Samen buikdansen

Samen buikdansen hoe doe je dat? Buikdansen met anderen. Hoe kun je dat doen zodat het er mooi uitziet? Hoe zonder in vaste structuren te verstarren? Hoe maak je dat dan ook nog interessant voor de kijker? En ervaar je tegelijkertijd vrijheid en plezier?

Aansluiten bij elkaar

Samen buikdansen betekent vaak aansluiten bij elkaar. Hoe doe je dat? Je ziet iemand dansen. Je gaat dicht naast haar staan. Dat noemen wij ‘plakken’. Je kijkt misschen heel even kort een keer naar de beweging van de ander. De ander verandert de beweging even niet. Ze geeft je de tijd en de kans om aan te sluiten. Je doet de beweging mee. Omdat je bijna aan elkaar plakt voel je de beweging van elkaar. Zo kun je beiden naar buiten kijken. Niets is zo aanstekelijk om die vier ogen dan te zien.

Jezelf blijven

Voor samen buikdansen is het belangrijk dat je jezelf blijft. In samen buikdansen kom je van alles tegen van hoe je ook in je persoonlijk leven omgaat met jezelf ten opzichte van anderen.

Eigen impulsen in de muziek volgen

Ben je iemand die zichzelf dan kwijtraakt? Ga je dus te veel mee met anderen? Durf je wel of niet je eigen impulsen in de muziek te volgen?

Leiding nemen

Durf je de leiding te nemen bij samen buikdansen? Een bewegingsaanbod te maken? Dat doe je door demonstratief in een beweging te duiken en deze volledig uit te kosten. Hier sta je dan intens en zichtbaar.

Enorme hoeveelheid techniek?

Of denk je dat je daarvoor eerst een enorme hoeveelheid techniek moet verwerven? Niets is minder waar dan dat.

Eenvoud in je beweging

Als je eenvoud in je beweging houd dan hoeft niemand te denken dat ze niet mee kan komen. Of dat de anderen veel beter buikdansen dan jezelf. Wat het onmogelijk maakt om met ze mee te gaan. Sluit aan wanneer je een stap herkent en blijf samen daarin.

Plezier ervaren

Heb je de neiging om in je hoofd te gaan zitten? Samen buikdansen haalt jou beslist uit je hoofd. Als je durft te laten gaan dan zal je veel plezier ervaren.

Ruimtelijk inzicht

Heb je toevallig wel een goed ruimtelijk inzicht? Dat is uiterst handig voor samen buikdansen.
Zo kun je altijd iets toevoegen aan het geheel. Dat mag je op je eigen wijze doen. Als je verder weg staat van de anderen dan is het juist heel erg mooi als je een andere beweging maakt. Dan geef je contrast aan het geheel. Dat maakt het fris en levendig.

De basis

Bij jezelf blijven en je eigen impulsen volgen is naast aansluiten bij elkaar en de ruimtelijke waarnemeing de basis voor samen buikdansen.

Samen buikdansen

Samen buikdansen leeft van de eigenheid van ieder individu. Je verbindt je vanuit eigenheid met het groter geheel. Zo ervaar je een enorme vrijheid. Het grotere geheel zijn de anderen in de ruimte. Waar in de ruimte bevindt je je ten opzichte van de anderen? Kun je daarvan telkens een innerlijke scan maken zonder te veel te moeten kijken?

Ruimte

Ruimte is naast timing en beweging het belangrijkste element in samen buikdansen. Je waarnemend vermogen in de ruimte is hierbij zelfs belangrijker dan je buikdans techniek. En dat is niet eens zo zeer afhankelik van hoe lang je al op les zit. Ik had ens een architect op les. Zij was daar gewoon van begins af aan goed in. Je neemt mee wat jem al hebt.

Wat vind jij leuk?

Wat vind jij leuk aan samen buikdansen? Wat vind je niet leuk? Wat helpt jou met samen buikdansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Lange zondag middag workshops

Zondag over een week is het zo ver. Dan begint de cursus lange zondag middag workshops in vaste groep in Utrecht weer. Daar gaan we ook lekker veel samen buikdansen. Gelijk inschrijven? Klik hier.

Vond je deze artikel waardevol? Deel hem met je netwerk op Facebook, Twitter, Google + en, LinkiedIn. Druk op de knoppen onderaan.

Opdat jij gaat stralen!

Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 11 Sep 2015

Samen buikdansen geeft me veel plezier. Het is gezellig, we dagen elkaar uit In het dansen om nieuwe bewegingen te initieren of juist om langer in een beweging te blijven. Dat laatste kan rust creeren en ook een spannende choreografie geven. Mij helpt het als je contact voelt met jezelf en de ander.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 Sep 2015

Contact voelen met jezelf en de ander is inderdaad de essentie.

Riëtte
Door

Riëtte

op 11 Sep 2015

HALLO ALLEMAAL WEER !Wat een ontzettend goed onderwerp met goede tips ! Ik heb weer veel zin om de lessen te gaan volgen ! Ik heb het gevoel dat ik nu ook durf te gaan voor het plezier en vooral ook de 'samenwerking' met sisters. Die onzekerheid zit er nog wel, maar ik ga er wel voor.Een ander nieuwtje is dat ik sinds een week mee doe met een de Health battle zuidoost. Ga er maar eens op Googelen. Het is een battle tussen mensen uit de Bijlmer voor een gezondere leefstijl, gewicht verliezen en meer bewegen. We zijn dus met zn allen lotgenoten en dat stimuleert ! Het bevalt mij erg goed en ik hoop dat dit ook met buikdansen effect heeft !Ook heb ik nog mooie rokken gekocht en natuurlijk op lengte ingekort...Groeten Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 Sep 2015

Wat leuk dat je weer veel zin hebt in de lessen. Fijn dat je de onzekerheid er gewoon kunt laten zijn en je gaat concentreren op andere taken (zie mijn tips). Je bent zo te zien goed bezig op alle fronten. Ik ben benieuwd naar je buikdans en ook naar je rokken. Tot snel! Sabouschka

Reactie plaatsen