Hoe techniek in buikdans moeilijk is en hoe ze makkelijk wordt
24 oktober 2019 

Hoe techniek in buikdans moeilijk is en hoe ze makkelijk wordt

Hoe techniek in buikdans moeilijk is en hoe ze makkelijk wordt. Het is eigenlijk heel eenvoudig.

Wanneer je een beweging onder de knie hebt terwijl je op de plek blijft staan blijf dan op de plek staan.  Vaak hoor ik van mensen dat ze het verliezen wanneer ze door de ruimte gaan. Ik zie dit ook gebeuren. En dan word ik gevraagd om meer techniek. Wat wordt vergeten is dat we het lichaam niet kunnen dwingen om sneller te leren dan dat het leert. Hoe techniek in buikdans moeilijk is en hoe ze makkelijk wordt.

Heb je eerder veel gedanst of nog nooit eerder?

Heb je eerder in je leven wel veel gedanst? Dan leert jouw lichaam ook veel sneller nieuwe bewegingen. Sommige bewegingen lijken ook op wat je eerder hebt geleerd bij een andere dansvorm. Dat is dan mooi meegenomen. Heb je nog nooit eerder danstechniek geleerd? Geef dan je lichaam de tijd om de danstechniek op te nemen.

Op de plek buikdansen

Een van mijn leerlingen in de buikdansles in Utrecht besefte het op een dag. Ze kwam naar mij toe en vroeg of het oké was wanneer ze de hele dansmiddag op de plek buikdanste.  Ze gaf aan dat ze alleen zo de bewegingen kon blijven voelen. Ik was erg blij met haar vraag. Langer geleden stelde ik dat zelf al voor. Maar soms zijn mensen dan nog niet klaar voor. En wil ik de vrijheid niet inperken voor hun. Nu gaf ze het zelf aan. En voelde het voor haar niet als verlies van vrijheid. Zij wilde voelen en de beweging blijven volgen met aandacht. En ze respecteerde haar eigen grens.

Op de vierkante meter

Sindsdien ging ze in rap tempo vooruit. Het duurde niet lang voordat ze de bewegingen wel mee de ruimte in kon nemen.  Ze is dan ook een mooie buikdanseres geworden en blijft zich nog steeds door ontwikkelen. Maar nog belangrijker is het dat ze ook mooi kon buikdansen op de vierkante meter.  Traditioneel werd buikdans op de vierkante meter gedanst.

Doe de hip-drop dagelijks even thuis

Danstechniek in buikdans leer je eerst op de plek. Neem bijvoorbeeld de hip-drop. Je kunt de zachte heup beweging makkelijk doen zo lang als je op de plek blijft staan. Met de hip-drop kun je ook door de ruimte bewegen. Maar pas op dat je de zachtheid van de heupen niet kwijtraakt. Mijn tip: doe de hip-drop dagelijks eventjes thuis. Blijf dan op de plek staan en doe eerst een kant en dan de andere. Wanneer dat soepel verloopt kun je het om en om doen. Maar dan nog wel steeds op een plek.

Hoe techniek in buikdans moeilijk is en hoe ze makkelijk wordt

Hoe techniek in buikdans moeilijk is en hoe ze makkelijk wordt

Je hebt nu de voorbereidingen gedaan om de hip-drop door de ruimte te nemen. De om en om beweging is wat blijft wanneer je van de vierkante meter afkomt. Je blijft in deze cadans wanneer je ermee naar voren loopt. Hetzelfde geldt voor wanneer je naar achteren loopt. Zo wordt techniek in buikdans makkelijk terwijl je ze eerst al moeilijk hebt ervaren.

De ruimte in met de swing

Wanneer je met de hip-drop de ruimte in gaat dan verandert de naam in de swing. Wanneer je die goed onder de knie hebt, dan kun je ook het tempo opvoeren. Maar het hoeft niet snel te gaan. Er zijn heel veel variaties mogelijk wanneer je eens de basis onder de knieën hebt.

De tijd nemen

Belangrijk is het dus dat je de tijd neemt voor een nieuwe beweging. En dat je ze blijft herhalen. Heb je de tijd niet? Wil je zo graag snel goed worden? Oefen dan elke dag thuis. Net zoals een muzikant. Al doe je het maar even. Aan 2 minuten dagelijks heb je al genoeg wanneer het maar om een beweging gaat.

Heb jij nog wat tips?

Wat helpt jou om nieuwe danstechniek onder de knie te krijgen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je meer over het lichaam te weten komen?

Hoe je jouw lichaam het beste kan voorbereiden om te buikdansen? En daarover hoe je weer soepel wordt? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook en WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Annemieke
Door

Annemieke

op 25 Oct 2019

Weer een waardevolle tip Sabouschka. Ook al dans ik al een tijdje bij jou, ik ga deze tip wel toepassen om de kwaliteit van mijn bewegingen te verfijnen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Oct 2019

Ik ben heel benieuwd wat er dan uit komt. Je danst nu al zo mooi. Maar je kan inderdaad steeds verder verfijnen.

Meriem
Door

Meriem

op 25 Oct 2019

Bedankt voor het delen van jouw tip! Ik kan me hierin heel erg vinden, aangezien ik vaak in mijn dans op 1 plek blijf als ik iets nieuws aan het proberen ben :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Oct 2019

Wat goed Meriem dat je dat al instinctief doet. Ook jij bent al een prachtige danseres!

Meriem
Door

Meriem

op 31 Oct 2019

Dankjewel lieve Sabouschka :-)

Reactie plaatsen