Mona Said Queen of Bellydance

Mona Said queen of bellydance is een van de mooiste buikdanseressen van de recente buikdans geschiedenis. Ik had het genoegen om haar te ontmoeten. Ik volgde een workshop bij haar een aantal jaren geleden.

Mona Said queen of bellydance had de hoogtepunt van haar carriere in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Zij danste in de Arabische nachtclubs van Londen. Ik kocht haar  films op mijn talrijke reizen naar Egypte.

Wat maakt Mona Said zo bijzonder?

Wat maakt Mona Said zo bijzonder? Waarom kijkt de internationale buikdans wereld nog steeds naar haar dansen? Ik denk dat er verschillende redenen zijn van haar danstechniek, muzikaliteit en uitstraling tot haar bewegingskwaliteit. Persoonlijk ben ik het  meest gefascineerd door de manier waarop  zij beweegt.

Sexy en toch een dame

Mona Said queen of bellydance is sexy maar toch een dame. Wat zij ook doet in haar buikdans, zij blijft beschaafd. Dat komt door haar houding. Zij  draagt haar hoofd rechtop. Haar rug is zacht en soepel. Daardoor zijn haar armbewegingen zo teder. Haar wervelkolom zweeft als het ware. Haar buik en heupen bewegen vurig en vol verlangen.

Kijk hier naar haar dans op Om Kalthoum en daaronder een trommelsolo.

Mona Said Queen of Bellydfance

Hier haar zie je haar baladi

Mona Said queen of bellydance

Haar houding en de kwaliteit waarmee zij beweegt zijn wat mij het meest fascineert. Dat pas maakt haar een koningin. Veel mensen beweren dat je het hebt of niet hebt. Persoonlijk weet ik wel dat je bewegingskwaliteiten kunt gaan ontwikkelen. Sterker nog ik heb veel vrouwen zacht en soepel zien worden in mijn buikdanslessen. De sleutel hier naartoe ligt in het leren buikdansen vanuit  ontspanning.

Kinesthetisch bewustzijn

Het 6e zintuig  ontwikkelen, ons kinesthetische bewustzijn. Dan ervaar je jouw lichaam van binnenuit. Mijn oefeningen uit de yoga, qi gong, de Alexander-techniek en de body mind centering helpen je hierbij. Zo ervaar je jouw lichaam van binnenuit. Dan dans je anders dan wat je van jezelf gewend bent.

Lekker zacht en soepel

Ik werd eens gebeld na een van mijn workshops door een vrouw die er voor het eerst kwam. Zij zat al vele jaren op buikdans. Zij liet mij weten dat zij zich nog noot zo goed had gevoelt in haar lijf.  Zij was de volgende dag lekker zacht en soepel. Ik hoor veel van mijn leerlingen vertellen dat mijn dansmiddagen een aantal dagen daarna nog positief doorwerken.

Meer jezelf worden

Buikdansen  met een zachtere bewegingskwaliteit maakt je nog geen Mona Said. Dat is ook niet de bedoeling dat je iemand anders word. De bedoeling is het dat je juist meer jezelf word.  Neem de sterren aan de buikdanshemel als inspiratie. Kopieer zij niet. Ontwikkel wel de kwaliteit waarmee zij bewegen.

Wat vind jij mooi aan Mona Said? Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.

Wil jij ook zacht en soepel worden?

Kom dan meedoen vanaf 16 september bij de buikdans intensive van maandelijkse dansmiddagen op zondag in Utrecht   Bekijk alvast de preview van data.

Wil je ons zien dansen? Kom dan 23 juni naar Fluxus in Zaandam.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 25 May 2018

Wow, wat danst zij fantastisch. Zij heeft een heel bijzondere stijl. In de eerste video is zij een met de muziek. Haar armen lijken wel van elastiek. Heel bijzonder om te zien. Zij danst met de intensiteit van een flamencodanseres. In de tweede video met de drums danst ze weer licht als een veertje. Heel inspirerend allemaal. Later de rest nog bekijken. Dank je Sabouschka voor het plaatsen van deze video's.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 28 May 2018

Dat klopt zij is totaal eén met de muziek en laat de passie ontstaan. Ja net zo intens als een flamencodanseres. Dat fascineerde mij altijd al. Dat haar armen net als veertjes zijn komt mede doordat zij zo goed geaard is. En door haar zwevende wervelkolom. Geen spanning in haar rug nek of schouders. Een en al vloeiende beweging. Daarom geef ik zo veel oefeningen vooraf om deze bewegingskwaliteit te bereiken.

Jamila
Door

Jamila

op 25 May 2018

Hoi Sabouschka, Mijn lievelings danseres is en blijft Zouheir Zaki. Maar Mona Said is ook een bijzondere danseres, ik vindt haar heel mooi in Baladi (wat mijn lievelings dans is). Zo rustig en soepel maar krachtig. Ze neemt de tijd, dat vindt ik zo mooi aan haar. Ook haar eigenheid en natuurlijke uitstraling is zo pakkend. Ik vindt de trommelsolo wat minder maar dat is natuurlijk persoonlijk. Tot donderdag, Jamila

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 28 May 2018

Rustig soepel en krachtig dat is fascinerend. Ja dat is haar geheim om de tijd te nemen voor een beweging maar ook om haar buikdans te laten ontstaan. Hoe zou je haar trommelsolo vinden wanneer ze een ander kostuum aan zou hebben? Tot donderdag lieve Jamila.

Riëtte
Door

Riëtte

op 31 May 2018

Ja dat is prachtig en geweldig !! Alles is al gezegd dus ik herhaal nog een keer dat dat de reden is dat wij bij jouw lessen altijd beginnen met de oefeningen om lekker in ons vel te komen zodat we hopelijk een sprankje kunnen lenen van die mooie bewegingskwaliteiten van “Mona Said Queen of Bellydance” ! XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jun 2018

Je leert het om jouw eigen vloeiende bewegingskwaliteiten te ontwikkelen. Je word zo zacht als water en zo sterk als de zee. Zo beweeg je. Mona Said en de andere grootheden van de Egyptische buikdans geschiedenis worden jouw inspiratie. Maar ook de vrouwen om je heen in de buikdansles.

Rosalinda Wijks
Door

Rosalinda Wijks

op 05 Jun 2018

Mona Said was inderdaad een prachtige danseres. Mijn favoriet is ook Suhair Zaky, maar dat baladi-stuk vind ik de mooiste baladi-taksim die ik ooit heb gezien. Helaas kreeg Mona Said in Egypte veel te maken met discriminatie: Luxe nachtclubs en hotels wilden haar niet inhuren omdat haar huidskleur "te donker" was. Ze is toen naar Engeland gegaan en pas toen ze daar een gevierde danseres werd, ging ze terug naar Egypte en kwam haar carriere daar van de grond.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jun 2018

Ik houd ook heel erg van haar Baladi taqasim in de laatste film net hierboven. Zo zie je maar weer ook de grootste sterren krijgen te maken met onaangename dingen zoals discriminatie en een carrière die aanvankelijk niet zo op gang komt. Fijn dat je dit even aanvult Rosalinda.

Reactie plaatsen