Welke kleding draag je in de buikdansles
06 januari 2017 

Welke kleding draag je in de buikdansles

Welke kleding draag je in de buikdansles? Je draagt een fleurig shirt en een lange rok. De rok zet je op de heupen.


Je bindt een sjaal rondom je heupen. Dat accentueert nog eens je buik en heupen. Verder dansen wij op blote voeten en in de winter vaak op sokken. Daardoor kun je de bewegingen vanuit de voet inzetten. Zachte en tegelijkertijd krachtige voetbewegingen zie je terug in vloeiende heupen en een soepele rug.

Droom jezelf soepel

Droom jezelf soepel en wieg je heupen op oosterse melodieen. Schud jezelf dan vrij op de opzwepenede ritmes. Welke kleding draag je in de buikdansles? Het is dan wel een goed idee om kleiding uit natuurlijke materialen te dragen zoals van katoen of viscose. Dan kan je huid blijven ademen voor het geval dat je gaat zweten.

Ik vind mijn buik niet mooi kan ik dan wel buikdansen?

Buikdans is van oorsprong geen dans met een blote buik. Daarom kan ook elke vrouw buikdansen. Het maakt niet uit welk figuur je hebt en hoe oud je bent. Je kunt jouw buik bedekken. Kleed je vooral zoals jij jezelf mooi en vrouwelijk in voelt en waarbij je tegelijkertijd makkelijk in kunt bewegen.

Warming – up

Welke kleding draag je in de buikdansles? Wanneer je soepel wilt worden is de warming – up wel belangrijk.

Laagjes kleding

Laagjes kleding is een goed idee in mijn buikdansles. Soms beginnen wij langzaam met rustige ontspannende oefeningen op de grond. Daarbij kun je afkoelen. Neem altijd wel een oude warme vest mee. Warme sokken zijn dan ook een goed idee, evenals beenwarmers voor rond je enkels.

Welke kleding draag je in de buikdansles?

De vrouwen in mijn buikdansles kleden zich naar hun persoonlijkheid. De een houd haar trainingsbroek aan en bindt alleen een sjaaltje om haar heupen waneer ze danst. De ander kleedt zich gypsy achtig. Weer andere vrouwen gaan voor elegant. Anderen houden van glitter. Ook de hippie stijl kan je aantreffen. Kom de eerste buikdansles en laat je inspireren. Dan kijk je om je heen wat de anderen dragen.

Een lange rok

Mogelijk krijg je waardevolle tips waar je stoffen kunt kopen. Want een lange rok kun je eenvoudig ook zelf naaien wanneer je een beetje handig bent.

Lange doeken handig knopen

Soms weet je ook niet wat je allemaal nog in je kast hebt. Ook kun je lange doeken handig knopen dat ze uitzien als een lange rok. Na de eerste buikdansles kun je sommige kledingsstukken in je kast misschien een nieuwe functie geven.

Hoe kleed jij je het liefst in de buikdansles? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Kom meedoen met de buikdansles in Amsterdam

Kom meedoen met de buikdansles in Amsterdam op de woensdag avonden vanaf 18 januari. Klik hier om je in te schrijven en voor meer informatie.

Deel deze blog met je vriendinnen op Facebook, Twitter enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 06 Jan 2017

Hallo allemaal en nog een gelukkig nieuwjaar ! XX Met de les draag ik graag een elastische en comfortabele trainings- legging met een ruim mooi kleurig Tshirt en daaroverheen een warm vest die uit kan doen als ik het warm krijg... Voor de danskleding heb ik ondertussen wat geshopt en leuke dingen aangeschaft waarin ik me ook lekker voel. Het een en ander aan heupgordels en sjaals gekocht en zelfs gekregen ! Het knopen van doeken tot een rok, daar ben ik nog niet zo handig in, maar oefening baart kunst zal ik dan maar zeggen ! Liefs Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Jan 2017

Leuk dat je ook buikdanskleding als cadeau hebt gekregen. Ik houd het zelf in de buikdansles graag simpel: een mooi t-shirt met een trainingsbroek vcor de warming up en een lange rok met een eenvoudige sjaal voor de dans.

