Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt
18 september 2015 

Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt

Ken je de situatie dat je op de dansvloer word geduwd en dan sta je er maar? Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt denk je dan zeker.

Op reis in Griekenland

Op reis in Griekenland zag ik een vrouw helemaal verstijven op de dansvloer. Zij dacht zeker “Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt”. Het was in de bergen in een Taverna. Er was live muziek. Mensen dansten. De vrouw joelde en was helemaal vrolijk. Tot het moment dat de dansvloer werd vrijgemaakt voor de Zeibekiko. Dat is de dronken mannen dans.

Vol overgave

Mensen verzamelden zich in een kring. Naar het midden kwam een man in de vrije dansimprovisatie. Daarna kwam er een ander en weer een ander. Wij zaten er met onze oom en tante en een Griekse familie. De jongen van de familie ging ook naar het midden om de zembekiko te dansen. Op gegeven moment kwam ook een vrouw. Ze danste vol overgave.

Ze bewoog niet

En toen werd de toeristen vrouw gehaald. Ze stond stil. Ze bewoog niet. Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt zal ze zeker hebben gedacht.

Heel verbaasd

Een vrouw die haar onzekerheid kwijt wilde raken kwam naar mijn dansles. Lichaamswerk om te aarden veroorzaakte dat ze de kring in ging om te dansen. Ze was heel verbaasd en vertelde de volgende les dat ze niet van zichzelf had verwacht dat te doen. Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt?

Oefeningen uit mijn Eboek

Is dat ook een vraag die jou bezig houd? Doe dan regelmatig de oefeningen uit mijn Eboek. Vooral wanneer iets spannend voor je is in je dagelijks leven. Ga desnoods even naar het toilet en doe de oefening van de C-curve. Kom dan terug en ervaar hoe je veel zelfverzekerder bent. Het Eboek kun je gratis downloaden door rechts boven erop te klikken.

In Turkije

Een van mijn leerlingen was in Turkije en zag een buikdanseres. Mijn leerling is blond en ziet er heel Nederlands uit. De buikdanseres vroeg haar om mee te dansen. Toevallig was de muziek het lied “Alfi wi leyla wi leya” (duizend en een nachten). Dat is een klassieker van Oum Kalthoum. Dit lied hadden we grondig in de dansles behandelt. Iedereen was er dan ook verbaasd dat zo een blonde toeristen vrouw zo goed kon buikdansen!

Dansfeesten

Een andere leerling gaat veel uit naar dansfeesten. Ze bijt dan de spits af door als eerste de dansvloer op te gaan. Mijn leerlingen dansen spontaan samen wanneer ze elkaar ontmoeten op dansfeesten.

Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt

Hoe kan buikdansen maken dat ik mijn onzekerheid kwijt raak? Het is niet het buikdansen alleen. De oefeningen om te aarden maken dat je uit je hoofd komt. Waar ga je dan heen? Je maakt contact met je lichaam en met je gevoel. Je hoofd mag er natuurlijk wel zijn. Je brengt body en mind in balans. Je verankert deze balans dan door de vrije expressie in je buikdans.

Fysiek gedrag oefenen

Hoe raak ik mijn onzekerheid kwijt is een kwestie van fysiek gedrag oefenen. Het fysieke gedrag is het buikdansen. Alles wat je daarna nog hoeft te doen is de vertaling naar je dagelijks leven.

Wat helpt jou?

Wat helpt jou om je onzekerheid kwijt te raken? Was je ooit wel eens onzeker in de buikdansles? Wat heeft je toen het meeste geholpen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in in het kader.

Wil je ook van je onzekerheid af

Volgende week beginnen de buikdanslessen weer in Amsterdam en Haarlem. Wil je ook van je onzekerheid af en dat oefenen in een veilige omgeving? Kom dan dansen op woensdag avond in Amsterdam. Schrijf direct in. Klik hier.

