Luisteren naar je lichaam en leren buikdansen
19 augustus 2016 

Luisteren naar je lichaam en leren buikdansen

Luisteren naar je lichaam en leren buikdansen. Ga voor jezelf na wat je wilt. Wat wil je nog meer dan leren buikdansen?

Wil je lekker leren buikdansen vanuit het luisteren naar je lichaam? In beweging komen vanuit een welbehagen in je lichaam? Wil je helemaal uit je dak gaan? Wil je bewegen vanuit je gevoel? Wil je de muziek vanuit jouw beleving in beweging omzetten? Lees dan verder.

Of wil je voor de spiegel stapjes aan elkaar rijgen? Wil je voorgegeven bewegingen nadoen? Achter de docent aan en met iedereen dezelfde bewegingen maken in hetzelfde tempo? Dan is deze buikdansles niet voor jou.

Lichaamsbewustzijn

Ik heb mijn eigen danspedagogiek ontwikkelt waarbij ik oefeningen met je doe om jouw lichaambewustzijn te verhogen. Dat zodat je danst vanuit grounding en diepe ontspanning. Dat je in je lijf komt en vanuit je cellulair geheugen danst. Dan weet je dat nadenken toch geen zin heeft.
Ik stimuleer je juist om niet na te denken welke stap je als volgende maakt

Geen passen

Waardoor er in mijn buikdansles geen passen worden getelt en ik je bijna nooit stimuleer om na te denken welke stap je als volgende maakt. Tegenovergesteld: ik help je om niet na te denken en de dans uit je lichaam te laten stromen. Daarbij begeleidt ik je. Hier ben ik zelf ook heel creatief in. Ik geef nooit buikdansles vanuit routine. Ik bereidt elke les opnieuw voor, jaar in jaar uit.

Jouw lichaam als dansinstrument verfijnen

Dat je jouw lichaam als dansinstrument verfijnt en vandaar uit nieuwe bewegingen vindt. Dat je vervolgens onderzoekt hoe deze bewegingen aanvoelen terwijl je danst. Dat is heel zintuigelijk. Daardoor word je buikdans rond, zacht en teder.En voel jij je op en top vrouw. Je maakt de bewegingen op een diep niveau eigen. We doen dat vanuit een combinatie van verschillende technieken: yoga, moderne dans, alexandertechniek, body mind centering, chigong en authentic movement.

Danstechniek

Af en toe geef ik wel wat danstechniek. Dat doe ik dan meestal voor het warming –up. Dat heeft een reden: ik wil dat je de techniek daarna weer ‘vergeet’. Door herhaling word danstechniek wel opgeslagen in je cellen. Daardoor hoef je niét na te denken.

Je laat je lichaam spreken

Je laat je lichaam spreken wanneer je buikdanst. De buikdansmuziek en de lange rok met sjaal om je heupen stimuleert jouw lichaam om het geleerde terug te halen. Dat doe je zonder nadenken. Gewoon door lekker je gevoel te volgen.

Volledig onverwachts de juiste pas op het juiste moment in de muziek

Soms komt op een later moment de eerder geleerde danstechniek opeens in je buikdans. Dan doe je volledig onverwachts de juiste pas op het juiste moment in de muziek. Dat geeft je veel positieve energie.

De intelligentie van je lichaam

Zo word je positief door jezelf verast. De intelligentie van je lichaam is aan het werk. Dat is een totaal andere manier van het leren van dans. Het vergt vertrouwen en loslaten van je. Je zult geen stappen laten zien de volgende dag. Maar wanneer je naar een buikdasnfeest gaat dan ben jij diegene die zich volledig kan laten gaan op welke muziek dan ook.

Lekker in je lijf gevoel staat centraal

Het is procesmatig leren waarbij het lekker in je lijf gevoel centraal staat. Je ontwikkelt je ik -eigen beweging. Vanuit deze ik – eigen beweging ontwikkel je jouw eigen stijl van buikdansen.

Bewegingskwaliteiten ontwikkelen

Bewegingskwaliteiten ontwikkel je door mijn oefeningen vooraf. Je krijgt wel degelijk les in de Egyptische stijlen van het buikdansen. In mijn buikdansles concentreer je op het verkrijgen van de bewegingskwaliteiten die zo typisch voor Egyptische buikdanseressen zijn.

Met de paplepel erin gegoten

Door mijn dansend voorbeeld en dat van mijn trouwe leerlingen – die al jaren bij mij buikdansen – word het Egyptisch buikdansen nog meer gestimuleerd. Je word geinspireert door al het mooie dansen om je heen. Egyptische buikdans word je met de paplepel in gegoten.