Else
Door

Else

op 12 Jan 2017

Een opmerking over kleding heb ik niet, wel over de muziek. Heb thuis een paar keer geoefend met hipdrop enzo. Soms was ik de muziek waarop we normaal dansen een beetje zat, en ik heb gemerkt dat het heel lekker is om op andere muziek te dansen, bijv. Twilight Zone van de Golden Earring. Zeg ik nu iets raars voor de echte buikdanseressen? Denk het niet hè.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Jan 2017

Leuk om te lezen dat je thuis op hele andere muziek oefent. Waarom eigenlijk niet? In de buikdansles wil ik je wel oorspronkelijke muziek op een dieper niveau laten leren kennen zodat je die eigen kunt maken. Mijn excuses wanneer ze jou dan soms de oren uitkomt. Dat hoort wel bij de fase van een relatie met een muziekstuk opbouwen. Dat is soortgelijk dan in een relatie....... Mooi wanneer je dan thuis op totaal andere muziek buikdanst. Oefen je ook af en toe de 'Egyptian walk'?

Else
Door

Else

op 19 Jan 2017

Ja, ik oefen, maar nog veel te weinig. Heb goede voornemens voor het nieuwe jaar ;-).

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 19 Jan 2017

Je kunt het oefenen het beste integreren in je dagelijks leven. Dat maakt het minder zwaar. Bijvoorbeeld nog even dansen voordat je het bed ingaat. Of als eerste in de ochtend als je het bed uitkomt gelijk even dansen. Of die beweging die je onder de knie wilt krijgen even doen voor of na het tandenpoetsen. Dan word tandenpoetsen en het oefenen van een beweging onlosbaar met elkaar verbonden. Houd het luchtig. Beter een minuut elke dag dan af en toe een uur.

Else
Door

Else

op 19 Jan 2017

Ja, tijdens de afwas, en zelfs met de trap op- en aflopen. Heel apart, het is maar goed dat niemand me ziet. Ik weet dat jij geen voorstander bent van voor de spiegel dansen Sabouschka, en ik weet niet of je dat ook vindt voor het oefenen. Maar dat is toch wat met oefenen voor mij het beste werkt; dan zie ik beter wat ik verkeerd doe en kan ik mezelf corrigeren.

Riëtte
Door

Riëtte

op 16 Jan 2017

Hoi Else, dit herken ik heel goed ! Als de radio aanstaat en die muziek voelt goed, dan dans ik er ook gewoon op zoals ik me op dat moment voel ! Dat voelt goed, dus dat doe ik gewoon, ook al is het met bellydance bewegingen, zo oefen je toch ook ? Groetjes Riëtte

Else
Door

Else

op 16 Jan 2017

Zo is dat, Riëtte. Voordat ik op buikdansles zat danste ik soms ook wel als ik lekkere muziek hoorde, maar wel heel anders dan nu.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 13 Jan 2017

Als je iets leuks wil scoren voor buikdansen, sla dan nu je slag. In de opruiming na de kerst vind je veel kleding met kraaltjes en pailletten. Vergeet ook niet te kijken bij kringloopwinkels. Ook daar vind je in januari kleding die geschikt is voor dansen.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 18 Jan 2017

Wat een goede tip Sa'adia!

