9 tips om zelf een buikdans choreografie te maken
19 juli 2018 

9 tips om zelf een buikdans choreografie te maken

9 tips om zelf een buikdans choreografie te maken. In mijn jeugd kende ik een aantal mensen die waanzinnig goed konden tekenen. Een daarvan verklapte mij haar geheim: “Ik begin gewoon. Daarna kijk ik wat het word.” Zou dat ook met buikdans kunnen?


In het begin van mijn leven als danseres bewoog ik van de ene pose naar de volgende. Zo maakte ik een buikdans. Tot ik op een dag las dat het meest interessante aan een dans de beweging tussen de ene en de andere beweging is. Dat zijn de overgangen. Dat vond ik schokkend en interessant tegelijk. In mijn dans waren er toen geen overgangen. Dat moest veranderen.

Schijnbewegingen

Een andere dansleraar had het er over dat een beweging zonder gewichtsverplaatsing een schijnbeweging is. Weer zo wat ik fout deed. Maar hoe maak je dan een buikdans choreografie? Daar kom ik zo op.

Heel eng

Later kreeg ik dansles in improvisatie. Dat vond ik eerst heel eng. Na verloop van tijd leerde ik mij daarin te ontspannen. Toen begon het leuk te worden. In mijn studie in de moderne dans kregen wij les in het maken van een choreografie d.m.v. improvisatie. Bijna al mijn choreografieën ontstaan zo.

Waarom improvisatie?

Bij het improviseren in buikdans heb je vloeiende overgangen van de ene naar de andere beweging. Je maakt ook geen schijnbewegingen omdat je natuurlijk beweegt in je dans. Dat is fijn om erin te houden in een buikdans choreografie toch?

Dans is vluchtig

9 tips om zelf een buikdans choreografie te maken. Je kunt de muziek uit tellen en er bewegingen bij bedenken. Of je bedenkt bewegingen en zoekt er passende muziek bij. Je kan ook gewoon maar beginnen met buikdansen. Daarna kijk je wat het word. Net als diegene die zo goed kon tekenen. Maar dans is vluchtig. Daarom geef ik je hieronder meer tips.

9 tips om zelf een buikdans choreografie te maken

1.) Zoek muziek die je mooi vind. Kies dan voor deze muziek en blijf bij je keuze.
2.) Ga lekker op je rug liggen en luister erna steeds weer. Droom ervan hoe je erop gaat dansen. Zie jezelf buikdansen.
3.) Buikdans er vervolgens lekker op los. Doe dat zo veel je wilt. Sta jezelf toe dat jouw buikdans steeds weer anders word.
4.) Probeer op te merken of er bepaalde bewegingen bij bepaalde momenten in de muziek steeds weer opduiken. Leg deze bewegingen dan vervolgens vast.
5.) Vraag een vriendin om naar jouw buikdans te kijken.
6.) Je kunt op dat moment ook een camera neerzetten. Dan kun je terugzien wat je hebt gemaakt zodat je het niet vergeet.
7.) Verwerk de feed back van je vriendin of van de camera direct. Luister of kijk dan weer.
8.) Bepaal dan zelf of je de feed back wel of niet wilt aannemen. Nadat je het wel hebt uitgeprobeerd.
9.) Begin het hele proces opnieuw. Je zult steeds meer merken dat er specifieke bewegingen bij bepaalde momenten in de muziek zich vanzelf herhalen. Dat is goed.

Levendig en sprankelend

Op deze manier maak je een buikdans zonder mijn 2 valkuilen uit het verleden. Er zijn vloeiende overgangen van de ene beweging naar de volgende. Gewichtsverplaatsing gebeurt ook vanzelf bij de vrije dansexpressie. Jij bent dan in de flow of movement. Jouw buikdans is levendig en sprankelend

Welke van mijn 9 tips spreekt jou het meest aan?

Welke van mijn 9 tips om zelf een buikdans choreografie te maken spreekt jou het meest aan? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil jij ook zelf helemaal in de flow komen?

Bewegen op een natuurlijke ontspannen manier en tegelijkertijd leren buikdansen? Kom dan meedoen met de jaartraining eens per maand op zondag middag in Utrecht.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook enz.

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 20 Jul 2018

Ik heb geen specifieke voorkeur voor een bepaalde fase. Ik heb wel een keer meegemaakt dat ik dr dans een stukje voor me zag. Nu zou ok kiezen voor fase 3, nl. veel dansen. Ik ga sowieso eerst voor de muziek kiezen en niet de muziek laten afhangen van de bewegingen die ik ken. Feed back vragen aan een vriendin die niet buikdanst, lijkt me bijzonder spannend. Ik hou het in gedachte.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Jul 2018

Leuk dat je een keer hebt meegemaakt dat je de dans voor je zag. Heel goed dat je de muziek niet laat afhangen van de bewegingen die je kent. Dat je de muziek kiest die je mooi vind. En dat je lekker en veel erop los danst. Ik ben benieuwd wat een vriendin, die zelf niet buikdanst, van je dans gaat zeggen. Hou mij op de hoogte.

Reactie plaatsen