Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet
10 oktober 2019 

Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet

Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet.  Dat is een goede vraag. Wil je blijven nadenken? Dan zit je echt in je hoofd. Dat doe je al tijdens het werk. Fijn als je andere zintuigen kunt aanspreken in je vrije tijd. Is er een andere manier? Ja, die is er wel. Maar die vraagt wel om lef.

 

Vroeger zeiden beginnende leerlingen tegen mij:  het is wel veel waar je aan moet denken bij het voordansen samen met anderen. Je vraagt ons naar de muziek te luisteren, contact te houden met zowel je eigen lichaam alsook de anderen.  En dan ook nog om open te blijven voor een imaginair publiek.

Je wordt als beginner gedragen

Hedendaags is dat anders. Je wordt als beginner gedragen door een groep vergevorderde buikdanseressen. Zij zijn dan ook nog eens ver gevorderd in het maken van een impromptu choreografie die spontaan ter plekke ontstaat.  Zij nemen je dan onder hun vleugels. Dat helpt enorm. Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet? Je volgt een gevorderde danseres. Wat een luxe.

Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet

Maar wat doe je dan wanneer je niet weet wat in de muziek je moet gaan volgen, de melodie of het ritme? Je doet dan bijna niets. Een hip-drop bijvoorbeeld op de plek wanneer er ritme is. Of een achtje bij meer melodie.  Dat zijn dan een soort wacht bewegingen.  Dat om de tijd te overbruggen dat je het niet weet.  Om eens extra te luisteren. Om je voelsprieten naar wat achter je gebeurd aan te zetten. Wat wel essentieel is dat je open en aanwezig blijft. Dat zodat een publiek, imaginair of echt, je kan blijven zien.

Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet

Veel danstechnieken geleerd

Ik kreeg een nieuwe leerling in mijn buikdans les in Haarlem. Zij is al vergevorderd.  Zij had heel veel danstechnieken geleerd en is veel opgetreden. Tot ze volledig was gestopt voor anderhalf jaar. En nu is ze bij ons komen buikdansen. Zij was het zat zichzelf weg te moeten cijferen achter de techniek. Techniek inzetten om jezelf uit te drukken in dans is heel iets anders dan een dans samen te stellen uit techniek.

Zichtbaar blijven in je zoektocht naar de volgende beweging

Na het kijken naar een voorstelling van een groepsdans tijdens de les merkte zij op dat het heel mooi is wanneer de danseres het even niet meer weet. Dat geeft ruimte.  Het geeft rust. Je mag er zijn ook dan wanneer je het even niet weet. Het blijft interessant om erna te kijken. In het niet weten ligt een schat verborgen. Dat ben je in het hier-en-nu en komt je lichaam aan het woord.

Wat doe jij?

Wat doe jij wanneer je het even niet weet midden in een buikdans? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Ben je 30+ 40+ of 50+ en heb je altijd al willen dansen?

Het is nooit te laat. Nu zijn alle buikdanslessen volop aan de gang. Vanaf januari kun je weer meedoen met de buikdans les in Amsterdam, Haarlem, Zaandam of Utrecht. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook & WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Henriette Jensenius
Door

Henriette Jensenius

op 11 Oct 2019

Het "even niet weten" is idd een heel spannend moment, en heel veelzeggend: is de danser nou echt aanwezig, bereid om ook die kwetsbaarheid te delen en ons meenemen in wat er allemaal gebeurt? Ons met haar mee te laten luisteren en ontdekken? Het is spannend om mee te maken en kan heel uitdagend zijn om te doen! Op den duur gaat het niet eens meer om het wel of niet weten maar je publiek meenemen in een ontdekking van de muziek, de dans en het moment. Het blijft heel uitdagend hoor! Je merkt het heel goed wanneer je er wel of niet echt bent, van dag tot dag en minuut tot minuut. Die realisatie kan je ook meenemen in de dans. Je bent dan wel heel bloot, maar de prijs die je wint op de momenten dat het lukt is het echt waard, voor jezelf en voor het publiek... Vind ik tenminste :-) En het bewustzijn en de durf om op die manier bloot voor jezelf en het publiek te staan, dat oefenen we op een prettige manier bij jou Sabouschka, en je bent er nooit in uitgeleerd ;-) Antwoord op de vraag: Wat doe jij? Als het goed is luister ik naar de muziek en mezelf en zie ik wat er komt... als het niet goed is doe ik maar wat en heb ik dat moment van ontdekking gemist ;-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Oct 2019

Dat zeg je heel mooi Henriette, je publiek meenemen in een ontdekking van de muziek, de dans en het moment. Dank je wel voor de complimenten. Ja het er durven zijn in je buikdans oefenen wij in een veilige groep met prettige sfeer. Klopt je bent er nooit uitgeleerd. Je ontdekt steeds diepere lagen in jezelf, in de muziek en in de dans. En het gaat dan al lang niet meer om de volgende stap.... Maar wel om het zichtbaar maken van de muziek en het publiek meenemen naar jouw innerlijke werelden. Fijn dat je dan luistert en afwacht wat er komt op een moment dat je het niet weet. Dat doe ik zelf ook zo. Dan vertrouw je op het geheugen van je lijf. En inderdaad wanneer het niet lukt heb je niets gemist behalve dat moment van gelukzaligheid wat komt wanneer het je wel lukt.

