Oriëntalisme

Het westerse beeld van het oosten

Oriëntalisme is het westerse beeld van het oosten. In oriëntalisme mengt zich de realiteit met de fantasie. In het victoriaanse tijdsperk met zijn korsetten die de vrouwen haast onbeweeglijk maakten kwamen de eerste westerlingen naar het midden oosten. Deze reizigers  zagen danseressen die hun midden konden laten golven en trillen. Dat wekte bij velen seksueel getinte fantasieën op.

Je houding bepaald of dat pak mooi staat

Alhoewel het je houding is die bepaald of dat nieuwe pak mooi staat is het toch belangrijk  om goed na te denken over wat je aan doet voor een eerste buikdansoptreden.

Het stereotiep van de buikdanseres

Het maakt natuurlijk wel verschil of je als entertainer een betaald optreden verzorgt of als amateur je kunsten toont. Als entertainer word van je verwacht dat je het stereotiep van de buikdanseres neerzet: met een blote buik en verder ook veel bloot. Deze beweging is ooit ingezet door het orientalisme. Alhoewel dat in de landen van herkomst hedendaags ook zo is en er zelfs topdesigners zijn gekomen voor buikdansmode, is dat van oorsprong niet zo geweest.

Het kostuum

Van oorsprong was het kostuum van de buikdanseres bedekt. Je kunt het zien zoals traditionele kleding uit de landen van herkomst. Lange gewaden of hedendaags ook bedekte kleding die wel je figuur mooi laat zien – maar niets is bloot.

Kostbare stoffen

De gewaden van de buikdanseres waren alleen van kostbaardere stoffen vervaardigt. Maar dat was lang voordat westerse reizigers tijdens het victoriaanse tijdsperk naar Egypte en andere Noord Afrikaanse landen reisden.

Oriëntalisme

Met de komst van westerlingen kwam het oriëntalisme. Dat is de kijk van westerlingen op het oosten. De mannelijke westerling – komende uit een tijdsperk waar elke kronkeling van rug, buik of heupen als erotisch werd beschouwd –  had zo zijn eigen opvatting van de buikdanseres. Deze opvattingen werden later – aan het einde van de 18e eeuw – in de grote wereld tentoonstellingen in Chicago en Parijs door westerse actrices bevestigd. Hier werd de naam ´buikdans´ pas uitgevonden.

Maatschappelijke acceptatie

Jammer genoeg heeft het oosten het westen in deze kostuumkeuze weer nageaapt. Dat vind ik spijtig want daardoor is de buikdanseres in het oosten ook maatschappelijk niet geaccepteerd. Wat ik als danser jammer vind is dat de hele dansvorm tot op de dag van vandaag niet serieus word genomen. Ik bedoel daarmee dat buikdans geen plek heeft in het rijtje van ballet, moderne dans, jazzdans, Flamenco, Kathak en Barata Natyam (beides Indiaase dansvormen).

Artistieke keuze

Als je als amateur buikdans optredens verzorgt op feestjes van je eigen familie- of vriendenkring of op open podia, dan heb je artistieke keuze. Je bent veel vrijer in je kostuumkeuze dan de professional. Je hoeft geen blote buik te hebben en je hoeft niet het stereotiep uit te beelden. Je kan een kostuum kiezen die jouw dans, muzikaliteit en expressie het beste naar voren brengt. Aangezien je geen bloot hoeft te tonen geef je daardoor buikdans gelijk weer een beter imago.

Accentueer je figuur

Je kunt het de oosterse meiden nadoen: je accentueert je figuur aan de ene kant en je kiest stoffen die mooi vallen voor je rok.
Je kunt je dan ook nog volledig uitleven in velle kleuren. Hou je wel van glitter en glamour? Versier je kostuum dan met glitternde randjes en linten en draag opvallende sieraden. Persoonlijk vind ik dat veel smaakvoller dan een goedkoop buikdanskostuum.

Welke outfit past bij welke stijl van buikdansen?

