Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans. Sohair Zaki had een lange carrière. Ze begon als jonge meid in de zestiger jaren al op te treden. Ze ontwikkelde zich tot grote ster.

Sohair Zaki was naast haar competitor Nagua Fuad de grootste Egyptische ster aan de buikdans hemel in de jaren 60, 70 en 80. Wel kreeg ze concurrentie van haar opvolger Fifi Abdou in de tachiger jaren. Dat was halverwege de tachtiger jaren.

Verschillende manieren van spelling

Het transcript van het Arabisch heeft verschillende manieren van spelling. Dat is afhankelijk of het vanuit het Engels, het Nederlands, het Frans, het Duits etc. wordt geschreven. Daarom zal je haar naam op verschillende manieren geschreven.

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans heeft niet alleen maar te maken met haar mooie buikdans. Sohair Zaki was ook geliefd omdat zij een ster was die zich netjes gedroeg ook in haar privé leven. Sohair Zaki was haar hele leven getrouwd met dezelfde man. Zij ging dan ook niet door de bedden zoals andere sterren.

Vierkante meter

Sohair Zaki danste veel op de vierkante meter. Desondanks dat of juist daardoor heeft zij veel variatie en expressie.

Baladi

Sohair Zaki was ‘in love’ met de baladi muziek. Zij liet een grote muzikaliteit zien. Zij ging zingen met haar lichaam. Daardoor maakte zij de muziek visueel. Je begrijpt het wel dat ze daarom geen choreografie danste. Zij improviseerde alleen maar en buikdanst vanuit de muziek.

Baladi muziek

Hou je ook van baladi muziek en dans? Wanneer je op reis in Egypte bent en je ziet muziek met haar foto erop koop ze dan. Ik zal al bijna zeker zeggen dat je dan mooie oorspronkelijke Egyptische baladi muziek in handen hebt. Deze oorspronkelijke traditionele muziek voor buikdans is bij ons in het westen niet altijd verkrijgbaar.

Sohairs Baladi

Hier zie je haar ingetogenheid wat typisch is voor baladi. Zij laat precisie zien in haar bewegingen en haar bewegingskwaliteiten zijn geaard, gecentreerd en heel zacht. Zij is op en top vrouw, sensueel zonder ordinair te zijn.

https://youtu.be/cDRm_b_Wqhg

https://youtu.be/XZOCrQUiDAg

 Baladi en klassieke buikdans

Hier zie je haar in een outfit voor klassieke buikdans. In haar buikdans gaat zij vloeiend van de ene dansvorm naar de ander over en weer terug.

https://youtu.be/e89Umb8ssl4

https://youtu.be/IXRPaacmaqY

https://youtu.be/0n9CTN7ONBE

Op de liederen van Oum Kalthoum

Leylet Hobbob (de nacht van de liefde) is een lied van Oum Kalthoum.

Sohair Zaki was de eerste buikdanseres die het aandurfde op de liederen van de beroemde Oum Khalthoum te dansen. Soahair Zaki was toen nog een onbekende buikdanseres. Het was Oum Kalhoum die haar beroemd maakte. Oum Kalthoum zag haar dansen en vroeg:  “Wie is deze danseres die zo mooi op mijn liederen danst?”

Natuurlijke gelaatsexpressie

Sohair Zaki was ook geliefd wegens haar natuurlijke gelaatsexpressie. Zij laat zichzelf zien in haar buikdans. Zij is authentiek. Zij danste vanuit de muziek en vanuit haar gevoel. Ze moest ook niets hebben van kunstjes en ook niet van props. Zij houd van pure buikdans, van pure bellydance.

Wat vind je mooi?

Wat vind jij van haar dans? Wat concreet vind je mooi aan haar? Is het haar bewegingskwaliteit, muzikaliteit, uitstraling of iets anders? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Buikdansen vanuit je gevoel

Wil je ook leren buikdansen vanuit je gevoel? Geen stapjes aan elkaar rijgen of ritmes tellen maar wel zacht en sensueel leren bewegen op prachtige muziek?

Buikdansles in Amsterdam of Haarlem

Kom dan buikdansen bij pure bellydance. De buikdansles  in Amsterdam begint weer op 5 april en in Haarlem op 6 april. Meer info of inschrijven? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk. Alvast super bedankt.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Marielle
Door

Marielle

op 17 Mar 2017

Leuk on te lezen en de filmpjes erbij: top! Dank je!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Mar 2017

Leuk dat je mijn artikel met de filmpjes waardeert Marielle.

Riëtte
Door

Riëtte

op 17 Mar 2017

Sohair danst vanuit de muziek die ze op dat moment hoort en geeft daar haar eigen specifieke uiting aan ! Dat vind ik zo mooi en zou ik ook graag willen kunnen in de toekomst ! Ze heeft ook niet zo'n nep lachje zoals mannequins vaak hebben... Ook komt ze op mij niet echt Egyptisch over, ze heeft een meer westers gezicht/uitstraling in haar gezicht. Leuk ook al die filmpjes X Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Mar 2017

Dat heb je goed geobserveerd Riette, hoe Sohair Zaki met de muziek omgaat. Jij bent er goed op weg er naartoe. Je zult dan niet leren buikdansen zoals Sohair Zaki maar zoals Riette. En dan wel met de bewegingskwaliteiten, muzikaliteit en gevoelsexpressie die een buikdanseres zo mooi maken. Wat ik grappig vond in de buikdansles in Amsterdam van afgelopen woensdag was, dat ik jouw beweging nadeed. Jij wist niet dat het jouw beweging was en je riep uit: wat mooi! Je was dan heel verbaasd dat jij zelf zo mooie bewegingen maakt in jouw buikdans. Dat klopt Sohair Zaki word ook geliefd wegens haar natuurlijke expressie. Voor mij was zij altijd het voorbeeld toen ik aan de slag ging om mijn eigen expressie in de buikdans te vinden.

