of de proefles.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook en andere sociale media. Druk op de knoppen onderaan. Dank je wel.

Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Martine
Door

Martine

op 27 Aug 2015

Ha Sabouschka, daar kreeg je dat paard mooi op de knieën (in het tweede filmpje)! Sha'abi blijft toch wel mijn lievelingsstijl, vrouwelijk, intens en met een knipoog. Lekker aards, geen nonsens. Na zo'n avond dansen bij je voel je helemaal dat je leeft en dat je vrouw bent en er mag zijn. De Haarlemse lessen zijn voor mij een echte aanrader! Niet twijfelen, gewoon inschrijven en je vrouwelijkheid en zusterband komen vieren!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Aug 2015

Wat lief wat je schrijft Martine. Fijn dat je na zo een avond buikdansen bij mij weer helemaal voelt dat je leeft, dat je vrouw bent en er mag zijn.Sha'abi buikdans bevordert inderdaad de zusterband bij de deelnemende vrouwen onderling. Wanneer iemand nieuws komt meedoen met de buikdanslessen dan word zij begroet en vriendelijk opgenomen door de groep vrouwen die er al is.Je beschrijft het goed wat Sha'abi is: vrouwelijk, aards, intens en met een knipoog.

Thera
Door

Thera

op 28 Aug 2015

Ik begin meer en meer van Sha'abi te houden, omdat het zo'n lekker geaarde dans is. Voeten stevig op de grond, er helemaal ingaan. Lekkere shimmy's ( dus opwarmen en lichte oefeningen zijn dan belangrijk). Ook de spelvorm van samen in een kring dansen en drie danseressen afwisselend in het midden, vind ik fijn, gezellig en opzwepend. Elkaar aanmoedigen is zeer stimulerend. Het sociale en geaarde spreekt me bij deze dansvorm erg aan. Alsof er weer een andere sfeer in de dansgroep komt. Alsof ik op een andere manier dan bij de andere dansvormen in contact kom en sta met mijn lichaam. Misschien zelfs wel meer en intenser dan bij de andere dansen. Ik heb zin om elkaar binnenkort weer te zien. Groet, Thera

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Aug 2015

Het klopt dat Sha'abi buikdans helpt bij Baladi en klassieke buikdans evenals bij de moderne buikdans stijlen. Fijn dat je dat voelt. Het helpt om in contact te blijven met je lichaam wanneer de dansbewegingen in de andere stijlen moeilijker worden. Dat is fijn dat je dit opmerkt.Aangemoedigd worden is zo fijn als tegenwicht tegen een vaak kritische houding op de werkvloer. Je mag er zijn zoals je bent. Alleen dat al maakt dat je ontspant en plezier ervaart.We zien elkaar weer op zondag middag 20 september voor de eerste workshop van de reeks in Utrecht weer. Ik heb er ook zin in!

Reactie plaatsen