Kun je buikdansen wanneer je stijf bent?
17 december 2020 

Kun je buikdansen wanneer je stijf bent?

Kun je buikdansen wanneer je stijf bent? Waarschijnlijk denk je dat kan niet. Hoe moet je nou soepele heupbewegingen doen terwijl je stijf bent? Ik zal je verklappen hoe dat kan. Lees verder.

Ok laat ik je wat vertellen. Soms denk je alleen dat je stijf bent. Dan denk je dat je nooit zo soepel zou kunnen bewegen zoals een buikdanseres dat doet.  En soms ben je ook daadwerkelijk stijf geworden. Wat stil zit dat roest in der loop der jaren. In het Egyptisch is er een gezegde: “El haraka baraka” wat vertaald betekent: beweging brengt zegen. Ik kan je wel vertellen dat je in mijn buikdansles weer soepel wordt. Waarom uitgerekend in mijn buikdansles en niet in alle buikdanslessen? Dat komt o. a. door

1.) mijn uitgebreide oefeningen vooraf.
2.) En ook omdat je bij mij niet aan een plaatje hoeft te voldoen.

Mindfulness door uitgebreide oefeningen vooraf

Mijn uitgebreide oefeningen vooraf zijn gericht op waarnemen terwijl je beweegt. Dat is mindfulness. Waarbij we beginnen met de waarneming van je houding. Soms helpt een hele kleine gewichtsverplaatsing al om ontspannen te staan. Ontspanning is de sleutel tot souplesse. Bij mij leer je eerst ontspannen. Dat wil niet zeggen dat je passief bent. Integendeel. Je bent heel actief aan het waarnemen terwijl je stilstaat en beweegt. Ontvang hierover ook jouw kerstcadeau!

Je hoeft bij mij bij het buikdansen niet aan een plaatje te voldoen

Kun je buikdansen wanneer je stijf bent? Ja o.a. doordat je danstechnieken leert op een manier dat je deze aan je eigen lichaam aanpast.  Je krijgt de tijd om ze jezelf eigen te maken. Je mag als beginner mengen met je eigen bewegingen tijdens het buikdansen. De gevorderden doen dat nog steeds. het enige verschil met de gevorderden is dat de danstechnieken zo geïntegreerd zijn dat het ondertussen ook hun eigen beweging is. Het zit in hun bloed. Ik je ga coachen om vanuit je eigen lichaam te buikdansen. En dus ook juist met je beperkingen om te gaan en wegen te vinden om zachte bewegingen te maken. Het gaat mij verder erom dat  jezelf in de muziek uit leert te drukken. Buikdans is van origine een volksdans. Daardoor dansen in de landen van herkomst alle vrouwen net weer anders. Net als alle vrouwen die bij mij buikdansen.

Kun je buikdansen wanneer je stijf bent?

Kun je buikdansen wanneer je stijf bent? Ja je kunt leren buikdansen wanneer je stijf bent. Door mijn buikdanslessen wordt je geleidelijk aan ook soepeler. Helpt dat niet voldoende dan zit er mogelijk nog een niet volledig genezen blessure aan ten grondslag. Zaak is het dan om dat uit te vinden en alsnog naar een behandelaar te gaan zoals een goede fysio. Diepe bindweefselmassage door een fysiotherapeut gedaan maakt de verklevingen weer los. Waardoor ook het weefsel rondom de oude blessure weer soepel wordt.  Verder is het van belang het misverstand van een goede houding los te laten. Het gaat er juist niet om om jezelf op te strekken. Het ruggengraat heeft afwisselend holtes en bochten. Alhoewel we daar ruimte in willen houden moet je deze holtes en bochten niet weghalen. Anders zie je eruit alsof je een bezemstiel hebt ingeslikt. En verlies je aan veerkracht. Veerkracht is souplesse!

Kun je buikdansen wanneer je stijf bent?

Wat was haar geheim?

Een van mijn leerlingen heeft een niet volledig genezen blessure bij haar ene heup. Ze is ook al wat ouder maar ze danste zo mooi afgelopen week! Wat was haar geheim? Ze heeft geaccepteerd dat ze mogelijk niet alle bewegingen kan doen. In het begin had ze daar moeite mee.

Een buikdans samenstellen uit technieken of van technieken gebruikmaken voor expressie?

Ze was bezig met het samenstellen van haar buikdans door stapjes. Al leerde ze bij mij wel om danstechnieken in een gereedschapskist te leggen. Ervan te gebruiken wanneer dat nodig is voor het zichtbaar maken van de muziek. En voor haar dansexpressie. Maar zodra ze zelf mocht dansen draaide ze het om. Er was geen gereedschapskist meer. Ze wilde alle geleerde danstechnieken inzetten.