Riëtte
Door

Riëtte

op 16 Jan 2017

Hallo ! Afgelopen zaterdag was er een heerlijke workshop van Sabouschka in Zaandam > De Authentic Movement ! Geliefd bij haar leerlingen en steeds komen er nieuwe liefhebbers bij ! In drie rondes worden we 'gegrond' en geaard Op je matje doen we de 1e ronde oefeningen zoals de voetrol en de Ccurve. Op blote voeten of op sokken... (de dansmuiltjes mochten uit, wat voor sommigen van ons heel vreemd was, daarom legde Sabouschka uit dat je dan beter de grond voelt waarop je staat ) Die eerste ronde is zonder muziek zodat je niet direct in de buikdans gaat maar je kan concentreren op de oefeningen en bewegingen doet waar jij op dat moment behoefte aan hebt. de 2e ronde is met de muziek zachtjes op de achtergrond en dan mogen we zelf weten hoe te bewegen of juist niet en lekker in de constructive rest gaan liggen en helemaal ontspannen een moment voor jezelf. De 3e ronde kiezen we een partner, waarvan om beurten eerst de een mover is en de ander haar beschermt voor alles wat er zou kunnen gebeuren, dus een gevoel geeft van wederzijds vol vertrouwen, zodat we met ogen dicht durven bewegen/dansen ! Ik had hierbij een duidelijke wens die uitkwam ! Na de 3e ronde gingen we in een kring bespreken wat ieders indrukken waren en iedereen was positief over de afgelopen uren ! Ik vertelde ook even dat ik voor t eerst niet in mn denken zat tijdens het dansen, het voelde als een soort 'tarab'. 'Tarab' is iets uit de Arabische cultuur. Het is de samensmelting tussen dans en de emotionele transformatie. Deze word belichaamd door het concept van 'tarab'. Hetzelfde verschijnsel heb je bij de versmelting van muziek en emotionele transformatie. Het is wel vergelijkbaar met het 'Duende' uit de Flamenco. Sabouschka gaf me daarvoor een high five ! Toen JW me ophaalde zei hij meteen, je hebt genoten hè ?, dat zie ik aan je ! En dat klopt ! Liefs Riëtte X

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 19 Jan 2017

Wat lief dat je in detail beschrijft wat een les of workshop van buikdans en authentic movement bij mij inhoud. En dat je jouw persoonlijke doorbraak daarbij beschrijft. Met de weg bereiden naar de toestand van 'Tarab' ben ik elke buikdansles met jullie mee bezig. Ik wil deze verrukkelijke zijnstoestand bereikbaar maken. Dat kan voor iedereen. Je kunt 'tarab' ook vergelijken met de boeddha natuur: het al eens worden met alles in je en om je heen. Buikdansen vanuit het geraakt worden door de muziek is onze wekelijkse meditatie practice om deze zijnstoestand te bereiken. Het kan een aantal jaren duren voordat je het voor het eerst mag ervaren. Daarna heb je de deur geopent en is de weg er naartoe makkelijker hervindbaar.

Leni
Door

Leni

op 19 Jan 2017

Leuk om te lezen als nieuweling! Ik neem een tas met kleding mee. Vanmiddag eens lekker door de kast struinen. Vroeg me nog af of een ruk/jurk perse wijd moet zijn? Ik heb een hele fijne lange jurk van katoen, maar die is wel recht en zonder split of zo. Goede tip om met de trein te komen. Vorige keer was het flink zoeken met de auto in die smalle straatjes naar parkeerplaats. Tot vanavond!

Henriette
Door

Henriette

op 19 Jan 2017

Hoi Leni, deze reeks is zo ver ik me herinnert baladi en dan is een strakker jurk, rok juist heel fijn: het is een stijl waar je bewegingen (traditioneel) "dichtbij het lijf" blijven, waar de silhouet meer richting een zuil gaat. Als ik een wijde rok heb knoop ik zelf daar een doek omheen om dat gevoel te versterken :-) Tot vanavond!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 19 Jan 2017

Leuk Henriette dat je Leni gelijk hebt geantwoord. Dank je wel. Tot vanavond!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 19 Jan 2017

Die jurk lijkt mij heel geschikt want wij dansen Baladi. Met de trein komen is het beste. Je kunt het in 15- 20 minuten lopen vanaf het station. Neem de uitgang aan de voorkant van het station en dan niet bij de bussen maar bij de parkeergarage. Je laat het station in je rug, steekt over bij het zebrapad en loopt als maar rechtdoor. Het is een mooie wandelroute. Ik loop het zelf elke week. Tot vanavond!

