Glitter en Glamour

Kleding in buikdans

Ik vertel je meer over kleding in buikdans als je er niet op uit bent om puur en alleen te behagen. Je mag wel van glitter en glamour houden.

Kleding die je heupen eruit laat komen

Kleding die je heupen eruit laat komen evenals de soepelheid van je ruggengraat accentueert. Wanneer het je bedoeling is om emotie in anderen los te maken d.m.v. je buikdans dan is het buikdanspak met een bloot middenrif niet altijd het meest geschikt. Als je d.m.v. jouw beweging en expressie anderen van binnen beweegt dan heb je een kostuum nodig wat dat doel ondersteund. Het zijn dan kostuums tussen traditie en hedendaagse theaterdans. Eenvoud is hierbij een sleutelwoord. Dat wil niet zeggen dat je alle glitter en glamour moet weglaten. Je kunt ze zelf zo rijkelijk versieren met pailletten etc. zoals je dat zelf wilt.
Jennifer Carmen heeft in de jaren tachtig in Engeland voor dit doel mooie kostuums ontworpen. Ik heb in de negentiger jaren ook les van haar gehad over kostuums. Ik ga je vertellen waar je op moet gaan letten.

Waar ga je het beste naartoe voor stoffen?

1.) Ga voor stoffen naar een Indiase winkel voor de stof voor een cirkelrok* of een galabiyya**
2.) Ga naar de stoffenhal op de Albert Cuyp in Amsterdam voor stof voor een sluier

Waar moet je op letten als je een stof koopt?

Je moet er op letten dat de stof goed vliegt. Jennifer Carmen heeft me geleert om in de winkel de stof omhoog te werpen en erna te kijken hoe die beweegt als hij vliegt. Want je rok of jurk moet zich soepel om je heupen vleien terwijl je danst.

Het kostuum voor traditionele klassieke buikdans

Voor het kostuum voor traditionele klassieke buikdans mag je een blote buik dragen maar dat hoeft niet. Let er wel op dat je een lange rok* draagt en geen harembroek. Je draagt dan een topje of rijkelijk versierde BH met een lange rok en een heupgordel. Mouwen mogen maar hoeven niet. Heb je lange armen dan staan mouwen vaak beter dan blote armen.
Wil je liever geen blote buik draag dan het kostuum van de  moderne klassieke buikdans.

Het kostuum voor moderne klassieke buikdans

 Zorg bij het kostuum voor moderne klassieke buikdans voor een strak topje. Dat kan een body zijn of een lang t-shirt. Zorg ervoor dat het je staat. Heb je kleine borsten let er dan op dat het niet je borsten platdrukt.
Kies een mooie opvallende kleur met een beetje decolleté. Kies een cirkelrok in dezelfde kleur. Draag een stevige BH eronder. Heb je grote borsten zorg door je BH ervoor dat ze niet te veel bewegen. Heb je kleine borsten dan kun je ze wat accentueren door je BH. Je mag dan bestwel ook een BH met wat vulling gaan gebruiken.
Je kunt of een gordel voor om je heupen gebruiken of een mooie heupsjaal. De gordel zou je zelf kunnen maken en ook de sjaal kan je laten naaien. Je kan hier ook goud of zilver gaan gebruiken. Laat dit dan terug komen door decolleté en ook eventueel je mouwen te versieren met een goud of zilveren randje.

Het kostuum voor moderne buikdans

Wil je een kostuum voor moderne buikdans? Is jouw buikdans geinspireerd op de nieuwe stijlen zoals van Dina of Randa Kamal wees dan creatief in je kostuumkeuze. Een haute couture buikdans kostuum mag maar hoeft niet.

Het kostuum voor Baladi

Het kostuum voor Baladi is een lange galabiyya is een jurk met smalle rok met een split aan de zijkant(en). Je kunt een galabiyya ook zelf naaien of laten naaien. Je draagt een rok eronder of je laat een stuk van je benen zien. Een heupsjaal knoop je op je heupen erover heen.
Er zijn ook heel moderne Baladi jurken op de buikdansmarkt kant en klaar te verkrijgen. Omdat dit bij de buikdansmode hoort zie je daar dan wel de dans BH.  Voor Baladi draag je een smalle rok en een simpele sjaal zonder poes pas, kraaltjessjaal mag wel.

