Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen ?
19 juni 2015 

Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen ?

Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Ik vind van niet. Buikdans is een dans die in de landen van herkomst met elkaar word gedanst op feesten. Alle generaties buikdansen met elkaar om het leven te vieren. Het is de nonverbale communicatie van vrouwen onderling. Dik en dun, jong en oud alles danst.

Bij ons in het westen denkt men nog steeds dat dansen alleen voor jongeren is. Ben je al langer volwassen? Vraag eens in je omgeving wie er allemaal regelmatig danst. Zijn het er veel? Of zijn het er weinig? Stel dan vervolgens de vraag wie het graag zou willen doen. Waarschijnlijk zou je hier van meer mensen horen dat ze het graag eigenlijk wel willen maar de stap niet durven te zetten.

Het besef dat dansen eigenlijk ook sporten is

Ik heb een leerling op buikdansles die na haar scheiding ontdekte dat ze eigenlijk graag nog vaker dan eens per week wilde dansen. Ze weet dat bewegen belangrijk is en houd niet zo van de sportschool. Wat begon met het besef dat ze zo graag danst  – en dat dansen eigenlijk ook sporten is – stortte ze zich in het uitgaansleven. Ze drinkt niet en ze is een tegenstaander van roken en drugs. Maar ze danst. In het uitgaansleven is ze altijd de oudste. Maar dat hindert haar niet. Ze kent ondertussen bijna alle DJs van de stad en gaat ook langs om hun feestjes te ondersteuenen als ze draaien. Doordat ze het vrije dansen uit de buikdansles gewend is heeft ze geen schroom om als eerste de dansvloer op te gaan. Waardoor ze een welgeziene gast is in het uitgaansleven. Want waar de een begint met dansen volgen ook anderen. Dan kan het feest pas beginnen. Al krijgt ze soms nog aandacht van veel jongere mannen….. niet dat ze daarop uit is of er wat ermee doet. Maar ze straalt. Dus moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Nee dus.

Een Rubens figuur vrouw

Toen ik in Nederland kwam wonen om full time postmoderne dans te studeren was ik verbaasd om ook een Rubens figuur vrouw in de dans opleiding te zien. Wat danste zij mooi! Dat had ik eerder alleen maar op televisie gezien dat een wat vollere vrouw ook danste. Het was een donkere vrouw. Ja ik wist het al dat andere culturen in sommige opzichten veel vrijer zijn. Wat ik bedoel met vrijer is dat ze lijfelijker zijn. Dat ze meer aanwezig in hun lichaam zijn. Je kan je dan meer uiten met je lichaam. Dat is vrijheid. En deze vrijheid is niet gebonden aan een figuur of aan leeftijd. Dus moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Weet jij jouw antwoord al?

Vrijheid

Grappig is dat ik precies deze vrijheid weet terug te geven aan de vrouwen die bij mij komen buikdansen. Ik vroeg een keer na afloop van de buikdansles in Haarlem wat mijn buikdanslessen aan de vrouwen geeft. Een vrouw stormde op me af en riep uit: vrijheid! Ze vertelde dat ze thuis, wanneer haar man op de bank zit met een krantje, door het huis zwiert en hier en daar een ´hip- dropje´ doet. (´Hip-drop´ dat is een favouriete beweging van zowel mijn leerlingen alsook de Egyptische buikdanseressen.) Ik zag haar afgelopen week ook weer in die volledige vrijheid zichzelf uitdrukken in haar dans. Heerlijk om naar te kijken. Zij vertelde dat het zalig voelde.

Helemaal voor zichzelf

Een andere leerling kreeg eens van mij muziek. Dat veroorzaakte dat ze thuis begon te buikdansen. Gewoon helemaal voor zichzelf. Haar man kwam op gegeven moment erbij zitten. Ze stoorde zich er niet aan en danste lekker verder. Hij vertelde aan haar dat ze weer net zo danste als toen ze jong was. Ik kan me voorstellen dat hij wel trots op haar is. Want ze danst heel mooi!

Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen?

Wat vind jij: moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Neem graag stelling. Ik ben zo benieuwd wat jij vind of buikdansen samen gaat met elke leeftijd en elk lichaamsbouw of niet. Laat ook graag weten waarom je vind wat je vind. Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Op vakantie?

Zin om te komen buikdansen maar je gaat gelijk op vakantie? Geen probleem. Op woensdag 23 september beginnen de doordeweekse buikdanslessen in Amsterdam weer. Voor de thuisblijvers in juli kun je meedoen met de korte zomercursus. Wil je aanmelden of meer informatie? Klik hier.