Sarah
Door

Sarah

op 22 Jan 2017

Ik vind het zelf fijn dat ik me ook niet altijd "hoef" om te kleden als ik daar geen zin in heb. Soms wil ik het gevoel van net lekker op gang komen in je lijf, na de warming up, niet onderbreken door me uitgebreid om te gaan kleden. Dan houd ik gewoon een trainingsbroek aan en knoop ik een sjaaltje om. Ziet er voor de nieuwere leerlingen misschien wel een beetje saai uit, sorry ;-) (geintje). Riëtte beschrijft authentic movement mooi. Fijn dat je hebt kunnen ervaren hoe het voelt om uit je denken en in je lichaam te komen, en te versmelten met de muziek, zodat de bewegingen haast als vanzelf komen! Op zo'n moment dans je beter dan ooit en is je expressie heel echt. Onlangs heb ik een boek gelezen getitled "The Power of Now" (De Kracht van het Nu in het Nederlands). De schrijver geeft hierin aanwijzingen om in het moment te leven en het vele denken en piekeren los te laten. Ik had regelmatig momenten van herkenning. Dit is het "uit je hoofd gaan en in je lichaam komen" waar Sabouschka het vaak over heeft in de les! Het is zo waardevol. Ik kan het nog niet altijd toepassen bij het dansen (wel steeds beter) en in het dagelijks leven is het nog moeilijker, maar dat komt wel, geleidelijk aan.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Ik begrijp je goed Sarah, want ik ben net zo dat ik niet altijd zin in heb om mij om te kleden. Dat kan je soms wel uit de net opgebouwde flow halen, vooral dan wanneer iedereen gaat kletsen in de kleedkamer... Ja de bewegingen vanzelf laten komen in combinatie met echte expressie, daar gaat het mij om. Ik doe er alles aan om de weg daar naartoe voor te bereiden, elke buikdansles of workshop opnieuw. Ik ben er dan ook steeds blij om dat het bij steeds meer dames ´klik´ maakt en ze dat ervaren. `De kracht van het nu`is een steengoed boek. Ik kreeg het van een leerling cadeau toen het net uitkwam. Het was toen een hele hype. De schrijver Echkhart Tolle wist uit het noodlot (ontslag en daardoor urenlang op bankjes in het park zitten) een ommekeer te bewerkstelligen. Ik was toen zelfs een keertje op een lezing bij hem toen hij naar Nederland kwam. Fijn dat het je meestal wel lukt om uit het denken te gaan tijdens het buikdansen. De vertaling naar het dagelijks leven gaat langzaam maar wel gestaag. Dat kan ik jou uit eigen ervaring berichten. Fijn dat je het wel af en toe merkt. Buikdansen als danskunst in het hier en nu - zoals ik je hierin begeleid - is een fijne voorbereiding.

Lieke
Door

Lieke

op 23 Jan 2017

In de lessen zorg ik dat ik vooral makkelijk zittende kleding draag waarbij ik het niet koud krijg en voldoende bewegingsruimte heb. Meestal in laagjes en met een legging. Bij voorkeur niet synthetisch. Sjaaltjes met belletjes hebben plaats gemaakt voor eenvoudigere (en goedkopere) exemplaren want 'less is more'. Ik draag wel meestal een lange rok (na de warming up) omdat de dans daardoor mooier overkomt. En sinds ik dans, draag ik ook in het dagelijks leven vaker (lange) rokken of jurken. Vast geen toeval;-)

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Fijn dat je daardoor ook soms in het dagelijks leven weer een rok gaat dragen.

emma
Door

emma

op 08 Feb 2022

ok dat is genoeg voor mij!

miyo
Door

miyo

op 08 Feb 2022

wat je gemaakt heeft is fantastich en gelukkig nieuwjaar!

Reactie plaatsen