Het kostuum voor Egyptische Sha’abi

Voor het kostuum voor Egyptische Sha’abi  draag je ook weer een lange cirkelrok en een topje net als bij de moderne klassieke buikdans. Laat de stoffen wel wat volkser zijn. Daarmee bedoel ik wat minder verfijnd en elegant. Draag een rinkelsjaal en een hesje over je body heen. Je kunt het hesje ook nog onder je borsten laten lopen voor een extra nadruk op vrouwelijkheid.

In de jaren 70 heeft Aisha Ali de beroemde Mazin Sisters in hun Ghawazi dans (een van de stijlen in Sha’abi) laten filmen. Ze droegen toen een kostuum met een minirokje en vulden hun billen met een grote band zodat heupen en billen veel groter werden. Hesje en hoofdtooi horen er ook bij. Ik heb zelf ooit zo een kostuum van ze gekocht. Aangezien ik het bijna nooit draag zoek ik nog steeds iemand die het van me wil overnemen.

* Met een lange rok bedoel ik een rok die echt tot aan je voeten komt.
* Galabiyya: dat is een lange eenvoudige jurk tot aan je voeten.

Kan je niet zelf naaien? Waar kan je dan naartoe?

Kan je zelf niet naaien? Waar kun je naartoe? De eigenares Corrie van de Gouden Schaar op de Krocht in Haarlem heeft al mijn cirkelrokken genaaid en ook eens een galabiyya. Ze geeft ook advies over hoeveel stof je dan moet gaan kopen. Je kunt haar bellen op 023 531 4322 (maandag gesloten). Zaterdag is ze er zelf.

Welke danskleding draag jij het liefst in de buikdansles? In welke outfit voel jij je mooi? Welke kleding inspireert je tot dans en expressie?  Deel het met elkaar! Schrijf onderaan in het kader. 

– Ontspan, laat je zorgen achter je
– Geniet van de wellness van het grondwerk
– Krijg een soepelere rug

Kom dansen Klik Hier

Wil je aanmelden? Wil je meer informatie? Stuur een mail  
Of bel mij op 06-12510806.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.
Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Jindra
Door

Jindra

op 21 Sep 2014

Mooi en duidelijk, Sabouschka, hoe je de verschillende stijlen beschrijft! En ook mooi dat je neutral bent over al dan niet bedekt dansen. Ik weet nog wel dat er, lang geleden, aanvankelijk niet altijd heel waarderend tegen me werd gesproken over dat ik zonder blote buik, en zelfs met bedekte haren, wilde dansen ;-). Terwijl het voor mij een keuze is: wat wil je vertellen, waar voel je je prettig bij, wat past bij je.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 22 Sep 2014

Precies. Het gaat om wat je wilt zeggen met je buikdans. Muzikaliteit, mooie elegante beweging en gevoelsexpressie wil men zien in een buikdanseres. En de passie van een vrouw voor deze mooie dans en haar muziek. De liefde van een vrouw is wat haar mooi maakt. Dan hoef je niet persé een blote buik als je schoonheid uitstraalt. Helaas wil het grote publiek graag het stereotiep van een buikdanseres bevestigd zien. Dat is uit gebrek aan kennis. Ik heb vroeger ook het liefst met bedekt kostuum opgetreden. Omdat ik buikdans als kunstvorm neer wil zetten en niet als goedkoop vermaak. Nu heb ik een middenweg gevonden: wel met blote buik én gevoelsexpressie. Elegant, stijlvol en sexy en ook geschikt voor het grote publiek. De meeste van mijn leerlingen treden nog steeds met bedekte buik op. Dit is een bewuste keuze.

Thera
Door

Thera

op 15 Oct 2014

Ik kan erg genieten van mooie kostuums met al die glittertjes en op elkaar afgestemde onderdelen. Als we les hebben ziet het er allemaal zo fleurig uit. Dit was ook zo bij je buikdansfeest. De kleding geeft zo haar eigen dimensie aan de dans. Ik heb laatst een rok in een gewone winkel gekocht. Die zag er feeeriek uit en vond ik geschikt voor klassiek. Dit kom ik zo niet snel tegen. Mogelijk ga ik de bijpassende sjaal nog wat meer glamourous maken met iets zilverachtigs. De sjaal is vrij kwetsbaar, dus ik zal de volgende keer mededanseressen om tips vragen hoe ik er wat meer zilver door kan doen. In je link van de mahmoud reda groep zag ik ok kortere baladi jurken en die zagen er door de stof en vorm (soort rouchje) beneden net onder de knie ook prachtig uit. Door de smalle jurk word je ook gedwongen om anders te dansen. Heeft ook zijn charme, soms even wennen. Dit dansen is dan ook subtiel.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Oct 2014

Wat leuk om te horen dat je ook van de kleding zo kan genieten. Super dat je een rok in een gewone winkel hebt gevonden die er feeriek uitziet. Ik ben benieuwd naar zowel je rok alsook de sjaal. Ja een smalle rok maakt dat je ingetogen gaat buikdansen. Dat helpt enorm voor Baladi.

