Sohair Zaki een buikdans legende

Sohair Zaki een buikdans legende die nog steeds voortleeft in de harten van Egyptische mensen. Sohair Zaki een buikdans legende die nog steeds als voorbeeld dient voor buikdanseressen wereldwijd.

Sohair Zaki had een lange carrière. Zij begon als jong meisje in de zestiger jaren als buikdanseres en actrice. Zoals in die tijd acteerden alle beroemde buikdanseressen, muzikanten, zangers en componisten ook in films. Deze zwart wit films gingen de gehele Arabische wereld over. Vandaar dat Egyptische muziek en Egyptische buikdans tot op de dag van vandaag toonaangevend zijn.

Sohair Zaki een buikdans legende als jong meisje

 

 

 

 

 

Bewegingskwaliteit van baladi

Alhoewel Sohair Zaki voornamelijk een baladi danseres is kon zij ook klassiek buikdansen. Zij behield de kwaliteiten die zo kenmerkend zijn voor baladi in haar klassieke buikdans. De ingetogenheid van haar bewegingen, krachtige heupen gecombineerd met zachte armen en tedere handen. Zij is geaard en gecentreerd met een natuurlijke dynamische houding. In haar klassieke buikdans heft zij de armen iets meer op maar alles blijft rond en dichtbij haar lichaam.

 

Sohair Zaki een buikdans legende en Oum Kalthoum

Alhoewel Sohair Zaki met name een baladi danseres is kan zij ook wel klassiek buikdansen. Als jong meisje werd zij door de legendarische zangeres Oum Kalthoum gezien. De beroemde zangeres zag haar op haar liederen buikdansen. Oum Kalthoum vroeg zich toen af wie dan die jonge danseres is die haar liederen zo goed vertolkt?

Leylet Hob

Leylet Hob heet vertaald de nacht van de liefde.

Inta Omri

Inta Omri of Enta Omri beteketnd je bent mijn leven. Je ziet haar hier de introductie van het lied dansen.

Lissa Fakir

Een dans van haar die ik bijzonder graag mag zie je hieronder.

Sohair Zaki een buikdans legende

Dat Sohair Zaki een buikdans legende is die nooit word vergeten kun je zien aan het feit dat zij lang nadat zij is gestopt met buikdansen toch nog een paar keer op het podium te zien was. Je ziet hieronder 3 buikdansen van haar van de negentiger jaren.

 

Zingen met haar lichaam

Sohair Zaki zong met haar lichaam. Het is alsof zij een muzikant is en haar lichaam is haar instrument. Zij vertaalde daardoor ook de emotie van de muziek. Zo trof zij de mensen recht in hun hart.

 

 

Sohair Zaki was netjes. Zij was niet met seks bezig voor haar carrière. Haar buikdans richtte zich niet op het verleiden van mannen. Het is kunst met een grote K. Ook in haar privéleven gedroeg zij zich netjes. Veel beroemdheden gaan door de bedden. Sohair Zaki deed dat niet. Zij is haar hele leven met dezelfde man getrouwd gebleven. Omdat zij een respectvolle buikdanseres is houdt men nog steeds van haar in Egypte en wereldwijd.

Wat vind jij mooi aan Sohair Zaki?

Wat vind jij mooi aan Sohair Zaki? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Alsof je zingt met je lichaam

Wil je ook zo leren buikdansen alsof je zingt met je lichaam? Hoge muzikaliteit ontwikkelen en een lijf krijgen die alles kan? Kom dan meedoen in een van de buikdans cursussen die weer beginnen vanaf 13 januari 2019. Zondag 13 januari beginnen we in Utrecht weer, op de dinsdag die volgt in Zaandam bij Fluxus, de woensdag in Amsterdam en de donderdag in Haarlem. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Naz
Door

Naz

op 09 Nov 2018

Heerlijk om kennis te maken met deze legende. Ik ben nog maar net bij je begonnen met buikdanslessen, maar heb al zoveel bijgeleerd! Dank je wel voor dit stukje prachtige geschiedenis over buikdansen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Nov 2018

Dank je wel lieve Naz voor je complimenten. Ik ben er blij mee dat je bij me bent komen buikdansen in Utrecht. Je komt uit de cultuur en bent met buikdans opgegroeid en hebt veel talent. Leuk om dat verder te ontplooien.

Naz
Door

Naz

op 10 Nov 2018

Lieve Sabouschka, het is een mega compliment voor mij om van jou te mogen horen dat ik veel talent heb. Dank je wel!!

Jamila
Door

Jamila

op 09 Nov 2018

Dankjewel Sabouschka voor deze biografie van Zuheir Zaki, heel leuk om te zien. Mijn lievelings-stuk is Leylet il hob. Ze danst zo relaxt, ze heeft alle tijd, ze maakt echt elke bewegings-zin af. Ze geniet van de muziek en van het dansen. Heerlijk om te zien. Ik wordt er zelf ook ontspannen van en geniet ook van de dans. Tot gauw, Jamila

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Nov 2018

Wat grappig dat jouw lievelingsfilm ook die van Leylat Hob is. Goed wat je beschrijft over tijd nemen en bewegingen afmaken. Alles vanuit rust en ontspanning.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 09 Nov 2018

Wat fijn dat je deze danseres laat zien, Sabouschka. Vanochtend heb ik liggen kijken in bed. Ik kon er niet mee stoppen, zodat ik bijna te laat was voor mijn afspraak. Ze danst prachtig en inderdaad zie je heel goed dat zij er zelf van geniet. De zachtheid in haar dans weerspiegelt zich in haar gezicht. Wat zou ik graag kunnen dansen als zij. Was ik maar jonger begonnen. Maar ja, ook als je oude bent, kun je nog dromen hebben. 😊 Ik kan er zeker nog van leren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Nov 2018

Ja die zachtheid in haar buikdans en gelaatsexpressie is wat fascineert. Het zou leuk zijn om jonger te zijn begonnen maar het neemt niet weg dat je nu ook nog goed kan worden. Je bent al goed op weg.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 10 Nov 2018

Zou leuk zijn, maar het belangrijkste voor mij is het plezier in dansen en wat het voor mijn lichaam doet.

