Hoe dans je op buikdansmuziek?

Hoe dans je op buikdansmuziek? Dat is makkelijker gezegd als gedaan. Behalve dan wanneer je jezelf openstelt voor een hele andere wereld.

Het is een hele andere wereld van muziek. Muziek die komt uit een andere cultuur. En uit een andere muziekcultuur en traditie.

Luisteren zonder oordeel

Het is fijn wanneer je deze andere vorm van muziek begrijpt. Dat is echter niet altijd nodig. Je kan ook leren luisteren. Luisteren zonder oordeel. Jezelf openstellen naar iets wat je nog niet kent.  Dat lijkt een beetje op reizen naar een ander aarddeel.

Aangepast aan westerse oren

Je hebt ook buikdans muziek die is aangepast aan westerse oren. In mijn dans studio kies ik bewust niet voor dit soort muziek. Soms gebruik ik wel wat Egyptische feestmuziek als ingang. Dat zodat je geleidelijk aan kunt wennen. En ook om het plezier te bevorderen.  Zodat je verliefd begint te worden op Egyptische muziek. Uiteindelijk kies ik voor  traditionele muziek en klassiekers.

Mijn dans op Tahtib Shibak

Feestmuziek

In de zomer zie je het vaak in de straten van Cairo: een bruiloft stoet van toeterende auto’s. Mijn gevorderde leerling Claire danst een lied met het “El Zaffa” ritme. Dat is een ritme wat typisch is voor een bruiloft.

Traditionele buikdansmuziek

Hoe dans je op buikdansmuziek? Traditionele buikdansmuziek is vaak volksmuziek. Ik hou het hier bij mijn eigen specialisme van de Egyptische muziek. Volksmuziek komt uit verschillende regio’s van Egypte. In Cairo is de muziek anders dan bijvoorbeeld in Boven Egypte rondom Luxor. Soms wordt muziek, die eerst volksmuziek was, later een klassieker. Dat zie je bijvoorbeeld bij de liederen van Abdoul Halim Hafez. In zijn tijd was het populaire muziek. Nu is het klassieke muziek.

 Gana El Hawa van Abdoul Halim Hadez

Hier dans ik op “Gana el Hawa”, een lied van Abdoul Halim Hafez. Het wordt door een live orkest gespeelt. We zijn hier in Egypte:

“El Hawa Hawaya” van Abdoul Hallim Hafez

Mijn projectgroep danst op “El Hawa Hawaya” van Abdoul Hallim Hafez. Het is de zanger met een gouden stem. Deze muziek is een originele uitvoering met zijn eigen stem.

 

Hoe dans je op buikdansmuziek

Maar hoe dans je op buikdansmuziek? Deze vraag kan ik niet eenvoudig beantwoorden. Het is namelijk zeer persoonlijk hoe je erop danst. Alhoewel er een basis is van waaruit je de muziek in dans en beweging vertaald.

De muziek is net als de zee

Egyptische muziek is net als de zee. Ze heeft vele lagen. Egyptische muziek is om je eraan over te geven. Om erin te duiken. Je hoeft je niet op te laten jagen door  drukke trommelslagen aan de oppervlakte. Duiken naar de diepe lagen van de ‘dums’ brengt je de rust waar je mogelijk naar snakt. De muziek is dan ook zoals de zee. Je kunt snel aan de oppervlakte zwemmen. Of je gaat duiken naar de laag die jou het meest aanspreekt op het moment.

Hoe dans je op buikdansmuziek

De basis van waaruit je de muziek in buikdans vertaald

Er is een basis van waaruit je de muziek vertaald. Je leert bij mij luisteren naar wat de muziek zegt. Waar zegt de muziek je moet het ritme volgen? Moet je soms ook  de melodie volgen? Is er ook keuze ertussen? Waar beveelt de muziek om op de vierkante meter te blijven? En waar mag je door de ruimte bewegen? Dat zijn maar een aantal van de vragen die ik je ga stellen tijdens het buikdansen.

De structuur voor je buikdans zit in de muziek

Zo wordt je steeds bewuster van de muziek. En leer je ze geleidelijk aan beter kennen. De structuur voor je buikdans zit namelijk in de muziek.

Structuur voor de vertaling van Egyptische baladi muziek

Hoe je specifiek Egyptische baladi muziek vertaald naar baladi buikdans vertel ik je wanneer je hier klikt.

Mijn Baladi

Wat helpt jou om vanuit de muziek te dansen?

Wat helpt jou het meest om vanuit in de muziek te buikdansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Wil je meer inspiratie?

wil je meer inspiratie opdoen en luistern naar buikdans muziek? En naar verschillende buikdansen gaan kijken? Klik dan hier.  

 

Deel deze blog graag met je netwerk.

 

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens je een gelukkig Nieuwjaar met veel gezondheid en dansplezier! Opdat we gauw weer naar de studio’s mogen!

