Hoe krijg je variatie in je buikdans?
16 oktober 2014 

Hoe krijg je variatie in je buikdans?

Hoe krijg je variatie in je buikdans? Door stappen uittellen of door overgave? Verzin je ook stappen om variatie in je buikdans te verkrijgen? Heb je de behoefte om de muziek uit te tellen? Of wil jij je liever overgeven aan de muziek?

Vrij buikdansen geeft vreugde

Als het bij het bedenken van je stappen blijft, dan mis je de vreugde die het vrije buikdansen je geeft. Hoe krijg je dan variatie terwijl je vrij blijft dansen?

Verfijn je danstechniek

Dansen doe je door in een beweging te duiken. Je verfijnt continue je danstechniek  door met verschillende bewegingskwaliteiten te spelen.

Geef jezelf een cadeau

Vanuit het “zijn in je beweging” vindt je vanzelf wel afwisseling. Als de beweging goed voelt geef je jezelf het cadeau van het je goed mogen voelen door de beweging zo lang te herhalen zoals je wilt.

Als je daarin open en aanwezig blijft dan wil je lijf op gegeven moment de zintuigelijke ervaring van een andere beweging als het ware proeven. Dan zet je vanzelf een nieuwe beweging in die bij de vorige aansluit.

Een onsterfelijke zangeres

De in Egypte nog steeds vereerde zangeres Oum Kalthoum heeft in haar liederen altijd veel passages herhaald. Haar publiek, weggerukt uit de dagelijkse beslommeringen,  riep steeds  uit: `Nog een keer. Herhaal deze passage nog een keer.`

En Oum Kalthoum herhaalde. Ze improviseerde vol overgave op het thema van deze passage en bracht  daarin haar gevoel tot uitdrukking.  Daardoor werd deze herhaling net even weer anders.

Oriëntaalse dans en oriëntaalse muziek vormen een geheel.  Muziek en dans hebben zich door wederzijdse kruisbestuiving ontwikkelt. Als je Egyptische muziek bestudeert en volgt in je dans dan kom je veel over buikdans te weten.

Buikdanseressen in Egypte

Van oorsprong dansen buikdanseressen in Egypte vanuit het gevoel wat de muziek bij hun oproept. Natuurlijk heeft ook daar de commercie haar intreden gehouden. Het westers concept van stapjes op muziek is de manier voor westerse buikdanseressen geworden om de authentieke stijlen van de grote sterren over te nemen.

Dina de top ster in buikdans van dit moment

Dina doet daar dan wel aan mee als ze dansles geeft. Maar de manier hoe ze danst is anders. Ze danst vanuit de inspiratie van het moment.  Haar gevoel, wat uit een smeltkroes van de muziek, de poëzie van het lied en haar eigen ervaring ontstaat is daarbij de drijfveer.

Danspassen ontstaan dan vanzelf.  Danspassen behoren tot het gereedschap waardoor de buikdanseres haar gevoel uit en omzet in dans. Ze zijn niet het doel op zich.

Variatie ontstaat op een organische manier

Duik volledig in een beweging. Geniet ervan, ga erin op.

Op deze manier ontstaat variatie. Dat is dan heel anders dan het bedenken van de bewegingen van tevoren al of het uittellen van de muziek. Met beiden is niets mis mee. De manier waarop ik je laat buikdansen is organisch.

Wat vind jij belangrijk?

Waar kies jij voor als je danst? Wat is jouw drijfveer? Wat is jouw passie? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Laatste kans om in te schrijven voor de buikdanslessen Amsterdam en Haarlem.

