Buikdanslessen van binnenuit

Buikdanslessen van binnenuit zijn heel anders dan buikdanslessen van buitenaf. De spiegel word in buikdanslessen van binnenuit vervangen door lichaamsbewustzijn, muzikaliteit en feed back.

Buikdanslessen van binnenuit en lichaamsbewustzijn

Bij de buikdanslessen van binnenuit speelt lichaamsbewustzijn een grote rol. De nadruk ligt op voelen in je lijf. Aandacht voor hoe je staat of zit vormt de basis. Het waarnemen van  hoe je in je vel zit en welke invloed een oefening daarop heeft is belangrijk. Een natuurlijke houding is veranderbaar. Ze is niet statisch maar continue in beweging. Ze is dynamisch. Door gerichte oefeningen, massages over je kleding heen en anatomische poetische beeldspraak ontspan je. Je ervaart andere bewustzijnstoestanden. Bewustzijnsverruiming zonder alcohol of drugs.

Organisch bewegen ontstaat in de buikdanslessen van binnenuit

Organisch bewegen is een gevolg van een natuurlijke dynamische houding. Het ontstaat in de buikdanslessen van binnenuit. Eerst maak je spanningen los. Dan kom je in de flow door alledaagse bewegingen meer te laten stromen. Opnieuw leren lopen met zachte poezenvoeten, sterke benen en losse heupen. Je hebt een zwevende ruggegraat. Geen spanningen meer in je rug, nek en schouders. Je hoofd balanceert boven op je wervelkolom alsof je een kruik water op je hoofd draagt.

Lopen als een Afrikaanse koningin

Je loopt dan als een Afrikaanse koningin. Vanuit deze zijnstoestand ga je heel vanzelfsprekend de buikdanstechniek mengen met je eigen bewegingen. Spelenderwijs experimenteer je daarmee op de muziek.

Buikdanslessen van binnenuit en muzikaliteit

In het prille begin zal je eerst op de muziek buikdansen. Gaandeweg leer je Egyptische buikdans muziek steeds beter kennen. In de buikdanslessen van binnenuit ga je muzikaliteit ontwikkelen.  Je hoort het als passages zichzelf herhalen. Je volgt muzikale frases met je buikdans. Je leert de muzikale structuur kennen. Je luistert ernaar wanneer je het ritme en wanneer je de melodie gaat volgen. Je hoort op gegeven moment ook waar melodie en ritme even sterk zijn en hoe je beides kunt pakken. Of waar je keuze hebt of je het ritme of de melodie gaat volgen Je luistert ook naar waar de muziek zegt dat je op de vierkante meter moet bijven buikdansen en waar je door de ruimte mag.

Buikdansen in de muziek

Je went zelfs aan de onvoorspelbaarheid van sommige klassiekers uit de Egyptische buikdans muziek. Je neemt dit zelfs als uitnodiging aan om nog meer te spelen en jezelf te verassen met je eigen buikdans. Je ontdekt de verschillende lagen in de muziek. Je weet nu dat je niet elke trommelslag aan de oppervlakte hoeft te volgen. Maar dat het veel spannender kan zijn als je als het ware gaat duiken in de muziek. Je duikt in de muziek net als in de oceaan. Dat je ook een langzame ondertoon mag pakken. Dat is buikdansen in de muziek. Je buikdanst nu niet meer op de muziek maar wel in de muziek.

De muziek is net de wind die je lichaam  doet bewegen

Wanneer je nog verder bent in het buikdansen van binnenuit dan kan je ook de traditionele vertaling in buikdans ietsje loslaten en je eigen weg  vinden. Je doet dit dan vanuit een basis, vanuit een muzikaal begrip. Je bent net een struik in de wind en de muziek net de wind die je lichaam doet bewegen.

Buikdanslessen van binnenuit en feed back

In de buikdanslessen van binnenuit is feed back belangrijk. Je kunt immers niet zien wat je doet. Want voor de spiegels hangen gordijnen. Dat is een bewuste keuze. Ik zal je dan tijdens de oefeningen, het voorwerk,  veel feed back geven. Mijjn feed back is daarop gericht dat je patronen over je houdingsgedrag bewust worden. Patronen waardoor je automatisch spanningen opbouwd zijn leuk om door te krijgen. Dan kun je ze namelijk stopzetten. Daarbij help ik je in het begin. Later zal een blik in jouw richting voldoende zijn omdat je het dan zelf merkt. Ook laat ik je weten als ik zie dat je op een nieuwe manier in het lichaam aanwezig bent. Dat zodat je het gevoel kunt onthouden. Dan kun je het makkelijker weer terughalen.

Zelfbewustzijn

Bij het buikdansen geef je vooral positief feed back aan elkaar. Je kijkt goed naar de ander wat deze al goed doet. De een heeft uitstraling, de ander een goed ruimtegebruik. Weer iemand anders is van nature muzikaal of heeft van nature al een mooie houding. Dat kun je al hebben als je voor het eerst naar de buikdansles komt. Vaak ken je jouw kwaliteiten nog niet eens. Positief feed back voelt dan net als kleine kadootjes. Je zelfbewustzijn neemt zo toe. En het maakt dat je graag erbij leert. Want wat is plezieriger dan verder leren vanuit zelfbewustzijn? Je bent al goed. Vanuit dat wat goed is kun je dat wat nog minder goed is makkelijker verbeteren.

Buikdanslessen van binnenuit hoe ervaar je dat?