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Nov 2018

Dank je voor je reactie Ine, dat is zo herkenbaar en daar borduren/dansen we ook verder ! XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Nov 2018

Dat is zo. Vreugde en plezier en lekker in je lijf. Daar gaat het mij om.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Nov 2018

Ik ben blij om dat te horen Ine. Het plezier wat je uitstraalde bij ons buikdans optreden maakte dat je niet eens doorhad dat je maar net pas bent begonnen. Jouw stralende lach tijdens het buikdansen. Dat was aanstekelijk en een plezier om naar te kijken. Wat het voor je lichaam doet is belangrijk. Dat komt door mijn oefeningen vooraf gecombineerd met de vrijheid van bewegen vanuit de muziek. Dat zal je niet bereiken door alleen buikdansbewegingen na te doen voor de spiegel.

jacqueline
Door

jacqueline

op 10 Nov 2018

Wat een prachtige danseres en wat fijn dat je zo wat filmpjes de revue laat passeren. Ik heb een beetje moeite met de bewoording dat seks"niet netjes "zou zijn. Ik vind dat zij haar seksualiteit juist prachtig tot uiting laat komen in haar totaliteit als vrouw; ze zet deze echter niet voorop "in de etalage". Mijns inziens maakt dat het juist zo fijn 'evenwichtig' om naar te kijken.Ik heb het idee dat ik naar de persoon Zohair kijk. Trouwens, jouw dansstijl , Sabouschka, doet mij erg aan haar denken! Fijn dat je ons leert als persoon te dansen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Nov 2018

Seks is wel netjes maar moet niet op de voorgrond staan bij dans. Een Flamenco danseres zou er bijvoorbeeld niet mee bezig zijn. Een balletdanseres ook niet. In buikdans ligt dat anders. Veel buikdanseressen verdienen hun geld door in clubs voor alleen (dronken) mannen te dansen. Ze maken dan andere meer verleidelijke bewegingen en gebaren, hebben hun borsten laten vergroten en zijn bloter gekleed. Dat alles om extra fooi op te halen. Buikdans is helaas door de eeuwen heen misbruikt voor andere doeleinden dan danskunst. Sohair Zaki heeft daar nooit aan mee gedaan. Daarom zeggen veel Egyptenaren dat zij de laatste beschaafde buikdanseres was. Sohair Zaki is op en top vrouw. Zij brengt haar sensualiteit in dans en beweging tot uiting zonder dat het ordinair word. Er is verschil tussen het tonen van seksualiteit en sensualiteit in dans. Ja je kijkt inderdaad naar haar als persoon. Dat maakt haar buikdans zo mooi. Egyptenaren zijn meer aan de persoonlijkheid van een buikdanseres geïnteresseerd dan aan haar danstechniek. Dank je wel voor je compliment over mijn buikdans! Ik ben zo blij dat je het waardeert dat je jouw persoonlijkheid mag leggen in je buikdans.

Saskia S.
Door

Saskia S.

op 10 Nov 2018

Voor mij is zij mijn grote voorbeeld. De immer mooie lach, de complexiteit van haar bewegingen en de dansstijl. Ik vind het prachtig! Ik raak bij haar niet uitgekeken en heb sommige filmpjes op internet keer op keer bekeken. Haar uitstraling spreekt mij het meest aan. Vrouwelijk, sensueel, warm, zacht en rond en bovenal: speels! Daar houd ik van!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Nov 2018

Wat goed om te weten dat Sohair Zaki jouw grote voorbeeld is Ik kan het in je buikdans soms zien. Vooral de uitstraling maar ook de kwaliteit waarmee je beweegt en danst. Het ingetogen buikdansen wat zo kenmerkend is voor baladi. Dat is ook mooi in de klassieke buikdans. Ik zie het bij Sohair Zaki maar ook bij jou. Ik heb Sohair Zaki steeds weer opnieuw aan mijn leerlingen laten zien. Vooral wegens haar natuurlijke uitstraling en niet gekunstelde lach. Zij is zichzelf in haar buikdans en daarom authentiek. En dar gaat het mij vooral om.

Saskia S
Door

Saskia S

op 22 Nov 2018

Dat natuurlijke is ook wat buikdans voor mij is; het ontstaat. Dat kan bijna niet anders dan natuurlijk zijn! Dat maakt het ook zo mooi vind ik. Sohair is daar enorm goed in om ten allen tijde dat te laten zien. En het is een kunst op zich! Dank je voor je scherpe observatie en compliment!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Nov 2018

Dank je weer voor jouw compliment Saskia. Het laten ontstaan van de buikdans daar gaat het mij om. Helaas is dat niet altijd zo bij ons in het westen. In Egypte groeien de mensen op met buikdans. Buikdans is van origine ook geen prestatiegericht iets om te doen. Het ontstaat natuurlijk. Bij ons in het westen word buikdans meestal wel vanuit het verstand bedacht. Dat vind ik zo jammer want dan zou je nooit zo mooi leren buikdansen dan Sohair Zaki. Maar wij hebben wel het bewijs dat het wel kan. De weg ernaartoe is alleen anders.

Reactie plaatsen