Welke outfit past bij welke stijl van buikdansen? Ik behandel hier alleen de Egyptische stijlen. Ik beperk mij hierbij tot Sha ‘abi (folklore), Baladi (verstedelijkte folklore) en klassieke buikdans. Binnen elk van deze stijlen zijn er een aantal sub stijlen. Dat gaat in deze context te ver om dat allemaal te beschrijven. Klik ook hier

Sha ‘abi

Dans je Sha‘abi dan kun je het beste stoffen gebruiken met een volkse karakter. Je draagt 2 wijde en lange cirkelrokken over elkaar in verschillende velle kleuren. Als je draait dan vliegen de rokken open en zie je verschillende kleuren. Een fleurig T-shirt draag je eronder en een hesje knoop je overheen onder je borst. Je bindt een doek om je hoofd en laat je haar expres speels onder het doekje uithangen. Je draagt een rinkelsjaal met belletjes die je hoort bij elke stap.  Of je draagt een lange jurk bedekt met allemaal munten of met kralen.

Baladi

Je draagt een nauwsluitende lange smalle jurk (galabiyya) met een eenvoudige sjaal om je heupen. Kraaltjes mag bij je sjaal maar hoeft niet. Er zijn ook Baladi jurken in de handel waarbij je een zichtbare dans BH  hoort. Het decoilleté is zo uitgewerkt dat de dans BH te zien is. Van achteren is de lange jurk gesloten. Ook een ander type Baladi jurk heb je in de buikdanswinkels: met voorgevormde BH die wel vastzit aan de jurk die mooi uitgesneden is bij de benen.

Klassieke buikdans

Een buikdans kostuum doet het hier goed. Je kunt ook een netje over je buik dragen of een huidskleurige body. Dan ben je bedekt maar je lijkt wel bloot. Of je houdt het theatraal en combineert 2 lange en wijde cirkelrokken met een glitterende body in de bijpassende kleur. Je draagt een eenvoudige sjaal, eventueel met kraaltjes.

Buikdanskostuums

Natuurlijk draag ik zelf als professional wel buikdanskostuums. Dat word van mij als buikdanseres verwacht. Mijn kostuums zijn o.a. juweeltjes van Egyptische en Libanese topdesigners zoals Amira el Kattan en Atelier Loreta Aziz.

Theateroptredens

Ik moet je ook vertellen dat ik heel lang alleen maar theateroptredens deed waarin ik me net zo kleedde dan wat ik jou als amateur aanraad. Gewoon omdat ik mijn artistieke vrijheid hoog in het vaandel had staan. Ik wilde tenslotte niet als seksbom worden gezien maar wel serieus worden genomen als danseres.

Wat is jouw droom?

Wat is jouw droom als je denkt aan een eigen buikdans optreden? Hoe wil jij je voelen? Hoe wil je overkomen? Wat wil je dan het liefst dragen? Deel het met elkaar! Schrijf onderaan in het kader.

The Sisters

The Sisters is een groep die is ontstaan in de buikdanslessen Amsterdam. Wij dansen veel samen in de buikdansles en ik vraag je dan om met elkaar te dansen alsof jullie zusjes zijn. Een van mijn leerlingen huurde mij in als buikdanseres om haar moeder voor haar verjaardag te verassen. Ze wilde graag zelf ook komen optreden in het voorprogramma samen met andere vrouwen  uit de buikdansles. Ik heb bij het vinden van maatjes om mee samen te dansen geholpen en bij het maken van een eigen buikdans. Het was een groot succes!