Groetjes,
Sabouschka

 

 

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 02 Jan 2021

Goed luisteren naar de muziek helpt me om te ontdekken welke bewegingen waar nodig zijn. Soms delen we in de les de muziek in in verschillende secties/ritmes, zoals de taqasim. Heel fijn dat deze secties in jouw blog nog eens herhaald worden, Sabouschka! Bij sommige liederen heb je dit nodig. Zo vind ik het handig dat ik bijv. leer dat je een stuk niet altijd begint met dansen, maar even ermee wacht, zodat het publiek kan “wennen” aan de muziek. Vaak vind ik het fijn dat we zelf de liederen interpreteren en besluiten hoe je erop danst. Soms zijn er kaders, maar er is ook veel vrijheid. Dat vind ik belangrijk. Je kan dan je eigen bewegingen uitvoeren. Daarnaast zie je ook hoe andere danseressen erop dansen. Er zijn bijvoorbeeld oefeningen dat je elkaar spiegelt. Tot slot wens ik een ieder veel dansplezier.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jan 2021

Wat beschrijf je het weer concreet Thera. Daar hebben anderen namelijk veel baat bij. Wanneer je de muziek laat beginnen en je eigen ingang kiest heb je tijd voor concentratie. Door ontspanning, rust en aandacht ontstaat concentratie. Je kan nog even naar binnen en voelen. Dat helpt niet alleen het publiek om aan de muziek te "wennen". Het helpt je ook als danseres om jezelf even te herpakken. Fijn dat je de vrijheid waardeert. En het feit dat iedere vrouw in de buikdansles net weer anders danst. Net zoals de vrouwen dat in de thuislanden van buikdans ook doen. Anders vanuit een gemeenschappelijke basis. Dat komt door de vrijheid van expressie van de unieke vrouw.

Jamila
Door

Jamila

op 03 Jan 2021

Lieve Sabouschka, Eerst de aller beste wensen voor het komende jaar en dat we mogen blijven dansen. Het liefst live natuurlijk maar als het moet dan maar met zoom. Gelukkig dat er tegenwoordig zoveel mogelijk is qua techniek. Ik doe weer graag mee donderdag via zoom, ik mis het zo erg. Ik wilde je laten weten dat ik niet voor niets al 23 jaar bij jou dans. Het komt echt door dat je zoals je dat goed beschrijft hierboven, je alleen echt authentieke Egyptische muziek gebruikt en niet de super commerciële westerse aangepaste versie. Heel erg bedankt daarvoor. Tot donderdag inchaallah. Liefs, Jamila

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jan 2021

Wat fijn dat je dat waardeert dat ik uitsluitend authentieke Egyptische buikdans muziek gebruik. Ik voel mij echt vereert dat je zo lang al bij me danst. Ik ben blij dat je het mist en ook naar de online les komt donderdag. Zelf kijk ik weer zo naar uit om met baladi te beginnen. Deze muziek en dans maakt bij mij intens heimwee los naar Egypte. Ik hou zo erg van baladi! Dank je ook voor je goede wensen en insgelijks. Ik hoop echt zo erg dat we na 19 januari weer naar de studio mogen. Al heb ik de indruk dat we langer moeten wachten...... Tot donderdag via Zoom!

jacqueline
Door

jacqueline

op 06 Jan 2021

Aan iedereen een inspirerend en dansend nieuwjaar gewenst! En dat is direct mijn link naar je vraag wat mij helpt te dansen vanuit de muziek. De wijde range aan oefeningen, die je ons aanbiedt en die mij bewust maken van mijn lichaam, is een eerste stap. Uit het hoofd en in het lijf, zou ik zeggen. De aansluiting op de muziek heb ik vooral ervaren door de authentic movement lessen. Dat zijn werkelijk kadootjes!! Met mijn ogen dicht kan ik voelen welke beweging er in mij ontstaat en deze tot uiting laten komen. Ik voel mij dan vrij en, nu ik dit schrijf besef ik ook, schaamteloos! De veiligheid en verbondenheid van de groep heeft daar zeker aan bijgedragen. Om ieder zo zijn eigen dans te zien vormen, naar buiten te komen met eigen bewegingen, beginners of gevorderden, ja Dat is zeer inspirerend!! Ik zie er naar uit jullie weer te ontmoeten in de dans!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Jan 2021

Dank je wel Jacqueline en insgelijks. Zo fijn om te horen dat mijn uitgebreide oefeningen vooraf daar een eerste stap in zijn. Zodat je vanuit de muziek te buikdansen. Met de ogen dicht in authentic movement beleef je de muziek anders. Vrijheid is wanneer er alles mag zijn. Dans hoeft niet altijd mooi te zijn. Jezelf te openen ook naar de schaduwkanten en daarin zichtbaar zijn. Dat is een enorme bevrijding. Tegelijkertijd geeft dat je dans persoonlijkheid. Daar komt het oorspronkelijk bij buikdans veel meer op aan dan op techniek. Ik kijk er ook naar uit om je weer te ontmoeten in de dans!

Claire
Door

Claire

op 10 Jan 2021

Dank je wel, Sabouschka voor de uitleg over baladi, de tips, en de mooie video van je dans! Ik verheug me op de baladi lessen die beginnen op 13 januari. Ik vind de muziek en samen dansen op zoom tijdens de coronavirus lockdown. Het houd mij flexibel en is gezellig!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Jan 2021

Zo leuk dat je dat laat weten Claire dat buikdansen via Zoom je soepel houdt en dat het ook gezellig is. Ja want we hebben ontdekt dat je zelfs via Zoom samen kunt dansen! Ik verheug me ook om weer baladi met jullie te dansen!

Reactie plaatsen