Jamila
Door

Jamila

op 11 Oct 2019

Gisteren bij de les gingen we lekker met elkaar dansen in groepjes en dat is voor beginners altijd erg confronterend en spannend. In mijn groepje waren we twee ervaren danseressen en twee beginners. Ik zag en voelde dat een van hen het helemaal niet leuk vond en dus probeerde ik haar gerust te stellen en zei dat ze het nooit fout kon doen dat het altijd goed is. Toen bedacht ze dat ze me ging volgen, "plakken". Dat ging heel goed, wij hebben lekker met elkaar gedanst en genoten. Op een gegeven moment was ze zo ontspannen dat ze zelf een beweging ging inzetten waardoor ik haar ging volgen en toen de rest ook. Het was heel leuk om mee te maken. Ik ging heel blij naar huis.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Oct 2019

Wat ontzettend lief van je Jamila. Ik zag het gisteren dat je haar actief meenam in jouw beweging. Daardoor viel de spanning weg en kwam er flow in de hele groep. Zo fijn dat ze dan zelfs een beweging inzette en werd gevolgd door jullie allemaal. Zo zie je maar weer je kan niets fout doen. Lief van je dat je haar gerust stelde door haar dat te zeggen. Dat maakt mij weer blij om te horen dat jij daarna zo blij naar huis bent gegaan.

Marcella
Door

Marcella

op 13 Oct 2019

Het gedragen worden door de groep voelde voor mij als heel belangrijk, ook omdat het daardoor 'okay' voelde om fouten te maken. Daar ook in realisered dat iedereen wel wat niet weet en we er dan zelf wat van kunnen maken. Vooral als het spannend is, ben ik eerder geneigd om te denken 'shit het gaat fout' en dan moet ik even resetten. Maar door het dansen pak ik daarna snel het ritme weer op en kan ik weer door met dansen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2019

Wat goed dat je weet te resetten Marcella. Ik zie het dat je altijd heel snel weer het ritme oppikt. En ook de passen wanneer we met een choreografie bezig zijn. Soms zorgen "fouten" voor welkome verassingen. Ze kunnen een dans interessanter gaan maken. Dat wanneer je open blijft en in contact met jezelf, de muziek en de mede danseressen. Dan blijf je in de flow waardoor iedereen denkt dat het zo hoort. Je valt dan terug op je improvisatie vermogen. Dat oefenen we continu in de buikdans les. Ook daar zitten veel ontwikkelingskansen in. Fijn ook dat je door de groep gedragen voelt tijdens een groepsdans.

Riëtte
Door

Riëtte

op 13 Oct 2019

Wat een ontzettend leuke en leerzame reacties in dit blog !! Ook al ben ik al 5 jaar bij onze Sabouschka; ik voel me nog steeds een beginner en stuntelaar.... het lef ontbreekt mij nog wel. Maar door alle hulp van de gevorderden in onze Amsterdam groep voel ik me zo vaak 'gedragen' dat ik na afloop ook weer blij naar huis ga ! Dank jullie wel lieve meiden XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Oct 2019

Je bent zeker geen stuntelaar Riette. Al snap ik dat gevoel wel. Ik ken het zelf van lang geleden. Ik vind juist wel dat je veel lef hebt en een doorzetter bent. Net als ik zelf in de tijd dat het me niet voor de wind ging. Gelukkig voel je je ook gedragen door de gevorderden met wie je vaak samen danst. Fijn om te horen dat je altijd na afloop van de buikdans les in Amsterdam weer bij naar huist gaat.

Claire
Door

Claire

op 13 Oct 2019

Leuk blog, Sabouschka en mooie reacties van de leerlingen. Soms als ik iets nieuws of voor mij minder geintegreerd is komt in de warm-up, voel ik me ook wat klunzig. Misschien komt het na meer oefenen eventueel wel in mijn eigen repertoir of zelfs niet. Als ik luister naar de muziek en mijn eigen impulsen volg het komt wel goed. Omdat het geen publiek performance is, ''fouten'' zijn niet erg. Het is een mogelijkheid om iets van te leren of gewoon los te laten.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Oct 2019

Dank je wel Claire. Dat is heel normaal dat je wat klunzig kan voelen bij nieuwe bewegingen. Na meer oefenen komt het in je lijf. Wanneer het in je lijf zit dan komt het in je repertoire. Door fouten te durven maken leer je. Fouten kunnen zelfs interessant zijn zoals ik erboven heb laten weten. Wanneer je deze met een open mind gaat onderzoeken kom je vaak naar iets nieuws.

Avantika Bansal
Door

Avantika Bansal

op 15 Oct 2019

I have been joining the classes with Sobouschka since September 2019 and have thoroughly enjoyed it. She let’s you blend in the music and lets you feel every moment of the class. She makes sure that understand the exercises and why they are good for you. I am enjoying the sessions and look forward to it each week !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Oct 2019

So nice to hear Avantika. We all are so glad to have you in class with your sparkling energy and joyful dancing.

Reactie plaatsen