Wat is belangrijk voor jou? Buikdanslessen van binnenuit hoe ervaar je dat? Wat heeft echt  waarde voor jou? Waar word je blij van? Wat is het verschil voor jou met danslessen van buitenaf? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdanslessen van binnenuit in Amsterdam

Zin in gekregen om buikdanslessen van binnenuit eens te ervaren? Wilde je altijd al op buikdansles maar houd je niet zo van stapjes nadoen en jezelf continue in de spiegel moeten bekijken? Kom dan meedoen met de buikdanslessen van binnenuit in Amsterdam.  Of neem een proefles op woensdag 1 april.

Geen grap

Nee dit is geen grap….op 1 april beginnen de buikdanslessen van binnenuit in Amsterdam weer. Geloof je het niet? Klik dan hier.

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 27 Mar 2015

Buikdansen van binnenuit, zonder dat er een spiegel aan te pas komt, daar sta ik helemaal achter. Zo word je helemaal niet afgeleid en naar buiten getrokken. Maar soms zou ik best wel even in de spiegels willen kijken, om beter te kunnen zien waar ik gecorrigeerd word, of gecorrigeerd wil worden. Ik voel dat niet altijd, en in de spiegel kan je zien waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld dat je overdrijft, of je bewegingen disharmonisch zijn etc. etc.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Mar 2015

Ik snap je behoefte Else. Toch ben ik geen voorstander ervan, dat je jezelf van buitenaf corrigeert. Want zoals F.M. Alexander (grondlegger van de Alexandertechniek), het altijd heeft gezegd: als je van buitenaf corrigeert dan creëer je een tweede slechte gewoonte bovenop de eerste slechte gewoonte. Dan moet je achteraf 2 slechte gewoontes stopzetten en vervangen. Met andere woorden, daar bereik je geen natuurlijke mooie houding mee. En deze natuurlijke dynamische houding dient als basis voor elegant en soepel bewegen. Je kunt beter je waarneming blijven scholen en voelen wat een oefening of een aanraking met je houding doet. En op dat proces vertrouwen en het de tijd geven die het nodig heeft. Je bent nog niet zo lang geleden begonnen en goed bezig! Heb wat geduld. Als je overdrijft in een beweging dan zal je dat altijd merken aan het feit dat je dan minder vloeiend beweegt. Disharmonie is voelbaar in een slechtere coördinatie. Ik kan me indenken dat je dat nog niet altijd zelf merkt. Ik denk echter wel dat je het opmerkt als het allemaal wel klopt. Ik zal proberen je meer feed back te geven op die momenten dat je het helemaal hebt. Als je in de flow bent.

Else
Door

Else

op 31 Mar 2015

Graag Sabouschka. Maar hoe dan ook, ik vind het heerlijk om te dansen, zomaar op mijn gevoel, en mijn uitgangspunt is nog steeds om te genieten, puur voor mezelf, of het nou ergens op lijkt of niet. En dat geeft mij zo'n relaxed gevoel, het mag bij jouw lessen. En ik kan er in ieder geval van genieten als ik de anderen zo mooi zie dansen, ieder op haar eigen manier.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Apr 2015

Gevoelsexpressie is belangrijk. Fijn dat je heerlijk buikdanst op je gevoel en je er niets van aantrekt hoe het eruit ziet. En het goede nieuws is dan ook dat je buikdans dan mooi is als die goed voelt. Zo buikdanst ieder op haar eigen manier en is er een hoop inspiratie. Fijn dat je daar ook zo van geniet.

Riëtte
Door

Riëtte

op 27 Mar 2015

Belangrijk voor mij blijft altijd het plezier wat ik beleef tijdens de lessen ! Omdat ik nu weer wat beter in mn vel kom te zitten, lente en zo !, merk ik dat dan ook in de les; veel minder 'in mn hoofd' bezig zijn en de welness beter kunnen laten doodringen ! De laatste les van de Sha'abi reeks sloten we af met een hapje en een drankje en als toetje kregen wij van de gevorderden een persoonlijke dansuitvoering in de kantine ! Het was zo leuk om die uitgelaten sfeer van tijdens de les ook nog eens als cadeautje te krijgen aan het eind van deze avond ! Volgende week weer vol goede moed beginnen aan de nieuwe reeks. Buikdanslessen van binnenuit ervaar ik met name door te VOELEN in mijn lijf hoe ik sta, beweeg en luister naar de muziek en vandaaruit te dansen op je GEVOEL, bij wat er in je opkomt als het ware. Het zinnetje uit de 1 april grap > 'zodat beginners extra inspiratie kunnen opdoen door samen te dansen met gevorderden' is voor mij heel waar ! Zij én natuurlijk Sabouschka INSPIREREN MIJ ENORM ! Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 28 Mar 2015

Wat fijn dat je door waar te nemen in je lijf hoe je staat en beweegt - en te luisteren naar de muziek - in je gevoel duikt bij het buikdansen. Dat je veel inspiratie ervaart en plezier beleeft tijdens de buikdanslessen daar ben ik blij om.

Hanifa
Door

Hanifa

op 29 Mar 2015

Hi Sabouschka Het was een hele Mooie Reis naar jezelf .....ik voel me voeten nog... Heerlijk

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Mar 2015

Ik vond het ook heel leuk om je te leren kenen Super leuk om bij jullie in Zaandam te zijn geweest.

Reactie plaatsen