Claire
Door

Claire

op 15 Oct 2014

Goed dat wij in comfortabele kleding kunnen oefenen in de lessen en extra leuk om een speciaal dans costume te dragen voor een performance.

Claire
Door

Claire

op 04 Nov 2014

En natuurlijk een lange rok met heupsjaal voor het dans gedeelte van de les.

Kenneth
Door

Kenneth

op 25 Nov 2014

Losse kleding vind ik wel lekker. Brasa, Kenneth www.kwcompany.nl

Riëtte Langendorff
Door

Riëtte Langendorff

op 05 Dec 2014

Sabouschka's vraag in welke outfit ik me mooi voel. Dat is een combinatie van kleuren die ik mooi vind en graag draag; roze, bruin, groen, beige,en zwart. Ik heb het ook over mijn dagelijkse kleding wat dit betreft. Voor buikdans voel ik me fijn in iets wat zwierig valt en niet knelt. Het pakje wat ik al heb is wel mijn favoriete kleur, maar ik heb wel gemerkt dat ik mij daar wat opgelaten in voel... Inderdaad lijkt mij een mooie jurk veel prettiger om in te dansen. Ook de mooi gekleurde Kaftans vind ik heel mooi ! De traditionele jurk, daar ga ik nu voor sparen ! Het is echter wel zo dat mijn pakje mij heeft ge?nspireerd tot dans en expressie en dat daardoor ook de durf er was omdat te doen, samen met de Sisters ! Kleine update over mijn lieve moeke, "de uitwerking van haar kado , de dagen na onze uitvoering ...." Toen alle filmpjes van die dag door mijn broer achterelkaar gemonteerd zijn tot een MP4 ben ik met een USB-stick naar mn moeder geweest, eerst lekker samen een ijsje gegeten en toen de TV aangezet ! Hah zegt ze, dat is Johanneshove ! Ja, zeg ik, dat is de film die Wim heeft opgenomen ! Ze heeft heel geinteresseerd de hele film gekeken met af en toe een lachje van de pret ! Ze zei nogmaals hoe mooi ze deze dag had gevonden.

Riëtte Langendorff
Door

Riëtte Langendorff

op 05 Dec 2014

In de avond zapte ze naar een ' Tros- Nederlands muziekprogramma' en begon spontaan op Jan Smit te dansen !! Ja, dat heb ik weer geleerd op mn verjaardag dat ik dat nog steeds kan ! En ze oefent nu weer op haar kamertje ! Ik ben zo trots op deze 82 jarige !! Groetjes, Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Dec 2014

Wat fijn dat je een mooie jurk of kaftaan overweegt voor de dans. Wat super gaaf dat we je moeder hebben geinsprieerd om weer te gaan dansen!

Emily
Door

Emily

op 08 Dec 2014

Wat een leuk onderwerp! Toen ik een jaar of 25 was, heb ik ooit eens bedacht dat een blote buik niet meer bij mijn leeftijd past. Sindsdien heb ik er eigenlijk nooit meer naar omgekeken. Hierdoor zou ik dus onbewust voor een bedekte-buik-outfit hebben gekozen, maar nu ik me er wel bewust van ben, hoop ik dat ik me er nooit door zou laten beperken :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Dec 2014

Jeetje wat denken wij vrouwen al op jonge leeftijd dat we te oud zijn! ik denk dat jou een blote buik ook nu nog prachtig gaat staan. De manier zoals je de klassieke buikdans vertolkt daar zie ik een kostuum voor me met een lange wijd uitlopende rok die bovenaan wat smaller begint en een topje of mooi bewerkte BH en met een blote buik. Goed dat je er bewust van bent nu en je niet meer door laat beperken. In de zomer is ook weer bikini time!

Reactie plaatsen