Verras de jarige

Is er iemand jarig in je familie- of vriendenkring? Heeft diegene al alles en zoek je toch een leuk cadeau? Wil je een verassing act op zijn/haar verjaardagsfeest? Wil je zelf graag in het voorprogramma gaan optreden? Geniet van de korting en kom buikdansen vanaf januari in Amsterdam of Haarlem. Klik hier

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google + en LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 12 Dec 2014

Nadenken over kostuums en zelf kleding in elkaar zetten, is een van de dingen die buikdansen tot zo'n complete hobby maken. Voor dansgroep Chakchouka bedenken en maken we alle kostuums zelf. Ik speur altijd winkels, webshops en markten af. Hou je van pailletten en glitter, sla dan begin januari je slag als de kerstkleding in de uitverkoop gaat. Zoek je een betaalbare mooie body voor klassiek of een kleurige strakke rok voor baladi, neem dan eens een kijkje bij Boohoo.com.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Dec 2014

De kostuums van dansgroep Chakchouka zijn heel kleurrijk en smaakvol. Ze passen goed bij de desbetreffende buikdans stijlen. Zelfs de lange jurken maken dat je de beweging extra goed ziet. Ik ben trots op jullie. Leuk dat je er ook zo een plezier aan hebt om markten af te gaan en stoffen, pailletten en glitter uit te kiezen. En om kostuums te ontwerpen en te maken.

Else
Door

Else

op 12 Dec 2014

Interessant artikel weer Sabouschka, Vond trouwens jouw kostuums bij de voorstelling op 22 november schitterend! Dat waren waarschijnlijk kostuums van die topdesigners waar je het over hebt?

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Dec 2014

Dank je wel voor je complimenten. Dat klopt, mijn kostuum wat ik bij de uitvoering op 22 november droeg is van de haute couture.

Riëtte
Door

Riëtte

op 12 Dec 2014

"Origins of the Soul" is de video van Sabouschka die ik regelmatig kijk op youtube. > http://youtu.be/A78nP23SA5w Wat ik daar vooral zo mooi aan vind is de kledingkeuze. Het is een Sabouschka Zoumouroda´s modern Baladi. From the theatre work ´Origins of the soul` with project group `Anissa El Balad´Met de echte baladi jurken in verschillende kleuren en stoffen met glinsterende heupsjaals, blijf je geboeid kijken naar de bewegingen en luisteren naar de muziek !Het is erg leuk dat hier ook The Sisters in bovenstaand blog vermeld worden ! Op onze vaste buikdanslessen in Amsterdam op de woensdag avond doen we veel dansen met elkaar als 'sisters'. Dat is ontzettend gezellig en vertrouwd; er is dan zo'n fijne verbondenheid onderling met plaats voor humor en lachsalvo's ! Iedereen durft zich te laten gaan op de muziek en we zetten met elkaar wat moois neer !Soms aan het einde van de buikdansles beseffen we dat we ons niet eens omgekleed hebben, ofwel 'in de rokken gaan' zoals we dat noemen. Omdat we alle tijd volledig willen benutten en na afloop weer voldaan huiswaarts keren ! Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Dec 2014

Dat klopt dat iedereen zich durft te laten gaan. Het is net zo een goede verbondenheid van vrouwen onderling zoals ik die ook ken van andere culturen. Dat wilde ik altijd al in mijn buikdanslessen creëren. Ik ben zo blij dat dit lukt! Fijn ook dat je onze moderne Baladi buikdans van "Origins of the Soul" zo mooi vind!

Riëtte
Door

Riëtte

op 16 Dec 2014

Dankjewel voor je reactie ! Ik mis de buikdanslessen zo in deze kerstvakantie ! Ik ben blij als we in januari weer starten ! Ondertussen staat bij ons zowat de hele dag allerlei Egyptische muziek op om de sfeer te blijven proeven in deze gezellige dagen ! Allen hele fijne feestdagen gewenst ! XXX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Dec 2014

Wat lief dat je schrijft dat je de buikdanslessen mist nu tijdens deze kerstvakanties. Ik mis jullie ook! Fijn dat je de sfeer erin houd door de Egyptische muziek. Dan gebeurt het dansen zeker als vanzelf zo tijdens de afwas... Ja hele fijne dagen voor iedereen! We zien elkaar weer voor de buikdanslessen op woensdag 14 januari.