Aanstaande woensdag is de laatste kans om nog mee te doen aan de buikdanslessen in Amsterdam. Donderdag is de laatste kans om nog mee te doen aan de buikdanslessen in Haarlem. Daarna sluit ik de groepen tijdelijk om het leerproces te waarborgen. In januari zijn kun je dan wel weer instromen.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google *, LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

xxx

Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 17 Oct 2014

Goeiemorgen allemaal ! Ook ik ben heel blij dat ik merk dat ik vordering maak. Als vanzelf ga ik na het opstaan al mijn heerlijke oefeningen doen om de slaperigheid uit mijn lijf te halen. Het hoort gewoon al bij mijn ochtendritueel net als de gewone dingen die iedereen 's ochtends doet. Net zoals je vertelde in je radio uitzending van gisteren die trouwens geweldig was ! Het is geen moeten , het gebeurt gewoon ! Ik heb altijd muziek aan en dat is nu bijna alleen nog maar mijn favoriete buikdans muziek tracks ! Daarmee ga ik dus gewoon als vanzelf door na mijn oefeningen. Het dansen is voor mij nu heerlijk en ontspannen, zoals 3FM-Giel zegt 'begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach' ! De variatie komt er ook steeds meer bij. Met kleine beetjes en veel herhaling van wat ik nu door heb qua bewegingen. Ik ben daar zo blij mee en ik merk ook dat ik al speel met andere bewegingen inpassen. Dit doet me dan weer denken aan het feest van mijn moeders 82e verjaardag met het 1e buikdans optreden met mijn 'Sisters' & Sabouschka in de hoofdact ! Aanstaande zondag viert een tante, zus van mijn moeder, haar verjaardag en ik ben heel sterk aan het denken om daar ook wat buikdans te laten zien.... Ik heb zelfs al een mooie smalle Baladi jurk uitgekozen die ik aantrek en ik denk dat mijn jarige tante heel blij zal zijn als ik bij haar thuis met onze familieleden een buikdans ga neerzetten ! Zij was ook op mijn moeders verjaardag en heel enthousiast over wat ze daar zag ! Mijn drijfveer is dus ook om ín die supermooie muziek te duiken, die muziek waar ik bijna niet meer zonder kan, mijn passie is echt de muziek en mijn benen en voeten gaan dan vanzelf ! De herfstvakantie is volgende week weer voorbij en dan beginnen ook de lessen weer, die ik echt gemist heb deze week ! Groetjes Riëtte x

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2014

Wat fijn om te horen dat je nu ook elke ochtend je oefeningen doet. Wat je schrijft over die bewegingen herhalen die je nu door hebt en daarvan genieten is leuk, Dat is een goed vertrekpunt om vandaar uit je dans geleidelijk aan verder te ontwikkelen. Voor de verjaardag van je tante: kies een kort muzieknummer. Kies iets waarmee je een emotionele band mee hebt. Iets waar je hart van open gaat. Of neem muziek die je kent van de buikdansles. Zorg ervoor dat het nummer kort is, niet langer dan hooguit 5 minuten. Hou je optreden kort. Als je wilt plak nog een vrolijk extra nummer eraan vast om de mensen mee ten dans vragen. Neem je muziek en je Baladi jurk gewoon mee naar de verjaardag van je tante. Maak je mooi op en doe je haar. Bereid je thuis wel voor op je dans vandaag en morgen nog. Je kunt dan ter plekke nog steeds bedenken of je het wel of niet wilt gaan doen. Ik denk wel dat je je tante en de andere aanwezigen blij gaat maken als je voor ze danst. Dan heb je een prachtig verjaardagscadeau.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2014

Veel succes zondag.

Riëtte
Door

Riëtte

op 18 Oct 2014

DANKJEWEL VOOR JE ADVIES, DE JURK TREK IK GEWOON AAN, DIE IS MOOI AN SICH ! IK KOOS VOOR DE TRACK BAMBI-SAIDI-LES MUSICIENS DU NIL, OMDAT WE DIE IN MATALA ELKE DAG OEFENDEN ! X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Oct 2014

Wat een goed idee dat je de jurk gelijk aantrekt. Zo kan je beginnen met dansen op het moment dat je voelt dat je er klaar voor bent. Goede muziek keuze. Geniet ervan!

Reactie plaatsen