Souplesse bereik je niet door jezelf uit te rekken. Veel mensen denken van wel. De waarheid is je word alleen maar stijver van. Buikdansen helpt om weer soepel te worden. Zeker wanneer je lichaamsgericht gaat dansen.
Ik zie regelmatig mensen die graag soepel willen worden en zich te pas en te onpas uitrekken.
Zelf deed ik dat vroeger ook. Ik rekte en strekte en was heel lenig. Maar ik miste daardoor veerkracht. Toen ik moderne dans studeerde moest ik minder ver gaan rekken dan dat ik kon rekken. Dat vond ik best moeilijk maar ik deed mijn best. Totdat ik het eindelijk snapte.
Als je een elastiek te ver uitrekt dan word het slap
Een van mijn belangrijke dansdocenten legde uit dat als je een elastiek te ver uitrekt dan word het slap. Wie wil er een slap lichaam? Dat wilde ik niet. Souplesse bereik je niet door jezelf uit te rekken.
Souplesse bereik je niet door jezelf uit te rekken
Maar wat doe je dan? Je blijft net onder het niveau van je kunnen. Net onder het niveau van hoe ver je kan uitrekken. Buikdansen zal je daarbij helpen. Voor het buikdansen heb je veerkracht nodig. Je strekt je heup minder ver dan dat je kan. Daardoor behoud je snelheid en je word soepel.
Tai Chi werkt met gewichtsverplaatsing
In Tai chi werk je met gewichtsverplaatsing. Dan praat je over een vol been en een leeg been. Het volle been heeft gewicht. Het lege been heeft geen gewicht. Daarmee maak je dan een stap waardoor het gewicht zich weer verplaatst. Heb je het eens uitgeprobeerd met gewoon lopen?
In mijn buikdansles werk je met gewichtsverplaatsing
Tijdens mijn dans studie moderne dans leerde ik mijn lichaamsgewicht waar te nemen en in te zetten. Bij mijn reizen naar Egypte keek ik naar hoe de buikdanseressen daar bewogen. Ik zag dat ze continu hun gewicht verplaatsen. Dat maakt de beweging zo veel zachter en vrouwelijker dan bij onze buikdans. De meeste westerse buikdans is minder zacht en vrouwelijk. Maar juist deze kwaliteiten fascineren mij. Zo heb ik mijn ervaring uit de moderne dans meegenomen naar het buikdansen.
Een dansbeweging zonder gewichtsverplaatsing is een schijnbeweging
Tegen het einde van mijn dans studie stelde een docent dat elke beweging waarbij je gewicht niet verplaatst een schijnbeweging is. Dat maakte dat ik mij inzette om echte dansbewegingen te maken. Ik zette mij in om mijn lichaamsgewicht in te zetten in mijn dans.
Wanneer je werkt met gewichtsverplaatsing word je vanzelf wel soepel
Moet ik dan stoppen met mezelf uitrekken? Is het voldoende om een lekker in je lijf gevoel te verkrijgen? Alleen maar buikdansen en mijn gewicht laten stromen zoals een zandloper? Ja het is belangrijk dat je stopt met jezelf uit te rekken. Doe mijn oefeningen uit mijn E-book en ga dansen. Doe dit regelmatig, het liefst elke dag eventjes.
Dat je soepel kan zijn zonder lenig te moeten zijn
Ben jij soepel geworden door de buikdanslessen? Of ben je daardoor soepel gebleven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Soepel worden door buikdans
Wil je meedoen met de buikdanslessen? Alles weer laten stromen en in de flow komen? Wil je soepel worden zonder dat het pijn doet? En ook nog plezier beleven? Kom vanaf donderdag naar de buikdansles in Haarlem. Klik hier om je in te schrijven of om meer te weten te komen.
Ken je ook vrouwen die soepel willen worden? Deel dan deze blog met je netwerk van Facebook en Whatsapp enz.
Groetjes,
Sabouschka
Femy
op 28 Mar 2019Sabouschka
op 29 Mar 2019Jamila
op 29 Mar 2019Sabouschka
op 30 Mar 2019Claire
op 02 Apr 2019Sabouschka
op 04 Apr 2019Ine vam Ameijde
op 04 Apr 2019Sabouschka
op 04 Apr 2019Ine van Ameijde
op 09 Apr 2019