Hoe krijg je mooie armen in buikdans?
28 januari 2021 

Hoe krijg je mooie armen in buikdans?

Hoe krijg je mooie armen in buikdans? Dat is een goede vraag. Waarom is dat voor ons in het westen zo moeilijk? En waarom hebben de vrouwen in de thuislanden van buikdans gewoon mooie armen?  

Er werden altijd veel workshops gegeven over armen in buikdans. Volgens mij is dit niet de oplossing. Al kun je heel wat leren over hoe je armen en handen mooi kunt bewegen. Toch vind ik deze benadering te oppervlakkig. Het gaat er niet om technieken van armbewegingen. Veel eerder gaat het om de connectie van je armen met jezelf. Want in buikdans zijn armbewegingen altijd een gevoelsexpressie. Gevoelsexpressie vanuit je hart.

Hoe krijg je mooie armen in buikdans?

Het gaat mij er dan ook meer om de kwaliteit van elke armbeweging. Hoe beweeg je? Waar komt de beweging vandaan? Kun je armen zacht en teder laten zijn? Hoe doe je dat? Hoe krijg je mooie armen in buikdans? De allereerste stap daarin is het ontspannen van je armen en schouders. In een tijd dat vrouwen massaal buikdansten kreeg ik vaak vrouwen in de buikdansles die daar grote moeite mee hadden. Ze hadden zo goed de armbewegingen aangeleerd dat ze deze automatisch altijd toepasten. Met verkrampte armen en handen als gevolg. Het laten hangen van je armen is een voorwaarde om mooie armen te krijgen in buikdans. Ontspannen van nek, schouders, ellebogen en handen is essentieel. Dat kun je het beste oefenen bij het afrollen van je ruggengraat.

Hoe krijg je mooie armen in buikdans


Je ruggengraat soepel maken

Laat de beweging uit je rug komen. Nou wat raar zou je denken. Hoe moet ik mijn armen bewegen vanuit mijn rug? Wanneer je bij mij komt buikdansen dan krijg je daar oefeningen voor. Wat je voor jezelf thuis nu kunt doen is alvast het openen van je rug. Maar wat is dat nou weer hoor ik je denken. Het is een manier om je ruggengraat soepel te maken. Waardoor ook je hele lichaam soepel wordt. Doe mijn oefeningen die ik heb beschreven in mijn E-Book of in mijn Yoga film. In mijn Yoga film geef ik je in het begin grondoefeningen die ook regelmatig in de buikdansles terugkomen. Zit je al op buikdansles bij mij dan kun je de oefeningen uit de les daaraan toevoegen. Hoe krijg je mooie armen in buikdans? Door je borstkast en ruggengraat soepel te laten worden.

Kijk hoe zacht haar armen zijn

Samia Gamal is een beroemde buikdanseres uit de geschiedenis die je moet kennen. Zij zet haar armbewegingen vanuit het midden van haar romp in. Vanuit haar hart. Alsof ze haar longen naar haar armen laat gaan. Kijk hoe zacht haar armen zijn. En naar de mooie natuurlijke ronding in haar boven rug. Observeer ook of ze haar armen alleen maar naar opzij neemt wanneer ze omhoog gaan. Ik meen dat haar armen iets naar voren blijven gaan terwijl ze naar opzij en omhoog of omlaag gaan. Op deze manier blijf je in je rug aanwezig. Alleen zo verkrijg je mooie armen in buikdans.

Samia Gamal danst klassieke buikdans hier samen met de beroemde zanger/componist Farid Al Atrash

Een andere grootheid uit de Buikdans geschiedenis is Tahia Carioca. Bij haar zie je zachte tedere armen. Het is de kunst van het weglaten die zij blijkt te praktiseren. De absolute nonchalance die vooral voor baladi zo typisch is. Deze buikdans heeft de essentie van baladi. Daarom is het mijn lievelingsdans van haar.

Bij mijn eigen buikdans kun je het hier goed zien hoe ik mijn armen vanuit mijn rug laat komen. Je ziet mij hier moderne klassieke Egyptische buikdans dansen en dan op Griekse muziek. Het was een vrij spontaan optreden in Griekenland. Vandaar ook mijn ongebruikelijk kostuum. Zo kun je wel de beweging goed zien.

Wat werkt voor jou het beste om mooie armen te hebben? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.  

Vind je deze blog waardevol? Deel hem dan graag met je netwerk op Facebook, WhatsApp of stuur de link door.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa’adia
Door

Sa’adia

op 29 Jan 2021

Ooit dansten we een lesreeks klassiek alleen met onze armen. Alleen je armen om alle gevoel in de muziek uit te drukken. Voor mij was dat een doorbraak. Ik stelde me voor dat de lucht mijn armen droeg. Ik kon mijn armen op de lucht laten rusten, ze door de lucht omhoog laten zweven. Ik merkte toen voor het eerst dat ik door minieme bewegingen van mijn vingers bewustzijn kan houden tot in mijn vingertoppen.

Jamila
Door

Jamila

op 30 Jan 2021

Wat beschrijf je dat mooi Sa'adia. Ik zie het als je dans, ik voel het ook. Zo elegant en het is alsof je een verhaal verteld met je armen. Ik zie ook wat muziek met jou doet.

Sa’adia
Door

Sa’adia

op 30 Jan 2021

Dank je, Jamila! Onderschat ook jouw eigen armen niet. Ondanks de pijn in je nek en schouders zijn jouw armen levend en vol vuur. Ze omlijsten je bewegingen. Je spreekt met je armen op een heel natuurlijke manier.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jan 2021

Dat weet ik nog Sa'adia. Leuk dat je mij eraan herinnert. We dansten toen klassieke buikdans. Op een een lied van Farid Al Atrash. "Habib El Omr" heette dat. Wat vertaald betekent "schatje van mijn leven". Het was een lange versie van zeker een kwartier. Een lied om te dromen. Dat was inderdaad een mega doorbraak voor je. Bewustzijn verkrijgen tot in je vingertoppen door die minieme bewegingen in je vingers. Daar speelde ik in mijn eigen ontwikkeling als danseres ook jaren mee.

Sa’adia
Door

Sa’adia

op 30 Jan 2021

Het was een waanzinnig intense ervaring.

Jamila
Door

Jamila

op 30 Jan 2021

Zelf gebruik ik zo weinig mogelijk mij armen omdat het te vermoeiend is voor me door mijn zwakke schouders. Graag omlijst ik mijn heupbewegingen met mijn armen. Dat voelt voor mij het natuurlijkst.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jan 2021

Nu begrijp ik waarom je niet zo graag klassieke buikdans danst! Omdat je schouders nog niet zijn hersteld. En omdat dan de armen omhoog gaan en het liefst nog met de ellebogen naar boven à la Samia Gamal. Je kunt klassiek ook wel dansen à la Tahia Carioca. Dan gebruik je maar minieme armbewegingen. En zoals je zegt omschrijf je daarmee dan de bewegingen van je heupen. Net als bij de baladi.

Reactie plaatsen