Wat helpt tegen Corona?

Wat helpt tegen Corona? Je zult het niet geloven beweging en daarmee ook buikdansen helpt. Eigenaardig dat dans- en sportscholen aan het einde van de rij staan om weer te openen.


Je kan alvast een heleboel zelf doen om de kans op besmetting te verkleinen. Of om een milde verloop te krijgen. En dan bedoel ik niet alleen dat wat we al kennen namelijk handen wassen met water en zeep, maskers en afstand houden.

Wat helpt tegen Corona

Zorg ervoor dat je geen bloedarmoede hebt. Neem voldoende hoeveelheden vitamine D3. Dat is flink meer dan wat je zou denken. 2500 IU is daarbij de bedoeling. Vul naast vitamine D en eventueel ijzer ook zink en Vitamine C aan. Ga niet bezuinigen op de kwaliteit van de supplementen. Gebruik daarvoor hoogwaardige producten. En doe elke dag aerobic beweging waarvan je hart sneller gaat. Dat zijn de adviezen van professor van genetics van de Havard Medical school David Sinclair. Bekijk ook zijn film hierover hier

Wat helpt tegen Corona


Daarbij kan buikdansen je wel helpen

Buikdansen kan je helpen wanneer we veel achter elkaar gaan dansen. Bij het dansen van een trommelsolo gaat je hartslag omhoog. Hetzelfde gebeurt wanneer we Ghawazi dansen. Ghawazi betekent zigeuner in het Egyptisch. Het is een dansvorm waarbij je veel gaat stampen. Dat op een manier dat je heupen schudden en trillen. Het springen wat zo typisch is bij de Saidi, verhoogt ook je hartslag. Saidi dat is volksmuziek en dans uit Boven Egypte. Saidi is ook de naam van een ritme in  Egyptische muziek. Alhoewel dit bij Sha’abi (Egyptische volksdans) hoort vindt je een Saidi ritme vaak ook bij andere buikdansmuziek. Sha’abi is een term die we gebruiken om Egyptische volksdansen te benoemen. Dat is de basis van Egyptisch buikdansen. Mijn gevorderde leerlingen beginnen gelijk te springen zodra ze het ritme horen. Dat kan opeens in Baladi muziek voorkomen. En zelfs in klassieke buikdans muziek hoor je het. Voor Egyptenaren is het een teken dat een buikdanseres echt goed is wanneer ze haar zien springen bij het Saidi ritme.

Wat helpt tegen Corona?

Het dansen van een trommelsolo laat je hart sneller slagen. Dat is belangrijk voor je weerstand.

Bekijk mijn Ghawazi dans. Al is de filmkwaliteit niet het best zo zie je wel wat ik bedoel: buik en heupen trillen door het stampen van telkens een voet.

Ook bij een goed opgebouwde klassieke buikdans kan je hartslag verhogen. Wanneer je naar mijn volgende klassieke buikdans kijkt dan zie je dat. Het begint eerst rustig. Je kan als het ware erin opwarmen. Vanuit die rust ga je op gegeven moment vaart maken. Je bouwt snelheid op. Daarvoor heb je dan wel ruimte nodig. Bekijk het hier:

Op 4.42 minuten zie je eventjes een van de sprongetjes die je kan doen bij Saidi. Er is daar een stukje Saidi muziek. Dat hoor je aan het knerpende geluid van het traditionele instrument de Mizmar. Op 8.30 minuten komt een trommelsolo.

Wat vindt jij een goede manier

Wat vind jij een goede manier om je hartslag in de buikdansles te verhogen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Vind je dit artikel waardevol? Of vind je de filmpjes leuk? Deel deze blog dan met je netwerk op Facebook en WhatsApp. Stuur deze blog ook graag door.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sushma
Door

Sushma

op 26 Feb 2021

Ttommelsolo l

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Feb 2021

Yes we gaan weer trommelsolo's dansen!

Thera
Door

Thera

op 26 Feb 2021

Wat leuk om jouw Ghawazi dans te zien. En door de glimmertjes op je jurk worden de bewegingen ook extra zichtbaar. Het lijkt me fijn om -live wanneer het mag - dit ritme te dansen. Met eerst diverse voorbereidende opwarmoefeningen van jou die ik altijd zo waardeer. Om de bewegingen beter te integreren. Goed om te beseffen dat buikdans ook een cardio-effect heeft. Ik denk dan ook allereerst aan de trommelsolo. Die nog levendiger wordt als we in een kring dansen en elkaar aanmoedigen. Daarnaast heb jij ook muziek waarop we door de ruimte bewegen en dan diverse bewegingen doen, zoals de arabesk. Of “gewoon” alleen bewegen door de ruimte. Heerlijk en ontspannend om een tijdje dit te doen. De muziek die jij daarbij gebruikt, is heel mooi. Soms ook Soefi muziek.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Feb 2021

Dank je wel voor je complimenten Thera. Dat kunnen we graag gaan doen zodra we weer naar de studio mogen en Sha'abi dansen. Lekker stampen en heupen en buik laten trillen. Het klopt het cardio - effect is er vooral bij de trommelsolo. Evenals bij het snelle bewegen door de ruimte. Dat merk je dan nauwelijks wanneer je in de flow komt. Dan is het tegelijkertijd ontspannend. Omdat het je zo een heerlijk gevoel geeft. Dat zeg je goed.

Claire
Door

Claire

op 26 Feb 2021

Wat leuk om de video's te kunnen bekijken. Mooi gedanst, Sabouschka en danseressen in de video. Ik merk ook dat mijn hartslag omhoog gaat tijdens een trommelsolo.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Feb 2021

Mooi dat je naar de dansfilmpjes hebt gekeken. Dank je wel voor je complimenten. Goed om te weten dat je merkt dat je hartslag omhoog gaat bij het dansen van een trommelsolo.

Milou
Door

Milou

op 02 Mar 2021

Leuk om de filmpjes te zien! Sporten tijdens de corona gaat mij momenteel goed af. Maar het met anderen dansen is toch een heel andere ervaring dan in je eentje thuis. Hopelijk kan het snel weer!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Mar 2021

Ja dat hoop ik ook!

Femy
Door

Femy

op 13 Mar 2021

Hoi Sabouschka, wat mij de afgelopen weken helpt 'tegen Corona', zijn jouw fijne lessen waarin ik geniet van zelf dansen, maar ook heel erg geniet van de dans van de anderen. Fijn om elkaar te zien dansen en contact te hebben, ook al is dat dan niet fysiek in de ruimte. Het geeft me ontspanning en plezier! Groetjes, Femy

Reactie plaatsen