Muziek als medicijn. Er is een zangeres geweest wiens muziek als medicijn werkt. Zij is onsterfelijk tot op de dag van vandaag. Als buikdanseres moet je haar leren kennen.
Er zijn heel veel van haar liederen in verschillende orchestraties voor buikdans. Soms is er wel de emotie eruit. Er zijn namelijk ook wat vlakkere versies. Dan is de emotie uitgevlakt wat het geschikter maakt voor de westerse cultuur waarin je sterk moet zijn i.p.v. je emoties te uiten. Natuurlijk weten psychologen al lang dat je dit op de lange duur ziek maakt. Daarom is het uiten van je emoties juist zo belangrijk. Wanneer je haar stem gaat horen dan voel je de emotie. Al begrijp je zelf geen Arabisch. Je zult haar muziek begrijpen wanneer je met je hart luistert. Zo werkt haar muziek als medicijn.
Haar muziek is onsterfelijk
Oum Kalthoum (ook Oum Kalsoum of Umm Kulthum geschreven) is een van de grootheden van de Arabisch Egyptische muziekgeschiedenis. Alhoewel zij niet meer leeft is haar muziek onsterfelijk geworden. Elke 1e donderdag van de maand waren de straten in de hele Arabische wereld leeg omdat iedereen naar huis ging om haar stem op de radio te horen.
Toen ze in de zeventiger jaren overleed waren de straten in Caїro zo vol met rouwende mensen net zoals bij de begrafenis van een staatshoofd.
Muziek als medicijn
Oum Kalthoum zong en de mensen vergaten hun ellende. Wie liefdesverdriet heeft luisterd naar Oum Kalthoum. Dat verzacht de pijn omdat zij erover zingt. Zo voel je niet meer alleen in je verdriet. Muziek als medicijn laat andere lagen in jezelf spreken dan je rationele verstand.
Wanneer je verdrietig bent luister dan naar Oum Kalthoum
In gesprekken met Egyptenaren hoorde ik vaak: wanneer je verdrietig bent luister dan naar Oum Kalthoum. Haar stem en woorden verzachten elke pijn. Maar als je blij bent luister dan ook naar Oum Kalthoum. Het uiten van gevoelens is wat deze grote zangeres o.a. deed. Ze maakt daardoor je eigen gevoelens los. En dat doet wonderen.
Kunstmuziek helend?
Hoe komt dat dat kunstmuziek helend kan zijn? Oum Kalthoum werkte altijd met de dichter Ahmad Rami samen. Ze was de bruid van zijn gedichten. Hij schreef hartstochtelijke gedichten voor haar. Zij nam zijn gedichten gretig en zong ze vol overgave en hartstocht. Ze wees hem vervolgens als man af. Dat veroorzaakte weer nieuwe gedichten waarmee de dichter mogelijk zijn liefdesverdriet en pijn verzachte.
Andere toonladders
In Arabische muziek – en dat is buikdansmuziek – heb je andere toonladders. Ook dat al maakt andere gevoelens in je wakker. Alles wat wakker word komt naar de oppervlakte. Alles wat aan de oppervlakte komt daar schijnt het licht van je bewustzijn op. Je mag weer voelen. Je mag weer tranen in je ogen krijgen. Je mag deze gevolens kanaliseren door erop te buikdansen.Wanneer je dat lef hebt dan werkt het bevrijdend. En bevrijding werkt helend. Dan kan je weer stromen. Spanningen smelten als sneeuw voor de zon. Muziek als medicijn werkt zo.
Dat gaat vanzelf
Intense gevoelsuitingen in de Arabische muziek maken dat je eigen emoties intenser beleeft. Dat je ze niet meer uit de weg gaat. Dat maakt dat je ze beter verwerkt. Daar hoef je niets voor te doen. Dat gaat vanzelf.
Heb jij dat ooit meegemaakt?
Heb jij het ooit meegemaakt dat je verdrietig was en dan toch danste? Kon je jezelf erin gooien en je donkere gevoelens uiten? Wat heb je darvoor nodig? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Workshop in Zaandam
Buikdans je al een tijdje en wil je eens een workshop bij mij volgen? 19 maart geef ik een korte workshop in Zaandam. Wil je meer informatie of gelijk aanmelden? Klik dan hier
Deel deze blog graag met je netwerken op Facebook, Twitter enz.
Groetjes,
Sabouschka
Sabouschka
op 11 Mar 2016Riëtte
op 11 Mar 2016Claire
op 12 Mar 2016Sabouschka
op 11 Mar 2016Sabouschka
op 12 Mar 2016Claire
op 12 Mar 2016Sabouschka
op 12 Mar 2016