Gevorderde buikdanseressen spelen met danstechniek. Ze kunnen verschillende lichaamsdelen onafhankelijk van elkaar laten bewegen. Ze doen dat met het grootste gemak.
Het lichaam went langzaam aan het isoleren van verschillende lichaamsdelen. Op gegeven moment lukt het je zelfs om verschillende lichaamsdelen geisoleerd te bewegen op verschillende ritmes. Gevorderde buikdanseressen geeft dat spel veel plezier.
Gevorderde buikdanseressen doen ook deze variaties op de staande acht
1.) Romp stil houden (isolatietechniek)
2.) Shimmies toevoegen
Romp stil houden
Je pobeert je romp stil te houden. Doe dat dan wel zonder te bevriezen. Dat is een zeer gevorderde beweging. Je leert dit geleidelijk aan. Mijn ervaring is dat je dit na 4 jaar pas echt beheerst. Als je dat weet dan hoef je ook niet druk om te maken. Als je elke dag oefent gaat het wel veel sneller. Maar waarom zou het sneller moeten? Speel met de bewegingen zoals ik ze heb beschreven in mijn vorige blog “heupwiegend buikdansen”.Je kunt het lichaam namelijk niet forceren. Geniet dan eerst vooral van al die andere variaties. Met het oefenen van deze variaties kom je ongemerkt opeens hier aan. Dan veras je jezelf.En heb je een doorbraak.
Shimmies toevoegen
Gevorderde buikdanseressen voegen shimmies toe in de staande figuur 8. De beschrijving hoe je shimmies maakt lees je in mijn blog: “shimmies laten billen, heupen, buik trillen”. Let wel op dat dit een zeer gevorderde variant is.
Isolatietechniek
Als je te vroeg begint met de isolatietechniek dan heb je kans dat je de weg naar je gevoelsexpressie afsnijdt. Want als je dit princiepe toepast als je lichaam daar nog niet klaar voor is dan gebeurt dit ten koste van de flow. Als je pas bent begonnen dan is je lichaam daar nog niet aan toe. Dan stokt je adem en verstijf je alleen maar. Ik heb vroeger vaak leerlingen voorstellingen van anderen gezien met allemaal stijve westerse buikdanseressen. Dat fenomeen heb ik in geen andere dansstijl geobserveerd. Ik vroeg mij altijd af waar dit vandaan komt.
Neem de tijd en geniet van onderweg
Waarom zat er zo weinig adem en flow in de lijven van buikdansende vrouwen van eigen bodem? Ik weet ondertussen dat dit komt doordat de isolatietechniek te vroeg werd aangeleerd. In technische buikdanslessen van maar 5 kwartier werd dit te snel aangeleerd. Het lichaam word dan geacht met eén lichaamsdeel bewegingen te maken terwijl de rest van het lichaam stil blijft. In de meeste gevallen moet je echter eerst nog leren met het hele lichaam te bewegen (full body movement). Deze stap word dan overgeslagen. Want mensen willen over het algemeen snel iets laten zien wat ze hebben geleerd. Mijn tip: neem de tijd en geniet van onderweg. Buikdans voor jezelf en veel later pas voor de ander.
Gemak
Wat gebeurt er dan als het lichaam te snel word gevraagd om te isoleren? Dan worden de bewegingen onnatuurlijk. Buikans komt dan gekunsteld over. Je onderbreekt zo de natuurlijke samenhang van de lichaamsdelen onderling. De coördinatie word verstoord. De adem stokt. De flow gaat weg. Je bereikt dan het tegenovergstelde van wat je met buikdans anders zou bereiken: stijf i.p.v. soepel, ongecoördineerd i.p.v. elegant.
Mijn tip
Mijn tip is: laat isolatie vanzelf ontstaan, vanuit gemak. Gemak ontstaat vanzelf naarmate je langer aan het buikdansen bent. Gevorderde buikdanseressen buikdansen vanuit gemak. Het lijkt daardoor alsof alle bewegingen in buikdans heel erg makkelijk zijn. Ik ga je ook nog een geheim verklappen:dat zijn ze ook. Wanneer jij vanuit je gevoel buikdanst en je nergens druk over maakt dan zal je ook als beginner vanuit gemak buikdansen.
Heupwiegend buikdansen
Heupwiegend buikdansen doe je o.a. in alle variaties van de figuur 8. Dit wel onder de voorwaarde dat je geen stappen overslaat. Als beginner zal je niet heupwiegend buikdansen terwijl je ook nog isoleerd. Dan moet je kiezen tussen deze 2: heupwiegend blijven buikdansen of stijfjes isoleren.
Je tweede natuur
Als je al vele jaren buikdanst zal het je wel makkelijk afgaan. De bewegingen worden namelijk je tweede natuur.
Plezier in je beweging en expressie beleven of perfecte danstechniek?
Wat vind jij belangrijker: plezier in je beweging en expressie beleven of perfecte danstechniek? Kun je dit nog even toelichten met het waarom? Ik ben heel erg benieuwd naar wat je schrijft. Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Deel deze blog op je Facebook. Gebruik de knop hieronder.
Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka
Iris
op 15 May 2015Sabouschka
op 19 May 2015Stephanie
op 15 May 2015Sabouschka
op 19 May 2015Riëtte
op 15 May 2015Sabouschka
op 19 May 2015Svetlana
op 17 May 2015Sabouschka
op 19 May 2015Sa'adia
op 19 Jun 2015Sabouschka
op 19 Jun 2015