Op een dag kwam de ommezwaai

Op een dag kwam de ommezwaai. Ze begreep dat de lessen over authentic movement niet los staan van de andere buikdanslessen. Daar vond ze eigen bewegingen. Dat zijn bewegingen die goed aanvoelen. In haar geval waren dat vooral been bewegingen. Afgelopen donderdag bij de buikdansles in Haarlem probeerde ze onder het voordansen uit te komen.  Maar ze deed het wel.  Ze liet voor het eerst bij het voordansen alle prestatie los.  Ze bewoog alleen maar op een manier dat het goed voelde. Met elegante been bewegingen en interessante accenten. En wat een uitstaling! Wow! Wat een doorbraak! Hier stond een volwassen vrouw. En ze was sexy!

Je hebt geen ideaal lichaam nodig

Haar geheim: ze liet los wat ze aan heupbewegingen niet kan doen en zette bewegingen in die haar een goed gevoel bezorgden. Dat is buikdansen met het lichaam wat je hebt.  Je hebt er geen ideaal lichaam voor nodig. Jouw lichaam is goddelijk wanneer je respect voor hem hebt en wanneer je jezelf mooi vind.  Zo wordt ook je buikdans onweerstaanbaar. Je mag  er zijn. Net zoals je bent. Dat alleen al brengt vaak zo veel ontspanning dat je lichaam als vanzelf al weer opent.

Wat is jouw geheim?

Wat is jouw geheim om soepel te blijven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Ook soepel worden door mee te doen met de buikdans cursus vanaf januari?

Je kan meedoen met de online buikdans cursus via Zoom op de woensdagavonden van 20.15-22.15.  Klik hier voor de praktische informatie. Schrijf snel in en ontvang de korting tot 23 december!

De cursus in Utrecht zit vol evenals de gevorderden les in Haarlem op donderdag. Er is nog een plek bij de beginners in Haarlem op donderdag van 17.55-18.50. En er is nog plaats in de buikdansles in Zaandam.

Deel deze blog graag met je netwerk.

Ik wens je via deze weg fijne dagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Leny
Door

Leny

op 18 Dec 2020

Lieve Sabouschka, wat beschrijf je mooi mijn ontwikkeling. Mijn lichaam is inderdaad in het begin van de les altijd stijf, mijn rug en heup, maar door jouw oefeningen word ik wel losser en beweeglijker. Ik voel al langer wat de authentic movement bij mij doet, maar ik heb er altijd voor gewaakt om niet voor te dansen, want dan MOEST het er natuurlijk mooi uitzien en dat ging niet lukken met zoveel mooie danseressen om me heen . Vorige week donderdag ging ik maar gewoon in het diepe en deed wat mijn lichaam wel kan en fijn voelde, zonder die druk en het was heerlijk. Ik was oprecht verbaasd over zoveel positieve feedback, ik had geen show opgevoerd ,maar was dichtbij en in mezelf gebleven. Het voelde als een warme deken en zeer zeker als stimulans om minder krampachtig te doen over voordansen. Ik denk, dat ik niet zozeer bang ben voor jullie reactie, want die is eigenlijk altijd positief, maar vooral voor mijn eigen innerlijke criticus die zegt dat ik het nooit zo mooi kan doen als.......en dan raak ik erg af van mijn eigen genieten. Dank je/jullie wel voor deze fijne ervaring

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 22 Dec 2020

Wat fijn dat je mijn oefeningen helpen om losser en beweeglijker te worden. En dat dat ook dan zo is wanneer je wat stijf voelt in het begin.Tja de eigen innerlijke criticus ontslaan is niet eenvoudig. Het is wel mogelijk. En dat is jou nu gelukt! Wat een doorbraak!Dan oefenen we het hele jaar om vanuit het gevoel te buikdansen. Het gevoel wat de muziek in je oproept. Je leert om de muziek zichtbaar te maken. En bewegingen te maken die lekker voelen. Er is geen moeten. Alleen maar genieten. Opgaan in de muziek.Zodra we het dan over optreden hebben lijkt er een knop om te gaan. Dan maakt het oude stereotiep zich breed dat het mooi moet zijn. Met als nasleep dat je eigen dans niet mooi zou zijn. Dat je je best moet doen om het perfect te laten zijn. Je eigen innerlijke criticus is dan aan het werk. Weg is het genieten en het opgaan in het geheel. Dat was niet alleen bij jou zo. Het is een groeiproces van velen die bij mij komen buikdansen.Deste groter is dan de verbazing dat anderen uit de buikdansles juist dat mooi vinden wat je probeerde te verbergen. Omdat je dacht dat het niet mooi zou zijn.Wat een openbaring dan dat je mag zijn wie je bent. Dat je jezelf kan laten zien in het genieten van beweging op muziek. Dat je niet hoeft te vergelijken met al die andere mooie buikdanseressen in de les. Zij zijn dezelfde weg gegaan om te komen waar ze nu zijn. En jij hebt het nu ook mogen ervaren dat het goed is zoals je bent. Dat je mooi danst wanneer je maar geniet. Welcome to the club!

Reactie plaatsen