Deel dit bericht op Facebook. Twitter, Google +, LinkedIn door op de knoppen te drukken.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 18 Sep 2015

Tijdens een vakantie in Griekenland hoorde ik voor het eerst rebetika, muziek vol heimwee en smart die rond 1920 ontstond in de Pireaus onder Turkse Grieken die Turkije hadden moeten verlaten. De mannen verzamelden zich in een café, improviseerden, dronken en dansten. Op het filmfragment hoor je geen rebetika, maar het veel melodieuzere laiki. De man danst een variant van zeibekiko. Als je het filmpje helemaal uitkijkt, worden diverse fragmenten aangeboden, waaronder een van een man die op rebetikamuziek de zeibekiko danst voor zijn bruid. Zeibekiko is een dans voor mannen van alle leeftijden. Jonge mannen overtroeven elkaar met lenige sprongen. Ik zag ooit een bejaarde man dansen, heel intens, volledig opgeslokt door de muziek. Hoe raak je onzekerheid kwijt? Het begint bij gewoon doen. Schep alle voorwaarden om er voor jezelf een succes van te maken. Toen ik voor het eerst optrad, was dat voor een veilige groep, op makkelijke muziek die de mensen konden begrijpen en ik maakte gemakkelijke bewegingen. Toch was het nog steeds heel eng. Feedbacksessies in de les hebben me verder geholpen. Daarna ben ik de lat steeds iets hoger gaan leggen. Een doorbraak was dat ik durfde te stoppen met mijn best doen. Het helpt me om helemaal op te gaan in de muziek. Al dansend neem ik af en toe de tijd om naar binnen te gaan en te voelen. Ik noem dat 'een plek in mezelf waar ik heen kan gaan'. Ook niet dansend heb ik tegenwoordig die plek tot mijn beschikking. Ik zorg dat mijn voeten stevig op de grond staan, keer mijn aandacht even naar binnen, voel mijn lichaamshouding en luister naar mijn ademhaling. Daar kan ik veel kracht uit putten.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Sep 2015

Een feedbacksessie is iets wat ik in mijn buikdansles aanbiedt. Wanneer je er klaar voor bent dan kun je die aanvragen. Je zoekt zelf een stuk muziek uit. Je overlegt je keuze met mij. Dan maken we een afspraak. Deze is bindend. Je krijgt een half uur in de les (vaak een kwartier lestijd en het andere kwartier geef ik gratis weg). Je neemt je eigen muziek en een schrift met een pen mee. Je danst je stuk voor. Daarna word je door mij gecoacht. En ontvang je feedback van de hele groep. Alles word voor je opgeschreven. Er word een afspraak gemaakt voor het vervolg. Wat fijn dat je deze stappen uit mijn dansles zover hebt geintegreerd dat je ze nu ook kan toepassen naar je dagelijks leven. Dank je wel voor het delen Sa'adia.

Riëtte
Door

Riëtte

op 18 Sep 2015

Voor mij is ook de muziek het allerbelangrijkste onderdeel van mij goed voelen. Ik ben mijn hele leven al een muziekfanaat. Het eerste wat ik 's ochtends doe is muziek aan. Sinds ik op buikdansles ben bij Sabouschka, is daar ook de Egyptian belly dance muziek bijgekomen. Er is nog wel verschil in wat ik wel en niet mooi vind, maar dat is een kwestie van wennen. In onze pc kamer heb ik ruimte om mijn dagelijkse Sabouschka oefeningen te doen en te dansen. Daar gaat het goed en probeer ik nieuwe dingen uit. In de les bij het kringspel durf ik ook steeds vaker de kring in te gaan. Het is voor mij echt belangrijk dat ik uit mijn hoofd blijf en gewoon dóén !! Inderdaad intens, volledig opgeslokt te worden door de muziek. De vertaling naar mijn dagelijks leven kan er dus ook steeds makkelijker uitkomen. De durf/lef om de vrije expressie eruit te laten komen zal steeds beter gaan ! Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Sep 2015

Muziek is een kwestie van smaak. Soms kun je natuurlijk ook aan een nieuwe muziekstijl wennen. Dat is zeker het geval bij de oorspronkelijke muziek uit Boven Egypte. Ik vind het fantastisch dat je zo trouw dagelijks je oefeningen doet en danst. En heel erg leuk dat je steeds meer de kring in durft bij de inspringdans. Intens dansen en volledig opgeslokt worden door de muziek daar gaat het om. Fijn dat je het al in je dagelijks leven merkt dat je steeds meer jezelf durft te zijn.

Reactie plaatsen