De Tantra van het buikdansen
Buikdans van binnenuit
Sabouschka
Buikdans van binnenuit
11/28/2014
3 min
18

De Tantra van het buikdansen

11/28/2014
3 min
18

De Tantra van het buikdansen gaat daarover dat je er echt mag zijn. Met alles erop en eraan. Ook met wat je zelf niet leuk vind aan jezelf. Doel is het om je innerlijke rechter te ontslaan en in de vrije expressie van je buikdans op te gaan.

Wat is Tantra?

Tantra heeft te maken met het aanvaarden van wat zich aandient. Sterker nog het gaat daarom om te omhelsen van wat is. Veel mensen denken dat Tantra alleen maar seksuele poses kent. Dat is echter alleen maar één aspect van het geheel. Natuurlijk is dit een niet te onderschatten aspect. Maar Tantra gaat in eerste instantie niet om seks. Het gaat om  bewustzijnsverruiming en de bevrijding van conditioneringen.

Meditatie is een belangrijk middel

Meditatie is een belangrijk middel voor de confrontatie van moeilijke omstandigheden en het overwinnen van angsten en blokkades.

Waar komt Tantra voor?

Tantra komt voor in de Vedische geschriften, het hindoeisme, boeddhisme en janaisme.’Tan’ betekent in het Sanskriet ‘expansie’ en ‘tra’ betekent ‘bevrijding.

Wat heeft buikdans met Tantra te maken?

Niet alle buikdans heeft te maken met Tantra. Je kunt buikdans wel inzetten om tantra te beoefenenen. Als je beweging en dans als meditatie doet dan kom je daar veel dichter bij. Het buikdansen van binnenuit van pure belly dance is een bewegingsmeditatie, elke buikdansles opnieuw.

Naar binnen gerichte aandacht

De naar binnen gerichte aandacht bij de oefeningen vooraf maakt  dat je emoties waarneemt. Soms kunnen dat ook onaangename emoties zijn. Door deze emoties er te laten zijn, je er niet tegen te verzetten, maar je aandacht eenvoudig te richten op waar je mee bezig bent, veranderen ze. Zo word je uiteindelijk bevrijd van deze onaangename emoties. Daarachter zit vreugde.

 Tantra en vrije dansexpressie

Tantra heeft als ideaal om problemen en obstakels niet uit de weg te gaan en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Het gaat om het confronteren en  overwinnen van geconditioneerde emoties. In vrije dansexpressie confronteer je in het begin je onvermogen om zelf vorm te geven aan je eigen buikdans. Je neemt er verantwoordelijkheid voor om – desondanks dat je nog niet weet hoe – het toch te proberen om gewoon te buikdansen. De oefeningen vooraf in combinatie met vrije dansexpressie bevrijden je van blokkades en laten je emoties stromen.

Hoe probeer je zelf vorm te geven aan je buikdans?

Je probeert zelf vorm te geven aan je buikdans door de eerste stappen te nemen. Je kunt daarvoor een of twee basistechnieken  gebruiken, één voor de melodie en één voor het ritme. Of je neemt het lekker in je lijf gevoel na een oefening als leidraad voor de vrije expressie in je buikdans. Dan voel je de beweging en dat geeft de sensuele expressie die zo typisch is voor buikdans. Blijf zo lang in een beweging zoals dat goed voelt. Confronteer en overwin je gevoel dat je zou moeten wisselen van beweging.

Bij pure belly dance gaat het om verantwoordelijkheid te nemen voor je lekker in je lijf gevoel

Vrije dansexpressie is een uiterst geschikt middel om je lekker in je lijf gevoel steeds weer op te zoeken. Bij pure belly dance neem je de verantwoordelijkheid ervoor om zo goed voor jezelf te zorgen. Je probeert steeds zo te bewegen en te dansen dat het goed voelt.

Man vrouw verhoudingen

Dat je als vrouw ook naar je zachte introverte, ontvankelijke en aanhankelijke kant mag luisteren en deze tot expressie brengt in je buikdans maakt je weer meer vrouw. We leven allemaal in een mannelijke wereld. We moeten de hele dag op ons werk onze man staan. We maken testosteron aan op jacht naar resultaten. Daar is niets mis mee want ook als vrouw heb je wat mannelijke hormonen nodig. Maar de aanmaak van mannelijke hormonen vermindert stress alleen bij de man.

Als vrouw heb je oxytocine nodig

Als vrouw heb je o.a. oxytocine nodig. Deze maak je aan in verzorgende taken en in het zich delen met andere vrouwen onderling. Hoe minder jij gestrest bent hoe vrouwelijker je word.
Hoe vrouwelijker je word des te mannelijker je mannelijke partner word of  – als je alleen bent –  diegene die je aan gaat trekken.

In Tantra trainingen is er een onderdeel waar vrouwen apart zijn

In tantra trainingen heb je altijd ook een onderdeel waar de vrouwen en mannen apart van elkaar zijn. Als je met andere vrouwen apart van mannen bent – voor een paar uurtjes per week of per maand-  dan ga je onderdompelen in vrouwelijke energie. Die doe je op bij elkaar. Als je dan ook nog vorm geeft aan je sensualiteit door vanuit je gevoel te buikdansen en dat dan ook aan elkaar te laten zien laad je weer helemaal op.

Wat helpt jou om je op en top vrouw te voelen?

Laat ons weten wat je helpt om je op en top vrouw te voelen. Wat is jouw geheim? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Geen zin meer in om altijd maar je man te staan?

Geen zin meer om altijd maar je man te staan? Wil je liever eens per week onderdompelen in vrouwelijkheid? Kom naar de buikdanslessen in  Amsterdam op de woensdagen vanaf 14 januari of naar de buikdanslessen in Haarlem op de donderdagen vanaf 15 januari 2015.

Reacties
Categorieën