Thera
Door

Thera

op 18 Dec 2014

Ik verheug me al op de videomiddag waar we de dvd van het dansfeest gaan bekijken. Hoe zag het eruit? Het was in ieder geval leuk om te dansen en anderen te zien dansen. Een gezellig weerzien van andere buikdanseressen van andere groepen. Mooie voorstelling waar veel aandacht aan is besteed. De videomiddag is altijd knus. We nemen ook lekkere hapjes mee. Ja, dit is ook een leuk voordeel van buikdansen bij Sabouschka. Proost en groet, Thera

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Dec 2014

Ik kijk er zelf ook altijd naar uit om samen naar de dvd van onze buikdans voorstelling te gaan kijken. Lekker relaxt en genieten. En super gezellig.

Sarah
Door

Sarah

op 19 Dec 2014

"Jammer genoeg heeft het oosten het westen in deze kostuumkeuze weer nageaapt. Dat vind ik spijtig want daardoor is de buikdanseres in het oosten ook maatschappelijk niet geaccepteerd."Maar komt dat alleen door het kostuum? Het lijkt mij dat de danseres daarvoor ook niet geheel maatschappelijk geaccepteerd werd als werkende vrouw van (meestal) lagere klasse die anderen entertaint. Waarschijnlijk net zoals in het Westen: mensen zijn dol op muziek, film en dans, maar de meesten willen toch liever dat hun eigen dochter een "normaal" beroep kiest.Het is inderdaad wel zo dat de dans ook hier nog niet zo serieus wordt genomen. Ik heb wel eens een leraar gehad die ook zei dat hij iemand niet zou aannemen als die buikdans als hobby op het cv had staan. Gelukkig hadden mijn laatste werkgevers er geen enkel probleem mee; ik heb daar nog een keer op een feest van het werk gedanst. Overigens wel in gewone kleren met alleen een sjaal, maar bijna iedereen deed heel leuk mee.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Dec 2014

Wat jij schrijft dat klopt Sarah. Een werkende vrouw van (meestal) lagere klasse die anderen entertaint geniet minder maatschappelijke waardering. Daarover heeft Karin van Nieuwkerk haar proefschrift ook geschreven voor haar studie Antropologie. De titel van haar boek is " A Trade Like Any Other - Female Singers and Dancers in Egypt". De vergelijking die je maakt met het westen vind ik ook heel goed. Want je hebt gewoon gelijk. Ik ben blij dat jouw werkgever er geen probleem mee heeft dat jij als wetenschapper buikdans als hobby hebt. En ik weet dat niet al mijn leerlingen het op de werkvloer kunnen vertellen zonder verlies in achting. Te gek dat je in gewone kleren met een sjaal om de heupen eens bij een feestje van je werk hebt gedanst. Leuk dat anderen meededen. Zo zien ze ook dat buikdans ook heel beschaafd en verfijnd kan zijn.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 29 Dec 2014

Wat fijn voor je Sarah, dat je werkgever buikdansen waardeert! Ik heb vaak besmuikte of lacherige reacties gekregen. Daarom dans ik onder een andere naam.Veel mensen hebben moeite met sensualiteit (in de zin van het genieten van zintuigelijke ervaringen). Zoals je al dansend geniet van hoe de muziek je lichaam beweegt. De bewegingen in Egyptische dans zijn alle aangenaam om te maken. Ze zijn zacht en brengen ontspanning.Ik snap Jindra's angst dat zij als object gezien zal worden, want sommigen vinden buikdans nauwelijks 'netter' dan lapdance. Zelf wil ik me kleden naar mijn gevoel. Het is dan leuk om Riette waardering te lezen voor de door Jamila en mij ontworpen baladi-jurken in de voorstelling ´Origins of the soul`.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Jan 2015

Wat je schrijft dat klopt Sa'adia, dat veel mensen moeite hebben met sensualiteit. Mogelijk dat dit ten grondslag ligt aan het feit dat er vaak lacherig over buikdans word gedaan. Dat is erg jammer op meerdere niveaus. Voor het een omdat buikdans heel mooi en esthetisch kan zijn. En voor het ander omdat je dan jezelf als mens tekort doet. Het genieten van zintuigelijke ervaringen is zo belangrijk voor je levenskwaliteit en je welzijn.

Reactie plaatsen