Else
Door

Else

op 17 Mar 2017

Leuk, die filmpjes! Sohair danst inderdaad heel mooi. Die combinatie van lichte soepelheid, perfect lichaam, uitstraling.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Mar 2017

Goed gezien Else! Een perfect lichaam heeft zij doordat zij geaard en gecentreerd is. Aan deze kwaliteiten besteden wij in elke buikdansles veel aandacht. Dat doen wij vooraf in mijn uitgebreide warming - up. Het bewegen vanuit haar 'core' maken dat zij een zwevende wervelkolom heeft en haar nek vrij is. Daardoor is de houding van haar bekken en hoofd - ten opzichte van haar romp - volledig in balans. Zij beweegt vanuit de binnenste spieren zoals bijvoorbeeld de psoas. Dat geeft haar zo veel verfijning en elegantie. Het leuke aan haar perfecte lichaam is dat jij die ook kan krijgen. J bent er ook al goed naartoe onderweg.

Else
Door

Else

op 17 Mar 2017

Boeiend hè, dat door alleen maar met je aandacht naar binnen in je buik te gaan je vanzelf steviger op de grond gaat staan en je beter in je lijf komt te zitten. Ik heb het al vaak ervaren. Met dansen merk ik zeker dat ik stukje bij beetje toch wat beter ga bewegen. Alleen die lastige rug / onderrug van mij - puddingheupen kost me veel inspanning. Maar ik blijf er aan werken, zonder forceren. En of ik nog een perfect lichaam kan krijgen. Zou het erg leuk vinden, maar ..... ;-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Mar 2017

Fijn dat je het al vaker hebt ervaren in de buikdansles in Haarlem dat je steviger op de grond gaat staan. Fijn dat je het opmerkt dat je beetje bij beetje vloeiender gaat bewegen. Je hebt afgelopen donderdag voor het eerst de heupen zo zacht als pudding laten zijn. Dat kon alleen maar omdat je diep genoeg in de knieën boog. Dat zijn je beenspieren nog niet gewend... :) Wanneer je mijn definitie van een perfect lichaam aanhoud dan kun je die wel krijgen. Geaard, gecenterd, met een lange brede en volle rug en een vrije nek met een hoofd wat balanceert. Stevig van binnen en zacht van buiten. Daar ben je al naartoe onderweg.

Petra
Door

Petra

op 17 Mar 2017

Bedankt voor het posten Sabouschka, ik heb weer heerlijk genoten van het kijken naar deze dansen. Het is precies de manier van dansen en de muziek die ik leuk vindt. Zacht, geaard een tikkeltje ondeugend en ook vrouwelijk. Groetjes, Petra

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Mar 2017

Sohair Zaki is de personificatie van de Baladi stijl van buikdans. Jij houd altijd al van Baladi en je beschrijft exact de kwaliteiten ervan. Ik ben blij dat je van mijn blog kunt genieten.

Femy
Door

Femy

op 18 Mar 2017

Leuk, deze blog! Wat mij aanspreekt in haar dans is dat er een mooie rust in zit, ook al zijn haar bewegingen heel gevarieerd en doet ze veel. Dat komt denk ik door die precisie, haar muzikaliteit en de puurheid van de dans die je beschrijft. Ik vind het zo leuk dat ze, ondanks haar zachtheid, ook een heel krachtige uitstraling heeft. Waarschijnlijk omdat ze zo dicht bij zichzelf blijft en authentiek is.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Mar 2017

Sohair Zaki vertrouwd ook op de intelligentie en het geheugen van haar lichaam. Het zijn de vele jaren die zij buikdanst, naast haar kwaliteiten die je beschrijft, dat ze zo veel variatie in haar bewegingen heeft. Ook al zou je minder variatie in je bewegingen hebben, wanneer je deze rust kunt uitstralen en deze kwaliteit van bewegen hebt - en daarbij nog authentiek jezelf kunt blijven - dan zal bij elk niveau de buikdans mooi uitzien. Grappig dat je het opmerkt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten: je kunt een krachtige uitstraling hebben terwijl je zo zacht en vloeiend als boter danst. Jij bent al op het goede pad om die krachtige uitstraling te ontwikkelen!

jacqueline
Door

jacqueline

op 22 Mar 2017

Leuk om deze filmpjes te bekijken! Ze heeft zo'n mooi zandloper figuur en duidelijke ,schijnbaar eenvoudige, heupbewegingen. Fascinerend om naar te kijken. Dank je wel!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Mar 2017

Leuk dat je schrijft dat ze "schijnbaar eenvoudige heupbewegingen" heeft. Bij een goede buikdanseres meent de leek vaak "dat kan ik ook". Want dat is de kunst dat het eenvoudig uitziet maar niet is.

Reactie plaatsen