Help mee

Help mee en deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, etc. en door de link door te sturen. Druk gewoon op de social media knoppen onderaan. Dat is heel eenvoudig en snel gedaan.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Annemiek Wullink
Door

Annemiek Wullink

op 19 Jun 2015

Wat een mooi stuk Sabouschka! Eigenlijk zou iedere vrouw/ man met welk figuur dan ook zich de vrijheid moeten gunnen te genieten van dansen. Alhoewel ik het zelf soms nog best lastig vind de schroom te laten varen

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Jun 2015

Ik ben het helemaal met je eens Annemiek. Elke vrouw zou zich de vrijheid moeten gunnen om het plezier te ervaren van dansen. En dat geldt natuurlijk ook voor mannen. Waarom schroom? Ik vind je een mooie vrouw met een prachtig lichaam met vrouwelijke vormen. Geniet ervan. Wees je bewust van je schoonheid!

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 19 Jun 2015

Nee, ik vind niet dat je slank moet zijn om te mogen dansen. Zelf ben ik veel te zwaar. Zie ik mezelf terug op filmpjes dan schrik ik vaak. Mijn publiek reageert overigens anders. Zij reageren op het plezier dat ik overbreng, op mijn emotie in de dans. Ook 'buitenstaanders', mensen die niet bekend zijn met de dans, kijken geboeid toe. Negatieve reacties heb ik nog nooit gekregen, alleen maar van mezelf. Dat zet je toch aan het denken...

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Jun 2015

Interessant wat je schrijft. Het eigen oordeel is soms zo sterk. Jij hebt ook een prachtig vrouwenlichaam met vrouwelijke rondingen. Vraag het maar eens aan je man. Vraag hem wat hij mooier vind. Wel heel fijn dat je kunt horen, zien en voelen dat je publiek naar hele andere dingen kijkt: je emotie, het plezier maar ook je mooie houding en beweging/techniek. Dat je vloeiende armen combineert met sterke geaarde heupen. Dat je zo melodie en het ritme tegelijkertijd weet te vertalen in een samenhangend geheel. Daar genieten alle mensen van.

Riëtte
Door

Riëtte

op 20 Jun 2015

Vanuit een heerlijk zonnig Malloca schrijf ik even op je blog !Ja, natuurlijk zou ik graag strak en slank willen zijn, hoe graag ik dat ook zou willen, het zit er niet in.... !! Het in shape blijven betreft zich bij mij tot wat ik eet en hoeveel ik beweeg. Het eten probeer ik te beperken tot ontbijt, lunch en warme maaltijd, maar die eetbuien liggen altijd op de loer...Sinds 2002 doe ik al aan Mensendieck en dat zijn oefeningen en trainingen waardoor ik niet in een rolstoel beland.Al van jongs af aan wil ik altijd al dansen, maar ik had die vervelende dansblokkade waardoor ik niet dorst te dansen ! Gelukkig is die blokkade verdwenen sinds ik bij Saouschka dans ! In het begin met veel oud verdriet en tranen die zich in de blokkade verscholen.Ik heb al die innerlijke pestkoppen een grote schop verkocht en heb voor mezelf gekozen ! En het werkt ! Ik beweeg en dans zoals ik dat wil en heb bijna geen schroom meer voor mezelf ! En dat was in het verleden wel anders....Op deze vakantie heb ik al mn favo belly dance cd-tjes meegenomen en doe dagelijks mn oefeningen voetrol en c-curves en dan dansen maar op Egyptische klanken in Spanje, samen met JW die ook meegaat naar de zomerworkshop in Augustus in Haarlem !Liefs JW & Riëtte XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jun 2015

Wat goed dat je er wat aan doet om de geconstateerde ziekte te doen vertragen. En helemaal super dat je eindelijk je wens vervulde om te komen dansen. Ik ben trots op je dat het je in twee jaar tijd is gelukt om de blokkade tot vrije lichamelijke expressie te doen smelten. Dat je hebt geleerd je aandacht te richten naar de gewaarwordingen in je lichaam. Dat je hebt geleerd hoe je om moet gaan met veroordelende gedachten - welke lijden toe vervelende gevoelens en je handelen* deden bevriezen. (* = spreek fysiek gedrag: dansen). Ik ben trots op je dat je sterker maakt wat je in mijn buikdanslessen hebt geleerd door dagelijks te oefenen als een soort bewegingsmeditatie. Gefeliciteerd! Nu ben je toe aan het grote genieten elke dag thuis en elke woensdag avond extra door dit te delen in het samen dansen met je 'sisters' uit de buikdansles. Geniet nog lekker op Mallorca, lekker in de zon, strand en zee. We zien elkaar weer op 1 juli voor de zomer buikdansles in Amsterdam.

Reactie plaatsen