Luisteren naar je lichaam en leren buikdansen

Luisteren naar je lichaam en leren buikdansen. Daarnaast krijg je regelmatig uitleg over de Egyptische muziek. Dan leer je waar je op het ritme en waar je op de melodie danst. Waar je kunt kiezen tussen ritme of melodie of waar je allebeiden tegelijk pakt. Waar je op de vierkante meter danst en waar je door de ruimte mag. Je leert luisteren naar je lichaam en naar de muziek.

Gevoel

Uiteindelijk ga je met de muziek zo om als met de zee: je mag duiken naar die noten waar je gevoel op dat moment de meeste aansluiting mee heeft. Daar geef je dan vorm aan in je buikdans.

Meer dansplezier?

Wat betekent luisteren naar je lichaam voor jou? Geeft je dat meer dansplezier? Is dat ook van invloed op je dagelijks leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdans cursus maandelijkse workshops op zondag middag in Utrecht

Buikdans cursus maandelijkse workshops op zondag middag in Utrecht begint weer op 18 september. Afgelopen zondag nog een succesvolle workshop gegeven in Haarlem. Woensdag vertrek ik naar Kreta. Zondag komen mijn leerlingen. Dan begint de intensieve workshop week. Daar heb ik veel zin in. Wanneer je niet mee kan gaan naar Kreta kom dan vanaf september naar Utrecht. Wil je weten hoe je € 70,- korting kan ontvangen? Klik dan hier.

Deel deze blog met jouw netwerk op Facebook, Twitter enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Henriette
Door

Henriette

op 19 Aug 2016

Ik denk dat het luisteren naar en voelen van je lijf ook een aanwezigheid traint die helpt om ook aanwezig te zijn in de muziek, in de ruimte, in het moment en voor de mensen met wie je de ruimte deelt (meededansers, publiek.... enne imaginaire publiek ;-)). Ook eenvoudig een heel goed gevoel aan zich vind ik.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Aug 2016

Dat klopt wat je schrijft Henriette. Goed dat je ook de ruimte benoemd en de aanwezigheid van anderen in de ruimte. Deze aanwezigheid in alle aspecten verhoogt je uitstraling. Dat alles neem je weer mee naar andere situaties in je dagelijks leven.

Riëtte
Door

Riëtte

op 21 Aug 2016

Soms heb ik gewoon niet zo'n zin om op mn grenzen te letten, dan ga ik dus gewoon door met wat ik mee bezig was. Dat dat onverstandig is weet ik al mn hele leven, maar ik moet het weer ervaren om op de 'blaren' te zitten en dan weet ik het weer... Met alles wat ik doe heb ik hoge verwachtingen en dan gebeuren zulke dingen. Ik hoop met mn nieuwe wens ook weer een mooi buikdans seizoen in te gaan > MEZELF MEER TE REALISEREN VAN MIJN AANWEZIGHEID IN DE RUIMTE EN MN ONZEKERHEID NOG MEER LOS TE LATEN ! Groet Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Aug 2016

Wat een goed zelfinzicht van je Riëtte. Wat zit er achter dat je soms geen zin in hebt om je eigen grenzen te respecteren? Je zegt het al: perfectionisme. Een perfectionistisch iemand doet de dingen in het leven meestal grondig. Het zijn harde werkers. Goede eigenschap zou je denken. Is ook zo, gedeeltelijk. Perfectionisme heeft wel een keerzijde: het kan tegen je werken. Het kan je op den duur uitputten. Het staat soms het plezier in de weg. Tip: probeer ook zonder er zin in te hebben je grens te bewaken zodat je niet te ver gaat. Doe dat 6 weken lang dagelijks bij alles wat je doet. Daarna gaat het in vlees en bloed over. Het word dan een vanzelfsprekende eigenschap van je. Maar in die 6 weken heb je discipline nodig. De discipline om in dat aspect goed voor jezelf te zorgen... Hoe meer je de aandacht houd bij de gewichtsverplaatsing van elke stap hoe meer je onzekerheid kunt overwinnen. Dan kom je in je lichaam. Je zorgt er dan ook voor dat je in je lijf blijft. Hoe meer je in je lijf blijft hoe minder onzeker je gaat voelen. Het volgen van de gewichtsverplaatsing kan jou de weg wijzen. Wanneer je dan in de buurt van een mededanseres komt dan durf je contact te maken door dichtbij haar te komen dansen. Wanneer je in een groeps improvisatie opeens vooraan komt te staan dan ga je niet meer verlegen terug naar achteren. Je pakt de aandacht en je zet een korte solo neer. Ik heb geprobeert jouw wens wat concreter voor je te maken. Is dat wat je ermee bedoelt?

Reactie plaatsen