Sluierdans

Sluierdans. Een buikdanseres die binnenkomt met een sluier geeft gelijk een kleurrijk spectakel. Het is leuk om zo een buikdans show te beginnen. In Egypte word de sluier daarna vrij snel wel afgedaan. Soms is het heel verrassend als je hem aan het einde van je sluierdans weer oppikt. Hoe doe je dat wel elegant?


Elegant je sluier oppikken aan het einde van je buikdans show? Daar moet je veel op trainen. Wanneer je vroeger ballet hebt gedaan of in de buikdansles regelmatig je pliés* gaat oefenen dan ben je al een heel eind naar op weg. Sluierdans is zo het meest verrassend.

• Pliés = het buiigen van je knieën, heupgewrichten en enkels.

Goed neerleggen

Wanneer je bij jouw sluierdans aan het einde van het lied de sluier weer op wilt rapen dan moet je hem goed neerleggen. Hoe doe je dat? Zorg ervoor dat je hem uitgespreid achter jou en dicht tegen de muur neerlegt. Uitgespreid neerleggen zorgt ervoor dat je hem makkelijk weer op kan pikken. Dicht tegen de muur neerleggen zorgt ervoor dat je ruimte blijft houden om te danst en er niet over struikelt.

10 Tips om elegant de sluier van de grond op te pikken aan het einde van de sluierdans

1.) Beweeg binnen jouw eigen mogelijkheden. Kan je niet diep door je knieën buigen? Zoek dan naar een andere mogelijkheid.
2.) Merk je dat je nog niet aantoe bent om je sluier op te rapen wanneer de muziek daarvoor begint? Blijf dansen en hou de aandacht bij een moment in de muziek dat het weer wel kan.
3.) Sta diagonaal voor je sluier.
4.) Zet een voet achter de andere. Houd daarbij wel in de breedte ruimte tussen beide voeten.
5.) Buig beide knieën totdat je achterste knie op de grond komt. Kom eventueel in het knielen met dat ene kinie. Dat is afhankelijk ervan hoe lang je armen zijn ten opzichte van je romp.
6.) Pik je sluier dan op met een hand.
7.) Blijf naar je publiek kijken terwijl je dat doet.
8.) Duw je af met de achterste voet en kom zo weer tot staan.
9.) Doe wat makkelijke bewegingen op de muziek. Blijf op de vierkante meter. Met beide handen achter je probeer je de sluier weer goed vast te pakken.
10.) Veras je publiek door opeens weer te gaan lopen of draaien met de sluier.

Bekijk in de film

Bekijk de film hieronder hoe ik de sluier weer opraap aan het einde van mijn sluierdans.

Sluierdans

Hoe raap jij de sluier weer op aan het einde van je sluierdans? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Gratis een les bijwonen

Woon je in Haarlem of omgeving? Dan wil ik je van harte uitnodigen om gratis een les bij te wonen op donderdag 16 juni in Haarlem. Wil je weten waar dat is en om hoe laat? Klik dan hier voor het rooster.

Deel deze blog ook met je netwerk op Facebook, Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
jacqueline
Door

jacqueline

op 19 May 2016

Mijn sluier lag op een hoopje maar door snel langs te lopen, kort door de knieën te zakken kreeg ik toch een puntje te pakken. Ik sleepte de sluier "bevallig "achter mij aan. Ik draaide mij met mijn rug naar het publiek en maakte rug/heupwiegende beweging terwijl ik de sluier ahw uitvouwde met 2 handen en direct mijn armen omhoog bracht. Met de uitgevouwen sluier voor mijn gezicht draaide ik langzaam weer naar het publiek. Gelukkig was mijn sluier niet erg in de knoop want anders lukt dit volgens mij niet. Een 2e keer heb ik het nog niet gedaan en ik weet niet of het er ook mooi uitziet vanuit het publiek. Maar zo heb ik het opgelost!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 May 2016

Goede oplossing Jacqueline! Super goed gedaan zeker voor een eerste keer.

Else
Door

Else

op 20 May 2016

Ik heb nog te weinig ervaring met sluierdansen om te vertellen hoe ik het doe. Voor mij is het nog uitzoeken. Daarom ben ik erg blij met de tips die je op deze website geeft, daar kan ik mee experimenteren. Fijn ook dat je filmpjes toevoegt, dat maakt het e.e.a. goed duidelijk.Je nieuwe website ziet er trouwens prachtig uit! Die overzichtelijke kolom met blogs aan de rechterkant doet het ook goed. Ik zou wel, als dat mogelijk is, het raam waar reacties ingezet kunnen worden groter maken, zodat je in één oogopslag kan zien wat je intypt. Nu kan ik maar 2 zinnen tegelijk zien.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 22 May 2016

Fijn dat je blij bent met mijn tips Else. Dank je wel voor de complimenten voor mijn nieuwe website! Wanneer je rechts onder op de hoek van het raam - waar reacties ingezet kunnen worden - met je muisknop instaat, dan kun je hem langer trekken. Laat mij graag weten of het lukt.

Else
Door

Else

op 22 May 2016

Je hebt helemaal gelijk! Ik had het al geprobeerd omdat daar schuine streepjes staan, maar deed het kennelijk net niet op de goede manier.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 May 2016

Dat kan gebeuren. Geen punt.

Annemarie
Door

Annemarie

op 08 Jun 2016

Geweldige sluierdans van het filmpje! :)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Jun 2016

Dank je wel Annemarie!

Reactie plaatsen